Home Health Afkickverschijnselen van het stoppen met roken

Afkickverschijnselen van het stoppen met roken

by admin

Stoppen met roken heeft veel positieve voordelen. Er is echter ook een nadeel. Stoppen is in de meeste gevallen moeilijk. De verleiding is vaak groot. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks gemiddeld 100.000 mensen proberen te stoppen met roken.

Als u stopt met roken, kunt u ontwenningsverschijnselen krijgen. Ontwenningsverschijnselen van nicotine kunnen enkele dagen tot enkele weken aanhouden. In dit artikel leggen we uit op welk moment de ontwenningsverschijnselen optreden als u rookt en wat deze symptomen zijn nadat u bent gestopt met roken.

Meerdere afkickverschijnselen 

Wat zijn de symptomen van nicotine ontwenning? Hoe lang zullen de ontwenningsverschijnselen aanhouden na het stoppen met roken? Wanneer is het makkelijker om te stoppen met roken? Een goede vraag bij het stoppen met roken. Wanneer u stopt met roken, spelen meerdere factoren een rol. Zowel fysieke als psychologische factoren kunnen optreden.

Lichamelijk, omdat je lichaam gewend is geraakt aan verschillende soorten stof.Met name de nicotine zorgt voor een verslavend effect. Als je afgekickt bent, komt de psyche om de hoek kijken. Roken is een gewoonte geworden. Het doorbreken van deze gewoonte is vaak erg lastig. 

Hoe lang duurt het psychisch afkicken?

Psychische klachten kunnen langer aanhouden. De drang om nog een sigaret te roken komt altijd weer terug.Dit is afhankelijk hoe verslaafd je aan nicotine bent, maar ook andere factoren kunnen hier een rol bij spelen. Met wilskracht en motivatie kom je een heel eind, maar kan het nog steeds heel moeilijk zijn. 

De gewoonte, het aangeleerde gedrag om op een bepaald moment een sigaret te roken kan erg hardnekkig zijn. Je zult aan de hand van discipline je gedachtes onder controle moeten houden. Doe je dat niet dan zal je weer vervallen in je oude patronen. De kans om terug te vallen is op die manier groot. 

Hoe lang duurt het lichamelijk afkicken?

Ik ben gestopt met roken. Wat moet ik nu doen? Als je stopt met roken, zijn de eerste weken het moeilijkst. Dit komt omdat je lichaam op een gegeven moment nicotine zal missen. U kunt ook bijwerkingen krijgen als u stopt met roken. Symptomen van stoppen met roken kunnen na 2 tot 12 uur optreden.

Wat betreft de vraag “Wat zijn de moeilijkste dagen om te stoppen met roken?” kan worden geconcludeerd dat de slechtste dagen om te stoppen de eerste drie dagen zijn. Ben je langer dan 3 dagen gestopt met roken? Dan verlaat de nicotine je lichaam.

Nu wordt het moeilijk omdat je hunkert naar een sigaret. Dit is de slechtste dag om te stoppen met roken. Heb je langer dan 5 dagen volgehouden en gestopt? Dan heb je de ergste situatie meegemaakt. Na gemiddeld 1 tot 5 weken verdween het lichamelijke ongemak geleidelijk.

Alle bijverschijnselen 

Als u stopt met roken, krijgt u meestal ontwenningsverschijnselen. Wanneer je lichaam herstelt van afvalstoffen, zijn ontwenningsverschijnselen een goed teken. De eerste paar dagen van het stoppen met roken zijn het moeilijkst. Naarmate de week vorderde, werd het verlangen naar sigaretten steeds minder.

Vragen als “stoppen met roken, wanneer eindigt het ergste?” of “hoe lang duurt het om fysiek te stoppen met roken?” In de onderstaande tijdlijn heb je beantwoord wat er met je lichaam gebeurt nadat je bent gestopt met roken. 

Dag 1

Ja, ik ben gestopt met roken. Wat moeten we nu doen? Je longen moeten worden schoongemaakt. Dit soort huishoudelijk werk zorgt ervoor dat je veel slijm ophoest. Dit komt omdat al het vuil dat door sigaretten wordt meegebracht eruit zal komen. Nadat u 20 minuten bent gestopt met roken, worden uw hartslag en bloeddruk weer normaal.

