Home Alledaagse problemen Geen bakpapier in huis! Dit zijn drie alternatieven

Geen bakpapier in huis! Dit zijn drie alternatieven

by admin

U bent hier: Gebruik vers koekjesbeslag in de keuken. Je komt er net achter dat je geen bakpapier in huis hebt, of je hebt geen bakpapier meer. Hoe koekjes bakken zonder bakpapier? In deze blog worden de beste alternatieven voor bakpapier besproken.

Bakpapier is speciaal geprepareerd papier dat in de oven wordt gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan de bakvormen of elastische pan blijft plakken. Daarnaast kunt u ook het aantal keukengerei van bakpapier verminderen. Voordat u de bakvormen of bakvormen in de oven plaatst, laat u ze in de oven uitlekken en haalt u ze vervolgens netjes uit de oven.

Meerdere alternatieven 

Wanneer je thuis geen bakpapier hebt en geen tijd hebt om naar de winkel te gaan, zijn er gelukkig genoeg alternatieven voor bakpapier. 

Siliconen bakmat in plaats van bakpapier 

Bijna iedereen kent de andere twee opties voor bakpapier. Maar bak je regelmatig of wil je wegwerp bakpapier besparen? Dan is de siliconen bakmat een goede keuze! Het werkingsprincipe van de bakmat is in principe exact hetzelfde als het bakpapier, maar kan hergebruikt worden. Je maakt de bakmat gemakkelijk schoon.

Aluminiumfolie in plaats van bakpapier 

Het laatste alternatief voor bakpapier is iets dat we bijna allemaal hebben: aluminiumfolie. Aluminiumfolie is veel gladder dan bakpapier, maar het is ook zeer geschikt voor gebruik in de oven.

In sommige gevallen is aluminiumfolie zelfs geschikter dan bakpapier voor het bereiden van gerechten, zoals grillen, grillen of koken van vlees.

Als je koekjes of pizza’s op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.

Wilt u aluminiumfolie gebruiken om kip of kalkoen te koken?Voorkom dat de bovenkant verkleurd door de glanzende kant van het aluminiumfolie aan de buitenkant te wikkelen. Wanneer je wilt dat een gerecht juist warm blijft, wikkel dan de matte kant naar de buitenkant. 

Olijfolie in plaats van bakpapier 

Het eerste alternatief voor bakpapier is olijfolie of andere soorten bak- / frituurolie. Je kunt het gebruiken om de bakvormen in te oliën, zodat het gebakken voedsel niet aan de bakvormen blijft plakken. Wees voorzichtig met uw vingers bij het verwijderen van gebakken goederen van de elektrische kookplaat.

Kan je bakpapier opnieuw gebruiken? 

Zet de oven aan en het kan zijn dat er nog een stuk gebruikt bakpapier in zit. U denkt misschien: is bakpapier herbruikbaar? Nu kan bakpapier meestal maar één keer worden gebruikt. Dit komt doordat er vaak etensresten achterblijven na gebruik, dus het wordt niet aangeraden om het papier opnieuw te gebruiken, maar na het verwijderen van de etensresten kan het bakpapier toch perfect hergebruikt worden.

 Het enige om op te merken is dat het bakpapier voor gebruik niet donkerbruin of zwart is geworden. Dit toont aan dat het perkamentpapier sneller kan worden afgebroken en dat de smaak van het gebruikte perkamentpapier de smaak van het voedsel kan bereiken.

Kan aluminiumfolie de oven in?

Aluminiumfolie is zeer geschikt voor gebruik in de oven. Het is echter niet geschikt voor gebruik in magnetrons, wat vaak verwarrend is. Dit komt doordat de magnetron straling afgeeft om het serviesgoed op te warmen. Als deze stralen worden gereflecteerd door bijvoorbeeld aluminiumfolie, is het niet goed voor microgolven. De oven gebruikt een andere techniek om te verwarmen, zonder straling. Dit betekent dat aluminiumfolie het goed doet in de oven.

Wat is handiger aluminiumfolie of bakpapier? 

Bakpapier en aluminiumfolie zijn onmisbaar in elke keuken. Toch is het soms moeilijk om te beslissen welke van de twee het beste bij welk gerecht past.

Het belangrijkste verschil tussen de twee bakmaterialen is dat het bakpapier niet aan de ingrediënten kleeft, terwijl de aluminiumfolie aan de ingrediënten blijft plakken. Doordat het bakpapier een antiaanbaklaag heeft, is het zeer geschikt voor het bereiden van kleverig of plakkerig voedsel. In de meeste gevallen kan aluminiumfolie worden gebruikt om de oven af ​​te dekken of om bepaalde etenswaren te stomen.

Zo zijn er bepaalde rechten van toepassing op aluminiumfolie, zoals gebraden kip of kalkoen in de oven. Bepaalde gerechten zijn geschikter voor bakpapier zoals koekjes. Vis in de oven en gegrilde groenten in de oven zijn geschikt voor aluminiumfolie en bakpapier.

Gebruik je liever helemaal geen aluminiumfolie of bakpapier? Kies er vanaf nu voor om het vaker te gebruiken: het maakt je bakvormen en ovenschaal mooier, dus je moet het vet verminderen.

Veelgestelde vragen

Kan je een siliconen bakmat gebruiken in plaats van bakpapier?

Klik hier voor meer informatie.

Kan je bakpapier opnieuw gebruiken?

Klik hier voor meer informatie over bakpapier.

Kan je olijfolie gebruiken in plaats van bakpapier?

Klik hier voor meer informatie over olijfolie gebruiken.

You may also like