Home Elektronica Koppeling versleten? Vind hier alles wat je moet weten

Koppeling versleten? Vind hier alles wat je moet weten

by admin

Hoe ouder een auto wordt, hoe meer de koppeling gaat slijten. Een koppeling heeft het zwaar te verduren in een auto. De auto geeft niet in de loop van de tijd aan dat de koppeling vervangen moet worden, maar daar kom je vanzelf achter. In dit artikel meld ik de symptomen van een versleten koppeling en wat je dan het beste kunt doen.

Symptomen van versleten koppeling

Zoals gezegd heeft een auto geen lampje die aangeeft wanneer de koppeling aan vervanging toe is. Er zijn wel verschillende symptomen waar je aan kunt opmerken dat een koppeling versleten is en vervangen moet worden:

  • De motor maakt toeren, zonder dat de auto versnelt in de versnelling
  • Een hoog aangrijpend koppelingspedaal
  • Een zwaar koppelingspedaal
  • Een moeizaam schakelende versnellingsbak

Wanneer je één van deze symptomen opmerkt, wacht dan niet te lang met een bezoek aan de garage. Hoe langer je met een versleten koppeling rijdt, hoe groter de vervolgschade waarschijnlijk zal zijn.

Waarom slijt een koppeling?

Een koppeling is één van de belangrijkste onderdeel van een auto. Een koppeling zorgt ervoor dat de auto kan stilstaan terwijl de motor nog draait. Wanneer je voor een rood stoplicht staat te wachten, moet de koppeling de kracht van de draaiende motor opvangen. 

In dit proces gaat hij slijten, want wanneer je veel schakelt met de auto kan ook hij soms gaan slippen. Daarom kun je voor de koppeling dus beter op de snelweg rijden dan in een woonwijk.

Wanneer slijt een koppeling?

Wanneer een koppeling slijt of vervangen moet worden hangt ervan af of het een oude of nieuwe koppeling is, en wat je met de koppeling doet. Wanneer je veel kilometers maakt in woonwijken slijt je koppeling sneller dan wanneer je veel rijd op de snelweg. 

Je kan er van uitgaan dat een oude koppeling ongeveer 100.000 tot 200.000 kilometer mee kan en een nieuwere koppeling 200.000 tot 300.000 kilometer. 

Kosten van een koppeling vervangen

De koppeling vervangen is een dure reparatie. Hierbij moet je denken aan de €1.000,-, wat een hoop geld is. Wanneer de koppeling vervangen moet worden, vervangen ze meestal ook de componenten van de koppeling, aangezien die mee slijten met de koppeling.

Ook zijn monteurs lang bezig om de koppeling te vervangen. Met een kleine auto zoals een Kia Picanto zijn ze namelijk al ruim 3 uur kwijt. Dat betekent dat je vrij veel geld moet betalen voor alleen al arbeidsuren.

Hoe voorkom ik een slijtende koppeling?

Er zijn bepaalde dingen waar je op kunt letten om het slijten van de koppeling kunt voorkomen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

  • Geen voet op de koppeling houden: Wanneer je de koppeling al licht indrukt gaat hij al slijten. Wanneer je dus te lang je voet op de koppeling houdt, bijvoorbeeld bij het schakelen, slijt de koppeling sneller. 
  • Versnelling in z’n vrij: Veel mensen laten tijdens het wachten voor een rood stoplicht hun auto in de eerste versnelling, met een voet op de koppeling. De druklager in de koppeling wordt dan goed belast wanneer je dat doet. Je kunt beter een auto in z’n vrij zetten met de handrem erop. 
  • Handrem tijdens parkeren: Een koppeling slijt ook wanneer de motor niet draait. Wanneer je je auto in de eerste versnelling zet tijdens het parkeren slijt de koppeling ook. Daarom is het beter om tijdens het parkeren gebruik te maken van je handrem. 
  • Voetrem gebruiken: Wanneer je ziet dat je binnenkort moet afremmen is het het beste dat je de auto niet laat afremmen ‘’op de motor’’, maar gewoon met de voetrem. Wanneer je de auto via de motor afremt zorgt dat voor extra belasting op de componenten van de koppeling.
  • Minder gewicht aan de auto: Wanneer je met een volgeladen auto, of met een caravan op vakantie gaat. Wordt er natuurlijk ook meer gevraagd van de koppeling dan normaal.

Veelgestelde vragen

Hoe merk ik dat mijn koppeling versleten is?

Er zijn bepaalde kenmerken waaraan je kan opmerken dat de koppeling versleten is. Klik hier om te weten te komen welke symptomen dat zijn.

Hoe kan een koppeling slijten?

De koppeling van een auto heeft het vaak zwaar te verduren. Klik hier om te lezen waarom een koppeling slijt.

Na hoeveel kilometer slijten koppelingen?

Dat varieert per koppeling en andere omstandigheden. Klik hier om te weten welke dat zijn.

Hoeveel kost het om een koppeling te vervangen

Het is een vrij prijzige reparatie. De prijzen variëren daarin ook. Lees hier wat de exacte prijs is.

Hoe kan ik een slijtende koppeling voorkomen?

Vind hier hoe je kunt voorkomen dat je koppeling snel slijt.

You may also like