Home Doe het Zelf TV wand maken voor perfecte kijkbeleving

TV wand maken voor perfecte kijkbeleving

by admin

Een TV wand maken doe je zelf

Zelf een tv wand maken helemaal naar jouw wens en passend in jouw interieur is een project waar je veel (bingewatch) plezier aan gaat beleven. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten voor je begint. Wat is de beste kijkafstand en welke maat tv heb ik daarvoor nodig? Hoe werk ik mijn kabels en apparatuur weg in de wand? Op al deze vragen geven we antwoord in onderstaande blog.

Prettige kijkafstand

Allereerst is het belangrijk te bepalen wat de afstand is tussen de plek vanaf waar je TV kijkt en de wand waarin de TV geplaatst wordt. Om prettig TV te kunnen kijken is de kijkafstand belangrijk. Een enorme TV waar je dicht op zit is niet prettig en andersom ook niet.

Er is een klein rekensommetje waarmee je makkelijk kan bepalen wat de ideale grootte van de TV moet zijn om comfortabel te kijken. Meet de afstand tussen de bank en de TV en deel dit door 2,5.

Is de afstand 300 cm dan deel je dit door 2,5 = 120 cm. Dit is de ideale diagonaal van het TV scherm. Kies een TV scherm wat hier het dichtstbij in de buurt komt en pas dit aan naar jouw persoonlijke voorkeur.

Welk materiaal past bij mij

Jouw eigen TV wand is een belangrijk sfeer element in de kamer. De keuze van het materiaal bepaalt de uitstraling van de TV wand. Gebruik je gelamineerd MDF dan krijg je een strakke moderne look, gebruik je gefineerd MDF met een houtnerf dan heb je een warme uitstraling en gebruik je zwart MDF met houtnerf dan geeft dit een stoere industriële look. Ook een steigerhout tv wand maken is razend populair. Steigerhout heeft geen afwerking nodig en is stevig. Elke deuk en kras geeft steigerhout een nog doorleefdere uitstraling. Een TV wand maken met steigerhout of van MDF vergt een iets andere aanpak, maar in de basis is het principe gelijk.

Daarnaast is het budget voor het maken van een TV meubel ook van belang. Goedkoop onbewerkt MDF of met hout gelamineerd MDF heeft een andere uitstraling en een andere prijs.

Welke MDF soorten zijn er

MDF is een veelzijdig plaatmateriaal. Het zijn platen van geperste houtvezels, gebonden door hars. Het grote voordeel van MDF is dat het makkelijk te bewerken is en niet splintert. Er zijn verschillende varianten waarbij het kernmateriaal gelijk is, maar waarvan de toplaag gelamineerd is waardoor jouw TV wand een andere uitstraling krijgt. We zetten de populairste op een rij.

MDF met lak dragende folie

Deze folie zit rondom de MDF plaat, voordeel is dat je de plaat niet meer in de grondverf hoeft te zetten maar direct kan aflakken.

Lak draag V313

Deze variant heeft als kenmerk dat de plaat gemaakt wordt van vochtwerend MDF. Standaard MDF heeft geen vochtwerende eigenschappen. Door de V313 te persen met vochtwerende lijm heeft deze variant wel vochtwerende eigenschappen.

Gefineerd MDF

Fineer is een dun laagje echt hout wat wordt aangebracht op het MDF plaatmateriaal. MDF met fineerlaag in houtnerf zorgt voor een warme uitstraling. Let op, deze fineerlaag moet nog wel voorzien worden van afwerking met een laklaag of beits.

MDF door en door gekleurd

De platen worden geperst met een kleurstof. Wil je een TV meubel maken in een donkere kleur dan is deze variant ideaal.

Meten is weten

Voor jouw ontwerp om zelf een TV wand kast of TV wandmeubel te maken heb je nu alle basisinformatie, tijd om een tekening te maken!

Het basisvak in de TV wand is natuurlijk voor de TV. Ga je de TV ophangen of neerzetten op een poot? Dit is de belangrijkste keuze bij het maken van een vakverdeling voor de TV wand.

