Home Denken Mijn witte was is verkleurd en ik wil het weer wit hebben

Mijn witte was is verkleurd en ik wil het weer wit hebben

by admin

Je hebt hulp nodig. Jouw lievelings witte overhemd of witte t shirt is niet meer zo wit als die eerst was. Het kan zijn dat andere kleding heeft afgegeven op je witte was. Hoe kun je deze afgegeven kleur op kleding het allerbeste verwijderen? En hoe voorkom je de volgende keer dat de was verkleurd? Hieronder vind je verschillende tips en tricks om dit te verhelpen.

Verkleurde witte was weer wit krijgen

Verkleurde witte was kan ontstaan door verschillende factoren. Een rood shirtje of simpelweg de zon kan je witte was al verkleuren. Hieronder staan verschillende oorzaken en oplossingen voor je op een rijtje. 

Mijn witte was is doorgelopen

Wanneer de witte was net uit de wasmachine komt en je merkt dat er vlekken op zijn gekomen of dat de was is verkleurd, komt dit waarschijnlijk doordat er een kledingstuk bij de was heeft gezeten die niet wit was. 

Er zijn enkele manieren die ervoor kunnen zorgen dat je witte was weer wit wordt. Allereerst is het belangrijk dat je de verkleurde was snel scheid van de rest, zodra je het probleem constateert. Was het niet direct opnieuw in de wasmachine of in de droger, dit laat de verkleurde kleur alleen maar meer intrekken in het kledingstuk. 

Azijn

Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn en laat dit een paar uur weken. Spoel de kleding uit en draai vervolgens een normale was in de wasmachine. 

Ossengalzeep

Wanneer je het zelf niet in huis hebt, dan heeft je moeder of oma het wel in huis! Ossengalzeep wordt al jaren gebruikt om witte was weer wit te krijgen. Maak de kleding nat en wring het uit. Wrijf het in met ossengalzeep en laat dit goed intrekken. Draai vervolgens een normaal wasprogramma.

person holding bubbles

Soda

Geen witte azijn in huis? Week dan de verkleurde witte was in een teiltje met warm water en soda. Is jouw witte een klein beetje grauw geworden van het vele wassen? Dan kun je de soda ook toevoegen in het bakje van de wasmachine of in de wastrommel. Was vervolgens de was zoals je dat gewend bent.

Bleek 

Sommige witte kledingstukken kun je behandelen met bleek. Kijk allereerst in het etiket of het mogelijk is het kledingstuk te bleken, dit kun je zien aan de hand van een open driehoekje. Als dit erop staat dan mag de was met bleekmiddel (geen chloorbleekmiddel) behandeld worden. Vul een teiltje met koud water en bleekmiddel en voeg de verkleurde witte was toe. Zorg ervoor dat alle was goed onder water staat. Laat de kledingstukken vervolgens een half uur weken en spoel het daarna uit met koud water. Was de kledingstukken vervolgens in de wasmachine en laat aan de lucht drogen. 

Vaatwastablet

Je kunt ook je was weer wit krijgen door een vaatwastablet. Doe het natte kledingstuk weer terug in de wasmachine en draai een normaal wasprogramma met een vaatwastablet bij. Je kledingstuk zal er dan weer fris en wit uitkomen. 

Mijn witte was is geel verkleurd

Het kan ook voorkomen dat je witte kleding pas tijdens het drogen verkleurd en je dit dus nog niet gezien hebt. Het kan dan een gele gloed of gele waas achterlaten op de witte was. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat je de witte was buiten hebt gehangen. Het gele zonnetje kan ervoor zorgen dat de was gaat vergelen wanneer het in de zon hangt. Wanneer je de volgende keer de witte was buiten hangt, zorg er dan voor dat je het direct naar binnen haalt wanneer het droog is. 

Hoe kan ik dit verhelpen als het wel geel is geworden. Dit kun je voor elkaar krijgen door een eetlepel soda aan het wasmiddel toe te voegen en de kleding opnieuw te wassen.

Wol, Fluffy, Handdoek, Katoen, Patroon

Witte was is blauw verkleurd

Het kan ook voorkomen dat je witte was een grauwe kleur heeft gekregen of dat er een blauwe gloed over je witte was is gekomen. Dit komt vaak door wassen op té hoge temperaturen. Zo zijn we al snel geneigd om alle witte was bij elkaar te gooien en op 40 graden te wassen. 

Wanneer je je wasmachine op 40 graden zet is dit al snel té hoog. Om de blauwe gloed te voorkomen kun je goed de wasetiketten opvolgen door 30 en 40 graden witte kledingstukken te scheiden of de gehele witte was op 30 graden te wassen. 

Heeft je witte kleding toch een blauwe gloed gekregen? Was dan opnieuw je nog natte was met steradent. Steradent zijn bruistabletten die je in een glas met water doet om een kunstgebit weer wit te krijgen en schoon te maken. 

Let op: Was die al langer blauw of grappig is en die in de tussentijd alweer meerdere malen is gewassen, gestreken et cetera zul je niet meer mooi wit en helder krijgen. Deze was is al té vaak behandeld.

Verkleurde was weer herstellen

Stop de verkleurde kleding met de kleurbeschermers in de wasmachine en wat je kleding dan volgens de instructies op de verpakking van het middel. Je kunt kleurbeschermers kopen bij je supermarkt of bij een webwinkel. Hebben gekleurde kledingstukken afgegeven op andere gekleurde was? Scheid dan eerst de kledingstukken die op elkaar hebben afgegeven wanneer deze net uit de was komen. Vervolgens kun je deze was, apart van elkaar, wassen met een kleurbeschermers. Dit is een stoffen doek dat speciaal behandeld is om de afgegeven kleurstoffen in de wasmachine op te vangen.

Voorkomen in de toekomst 

De eerste manier om dit te voorkomen dat kleding aan elkaar blijft plakken, is door simpelweg de wasinstructies in de kleding te lezen. 

Het is alsof je kleren wast met witte kleren, donkere en zwarte kleren en felgekleurde kleren. Donkere kleding heeft bijvoorbeeld meestal een label dat waarschuwt dat de kleding vuil kan zijn. Het is verstandig om deze kleding apart te wassen. Daarnaast is het mogelijk om verkleuring te voorkomen door kleding op kleur te classificeren en de kleurgroepen voor het wassen apart te wassen. Als laatste, als de wasmachine klaar is moet je de was meteen er uit halen. Als de natte kleding te lang in de wasmachine blijft, zullen de kleding nog steeds vlekken op elkaar maken.

Wasserij, Droge, Hang, Waslijn, Drogen
Kan je verkleurde was weer wit krijgen

Ja dit kan, lees de tekst om te kijken hoe je dit doet.

Krijg ik mijn was weer wit met bleek?

Dit kan zeker helpen. Klik hier om te kijken hoe je dit doet.

Mijn witte was is blauw verkleurd, kan dit weer wit worden?

Dit kan zeker helpen. Klik hier om te kijken hoe je dit doet.

You may also like