Home Alledaagse problemen Mijn auto lekt olie, dit is de oplossing

Mijn auto lekt olie, dit is de oplossing

by admin

Een olie lekkage kan ervoor zorgen dat jouw auto vroegtijdig gaat slijten. Lekt jouw auto olie maar kan je de olie lekkage niet vinden? In deze blog leg ik je uit hoe je best de olie lekkage kan opsporen en repareren.

Hoe merk ik dat mijn auto olie lekt?

Een olielekkage kan je op verschillende manieren opmerken. De ene methode is wat eenvoudiger dan de andere maar ze zijn zeker het proberen waard.

Oliepeil controleren

De meest eenvoudige manier om te weten te komen of jouw auto olie lekt is het regelmatig controleren van het oliepeil. Om het oliepeil te controleren zet je de motor van jouw auto stil en laat je hem 15 minuten afkoelen. Vervolgens ope

 1. Zorg ervoor dat de auto waterpas staat
 2. Zet de motor van jouw auto stil
 3. Laat de motor 15 minuten afkoelen
 4. Open de motorkap.
 5. Neem de oliepeilstok uit de motor
 6. Maak de peilstok schoon met een doek
 7. Plaats de peilstok terug en neem hem na enkele seconden er weer uit.
 8. Controleer of het oliepeil tussen de markeringen van minimum en maximum zit

Als de olie na verloop van tijd daalt, is de kans groot dat jouw auto olie lekt. Zodra je merkt dat er te weinig olie in motor zit, voeg je best wat olie toe aan jouw motor. Het probleem is hierbij niet direct opgelost dus vergeet zeker niet de lekkage op te sporen.

Geur van brandende olie

Als je een brandende olie geur ruikt tijdens het rijden, wijst het erop dat jouw auto olie lekt. De olie lekt op de warme onderdelen van de motor waardoor ze een duidelijke geur afgeven. Als je een stinkende geur ruikt aan de voorkant van jouw auto, neem je best contact op met een garagist.

Blauwe rook uit de uitlaat

Merk je tijdens het rijden dat er blauwe rook uit de uitlaat van jouw auto komt, dan is er een grote kans dat je te maken hebt met een olie lek. Blauwe rook is de oorzaak van brandende olie en dat komt meestal verder uit een olie lekkage.

Hoe kan ik een olie lekkage aan mijn auto opsporen?

Een olie lekkage kan je opsporen met behulp van talkpoeder of UV-kleurstof. Hieronder vind je een stappenplan terug van beide methodes.

Talkpoeder om een olie lek op te sporen

Als je een olie lek wilt opsporen met behulp van talkpoeder kan je onderstaande stappen volgen.

Benodigdheden:

 • Zaklamp
 • Autokrik
 • Talkpoeder

Stap 1: Doe de motorkop open en inspecteer de bovenste helft van de motor op lekken.

Inspecteer de motor om mogelijke bronnen van een olie lek terug te vinden. Gebruik hiervoor een zaklamp om de donkere delen van de motor te verlichten en zo beter te kunnen waarnemen. Meestal wordt een olie lek aangegeven door natte of glanzende delen.

Stap 2: Controleer het onderste deel van de motor op lekken.

Gebruik een krik om het voertuig omhoog te brengen en inspecteer de onderste helft van de motor. Hiervoor gebruik je best een zaklamp om de natte delen terug te vinden.

Stap 3: Breng talkpoeder aan op de plaatsen waar mogelijk lekken zijn.

Als er plaatsen zijn waarvan je denkt dat er een lek kan zijn, breng er dan talkpoeder op aan. Het talkpoeder is een visueel hulpmiddel dat je zal helpen om de exacte plaats van de lek te bepalen.

Stap 4: Rijd met jouw auto zodat de lek kan worden voortgezet.

Rijd nu voor ongeveer 20 minuten met jouw auto zodat er olie kan lekken op het talkpoeder en het een visuele indicatie kan geven van de olie lek.

Stap 5: Inspecteer alle gebieden waar talkpoeder is aangebracht.