Na 8 uur scheidt je lichaam 50% koolmonoxide en 50% nicotine uit. Een dag later werd koolmonoxide volledig uitgescheiden uit het lichaam. De hoeveelheid zuurstof in het bloed is hierdoor ook weer normaal. Heb je COPD. COPD-patiënten zullen merken dat het inspannen zelfs al wat gemakkelijker gaat.

Dag 2

Je reuk- en smaakvermogen komt langzamerhand weer beter op gang. Wanneer ben je afgekickt van nicotine? Na twee dagen is alle nicotine uit je lichaam. Wanneer de nicotine uitwerkt wordt je steeds onrustiger, verandert je stemmingswisseling en je concentratievermogen.

Dit gevoel zal pas verdwijnen zodra je weer een sigaret opsteekt. Hierdoor zal je continu een sterke drang hebben naar een sigaret. Je hebt als het ware telkens last van ontwenningsverschijnselen. Bij het stoppen met roken zijn deze afkickverschijnselen een van de moeilijkste.

Hoe kan je omgaan met afkickverschijnselen? Later in deze blog leggen we uit hoe je kunt stoppen met roken door middel van tips. 

Dag 3

Als u 3 dagen gestopt bent met roken, zullen geleidelijk ontwenningsverschijnselen optreden. Uw longfunctie zal echter verbeteren. Je krijgt meer energie en ademen gaat makkelijker.

Week 1

U bent 5 tot 7 dagen gestopt met roken. Welke dagen zijn het moeilijkst om te stoppen met roken? Dit is de eerste week! Binnen een week kunt u veel ontwenningsverschijnselen ervaren. Het verlangen naar sigaretten kan ook sterk zijn. Ga zo door, want je bent op de goede weg!

Week 2

Wanneer is het makkelijker om te stoppen met roken? De meest ernstige ontwenningsverschijnselen zijn voorbij. Je lichaam komt in de herstelmodus, waardoor je steeds minder trek hebt in sigaretten. Dit maakt het makkelijker om te stoppen. Maar volhouden, want het gevaar ligt nog op de loer.

Maand 1

Uw situatie wordt beter en verhuizen wordt steeds makkelijker. Heeft u last van een rokershoest? Het verdwijnt meestal na 1 maand. Je zintuigen zullen steeds beter worden, waardoor het mogelijk is dat je meer trek krijgt in eten. 

Maand 2

Hoe lang zullen de ontwenningsverschijnselen aanhouden na het stoppen? Als u 4 tot 7 weken gestopt bent met roken, kunnen alle ontwenningsverschijnselen verdwijnen. Dit is niet altijd het geval. iedereen is uniek.

Sommige ontwenningsverschijnselen, zoals stemmingswisselingen of verhoogde eetlust, kunnen enkele maanden aanhouden. Als u 7 weken gestopt bent met roken, kunt u 3 weken later nog een trekje nemen als u stopt met roken. Het kan moeilijk zijn om je aan te passen aan de nieuwe levensstijl.

3 tot 9 maanden

Je longfunctie is met 10% gestegen. Hierdoor zal je, je fitter voelen. Wel kan het zo zijn dat als je 3 maanden gestopt bent met roken weleens een dip hebt. 

Jaar 1

Jawel! je hebt het gedaan! Door de jaren heen zijn de risico’s op hart- en vaatziekten en andere ziekten afgenomen. Sommige risico’s worden na een jaar gehalveerd. Na een jaar neemt uw kans op overlijden met 40% af.

Je hebt nog steeds 50% kans om opnieuw een hartaanval te krijgen. Na 10 jaar is uw kans op het ontwikkelen van longkanker met 50% verminderd. Na 15 jaar is uw kans op hart- en vaatziekten net zo hoog als bij een normale Nederlandse roker.

Alle tips om te stoppen met roken 

De nodige afleiding, ontspanning en lichaamsbeweging helpen bij ontwenningsverschijnselen. Er zijn verschillende manieren die helpen als je snakt naar een sigaret. Tips om te stoppen met roken zijn:

