Home Elektronica APK is verlopen? Vind hier alles wat je moet weten over APK

APK is verlopen? Vind hier alles wat je moet weten over APK

by admin

Iets wat je snel kunt vergeten, de APK keuring. Het is belangrijk dat je de APK (Algemene Periodieke Keuring) uit laat voeren, aangezien het achteraf gezien veel geld kan gaan kosten. In dit artikel geef ik antwoord op al jouw vragen over APK.

Wanneer verloopt een APK?

De vervaldatum van de meeste voertuigen is één jaar. Belangrijk is is dat je net voor het verlopen van je APK al een afspraak hebt gemaakt om de auto te laten keuren, want wanneer hij verloopt mag je de weg officieel niet meer op. 

Je krijgt 6 weken voor het aflopen van je APK een brief thuis gestuurd. Dit is een reminder dat de APK afloopt. Hieronder heb ik een schema gemaakt per voertuig wanneer je deze moet laten keuren.

Mag mijn auto rijden zonder APK?

Het is verboden om in een auto te rijden die niet APK gekeurd is. Wanneer je staande wordt gehouden door de politie en erachter komen dat je auto niet APK gekeurd is, krijg je een bekeuring van €150,-. De enige legale reden dat je de weg op mag is wanneer je kunt aantonen dat je onderweg bent naar de garage om je auto te laten keuren. 

Waar kan ik mijn auto APK laten keuren?

Je kunt je auto laten keuren bij een garage die een RDW erkenning heeft. Dit zijn garages die een goedkeuring hebben bij de RDW, wat betekent dat zij een erkenning hebben om een APK keuring uit te voeren. Klik hier voor een lijst met erkende RDW keuringsstations.

Kan ik uitstel krijgen voor de APK keuring?

Het voertuig mag 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum stilstaan op de openbare weg, dus zonder boetes te krijgen. Om boetes daarna te voorkomen kun je de APK schorsen. 

Wanneer je de APK schorst stop je de APK-verplichting tijdelijk. Je stopt daarmee ook de verzekeringsplicht en de betaling van de motorrijtuigenbelasting. De auto hoeft dan niet APK-goedgekeurd te zijn, maar je mag uiteraard de weg niet op. 

Wanneer de schorsing afloopt moet je de auto APK gekeurd hebben voordat die schorsing afgelopen is. Je kunt hem eventueel ook verlengen. 

Hoe kan ik de APK keuring voorbereiden?

Het is belangrijk dat je je auto goed voorbereid op een paar punten voor een APK keuring. Er zijn namelijk een paar afkeurpunten welke je alvast kunt controleren voordat je auto APK gekeurd wordt. 

  • Ruitenwissers: Controleer de ruitenwissers. Beschadigen de ruitenwissers van je auto de ruiten of doet de ruitensproeier het niet? Dan wordt de auto afgekeurd. Deze ruitenwissers kun je gemakkelijk en goedkoop zelf vervangen.

  • Banden: Controleer de banden. Auto’s met banden met onvoldoende profiel worden afgekeurd. Ook een te lage bandenspanning is een afkeurpunt. Laat dus je banden vervangen wanneer ze te weinig profiel hebben. Wanneer je banden een te lage bandenspanning hebben kun je ze oppompen bij een benzinepomp.

  • Deuren: Sluiten deuren niet goed, of sluiten de motorkap of achterklep niet goed? Dan wordt de auto ook afgekeurd. Laat deze dan ook repareren voordat je je auto laat keuren.

  • Verlichting: Ook niet geheel onbelangrijk. Wanneer je een defecte lamp hebt in de auto, wordt je auto afgekeurd. Controleer je auto op defecte lampen, en laat wanneer er een defect is ze vóór de keuring repareren. 

  • Remmen: Ook een belangrijk afkeurpunt. Wanneer de remmen het niet naar behoren doen, dus de auto remt onvoldoende of de auto ‘’stottert’’ terwijl hij remt, is het belangrijk deze te repareren voordat je auto gekeurd wordt. 

  • Uitlaat: Maakt de uitlaat een raar geluid, of lekt hij? Dan is het ook belangrijk eerst naar de garage te gaan voor een reparatie. Dit is namelijk ook een afkeuring punt. 

Je kunt de APK keuring ook combineren met een onderhoudsbeurt. Dat scheelt tijd én geld. Daarnaast hoeft je auto ook maar één keer naar de garage en ben je er zeker van dat hij goedgekeurd wordt. 

Meer weten over afkeurpunten voor een APK keuring? Klik hier voor meer info.

Wat kost een APK keuring?

De prijzen van een APK keuring variëren tussen de €19 en €63. Laat je tegelijkertijd een onderhoudsbeurt doen kost het meer. Wanneer de auto afgekeurd wordt voor de APK gaat meer kosten, aangezien er onderdelen vervangen moeten worden. In vorig kopje kun je lezen welke onderdelen je zelf al kunt controleren voordat je de auto naar de keuring brengt. 

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost de boete als je zonder APK-goedkeuring rijdt?

De boete is vrij prijzig. Klik hier voor meer informatie over de boete.

Wat kan ik zelf aan mijn auto controleren voordat mijn auto in naar de APK keuring gaat?

Het is belangrijk dat je auto op orde is voordat die naar de keuring gaat. Klik hier wat je daarvoor alvast kunt controleren.

Kan ik mijn auto gewoon laten staan zonder hem APK te keuren?

Je kunt je auto 2 maanden laten staan zonder hem te keuren. Daarna kunnen er boetes volgen. Klik hier voor meer informatie.

Wat kost een APK-keuring?

De kosten kunnen variëren. Klik hier voor meer info.

You may also like