Home Elektronica Lekt jouw Senseo? Vind hier de mogelijke oorzaken en oplossingen

Lekt jouw Senseo? Vind hier de mogelijke oorzaken en oplossingen

by admin

Hè, vervelend. Je wilt een kop koffie zetten en er lekt water uit je Senseo. Je moet dat water natuurlijk opruimen, maar het koffiezetapparaat lekt niet voor niets. Het moet dus gerepareerd worden. Een voordeel is wel dat je de meeste kwaaltjes zelf zonder al te veel moeite kunt oplossen. In dit artikel leg ik je uit hoe dit moet. 

Senseo lekt aan de bovenkant

Zeefje in padhouder is verstopt

In de padhouder van de Senseo zit een zeefje. Deze kan op den duur verstopt raken. Je kunt dit makkelijk oplossen door:

Optie 1:

  • Leg de houder in een bakje met verdund ontkalkingsmiddel. Als ontkalkingsmiddel kun je het beste geen azijn gebruiken. Een ontkalkingsmiddel op basis van citroenzuur is beter voor de Senseo. Laat de houder vervolgens een avondje in het ontkalkingsmiddel liggen.

Optie 2:

Afdichtring is aan het lekken

In Senseo koffiezetapparaten zit vaak rubberen of siliconen ring. Wanneer deze verouderd is kan deze gaan lekken. Dit los je op door een nieuwe rubberen ring aan te schaffen. Deze kun je via Philips aanschaffen. Hulp nodig? Kijk dan onderstaand filmpje waarin het vervangen van de ring uitgebreid uitgelegd wordt. 

Meerdere onderdelen vuil

Het kan zijn dat meerdere onderdelen vuil zijn, en dus kunnen gaan verstoppen. Het kan geen kwaad om deze soms in de vaatwasser te doen. Zie hieronder een lijst met onderdelen welke in de vaatwasser kunnen. 

  • Waterreservoir en de afdekkap van het waterreservoir (Waterreservoir van de Senseo Switch kan niet in de vaatwasser)
  • Padhouders
  • Lekbak en lekplaat
  • Koffietuit en deksel koffietuit
  • Koffiecollector
  • Melkunit (alleen voor Senseo Latte Duo, Latte Select en Cappuccino)
  • Melkreservoir (alleen voor Senseo Latte Duo)

Koffiepad niet goed geplaatst

Hierdoor kan de tuit gaan lekken. Als de koffiepad niet goed geplaatst is (vaak met de bolling naar beneden) kan de tuit gaan lekken. Ook is het belangrijk dat hij op de goede manier in de padhouder zit.

Senseo lekt aan de onderkant

Ventiel kapot

In een Senseo apparaat zit een driewegventiel. Dit ventiel kan verstopt raken of kapot gaan, en dan is het het beste om een nieuwe te kopen. Deze kun je aanschaffen via Philips. Hulp nodig? Kijk dan onderstaand filmpje waarin het vervangen van de driewegventiel uitgebreid uitgelegd wordt. 

Belangrijk: Elke Senseo is anders, controleer daarom eerst de gebruikershandleiding van jouw Senseo om te weten waar het ventiel in jouw apparaat zit.

Teveel water in waterreservoir / niet goed geplaatste waterreservoir

Wanneer er teveel water in het waterreservoir zit, kan deze gaan overstromen/lekken. Dit laat dan een plas water achter bij het waterreservoir. Probeer een kop koffie te zetten met een voor de helft gevulde waterreservoir. Probeer hem vervolgens er ook weer goed en voorzichtig in te zetten. Zo weet je zeker dat er niets met het waterreservoir aan de hand is. 

Senseo ontkalken

Wat ook kan helpen tegen een lekkende Senseo is om het apparaat eens in de zoveel tijd te ontkalken. Leidingen met kalk kunnen namelijk lekkages veroorzaken. Precies weten hoe je een Senseo apparaat moet ontkalken? Klik dan op onderstaand artikel:

Senseo lekt nog steeds

Lekt de Senseo nog steeds water? Breng het apparaat dan langs bij een elektronicawinkel. Het probleem zit hem dan vaak dieper in het systeem. De kosten variëren per onderdeel wat kapot is. Vaak kost een controle door het gehele apparaat rond de €60,-.

Veelgestelde vragen

Mijn Senseo lekt aan de bovenkant, wat nu?

Wanneer jouw Senseo aan de bovenkant lekt kunnen verschillende factoren de oorzaak zijn. Klik hier voor meer informatie.

Waarom lekt mijn Senseo aan de onderkant?

Dat jouw Senseo aan de onderkant lekt kan komen door verschillende problemen die zich voordoen in het apparaat. Klik hier om te weten te komen welke dat o.a. zijn.

Hoe ontkalk ik mijn Senseo?

Hoe je je Senseo moet ontkalken heb ik al uitgebreid besproken in een ander artikel. Klik hier voor meer informatie over het ontkalken van een Senseo.

Kan ik onderdelen van een Senseo in de vaatwasser doen?

Zeker. Senseo’s zijn gemaakt met vaatwasser bestendige onderdelen, maar dat zijn ze niet allemaal. Klik hier om te weten te komen welke onderdelen er precies in de vaatwasser kunnen.

Mijn Senseo lekt nog steeds, wat moet ik nu doen?

Wanneer de Senseo nog steeds lekt raad ik aan hem langs te brengen bij een elektronicazaak. Klik hier voor meer informatie, voor bijvoorbeeld de prijzen die je moet betalen.

You may also like