Hou er rekening mee dat je in de toekomst misschien toch een maatje grotere TV wil plaatsen, dus neem ruim de maat. Daaromheen plaats je de vakken met in gedachten de accessoires die je daar in wil plaatsen. Boeken, een kunstwerk een plant, een TV wand zelf maken heeft als voordeel dat je zelf bepaalt hoe je de vakken plaatst.

Wordt het een zwevend meubel of plaats je de wand vanaf de vloer? Voor beide constructies is wat te zeggen, maar het gaat er vooral om welke TV wand, TV meubel of Cinewall past bij jouw interieur.

Apparatuur en snoeren wegwerken

Voor een strakke afwerking werk je alle snoeren netjes weg. Zorg dat je in alle vakken waardoor je kabels moet geleiden gaten boort van 50 tot 80 mm. Hierdoor leid je de snoeren naar het dichtstbijzijnde stopcontact. Je kan in de achterwand een dubbele wand maken waar je de snoeren achter laat lopen. Zo zijn de snoeren mooi weggewerkt en onzichtbaar vanaf de zichtkant van het TV meubel.

Maak je een zwevend TV meubel dan is het handig als je een sleuf freest in de muur waarin je de kabels kan verwerken. De sleuf werk je af met een kabelgoot.

Vergeet niet dat er soms meerdere apparaten nodig zijn om jouw TV te laten werken. Waar laat je deze? Natuurlijk niet in het zicht. Zorg dat je een of twee vakken voorziet van een deurtje of klep waarachter je deze apparatuur kan neerzetten. Doe van tevoren wel even een test of de afstandsbediening nog werkt om de apparaten achter een deurtje te activeren.

TV wand maken met geïntegreerde verlichting

Om te voorkomen dat een TV wand een donkere hoek wordt, zijn er verschillende soorten verlichting die je kan gebruiken om de vakken of objecten in de wand uit te lichten. Spots en led lichtstrips kan je makkelijk aansluiten en de snoeren wegwerken als je van tevoren een lichtplan maakt.

Wat heb je nodig om een TV wand te maken

In ieder geval moet je een beetje handig zijn met boren, schroeven en pluggen. Maak het jezelf makkelijk door de MDF of steigerhout planken op maat te laten zagen. Dit scheelt enorm veel tijd.

Bij dit project is een goede accu schroef boor machine onmisbaar!

  • Schroef boor machine
  • Schroeven en pluggen voor in de muur
  • Schroeven voor in hout afhankelijk van plankdikte
  • Waterpas
  • MDF vuller
  • Verf & benodigdheden

Afhankelijk van de bouwtekening en jouw gekozen constructie ga je aan de slag met jouw project. Met een indrukwekkende zelfgemaakte TV wand heb je een echte blikvanger in huis, letterlijk en figuurlijk, want op deze manier televisie kijken is een lust voor het oog!

Meest gestelde vragen

Ik wil een TV wand maken van donker hout, is het mogelijk om verlichting in te bouwen?

Juist in een donkere wand valt een lichtpunt extra op. Klik hier voor de mogelijkheden.

Hoe werk ik het beste de snoeren weg onder een zwevende TV wand?

Losse snoeren zijn niet mooi om tegenaan te kijken. Lees hier hoe je ze netjes wegwerkt.

Ik weet nog niet welke maat TV past in de kast, waar let ik op?

Rondom de TV is het mooi om ruimte vrij te laten, lees hier waarom.

Ik wil zo min mogelijk verven, welke MDF soort is dan het beste geschikt?

Er zijn verschillende soorten MDF, lees hier welke voor jouw klus het beste is.

Ik wil een industriële sfeer, welke MDF soort kan ik dan het beste kiezen?

Er zijn MDF soorten met daarop een houtfineer, lees hier waar je op moet letten.

Wat is de juiste afstand om prettig TV te kijken?

Er is een simpele formule voor, lees hier hoe je de ideale grootte van jouw TV berekend.

Wat heb ik nodig om een TV wand zelf te maken?

Een goede dosis energie en goede materialen liggen aan de basis voor een geslaagd project, klik hier om te zien wat je nog meer nodig hebt.

You may also like