 • Gebruik veel vitamine C. Als je gaat roken wordt er namelijk vitamine C afgebroken in je lichaam. 
 • Zit er geen bruikbare manier voor je tussen? Bedenk zelf iets wat je zou kunnen doen om de drang naar een sigaret te kunnen verminderen. Zolang je maar geen sigaret opsteekt is het goed! 
 • Beweeg regelmatig. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen helpt bij stoppen met roken. Door de inspanning heb je minder zin om te roken. 
 • Drink water. Dit reinigt je lichaam sneller en de trek in een sigaret zal ook afnemen.
 • Zoek de nodige afleiding en vul de tijd die je anders aan het roken besteedde ergens anders aan. Doe een dansje, loop een blokje om of doe sportoefeningen. 
 • Probeer ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Op deze manier verleg je de focus. Je zult zien dat na 3 tot 5 minuten het verlangen naar een sigaret steeds minder wordt.
 • Maak gebruik van nicotinevervangende middelen of medicijnen. Deze middelen verminderen de ontwenningsverschijnselen en helpen je er beter doorheen komen. Dit maakt de drempel soms lager om te stoppen, aangezien je langzaam went aan een vermindering van nicotine. 
 • Lukt dat niet? Dan is het ook mogelijk om de hulp van een professional in te schakelen. Bedenk wel dat jij degene bent die moet veranderen. Als je niet 100% achter je keuze staat, zal stoppen met roken moeilijk worden. En is kans op een terugval aanwezig.

Alle ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken  

Ontwenningsverschijnselen kunnen als vervelend worden ervaren. Dit zijn de nadelen van stoppen met roken. De nadelen van stoppen met roken wegen niet op tegen alle voordelen! Niet iedereen krijgt last van ontwenningsverschijnselen. 

 Bij afkickverschijnselen met roken kun je moe worden. Andere afkickverschijnselen van roken is duizeligheid of rusteloosheid. De volgende afkickverschijnselen met het stoppen van roken zijn: 

 • Sterke drang om te roken
 • Koude rillingen in je handen en/of voeten
 • Niet of nauwelijks kunnen slapen
 • Spanningshoofdpijn
 • Slecht concentratievermogen
 • Tintelingen in je handen en/of voeten
 • Trillende handen en/of voeten
 • Irritatie en humeurigheid 
 • Rusteloosheid
 • Verhoogde eetlust
 • Angst
 • Trage stoelgang (meer kans op verstoppingen)

Is het een feit of fabel? 

Er zijn verschillende feiten en fabels over roken, het stoppen met roken en de afkickverschijnselen.

Feit of fabel? Roken geeft een ontspannen gevoel

Fabel! Uiteindelijk zorgt het roken niet voor een ontspannen gevoel. In het begin misschien. Daarna zal roken alleen maar spanning geven. Deze spanning zal voortduren tot het moment waarop je een nieuwe sigaret opsteekt. Je komt als het ware in een vicieuze cirkel terecht. Daarom wordt gezegd dat bij het stoppen met roken de ergste dagen de eerste dagen zijn. 

Feit of fabel? verslechtert conditie

Als u 3 dagen gestopt bent met roken, zullen geleidelijk ontwenningsverschijnselen optreden. Uw longfunctie zal echter verbeteren. Je krijgt meer energie en ademen gaat makkelijker. U bent 5 tot 7 dagen gestopt met roken. Welke dagen zijn het moeilijkst om te stoppen met roken? Dit is de eerste week! Binnen een week kunt u veel ontwenningsverschijnselen ervaren. Het verlangen naar sigaretten kan ook sterk zijn. Ga zo door, want je bent op de goede weg!

Wanneer is het makkelijker om te stoppen met roken? De meest ernstige ontwenningsverschijnselen zijn voorbij. Je lichaam komt in de herstelmodus, waardoor je steeds minder trek hebt in sigaretten. Dit maakt het makkelijker om te stoppen. Maar volhouden, want het gevaar ligt nog op de loer.

Feit of fabel? zwaarder geworden 

Uw situatie wordt beter en verhuizen wordt steeds makkelijker. Heeft u last van een rokershoest? Het verdwijnt meestal na 1 maand.Als je stopt met roken proef en ruik je beter. Daardoor kan het gebeuren dat je ‘lekkere’ trek krijgt. Onderzoek heeft uitgewezen dat het stoppen van roken gezonder is in tegenstelling tot aankomen. Helaas kan je dit dus niet als excuus gebruiken.

Feit of fabel? Roken zorgt voor een beter concentratievermogen  

Dit is deels waar. In het begin is het mogelijk dat de concentratie sterk verbeterd. Daarna zal het concentratievermogen verder afzwakken.

Veelgestelde vragen

Verslechtert roken je conditie?

Klik hier voor meer informatie.

Zijn er tips om te stoppen met roken?

Klik hier voor meer informatie.

Welke bijverschijnselen zijn er na 3 dagen gestopt te zijn met roken?

Klik hier voor meer informatie.

You may also like