Een lekkende GROHE kraan is geen pretje. Het constante gedrup, de natte aanrecht, wastafel of douchecabine… je wordt er gek van. Het scheelt misschien om te weten dat je niet de eerste bent met dit probleem.
Om eindelijk een einde te maken aan het gelek van de kranen, heb ik een aantal dingen voor je uitgezocht. In deze blog vind je allerlei informatie over een lekkende GROHE kraan. Is het bijvoorbeeld je GROHE keukenkraan die lekt, of lekt de GROHE thermostaatkraan aan de onderkant? Wat kun je in die situaties doen?
Deze en vele andere vragen zullen hier onder de loep worden genomen. Zo hoop ik dat je uiteindelijk de reden kunt achterhalen waarom je GROHE kraan lekt en hem zelfs kunt repareren.
In dit artikel vind je:
Een GROHE kraan
De meesten van ons zullen wel doorhebben dat we het hier over een waterkraan hebben, en niet over een kraanwagen. Echter kan het woord ‘GROHE’ nog wat onduidelijkheid oproepen.
Wanneer we het hebben over een GROHE kraan, duiden we op een kraan die gemaakt is door het Duitse sanitairbedrijf met dezelfde naam. Het bedrijf produceert allerlei soorten kranen, zoals wastafelkranen, thermostaatkranen en mengkranen.
Helaas hebben die kranen weleens een lekkage probleem. Daar zal deze blog over gaan.
Mijn GROHE wastafelkraan lekt
Lekt de GROHE wastafelkraan? Dat is vervelend. Voordat we gaan kijken naar oplossingen, is het belangrijk dat we in kaart brengen waar de GROHE wastafelkraan lekt. De verschillende lekplaatsen kunnen namelijk verschillende oorzaken hebben.
Mijn GROHE wastafelkraan lekt aan onderkant (onder wastafel)
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de GROHE kraan onderaan lekt. Hiermee wordt bedoeld dat de lekkage onder de wastafel plaatsvindt.
Dit kan drie veelvoorkomende oorzaken hebben.
- Een fitting is niet goed aangedraaid
- Een onderdeeltje is versleten moet vervangen worden
- De kraan zelf is versleten en moet vervangen worden.
Een korte uitleg bij deze problemen zal verderop in deze blog volgen. Het is echter ook mogelijk dat het lek niet door de kraan veroorzaakt wordt, maar door iets anders. Houd hier rekening mee.
Mijn GROHE wastafelkraan lekt aan bovenkant (op wastafel)
In tegenstelling tot een kraan die lekt bij de hals, is een kraan die lekt aan de onderkant van het zichtbare gedeelte van de kraan lastiger te herkennen. Het zorgt namelijk voor een plas water op de wastafel, een plek waar normaal ook vaak water ligt.
Dit probleem kan liggen bij een uitgedroogde of gebarsten O-ring van de kraan. Onder normale omstandigheden beschermt de O-ring het omhulsel van de kraan tegen water.
Wanneer er echter een scheurtje in zit of de ring verouderd is, kan het water langs het omhulsel naar beneden lopen, en zich zo ophopen op de wastafel. De kraan lekt dan vaak pas bij het opendraaien.
Het probleem kan ook liggen bij een cartouche die vervangen moet worden, maar dit komt minder vaak voor. Het is aan te raden om te beginnen met het vervangen van de O-ring.
Een uitleg bij het vervangen van de O-ring en cartridge zal later in deze blog gegeven worden.
Mijn GROHE wastafelkraan lekt aan bovenkant (bij hals)
Een kraan die lekt bij de hals is misschien nog wel het makkelijkst te herkennen. Je merkt het constante gedrup namelijk snel op.
De meeste wastafelkranen van GROHE zijn keramische kranen. Deze staan bekend om het gebruik van cartouches. Cartouches gaan met meerdere namen door het leven, en staan ook wel bekend als keramische bovendelen / kraanbovendelen of keramische spindels.
