Home Doe het Zelf Dit is de droogtijd van beton

Dit is de droogtijd van beton

by admin

De laatste tijd nemen veel mensen een betonnen vloer. Maar veel mensen weten niet wat precies de droogtijd is van beton en wanneer je er op kan lopen. Dat wat veel mensen niet weten wordt uitgelegd in dit artikel. 

Wat is de gemiddelde droogtijd van beton? 

Als het beton gegoten is kan je de volgende dag er al op lopen maar het is beter om twee dagen te wachten voordat je er op gaat lopen. Na 28 dagen is het beton helemaal uitgehard. Dit zijn de dagen die het beton nodig heeft om zo hard mogelijk te worden. Na die 28 dagen zal het beton nog steeds harder worden.

Mag je je vloerverwarming aanzetten tijdens het drogen?

Dit mag zeker niet omdat de vloer natuurlijk moet drogen. Als je de vloerverwarming aanzet drogen de bovenkant en onderkant niet gelijkmatig maar dat is wel de bedoeling.

Wanneer kan je op beton lopen? 

Na 1 of 2 dagen kan je al op beton lopen maar kan je nog niet bloot op de vloer lopen. Je moet een stucloper of dekvloer op het beton neerleggen. Als je er na 1 of 2 dagen op wilt lopen omdat het nog goed moet drogen. Na 28 dagen kun je de stucloper weghalen en er zonderbescherming overheen lopen.

Regen met een net gegoten vloer, wat dan? 

Als de vloer net gegoten is dan moet je oppassen dat het dan niet binnen 1 uur gaat regenen maar als het pas na een 1 uur gaat regenen is er niets aan de hand. Door heel veel regen na het storten kan het uitgewassen worden. er blijft dan geen cement meer over. 

Wanneer kan ik mij vloer over het beton heen leggen? 

Na 28 dagen is het beton uitgehard alleen dat wil niet zeggen dat je je vloer er al overheen mag leggen. Het is handig om een vochtigheidsmeting te doen, voordat je je laminaat plaatst. 

Maakt het uit of het zomer of winter is? 

Er zit veel verschil in het drogen als het winter of zomer is. De verschillen lees je hier 

Winter 

Je moet goed voorbereid zijn voordat je gaat storten omdat er verschillende maatregelen die je zou kunnen trekken. Er mag niet gestort worden tegen een oppervlakte lager dan 0 graden. Als het onder 0 is dan zou je het huis kunnen verwarmen zodat er wel gestort zou kunnen worden. Bij 0 graden hydrateert beton niet meer dus staat de reactie bijna stil. In de winter duurt het ook langer voordat je er op kunt lopen met een dekvloer. Ze adviseren dus ook om een sterkte niveau van minstens 50% te hebben. In de winter zal de droogtijd altijd langer zijn.

Zomer

In de zomer zijn er ook maatregelen bij het storten. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat het cement sneller gaat verbinden en verminderen de verwerkbaarheid van beton. Het beton droogt dan dus te snel, daarom adviseren zo ook om er een plastic zeil overheen te leggen zodat het normaal kan drogen en niet te snel. In de zomer zal de droogtijd altijd minder zijn. 

Wat gebeurt er als beton aan het drogen is? 

Met beton drogen spreken we eigenlijk over hydrateren van beton. Dit is het reageren op het aanwezige beton. Drogen is eigenlijk een proces waarin het watergehalte van een stof wordt verlaagd. 

Veelgestelde vragen

Wanneer is het beton uitgehard? 

Klik hier voor meer informatie.

Bij welke temperatuur worden geen vloeren gegoten? 

Klik hier voor meer informatie.

Wanneer kan je op beton lopen? 

Er zijn meerdere droogtijden en klik hier voor meer informatie.

You may also like