Home Elektronica ZELF JE PC SCHOONMAKEN

ZELF JE PC SCHOONMAKEN

by admin
pc-schoonmaken

Heb je te veel koekkruimels of te veel cookies in je PC? Is je pc traag of smoezelig of allebei? Deze problemen lossen we voor je op met tips over hoe makkelijk een pc schoonmaken is. Niet alleen problemen die zich voordoen door stof, maar ook helpen we jouw pc schoonmaken door alle bestanden die de pc vertragen te ordenen zodat je werkt met een snelle, schone computer.

pc-schoonmaken-beeldscherm

Wil je alleen informatie over het opschonen van bestanden met speciale software om zo een vervuilde pc sneller te laten werken? Klik dan hier en ga direct naar het hoofdstuk met tips.

Wil je informatie over de pc schoonmaken door stof en vuil te verwijderen? Lees dan verder.

PC schoonmaken – stof en vuil verwijderen

Stof in je PC, maak er korte metten mee! Een pc trekt stof aan wat zich ophoopt rond de ventilatoren, op het toetsenbord en het beeldscherm. Stof rondom de ventilatieopeningen en de ventilatoren kan grote gevolgen hebben en de computer kan oververhit raken of in een stand komt waarbij de processor, om oververhitting te voorkomen, trager gaat werken.

pc-schoonmaken-stof

Bij ernstige vervuiling kan de computer een irritant geluid maken doordat de ventilatoren op topcapaciteit draaien. Ook kan door oververhitting de computer uitvallen met alle gevolgen van dien.

Het is dus belangrijk dat je de PC schoonmaakt en stofvrij houdt. Heeft jouw computer bovenstaande klachten, dan is het tijd voor een grote pc schoonmaak!

pc-schoonmaken-binnenkant

Waar moet je op letten als je jouw pc schoonmaakt; tips & tricks

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van jouw pc? Geen grof geschut maar kleine hulpmiddelen om voorzichtig stof en vuil te verwijderen. PC schoonmaken stof, water, of je pc schoonmaken met lucht? Alles komt aan bod in onderstaande tips en tricks. PC schoonmaken gratis, betaald, of met abonnement, je leest er alles over.

schoonmaken-pc

Benodigdheden

  • Spuitbus met perslucht
  • Microvezeldoekje
  • Wattenstaafje
  • Klein kwastje
  • Schoonmaak alcohol

Voor je begint

Ontkoppel eerst alle kabels van de computer en zet de computer uit. Het kan voorkomen dat er statische elektriciteit ontstaat door wrijving. Hiermee is het mogelijk dat elektrostatische lading via jou, onderdelen van jouw computer beschadigd. Voorkom dit door een antistatische armband te dragen.

Geen stof verplaatsen

Voordat je de pc gaat schoonmaken met perslucht moet je eerst het meeste stof verwijderen, hiermee voorkom je dat je stof verplaatst in plaats van dat je de pc stofvrij maakt. Met een microvezeldoekje maak je het gebied rondom de luchtinlaat schoon, voor het binnenwerk gebruik je een klein kwastje of een wattenstaafje.

Make-up kwasten zijn verrassend goed te gebruiken voor het schoonmaken van jouw pc. Vooral een kwast met echt haar werkt prima. Door de schubben in het natuurlijke haar zal het stof zich goed hechten. Hiermee verwijder je stof in plaats van het te verplaatsen.

pc-schoonmaken-kwast

Welke hulpmiddelen zijn er voor het schoonmaken van jouw PC

Naast een microvezeldoekje (dat niet pluist) en kwasten kan je ook hulpmiddelen gebruiken voor het pc schoonmaken zoals schoonmaak alcohol. Agressieve chemicaliën en vocht kunnen schade veroorzaken dus niet handig om de pc mee schoon te maken. Er zijn ook doekjes die geïmpregneerd zijn met schoonmaakmiddel speciaal voor toetsenbord en beeldscherm.

Schoonmaken pc – toetsenbord schoonmaken

Het toetsenbord maak je schoon door eerst het toetsenbord ondersteboven te houden. Even schudden en het zal je verbazen hoeveel kruimels, haartjes en stof uit het bord komen.

stof-pc-schoonmaken

Met een spuitbus met perslucht kom je op moeilijke plaatsen en spuit je de laatste restjes weg.

Voor de moeilijk bereikbare plekken tussen de toetsen gebruik je een wattenstaafje of een kleine kruimelzuiger, speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van stof en kruimels.

De toetsen maak je schoon met een microvezeldoekje met schoonmaakalcohol. Ook zijn er handige geïmpregneerde doekjes verkrijgbaar voor het dagelijks schoonhouden van toetsen en muis.

Schoonmaken pc – beeldscherm schoonmaken

Gebruik zeker voor je beeldscherm geen agressieve middelen. Het is heel verleidelijk om een glasschoonmaakmiddel te gebruiken voor je beeldscherm, maar dit is funest voor jouw scherm. Ruitenreiniger bevat oplosmiddelen die de deklaag van je computerscherm oplost.

beeldscherm-pc-schoonmaken

Je kan hiervoor speciale doekjes gebruiken of gedemineraliseerd water, dat opdroogt zonder vlekken. Maak een doekje licht vochtig om het computerscherm te reinigen. Spuit nooit direct water op het beeldscherm om te voorkomen dat er vocht in de spleten van het computer scherm loopt.