Wanneer de GROHE keramische wastafel kraan lekt bij de hals, moet meestal de cartouche vervangen worden. Het gaat hier gelukkig enkel om de cartouche; je hoeft niet de hele wastafelkraan te vervangen. Een stappenplan over het vervangen van de cartouche zal later in deze blog volgen.
Mijn GROHE mengkraan lekt
Lekt de GROHE mengkraan? Dat is niet fijn. Voordat we gaan kijken naar oplossingen, is het belangrijk dat we bekijken waar de GROHE mengkraan lekt. Andere lekkage plaatsen kunnen namelijk ook andere oplossingen hebben.
Mijn GROHE mengkraan lekt aan bovenkant (op vlakte)
In tegenstelling tot een kraan die lekt bij de hals, is een kraan die lekt aan de onderkant van het zichtbare gedeelte van de kraan minder makkelijk te herkennen. Het zorgt namelijk voor een plas water op de vlakte waar de kraan staat, een plek waar normaalgesproken ook vaak water ligt.
Het is mogelijk dat dit probleem ligt bij een uitgedroogde of gebarsten O-ring van de kraan. De O-ring beschermt het omhulsel van de kraan tegen water als deze normaal werkt.
Wanneer de ring echter een scheurtje heeft of verouderd is, kan het water langs het omhulsel naar beneden lopen, en zo tot een plasje water leiden op de vlakte waar de kraan staat. De kraan lekt dan pas bij het opendraaien.
Het probleem kan ook liggen bij een cartouche die vervangen moet worden, maar dit komt niet zo vaak voor als het probleem met de O-ring. Het is daarom aan te raden om te beginnen met het vervangen van het ringetje.
Een uitleg bij het vervangen van de O-ring en cartridge zal later in deze blog worden uitgelegd.
Mijn GROHE mengkraan lekt aan bovenkant (bij hals)
Een kraan die lekt bij de hals is waarschijnlijk nog wel het makkelijkst te herkennen. Je kunt namelijk nogal afgeleid worden door het constante gedrup.
De meeste mengkranen van GROHE zijn keramische kranen. Deze keramische kranen gebruiken cartouches. Deze gaan met meerdere namen door het leven, en worden ook wel keramische bovendelen / kraanbovendelen of keramische spindels genoemd. Gaat het hier over een douchemengkraan? Kijk dan ook even bij de oplossingen van de thermostaatkraan later in deze blog.
Wanneer de GROHE keramische mengkraan lekt bij de hals, moet meestal de cartouche vervangen worden. Het gaat hier gelukkig alleen om de cartouche; je hoeft niet de hele GROHE mengkraan te demonteren en te vervangen.
Een stappenplan over het vervangen van de cartouche zal later in deze blog volgen.
Mijn GROHE mengkraan lekt aan onderkant (onder vlakte)
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de GROHE kraan onderaan lekt. Hiermee wordt bedoeld dat de lekkage onder het zichtbare gedeelte van de kraan plaatsvindt.
Dit kan drie veelvoorkomende oorzaken hebben.
- Een fitting is niet goed aangedraaid
- Een onderdeeltje is versleten moet vervangen worden
- De kraan zelf is versleten en moet vervangen worden.
Een korte uitleg bij deze problemen zal verderop in deze blog volgen. Het is echter ook mogelijk dat het lek niet door de kraan veroorzaakt wordt, maar door iets anders. Houd hier ook rekening mee.
Mijn GROHE keukenkraan lekt
Lekt de GROHE wastafelkraan? Dat is niet fijn. Voordat we gaan kijken naar oplossingen, is het belangrijk dat we bekijken waar de GROHE wastafelkraan lekt. De verschillende lekplaatsen kunnen namelijk andere oorzaken hebben.
