Home Alledaagse problemen Mijn hond trilt, wat zijn de oorzaken?

Mijn hond trilt, wat zijn de oorzaken?

by admin

Als baasje schrik je al wanneer je hond rilt of trilt, op dat moment komen er gelijk vragen naar boven. Wat kan er aan de hand zijn? Waarom trilt mijn hond? Kan het wat ergs zijn of is het omdat de hond ziek of oud is.

In deze blog leg ik je een aantal oorzaken en oplossingen voor als je een hond hebt die trilt.

Oorzaken van een rillende hond

Een hond kan meerdere redenen hebben om te trillen. Veel hiervan zijn onschuldig en hebben geen ernstige gevolgen voor het dier. Er zijn echter ook situaties waarin een hond bibbert waarbij de oorzaak wat ernstiger is.

Mocht je twijfelen, neem dan contact op met een dierenarts.

Jouw hond is ziek en trilt

Een zieke hond kan ook de oorzaak zijn van het trillen. Als je ziek bent, produceer je meer warmte om jezelf te herstellen. Een van de manieren om je lichaamswarmte te laten stijgen is om te trillen.

Een hond die ziek is kan hierdoor gaan trillen. Er is waarschijnlijk niet veel aan de hand, tenzij de hond zich erg ziek gedraagt en de ziekte meer dan 2 dagen blijft aanhouden. Is dit wel het geval? Neem dan met twijfel contact op met de dierenarts.

Jouw hond heeft veel energie

Er zijn gevallen waarin een hond rilt om energie kwijt te raken. Als de hond ineens stopt met trillen en heel vrolijk doet, komt dit waarschijnlijk doordat de hond veel energie heeft. Voor de zekerheid kan je de hond in de gaten houden op afwijkend gedrag.

Jouw hond is bang

Een trillende hond kan bang zijn. Vraag jezelf af of er op het moment een rede is voor de hond om bang te zijn. Ben je bijvoorbeeld in een nieuwe omgeving of een omgeving die het dier onprettig vindt, zoals bij de dierenarts of de kennel?

Ook onverwachte harde geluiden kunnen de hond bang maken, en zo laten trillen. Denk bijvoorbeeld aan vuurwerk, onweer of geluiden van de televisie.

In situaties als deze ben je snel geneigd om de hond te troosten. Probeer dit echter juist niet te doen. Door de hond te aaien of op een andere manier gerust te stellen, geef je een teken af dat het dier zich gerechtvaardigd angstig voelt. Hierdoor zal de angst niet weggaan. Een beter idee is om de hond af te leiden en zo een teken te geven dat het dier zich in een normale situatie bevindt.

Er is iets ernstigs

Een hond die trilt kan ook trillen door een aandoening. Problemen aan de zenuwen, zoals bij het Shaker Dog Syndroom, kunnen ervoor zorgen dat de hond de hele tijd trilt. Meestal is dit al op jonge leeftijd (minder dan twee jaar oud) zichtbaar bij het dier.

Maar ook ziekten als hondsdolheid en Ehrlichiose kunnen ertoe leiden dat de hond rilt. Wanneer je vermoedt dat jouw hond één van deze aandoeningen heeft, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. Sommige zijn namelijk met medicatie goed behandelbaar.

Overige Oorzaken

Een trillende hond kan ook liggen aan bijvoorbeeld overgeven. Overgeven kan er voor zorgen dat de hond een korte tijdsperiode even rilt. Dit geldt hetzelfde voor buikpijnen.

Wanneer je twijfelt neem dan contact op met de dierenarts Zo kan overgeven ertoe leiden dat de hond tijdelijk even trilt. Maar ook buikpijnen en dergelijke kunnen ervoor zorgen dat het beestje trilt. Wanneer je twijfelt over de ernst van de situatie of de kwaaltjes langer aanhouden, is het verstandig om een dierenarts in te schakelen.

Mijn hond is Onrustig en bibbert

Wanneer een hond bibbert en onrustig is, kan dit duiden op stress. Dit is in een kopje hierboven al uitgelegd, maar kort samengevat kan deze stress bijvoorbeeld het gevolg zijn van een introductie in een nieuwe of onprettige omgeving of een onverwachts hard geluid.

Wanneer je vermoedt dat dit het geval is, is het van belang om het dier juist weinig aandacht te geven en een teken af te geven dat er sprake is van een normale situatie.

Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts.

Hond Trilt en is Lusteloos

Lusteloosheid bij honden kan het gevolg zijn van een ziekte. Die ziekte kan vervolgens weer de oorzaak zijn voor het feit dat je hond trilt en lusteloos is. Het is verstandig om deze situatie in de gaten te houden. Als deze symptomen aanhouden, doe je er goed aan even bij een dierenarts te informeren wat er met je viervoeter aan de hand kan zijn.

Ga in geval van twijfel gelijk naar de dierenarts, zeker als hier nog andere klachten bijkomen.

Oude Hond Trilt

Ouderdom kan ook zeker de reden zijn voor het feit dat je hond trilt. Alle hierboven genoemde oorzaken, zoals angst en pijn, kunnen er echter ook voor zorgen dat je oude hond trilt. Daarnaast kunnen ouderdomskwaaltjes, zoals staar, ervoor zorgen dat je oude hond blijft trillen.

Twijfel je over de oorzaak en ben je bang dat er sprake kan zijn van iets ernstigers, bijvoorbeeld als de hond ook andere symptomen gaat vertonen, schakel dan een dierenarts in.

Hopelijk heb je met deze blog het antwoord gevonden op de vraag waarom een hond trilt. En nogmaals, mocht je twijfelen over de oorzaak, schakel dan de expertise van een dierenarts in. Deze kan je verder helpen en de exacte oorzaak achterhalen.

Hond Trilt en Ademt Zwaar

Een hond die trilt en zwaar ademt kan dit doen om meerdere redenen. Enkele oorzaken zijn heel onschuldig, zoals hyperactiviteit en angst/stress, maar ook ziekten en pijn kunnen de oorzaak zijn van dit verschijnsel.

Wanneer je vermoedt dat dit veroorzaakt wordt door een ziekte, of twijfelt over de oorzaak, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Wat zijn de symptomen van een trillende hond?

Lees hier meer informatie over de symptomen van een hond die trilt.

Waarom is mijn hond onrustig en trilt hij/zij?

Lees hier meer, waardoor jouw hond onrustig kan zijn en trilt.

Wat moet ik doen als ik het niet vertrouw dat mijn hond trilt?

Bel bij twijfel altijd even de dierenarts of ga langs.

Mijn hond is oud en trilt, wat kan er aan de hand zijn?

Lees hier meer.

You may also like