De woonoppervlakte van de woning is een belangrijke factor. Als u een nieuwe woning heeft gekocht, is het handig om te weten hoeveel vierkante meter uw woning is. Maar zelfs als u van plan bent een huis te verkopen, is het belangrijk om de juiste informatie bij de hand te hebben. Woonoppervlak is meestal de doorslaggevende factor bij de verkoop van woningen. We leggen je graag uit hoe je gemakkelijk de woonruimte in je woning kunt vinden.
In dit artikel vind je:
Je woonoppervlakte
Woonruimte is een breed begrip. Behoort elke kamer in huis tot het woongedeelte? Niet doen! Niet alle kamers worden als woonoppervlakte geteld. Het woongedeelte omvat ruimtes met duidelijke woonfuncties zoals de woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en hal. Ruimtes die hier niet thuishoren zijn onder meer garages, kelders, balkons en in sommige gevallen zolders.
Je gemiddelde woonoppervlakte
De gemiddelde woonoppervlakte in Nederland is 65 vierkante meter. In grote steden is het woonoppervlak lager dan in dorpen. Op het platteland ligt het woonoppervlak weer hoger. Het woonoppervlak van een gewoon huis is ongeveer 88 vierkante meter. De gemiddelde woonoppervlakte in Nederland is 65 vierkante meter.
Verschil tussen gebruiksoppervlakte en woonoppervlakte?
Soms, wanneer u om gedetailleerde informatie over het huis wordt gevraagd, is er verwarring tussen de beschikbare oppervlakte en de woonwijk. Dit zijn echter twee verschillende dingen, maar ze zijn gerelateerd. Alle kamers hebben bruikbare ruimtes, maar niet alle kamers hebben woonruimtes. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel.
Het woongedeelte heeft een vide met vaste trap. De zolder zonder vaste trap wordt weer de gebruiksruimte. Heeft uw woning een schuin dak en is de ruimte minder dan 1,5 meter? Dan telt de ruimte niet als woonoppervlak, maar als bruikbare oppervlakte.
Woonoppervlakte van huis
Er zijn verschillende tools om de woonoppervlakte in uw woning op te vragen. Sommige methoden zijn gratis en soms moet u betalen om de oppervlakte van het huis te controleren. Het kan bijvoorbeeld per postcode worden aangevraagd.
Ook kunt u op verschillende websites de postcode van de woning opvragen. Hoe werkt het? Voer uw postcode in op de website. In de zoekresultaten verschijnt dan informatie over de woning, zoals het adres, maar ook het vloeroppervlak en het bouwjaar. Als uw huis net is verkocht, staat de informatie van de makelaar soms op internet.
Woonoppervlakte van woning zelf berekenen
Het opmeten van de woonoppervlakte is een nauwkeurige klus. Als iedereen zijn eigen methodes gebruikt, zullen de leefruimtes van elkaar verschillen. Als gevolg hiervan werd de koper misleid. Dit maakt het erg moeilijk om verschillende huizen met elkaar te vergelijken. Om ervoor te zorgen dat alles eerlijk verloopt en om de juiste maat aan te geven, zijn er verschillende regels opgesteld voor makelaars.
De makelaar dient metingen uit te voeren in overeenstemming met bepaalde meetinstructies. De norm beschrijft onder meer wat er in een woonwijk wordt opgenomen. Daarnaast komen de volgende aspecten aan bod, zoals:
- Bruikbare oppervlakte: alle kamers in de familie;
- Woonwijk: alle woonruimtes in de woning;
- Andere ruimtes in de woning, zoals opslagruimten;
- Onafhankelijke opslagruimten, zoals zelfstandige schuren of opslagruimten;
- Met het huis verbonden buitenruimtes, zoals balkons, dak terrassen of balkons. De tuin van het huis is hierop een uitzondering. Je kunt het apart uitleggen.
- Volume: kubieke meter van de woning;
- Perceeloppervlakte
Inhoud van de woning
De inhoud van een woning bestaat uit een x aantal kubieke meters. Om de kubieke meters van je woning uit te rekenen doe je de lengte x de breedte x de hoogte. Dit meet je binnenmaats, dus van binnenmuur tot binnenmuur. Dit zou je ook zelf nauwkeurig kunnen meten.
