Home Health Een paracetamol, Helpt het om beter te kunnen slapen?

Een paracetamol, Helpt het om beter te kunnen slapen?

by admin

Paracetamol wordt nu voor veel doeleinden gebruikt. Als middel tegen kater kan het ook de slaap bevorderen. Na een nacht slapen was de hoofdpijn plotseling verdwenen. Paracetamol ontspant lichaam en geest, dus paracetamol kan u een goede nachtrust bezorgen, maar werkt het ook? Paracetamol is niet geregistreerd als slaapmiddel. Voornamelijk en nog steeds zijn pijnstillers. De grootste vraag is: kan paracetamol je een goede nachtrust bezorgen?

In de praktijk

Paracetamol als slaapmiddel

Uit de praktijk blijkt ook dat paracetamol niet altijd slaapbevorderend werkt. Wel stellen velen dat je beter kunt slapen door paracetamol. Door een paracetamol voor het slapengaan in te nemen, slaap je mogelijk dieper. Dit komt, omdat het hersengebied verdoofd wordt. Impulsen komen hierdoor minder hard binnen. Dit zorgt ervoor dat je rustiger slaapt. 

Het innemen van 1 of 2 paracetamol tegelijk kan geen kwaad en is ook niet schadelijk. Wanneer je meer dan twee weken achter elkaar paracetamol slikt, kan dit echter wel problemen veroorzaken. Langdurig gebruik van paracetamol kan zorgen voor bijwerkingen, zoals hoofdpijn, verslaving of schade aan de nier- en lever. Ook is het mogelijk om resistent te worden tegen het middel. Je lichaam went eraan, waardoor het niet meer werkt als het echt nodig is. De beste remedie is dan om direct te stoppen.

Paracetamol kan je slaap dus enigszins bevorderen, maar onderdrukt ook een onderliggend probleem. Als je niet kunt slapen is het verstandiger om na te gaan wat de oorzaak is en daar actie op te ondernemen.

Wetenschappelijk onderzoek

Paracetamol voor het slapen 

Paracetamol is geen slaapmiddel. Paracetamol is en blijft de belangrijkste pijnstiller. Wetenschappelijk onderzoek heeft nooit aangetoond of paracetamol u rustig kan laten slapen. Er zijn verschillende theorieën dat de stof van paracetamol een effect heeft op het serotonerge systeem in het lichaam.

Het serotonine-energiesysteem zorgt voor de aanmaak van serotonine. Als u dit gelukshormoon niet heeft, kunt u in sommige gevallen last hebben van slapeloosheid. Deze stoffen kunnen uw humeur beïnvloeden. Anderen stellen dat het enzym cyclo-oxygenases geremd wordt door paracetamol. Het enzym speelt vooral een grote rol bij de verwerking van ontstekingen. 

Paracetamol met coffeïne / codeïne

Paracetamol en codeïne kunnen het voor u gemakkelijker maken om in slaap te vallen. Deze vorm van paracetamol maakt je slaperig. Codeïne heeft een kalmerend effect, dat paracetamol en codeïne ontspant tijdens de slaap.

Paracetamol en codeïne helpen u echter niet om beter te slapen. Bovendien kunnen paracetamol en cafeïne het moeilijker maken om in slaap te vallen. Daarom is het onverstandig om paracetamol met cafeïne te mengen voordat je naar bed gaat, omdat het een stimulerend effect heeft.

Uitgerust slapen door een paracetamol te nemen 

 Paracetamol zorgt ervoor dat u niet goed slaapt. Paracetamol is niet effectief voor een nachtrust. Het effect van het middel is tussen de twee en vier uur. Na een nacht slapen is paracetamol lange tijd gedronken. Het kan er daarom niet voor zorgen dat u de volgende dag geen klachten heeft en / of meer rust dan ooit tevoren.

Slapeloosheid door een Paracetamol

Het is zeldzaam, maar slapeloosheid door paracetamol is mogelijk. Een hoge dosering paracetamol kan zorgen voor verwardheid. Deze verwardheid kan zich uiten in een onrustig gevoel. Door de onrust in je lichaam kun je vervolgens niet meer slapen. Bij kinderen komt dit, heel sporadisch, voor. Ook andere oorzaken, waaronder bijwerkingen van de paracetamol kunnen je uit je slaap houden. 

Verschillende alternatieven om in slaap te komen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je niet kunt slapen. Stress, piekeren of lichamelijke en/of psychische klachten kunnen een grote rol spelen. Paracetamol voor het slapen gaan is niet dé manier. Er zijn ook andere alternatieven om in slaap te komen in plaats van paracetamol als slaapmiddel te gebruiken. 

Slaaphygiëne

De omgevingstemperatuur van uw slaapkamer is zeer zeker. Ventileer de slaapkamer voor een betere nachtrust. Daarnaast is het belangrijk dat je kamer schemerig is als je slaapt. Veel licht verstoort het slaapritme, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Als u niet in slaap kunt vallen, is het belangrijk dat u niet uw best doet. Dit werkt alleen maar averechts.

* Let op: deze blog is niet vanuit medisch perspectief geschreven. Als u medische vragen heeft over paracetamol en slaap, kunt u het beste een specialist raadplegen. Het onvermogen om in slaap te vallen heeft meestal een potentieel probleem. Regelmatig paracetamol slikken om te slapen is niet de oplossing. Paracetamol kan bijwerkingen veroorzaken.

Lage dosering Melatonine

Melatonine is een slaaphormoon. Dit hormoon wordt geproduceerd in de hersenen en speelt een belangrijke rol bij de slaap. Melatonine zet je lichaam in de “slaapstand”. Als deze dag weer komt, zal de zaak langzaam verdwijnen en zul je wakker worden. Dit slaaphormoon is in lage doseringen een goede vervanger van paracetamol. Dit kan in tabletvorm worden verstrekt bij een apotheek of apotheek.

Melatonine kan je helpen sneller in slaap te vallen.Voor de juiste dosering is het verstandig om een arts te raadplegen en hier niet zelf mee aan de slag te gaan. Te veel melatonine kan je slaapritme ernstig verstoren, waardoor het geen goed alternatief is voor paracetamol. Let wel op, het middel is niet geschikt als je problemen hebt met doorslapen. 

Veel lichaamsbeweging

Als je overdag gemiddeld 30 minuten beweegt, heb je daar ’s nachts baat bij. Studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging de slaap kan bevorderen. Bij het bewegen komt de stof adenosine vrij. Deze stof is samen met het slaaphormoon melatonine verantwoordelijk voor het in slaap vallen.

Hoe meer je beweegt, hoe groter de kans dat je slaperig wordt. Het is echter niet verstandig om voor het slapengaan te sporten omdat je hartslag en lichaamstemperatuur dan stijgen.

Rust voor het slapen gaan

Voordat je naar bed gaat, is het belangrijk om rust te creëren. Vermijd blauw licht van de tv, tablet en / of telefoon, eet niet en voer geen intense gesprekken. Zoek voordat u naar bed gaat naar alternatieve methoden: luister naar ontspannende muziek, lees een tijdschrift of doe ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Deze alternatieven kunnen de slaap bevorderen. 

Veelgestelde vragen

Is er ooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan?

Klik hier voor meer informatie.

Moet je rusten voor het slapen gaan?

Klik hier voor meer informatie.

Kan je een paracetamol als slaapmiddel gebruiken?

Klik hier voor meer informatie.

You may also like