Home Elektronica Geluid van laptop doet het niet? Vind hier de oplossing!

Geluid van laptop doet het niet? Vind hier de oplossing!

by admin

Altijd vervelend: Je wilt een filmpje aanzetten op je laptop en vervolgens doet je geluid het niet meer. Je probeert allerlei dingen maar het blijft stil, wat moet je nu doen?

Gelukkig zijn er een aantal oplossingen om dit probleem te verhelpen. Deze oplossingen kun je altijd nog volgen in de hoop dat het geluid het weer doet. 

Wat verstaan we onder ‘’Geen Geluid’’?

Belangrijk om te weten is wat er wordt verstaan onder ‘’geen geluid’’. 

Geen geluid betekent dat er geen geluid uit de laptop komt, maar het wel hoort te doen, dus dit icoontje staat rechtsonder het scherm.

Wanneer de computer geen geluid geeft wanneer het het wel hoort te doen, spreek je over een probleem.

De oplossingen die ik in deze blog beschrijf zijn voornamelijk voor het besturingssysteem Windows 10. Maar de oplossingen kunnen ook voor andere besturingssystemen gebruikt worden.

De oplossingen

Als er geen geluid uit de laptop komt terwijl dit eigenlijk wel het geval zou moeten zijn, kan er iets mis zijn met je laptop. Het probleem kan heel onschuldig zijn, maar er kan ook iets groters aan de hand zijn. Hieronder zullen enkele oplossingen gegeven worden voor het audioprobleem.

Als deze oplossingen niet werken, kan het lonen om de winkel waar je de laptop vandaan hebt te bezoeken voor advies.

Staat het geluid wel aan?

Klinkt heel voor de hand liggend, maar het eerste waar natuurlijk naar gekeken moet worden is: Staat het geluid wel aan? Je kunt dit als volgt controleren:

Je kunt als eerste dit oplossen door op het luidsprekertje rechtsonder het scherm te drukken. Wanneer er een paar (geluidsgolven) naast het luidsprekertje staan betekent dat er geluid uit het apparaat hoort te komen. Zoals onderstaande foto:

Wanneer dit icoontje er staat maar je hoort geen geluid, dan kan het zijn dat het geluid voor een specifieke website of applicatie uitstaat. Dit kun je als volgt oplossen:

 1. Druk met de rechtermuisknop op het luidsprekertje
 2. Druk op Volumemixer openen
 3. Controleer of er bepaalde schijven naar beneden staan. Er staat  Is dat zo? Dan druk je deze schijf in en schuif je hem omhoog
 4. Wanneer je dit gedaan hebt controleer of het geluid het weer doet

Wanneer het geluid het nog steeds niet doet, ga dan naar de volgende oplossing.

Sluit een koptelefoon of speaker aan

Het kan zo zijn dat er geen geluid uit de laptop komt door de ingebouwde speakers. Dit kun je testen door een speakertje aan te sluiten op de laptop. Als je audio afspeelt en na het aansluiten wel geluid hoort, ligt het probleem waarschijnlijk bij de speakers van het apparaat zelf.

Je checkt dit door weer het speakertje uit de laptop te halen en weer de volume hoger te zetten. Werkt het geluid vervolgens niet meer? Kijk dan naar volgende oplossing.

Verander je uitvoerapparaat

Wanneer het geluid van je laptop het ineens niet meer doet kan dat komen doordat de uitvoerapparaat veranderd is. Dit check je als volgt: 

 1. Druk met de rechtermuisknop op het luidspreker icoontje 
 2. Klik op Geluidsinstellingen openen
 3. Je komt in een menu terecht. Bovenin het scherm staat uitvoer
 4. Selecteer de luidspreker die je voor je laptop wilt gebruiken. Dit is in mijn geval de Luidsprekers (Realtek(R) Audio)
 5. Test of het geluid het weer doet nadat je de goede luidspreker hebt geselecteerd

Werk het stuurprogramma Bij

Deze oplossing klinkt ingewikkeld, maar is via komende stappenplan eenvoudig uit te voeren. Het kan zijn wanneer het stuurprogramma van je laptop verouderd of kapot is, en hierdoor hoor je bijvoorbeeld geen geluid. Je kunt als volgt dit stuurprogramma verwijderen:

 1. Ga naar de zoekbalk van Windows (Je kunt ook op de Windows-knop op je toetsenbord drukken) en typ Apparaatbeheer. Ga daarheen 
 2. Er komt een menu in beeld, klik op het pijltje links van het kopje Besturing voor geluid, video en spelletjes
 3. Er wordt een menu uitgevouwen. Druk met de rechtermuisknop op jouw uitvoerapparaat
 4. Selecteer vervolgens Stuurapparaat bijwerken
 5. Selecteer daarna Automatisch zoeken naar stuurprogramma’s
 6. Volg vervolgens de instructies op het scherm

Het probleem zou vervolgens opgelost moeten zijn. Het kan ook zijn dat aangegeven wordt dat Windows geen nieuw stuurprogramma-update heeft. Je kunt dan proberen via de website van je laptopfabrikant een stuurprogramma te downloaden. Daar worden ze ook wel ‘drivers’ genoemd.

Wanneer dat ook niet werkt, of je kunt het niet vinden, kun je het stuurprogramma verwijderen. Dit wordt dan vervolgens automatisch opnieuw geïnstalleerd. Dit doe je door: 

 1. Klik op het pijltje links van het kopje Besturing voor geluid, video en spelletjes
 2. Er wordt een menu uitgevouwen. Druk met de rechtermuisknop op jouw uitvoerapparaat
 3. Selecteer vervolgens Apparaat verwijderen
 4. Selecteer vervolgens Installatie ongedaan maken
 5. Start je laptop vervolgens opnieuw op en controleer of het geluid het weer doet

Geluid doet het nogsteeds niet

Heeft geen oplossing gewerkt dan raad ik aan om op een andere manier van geluid te gebruiken. Sluit bijvoorbeeld externe speakers aan of schaf oortjes aan die je in je laptop kunt doen. Hierdoor heb je wel gewoon geluid.

Daar geen interesse in? Dan raad ik aan de laptop te laten repareren. Dit kan bijvoorbeeld bij de zaak waar je de laptop aangeschaft heb. Misschien lukt het hen wel het geluid terug te laten komen. 

Wanneer je daar geen interesse in hebt, raad ik aan een nieuwe laptop te kopen. Wanneer je daar niet teveel aan uit wilt geven bieden refurbished laptops misschien wel een uitkomst. Door een refurbished laptop te kopen ben je naast dat je goedkoper uit bent, ook goed bezig voor het milieu.

Mijn laptop geeft geen geluid meer, wat nu?

Je kunt het beste de oplossingen volgen die op deze site staan. Druk hier om naar de eerste oplossing te gaan.

Moet ik een nieuwe laptop kopen?

Als alle stappen niet werken, kun je hier de eventuele oplossingen vinden.

You may also like