Je perceeloppervlakte
Een perceeloppervlakte is de grond waar je huis op is gebouwd. Ook als je een stuk grond hebt gekocht behoort dit tot het perceel. Deze vierkante meter worden vaak genoteerd door het Kadaster. Jouw perceeloppervlakte vind je gemakkelijk op de kadastrale kaart.
Je woonoppervlakte zelf berekenen
Hoe groot is mijn huis? Wij willen u stap voor stap uitleggen hoe u zelf aan informatie over de woning kunt komen. U kunt zelf het woonoppervlak van de woning opmeten. Dit zijn alle stappen die je moet volgen.
Stap 1: Je gebruiksoppervlakte
Stel je voor: je wilt zelf een woonoppervlakte berekenen. Dan kan het handig zijn om eerst de bruikbare oppervlakte te berekenen voordat je de woonruimte bereikt. Er zijn vier muren aan de buitenkant van een standaard huis. Begin met het meten van deze muren. Meet de interne afmetingen. Met andere woorden: meet vanaf de binnenwand tot aan de binnenwand. Eerst van links naar rechts, dan van voor naar achter.
De dikte van muren, scheidingswanden, trappen etc. heeft hier geen invloed op. Doe dit op elke verdieping. Voor het hok gelden andere regels. Is de zolder lager dan 1,5 meter? Dan gebruikt u de zolder misschien niet als beschikbare ruimte.
Er zijn uitzonderingen op trappenhuizen en lofts. Als deze ruimtes groter zijn dan 4 vierkante meter, kunt u ze mogelijk niet als bruikbare ruimtes beschouwen. In feite zijn trappenhuizen en vides meestal niet groter dan deze grootte.
Stap 2: Je overige ruimtes benutten
Alle overige ruimtes in de woning (ook wel binnenruimtes genoemd) worden apart berekend. Verdeel eerst de beschikbare ruimte in woonruimtes of binnenruimtes. De inpandige ruimte is bijvoorbeeld een berging. Twijfelt u over andere binnenruimtes? Volg dan onderstaande stappen:
- Zijn er kamers in je huis die niet geschikt zijn als woonruimte? Zoals opslagruimten of garages. Klopt dat? Schrijf alle gebieden van deze ruimtes op.
- Heeft u geen vaste trap op uw zolder? Is dat juist? Schrijf het keldergedeelte op. Let vooral op dat het schuine dak alleen berekend kan worden op een hoogte van 1,5 meter.
- Heeft uw huis kamers onder de 2 meter maar boven de 1,5 meter? Denk aan zolder of zolder. Is dat juist? Schrijf het gebied op. Hierbij gelden de volgende voorwaarden: U kunt alleen gebieden binnen deze meetbereiken noteren.
- Heeft u een kamer van 2 meter of meer, maar is het hoogste punt niet hoger dan 4 vierkante meter (4 vierkante meter)? Een voorbeeld is een kleine ruimte met een hoog dak. Is dat juist? Schrijf het gebied op.
- De wijnkelder is een uitzondering. De minimale hoogte van de kelder is niet meer dan 2 meter, maar is er geen raam? geen probleem! U hoeft de kelder niet op te nemen. De kelder wordt beschouwd als woongedeelte.
Tel vervolgens alle gebieden op. Je hebt dus de totale oppervlakte
Stap 3: Je woonoppervlakte
De laatste stap is om alle gegevens samen te voegen om ze samen te voegen tot een woonwijk. Het werkingsprincipe van deze formule is als volgt: bruikbare oppervlakte-oppervlakte binnenruimte = woonoppervlakte. Heb jij dit gemaakt? Dan kent u de oppervlakte van uw woning en hoeft u geen kopie meer aan te vragen!
Alles nauwkeurig opmeten? Neem contact op met een professional!
Wilt u precies weten hoeveel woonoppervlak uw huis bevat? Er zijn verschillende organisaties om woonruimte voor u te vinden. Vraag gewoon om deze informatie. Ook voor vragen over de oppervlakte van de gevraagde woning kunt u vrijblijvend bij hen terecht. Dit zorgt ervoor dat alles tot op centimeters nauwkeurig wordt gemeten.
Veelgestelde vragen
Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor meer informatie.