Home Doe het Zelf Open trap dichtmaken

Open trap dichtmaken

by admin
trap dichtmaken

Open trap dichtmaken

Vond je een open trap in het begin heel leuk, maar besef je dat er heel veel warmte verloren gaat door de treden en het trappengat, of heb je kinderen en gebruiken zij de trap als klimrek? Dan is het nu tijd voor het dichtmaken van de open trap. Met dit stappenplan lees je hoe je deze klus aanpakt en waar je op moet letten als je een trap gaat dichtmaken.

Ga je voor mooi of voor praktisch

Met een open trap creëer je meer ruimte in de woonkamer. Omdat je door de treden heen kan kijken geeft dit een gevoel van ruimte en licht. Met een dichte trap maak je de huiskamer gezelliger en heb je meer het gevoel van geborgenheid. Een moeilijke keuze, trap dichtmaken of een open trap? Toch kiezen steeds meer mensen voor een dichte trap. Naast veiligheid is het verlies van warmte het grootste argument om de trap dicht te maken.

Als je de verwarming aanzet stijgt de warme lucht naar boven. Omdat de open treden de warme lucht niet tegenhoudt, verdwijnt de warmte naar boven en is het moeilijker de kamer op temperatuur te houden.

Waar let je op bij het dichtmaken van een open trap

Een open trap dichtmaken kost wat tijd in de voorbereiding, want je wilt niet dat je bij elke stap op een trede een luid gekraak hoort, of dat de stootborden na verloop van tijd loslaten. Dit project vereist bij sommige handelingen een tweede persoon, omdat je bij het vasthouden van stootborden en het aftekenen van de latjes vaak net een handje tekort komt.

Stappenplan trap dichtmaken

Voor je gaat beginnen zorg je dat alle schroeven en gereedschappen en de op maat gemaakt materialen onder handbereik liggen.

Voor het dichtmaken van een open trap ga je:

  • Stootborden op maat maken
  • Latjes op maat maken
  • Aftekenen en bevestigen van de latjes
  • Bevestigen van de stootborden
  • Vullen van de gaatjes en het afkitten van de naden
  • Schuren en schilderen

Latjes tegen de traptreden

De latjes (vurenhout van 18×18 mm) die je aan de onderkant van de traptreden monteert houden de stootborden op hun plaats. Ze voorkomen dat je de stootborden wegtrapt als je er per ongeluk tegenaan komt.

Om de latjes mooi te laten aansluiten op de boom van de trap is soms een extra zaagsnede nodig aan het uiteinde van het latje. Voor een mooie flow kan je de zichtzijde van de latjes afronden.

De latjes bevestig je met schroeven en montagekit. De schroefgaten voorboren en de schroeven laten verzinken.

Stootborden om trap dicht te maken

Stootborden maak je van multiplex of MDF. Beide materialen zijn hiervoor geschikt omdat ze vrij stijf zijn waardoor je minder last krijgt van kraken. De stootborden kan je het beste op maat laten zagen, dat scheelt enorm veel werk.

Voor een vloeiende overgang tussen stootbord en trede maak je de hoogte 0,5 cm korter dan de hoogte tussen de treden en monteer je het stootbord niet helemaal tegen de trapboom aan.

Omdat de stootborden iets afgerond zijn heb je een tweede persoon nodig om de stootborden onder spanning onder de latjes te plaatsen en vast te zetten. Voor het vastzetten van het stootbord tegen de latjes gebruik je montagekit, hierdoor zal er geen wrijving plaatsvinden. (kraken) De onderkant van het stootbord zet je vast met spijkers en schroeven. Door de kit aan de bovenkant is het stootbord nog iets te bewegen op de juiste plek, zet daarna het bord vast met schroeven. De schroefgaten voorboren en de schroeven laten verzinken.

De stootborden bevestig je met schroeven, koploze spijkers en montagekit.

Afwerken van de dichte trap

Schroefgaten dichtsmeren, schuren en afwerken. De naden afkitten met acrylkit. Daarna de stootborden en de latjes goed schuren, gronden en aflakken. Voor het verven van de trap is speciale trapverf verkrijgbaar. De trapverf is stroever en hiermee voorkom je uitglijden.

Wat moet je doen om kraken te voorkomen

Maak de zijkant van het stootbord iets smaller dan de breedte van de treden. Tussen de zijkanten van het stootbord en de boom van de trap zit dan een naad. Deze naad voorkomt kraken.

De bovenzijde van het stootbord iets afronden. Het midden van het stootbord wordt dan iets hoger dan de zijkanten. Dit hoeft niet meer dan 2 mm te zijn. Met wat schaafwerk krijg je een vloeiende lijn. Ook hiermee voorkom je kraken van de traptrede omdat je het stootbord goed tegen de bovenliggende traptrede kan duwen en het stootbord zo onder spanning gemonteerd wordt.

Gebruik montagekit, spijkers en schroeven voor het bevestigen van het stootbord. De montagekit zorgt voor directe hechting en de spijkers en schroeven voor de stevigheid. Ook zorgt de montage kit dat de stootborden niet tegen de traptreden kraken.

Meest gestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn trap gaat kraken?

Door een paar kleine trucjes voorkom je dat een traptrede gaat kraken. Lees hier waar je op moet letten.

Hoe kan ik het beste de naden afwerken?

De trap naadloos afwerken kan op verschillende manieren. Lees hier wat je moet doen.

Van welk materiaal maak ik de stootborden?

Voor het dicht maken van een trap gebruik je een stevige houtsoort. Lees hier welke.

Van welk materiaal maak ik de latjes?

Voor de latjes maak je gebruik van vurenhout. Lees hier waar je op moet letten.

Wat is de volgorde voor het dichtmaken van een open trap?

Het is best een klus om de trap dicht te maken, lees hier het stappenplan.

Kan ik de trap dichtmaken in mijn eentje?

Het is een tijdrovende klus waarbij je soms een handje tekort komt. Hoe je dat oplost lees je hier.

Ik krijg mijn kamer niet warm, hoe los ik dat op?

Door een open trap verlies je veel warmte, lees hier hoe je dit voorkomt.

You may also like