Je pc schoonmaken is niet heel moeilijk, maar let erop dat je niet te hardhandig omgaat met de diverse onderdelen om te voorkomen dat ze beschadigen. Lukt het echt niet, ga dan naar een computerspeciaalzaak die dit klusje van je overneemt.

pc-schoonmaken-lukt-niet

PC schoonmaken – computer bestanden opschonen

Een heel ander verhaal is het schoonmaken van jouw pc door middel van het opschonen van bestanden. Hiermee wordt de werking van jouw computer geoptimaliseerd. Ook een computer heeft onderhoud nodig. Hoe meer je de computer gebruikt, hoe sneller de harde schijf volloopt met allerlei bestanden en programma’s. PC schoonmaken software en de voordelen daarvan lees je hier.

pc-schoonmaken-vol

Overbodige apps verwijderen

Je kan zelf heel veel doen door apps en programma’s die je niet gebruikt van de pc te verwijderen. Sommige apps zoals een beveiliging. Door deze apps te verwijderen kost het de computer minder kracht om op te starten. Je kan dit zelf aanpassen via het menu Taakbeheer.

pc-schoonmaken-apps

Harde schijf opruimen

Ook kan je jouw pc schoonmaken door de harde schijf leger te maken. Tijdens het zoeken op internet worden op de achtergrond allerlei gegevens opgeslagen. Deze gegevens zullen op den duur de harde schijf vervuilen. Klik hiervoor via de verkenner op de betreffende map en ga met je rechtermuisknop naar eigenschappen en klik daarna op schijfopruiming.

Defragmenteren

Ook is periodiek defragmenteren een goede optie. De computer slaat allerlei programma’s op lege plekjes op de harde schijf. Een programma kan dus over veel plekjes verspreid opgeslagen staan.

pc-schoonmaken-fragment

De computer is langer bezig om alles uit alle plekjes op te halen. Dit kost tijd. Om dit te voorkomen voer je een defragmentatie uit. Windows 10 doet dit wekelijks, echter jouw computer kan dit op een andere manier doen. Klik in de taakbalk bij het vergrootglas het woord defragmenteren en kijk hoe dit geregeld is bij jouw computer.

Voordat je met de werkzaamheden begint maak je eerst een back-up!

Zelf je pc opschonen en schoonmaken met gratis software

Er zijn verschillende programma’s voor het schoonmaken van jouw pc. In veel gevallen is de software gratis, of kan je kiezen voor een uitgebreide versie waarbij je iets moet betalen. Er zijn ook software programma’s waarbij je een abonnement moet afsluiten. Afhankelijk van wat in jouw situatie het handigst is, kies je jouw software.

pc-schoonmaken-software

Voordeel van al dan niet betaalde software is dat je zelf niets (of heel weinig) hoeft te doen en dat jouw computer regelmatig wordt opgeschoond, bij wijze van spreken terwijl jij slaapt.

pc-schoonmaken-software

Snelle en schone computer

Er zijn diverse mogelijkheden. Heb je een computer die werkt op Windows 10 of heb je een Apple computer? Een ding heeft alle software gemeen, zorgen dat jouw computer weer de snelheid krijgt die nodig is om prettig te werken. Zoek de software en de hulpmiddelen die passen bij jouw computer of laptop en begin met schoonmaken!

pc-schoonmaken-blij

Meest gestelde vragen

Kan ik mijn beeldscherm met water schoonmaken?

Een beeldscherm heeft een beschermende laag en dit vraagt een speciale behandeling. Water bevat veel kalk en kan strepen veroorzaken. Maar we hebben een oplossing! Klik hier.

Welke hulpmiddelen kan ik veilig gebruiken voor het schoonmaken van mijn pc?

Niet alles is veilig genoeg om de delicate techniek van laptop of pc schoon te maken. Lees hier waar je op moet letten.

Hoe merk ik dat ik mijn pc moet schoonmaken?

Als je pc trager wordt of als het lang duurt voordat de pc opgestart is, dan moet je actie ondernemen. Hoe? Dat lees je hier.

Is statische elektriciteit gevaarlijk voor mij en mijn computer?

Een elektrische schok door statische elektriciteit is nooit leuk, maar voor jouw computer kan dit funest zijn. Lees hier hoe je dit voorkomt.

Hoe kom ik op moeilijk bereikbare plaatsen bij het pc schoonmaken?

Er zijn een paar handigheidjes om ook op moeilijk bereikbare plekken jouw pc schoon te maken. Lees hier welke.

Hoe start mijn computer sneller op?

Wist je dat onzichtbaar allerlei dingen gebeuren op jouw harde schijf die je heel makkelijk kan terugdraaien zodat je computer sneller opstart? Klik hier voor de tips.

Wat is defragmenteren en hoe kan ik dit voorkomen?

De harde schijf van jouw computer benut elk vrij plekje om gegevens op te slaan, dit is niet altijd handig. Zo voorkom je dit.

pc-schoonmaken-blij2

You may also like