Voor nogmaals een grondige analyse uit op alle gebieden waar je talkpoeder hebt aangebracht. De natte vlekken zullen contrasteren met het witte poeder. Hierdoor zal je meteen kunnen waarnemen waar de lek is.

Olie lek vinden met UV-kleurstof en een UV-zaklamp

Een olie lek kan je ook opsporen met behulp van UV-kleurstof en een UV-zaklamp. Volg hiervoor onderstaande stappen.

Benodigdheden:

 • UV-kleurstof
 • UV-zaklamp
 • Veiligheidsbril
 • Basis set handgereedschap
 • Autokrik

Stap 1: Doe de motorkap open en inspecteer de bovenste helft van de motor op lekken

Voer een grondige inspectie van de motor uit om mogelijke plaatsen te vinden waar een lek zou kunnen ontstaan. Gebruik hiervoor een zaklamp om een heldere weergave te krijgen van de motor. Indien enkele onderdelen het zicht belemmeren, gebruik je best handgereedschap om deze onderdelen te verwijderen.

Stap2: Controleer het onderste deel van de motor op lekken

Gebruik kriksteunen om jouw auto omhoog te brengen zodat je een grondige inspectie kan uitvoeren van de onderkant van de motor. Gebruik hierbij ook de zaklamp om naar natte plekken of mogelijke bronnen van een olie lek terug te vinden.

Stap 3: Voeg UV-Kleurstof toe aan jouw motor

Als je enkele verdachte of mogelijke plekken gevonden hebt waar een olie lek zou kunnen ontstaan, giet je de UV-kleurstof in jouw motor via de olievuldop. Na ongeveer 20 minuten rijden is de UV-kleurstof vermengd in de motorolie. Hierdoor wordt elke verse olie die lekt getint met kleurstof waardoor het vrij zichtbaar is.

Stap 4: Controleer de motor met de UV-zaklamp

Gebruik nu de UV-zaklamp om mogelijke bronnen te inspecteren. Elke olie lekkage zal in geelachtige tinten verschijnen die je duidelijk kan waarnemen wanneer je er op schijnt met Uv-licht.

Wat is de oorzaak van een olie lek?

De meest voorkomende oorzaken van een olie lek bij een auto vind je hieronder terug.

Afdichtingen versleten

Probleem:

De meeste pakkingen en afdichtingsmiddelen zijn gemaakt van rubber die bij het ouder worden wel eens slijtage kunnen ondervinden en dus ook minder elastisch worden. Hierdoor zal jouw auto olie gaan lekken rondom de afdichtingen van bepaalde onderdelen.

Oplossing:

Laat de rubberen afdichtingen en pakkingen vervangen bij jouw lokale autogarage.

Verhoging van de druk

Links: Verouderde olie
Rechts: Verse olie

Probleem:

Door verschillende onzuiverheden zoals verouderde olie wordt de doorstroming in bepaalde gedeelten van het smeringsmechanisme ingedamd, wat tot een verhoging van de druk leidt. Hierdoor komen er uitlaatgassen in het smeersysteem en zal er olie naar buiten worden gedrukt via de afdichtingen.

Oplossing:

Laat het smeermiddel en de oliefilter vervangen bij jouw lokale autogarage.

Foutieve montage

Probleem:

Als er bouten verkeerd zijn aangedraaid of op een verkeerde volgorde, dan kan het zijn dat onderdelen gaan kromtrekken of zelfs barsten veroorzaken in de pakkingen. Ook kunnen deze pakkingen beschadigd worden bij de bevestiging door het foutief gebruik van afdichtingsmiddelen.

Oplossing:

Laat de beschadigde afdichtingen en pakkingen vervangen bij jouw lokale autogarage.

Scheur in carter

Mechanische beschadiging

Probleem:

Een mechanische beschadiging komt enkel voor als er vreemde voorwerpen binnendringen in de carters of als er een botsing gebeurt tussen meerdere objecten.

Oplossing:

Laat de barsten lassen bij jouw lokale autogarage.

