Home Health Stoer doen op de fiets en een dikke knie na val?

Stoer doen op de fiets en een dikke knie na val?

by admin
dikke knie na val

Stoer doen op de fiets en een dikke knie na val?

Het kan je zo overkomen je struikelt tijdens het basketballen of je valt van je fiets na een avondje uit. Je valt ongelukkig op je knie. Je kan veel pijn hebben in je knie na een val. Het overkomt ons allemaal, bij de één vaker dan bij de ander en vaak in het weekend. Hoe weet je wat je moet doen na zo’n ongelukkige val om zo snel mogelijk weer pijnloos naar de kroeg te fietsen.

Wanneer je bent gevallen op je knie, is het mogelijk dat je knie erg dik wordt. Je kan je knie gekneusd hebben of er kan vocht in je knie zitten. Hoe vind je dat uit? Lees het hier!

Ineens krijg je een dikke knie na een val- hoe kom je er snel van af?

Je bent gevallen van je fiets of tijdens het sporten, je komt thuis en merkt dat je knie dik is. Is het alleen een zwelling of heb je misschien wel je knie gekneusd. Het is belangrijk om eerst te kijken naar je klachten. In de meeste gevallen valt de ernst mee.

Bij veel pijn is er echt wat mis, bel de huisarts

Als je denkt dat er echt wat mis is met je knie, bel dan de huisarts. Elke beweging doet veel pijnen als je knie dik is kan de arts niet goed beoordelen wat er aan de hand is.

Laat de arts weten wat er aan de hand is en overleg of je direct of iets later een afspraak maak. De knie is dan minder dik en de huisarts kan beter de problemen onderzoeken. Een röntgenfoto wordt alleen gemaakt als de huisarts denkt dat een bot of je knieschijf gebroken is. Geloof ons… dat voelt anders.

  • Pijn in knie na val
  • Dikke knie
  • Lopen gaat met moeite
  • Het gevoel dat je door je knie zakt.
  • Knieschijf pijn na val

Blijf bewegen en gebruik ijs

Bij bovenstaande klachten is het advies om nog steeds te blijven bewegen. Beweging is namelijk goed voor de genezing. Maar alles met mate!  Het is ook aan te raden om ijs te gebruiken tegen de pijn in knie na de val om zo snel mogelijk van een dikke knie af te komen. Lees meer over het behandelen van zwelling hieronder.

Hoe herken je: vocht in knie na val

Gelukkig is het geen chronische aandoening, dus mocht je vocht in je knie hebben na de val kan het verholpen worden. Je kan vocht in je knie herkennen aan een dik opgezwollen knie. Dit kan ontstaan na een blessure aan de kniebanden, pezen of meniscus. Overbelasting is een ander kenmerk voor een gezwollen knie.

Oorzaak vocht in knie na val

Bij een val op de knie kan het gewricht en de banden en spieren schade oplopen en zeer pijnlijk aanvoelen. Het wordt veroorzaakt door een inwendige bloeduitstorting, je knie gaat hierdoor opzwellen. Dit kan voorkomen wanneer je bijvoorbeeld op je knie bent gevallen maar ook als je jouw knie hard hebt gestoten of hebt verdraaid tijdens het sporten.

Veel vocht in knie na val en wat kan je doen?

Gelukkig is het geen chronische aandoening, dus mocht je vocht in je knie hebben na de val kan het verholpen worden. Je kan vocht in je knie herkennen aan een dik opgezwollen knie. Dit kan ontstaan na een blessure aan de kniebanden, pezen of meniscus. Overbelasting is een ander kenmerk voor een gezwollen knie.

De behandeling hangt af van de ernst en oorzaak van het probleem. Bij gescheurde kruisbanden of een meniscusprobleem kan een operatie vereist zijn. Afhankelijk van het probleem kan een lange revalidatie vereist zijn. In de meeste gevallen is de behandeling niet zwaar. Hieronder wat tips om vocht in de knie tegen te gaan.

Dit helpt echt – een coolpack of ijsklonten tegen vocht in je knie

Dit zijn de meest voorkomende behandelingen tegen vocht in de knie. Bij een plots ontstaan van vocht in de knie, is het verstandig om meteen de zwelling tegen te gaan met ijs. Dit kan je simpelweg doen met ijs gel (coolpack). Heb je dit niet, gebruik dan ijsklonten in een plastic (zipper) zak.

Pak een washandje of een theedoek en wikkel de coolpack daar in. Voorkom dat de coolpack direct op je huid legt. Je huid gaat hiervan kapot.

Bedek je knie met ijs. Het is belangrijk dat je met het ijs de zwelling maximaal 15 tot 20 minuten gaat koelen. Als je langer gaat koelen gaat het lichaam proberen de kou te compenseren door extra bloed naar de plek te sturen. Herhaal dit een paar keer per dag. De eerste uren is de effectiviteit het grootst.

Dit is de beste manier om zelf je knie te herstellen na de val. Bij langdurige pijn moet je toch echt naar een fysiotherapeut of arts.

Rust is het beste medicijn

Het beste medicijn tegen knie pijn na een val, is natuurlijk rust. Dit is logisch, maar toch is het belangrijk om te melden. Je knie heeft rust nodig om het herstelprocedure ingang te zetten. Het is belangrijk om je bewegingspatroon op te bouwen. De bedoeling is dat je van minimale beweging naar steeds meer gaat. Ondanks dat rust belangrijk is, is het niet de bedoeling om helemaal niks meer te doen. Je lichaam kan doormiddel van lichte belasting en beweging op sterkte komen. Ga niet gelijk vol aan de bak, want dan maak je inwendig misschien meer kapot dan je denkt.

Extraatje om snel weer op de been te zijn

Snel weer op de been met een pijnstiller in de vorm van gel of zalf. Sommige ontstekingsremmende middelen (bijvoorbeeld ibuprofen) zijn verkrijgbaar in de vorm van gel, zalf of crème.

Een effectief werkende gel die zowel pijnstillend als ontstekingsremmend werkt is ibuprofen gel. Door plaatselijk een gel te gebruiken belast je niet onnodig je maag met tabletten. Een voordeel van gel is dat de vochtophoping in de knie plaatselijk bestreden wordt. Je kan snel weer met je vrienden de stad in, maar laat stoere grappen op de fiets even achterwege!

Meest gestelde vragen

Wanneer kan ik weer sporten en fietsen bij vocht in mijn knie na een val?

Allereerst even goed opletten dat er niets ernstigs aan de hand is. Wat je kan doen lees je hier.

Hoe lang moet ijs of een coolpack tegen mijn knie houden?

Wist je dat je huid kan beschadigen door het ijs? Lees hier waar je op moet letten.

Wat is beter een gel of pillen tegen een dikke knie?

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk van de pijn af en van de zwelling, wat je moet doen lees je hier.

You may also like