Is het gevaarlijk wanneer mijn auto olie lekt?

Verder rijden met een auto die olie lekt is zeer gevaarlijk omdat dit brandgevaar veroorzaakt. Als je de lek niet tijdig aanpakt kan ook de motor van jouw auto vroegtijdig slijten, waardoor er grotere problemen ontstaan.

Olie lekkage repareren met olie lekkage stopper

Een olie lekkage kan je eenvoudig oplossen door olie lekkage stopper toe te voegen aan het oliesysteem van jouw auto. De olie lekkage stopper zorgt ervoor dat de olie lekkage stopt door het dichten van de ruimte die door slijtage is ontstaan tussen de zuigveren en de cilinderwand. Daarnaast maakt dit product ook nog eens de pakkingen vele soepeler waardoor het beter afdicht en olie lekkages voorkomt.

Olie bijvullen in mijn auto

Het is niet zo moeilijk om zelf olie in jouw auto bij te vullen, maar voor je hieraan begint zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden.

Welke olie doe ik best in mijn auto?

Geen motor kan zonder de juiste olie. Het is daarom belangrijk dat je weet welke motorolie je best in jouw auto doet. Heb je geen idee welke motorolie dat is? Dan kan je gebruik maken van advies op maat door te zoeken op kenteken of te zoeken op merk en type.

Hoeveel olie moet er in mijn auto?

Ook is het heel belangrijk om te weten hoeveel olie er in jouw auto moet. In de meeste personenwagens gaat gemiddeld 1liter olie in. De tank van de motorolie heeft echter een streepje dat duidt op de maximale hoeveelheid, zorg ervoor dat je niet meer olie in de tank doet dan het streepje weergeeft.  

Hoe vaak moet ik de olie verversen?

Hoe vaak je olie moet verversen heeft te maken met het aantal gereden kilometers. Het wordt sterk aanbevolen om de olie te verversen na ongeveer elke 10.000 en 15.000 kilometers. Indien je er minder rijdt per jaar is het voldoende om slechts een keer per jaar jouw olie te vervangen.

Ben je niet 100% zeker of jouw auto olie lekt, lees dan zeker onze blog over een koelvloeistof lek bij auto’s.

Stappenplan olie verversen

 1. Laat de motor 15 minuten afkoelen.
 2. Zorg dat de auto waterpas staat, zo kan je alle oude olie uit het motorblok halen.
 3. Draai de oliedop van het motorblok los zodat het systeem geen vacuüm trekt.
 4. Plaats een olievangbak onder de carterplug die je onder de auto terug kan vinden.
 5. Draai de carterplug los, hierdoor zal de olie uit het motorblok stromen.
 6. Als alle olie uit het motorblok is, veeg je met een doek de opening schoon waaruit de oude olie is gekomen.
 7. Draai de carterplug terug vast met een nieuwe afdichtingsring.
 8. Plaats nu een trechter in de vulopening van het motorblok.
 9. Doe nu ongeveer 5 liter olie in het motorblok en controleer na een paar minuten het oliepeil.
 10. Vul daarna verder aan indien nodig.
Hoe merk ik dat mijn auto olie lekt?

Een olie lekkage is eenvoudig te herkennen, klik hier voor de verschillende manieren om erachter te komen of jouw auto olie lekt.

Hoe kan ik een olie lekkage opsporen?

Klik hier voor een stappenplan om olie lekkages op te sporen.

Wat is de oorzaak van een olie lekkage?

Een olie lekkage kan ontstaan door verschillende oorzaken. Klik hier voor de meest voorkomende oorzaken.

Is een olie lekkage gevaarlijk?

Een olie lekkage kan in sommige gevallen zeer gevaarlijk zien. Klik hier om de gevaren te achterhalen.

Kan ik een olie lekkage repareren?

Klik hier voor meer informatie over de olie lekkage stopper.

Hoe kan ik olie bijvullen in mijn auto?

Er zijn enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Klik hier om te weten te komen welke stappen je niet mag vergeten.

You may also like