Mijn GROHE keukenkraan lekt aan bovenkant (op aanrecht)
In tegenstelling tot een kraan die lekt bij de hals, is een kraan die lekt aan de onderkant van het zichtbare gedeelte van de kraan lastiger te herkennen en repareren. Het zorgt namelijk voor een plas water op het aanrecht, een plek waar normaal ook vaak water ligt.
Dit probleem kan liggen bij een uitgedroogde of gebarsten O-ring van de kraan. Normaal gesproken beschermt de O-ring het omhulsel van de kraan tegen water.
Wanneer de ring echter gescheurd of verouderd is, kan het water langs het omhulsel naar beneden lopen, en zich zo ophopen op het aanrecht. De kraan lekt dan vaak pas bij het opendraaien.
Het probleem kan ook liggen bij een cartouche die vervangen moet worden, maar dit komt niet zo vaak voor als het hierboven beschreven probleem. Het is daarom aan te raden om te beginnen met het vervangen van de O-ring.
Een uitleg bij het vervangen van de O-ring en cartridge zal later in deze blog gegeven worden.
Mijn GROHE keukenkraan lekt aan bovenkant (bij hals)
Een kraan die lekt bij de hals is misschien nog wel het makkelijkst te herkennen. Het constante gedrup is goed te horen.
De meeste keukenkranen van GROHE zijn keramische kranen. Het gebruik van cartouches kenmerkt deze kranen. Cartouches gaan met meerdere namen door het leven, en worden ook wel keramische bovendelen / kraanbovendelen of keramische spindels genoemd.
Wanneer de GROHE keramische keukenkraan lekt bij de hals, moet meestal de cartouche vervangen worden. Het gaat hier gelukkig enkel om de cartouche; je hoeft niet de hele keukenkraan te demonteren en te vervangen.
Een stappenplan over het vervangen van de cartouche zal later in deze blog uitgelegd worden.
Mijn GROHE keukenkraan lekt aan onderkant (onder aanrecht)
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de GROHE kraan onderaan lekt. Hiermee wordt bedoeld dat de lekkage onder het aanrecht plaatsvindt.
Dit kan drie veelvoorkomende oorzaken hebben.
- Een fitting is niet goed aangedraaid
- Een onderdeeltje is versleten moet vervangen worden
- De kraan zelf is versleten en moet vervangen worden.
Een korte uitleg bij deze problemen zal verderop in deze blog volgen. Het is echter ook mogelijk dat het lek niet door de kraan veroorzaakt wordt, maar door iets anders. Houd hier dan ook rekening mee.
Mijn lekkende keramische GROHE kraan repareren
Hierboven was al te lezen dat er meerdere oorzaken kunnen zijn als de keramische kraan lekt. Dit is afhankelijk van de locatie van het lek. Bekijk die informatie eerst, zodat je weet welke reparatiemethode je toe moet passen. Hieronder zullen enkele uitleggen volgen waaruit blijkt hoe je de lekkende GROHE kraan kunt repareren.
Mijn GROHE cartouche vervangen
Om de GROHE cartouche te vervangen, sluit je eerst de watertoevoer af. Laat al het water dat nog in de kraan zit, uit de kraan lopen. Een extra tip is om de stop in de gootsteen te doen, zodat kleine onderdelen niet per ongeluk verloren gaan. Verwijder dan voorzichtig de bedieningsknop van de kraan.
Dit kan per kraan verschillend zijn, maar meestal is er op het bedieningspaneel een knopje bevestigd dat met behulp van een schroevendraaier eruit gewipt kan worden. Daarna kan het zijn dat er nog een schroef los gedraaid moet worden.
Na deze stap is het binnenste gedeelte van de kraan te zien. Nu moet de oude cartouche verwijderd worden. Dit kun je doen met een steeksleutel. Breng vervolgens een nieuwe cartouche aan in de kraan en zet de hoofdkraan weer open om te controleren of de kraan het weer doet. Waarschijnlijk zal het resultaat niet direct perfect zijn.
Als de kraan niet meer lekt, kun je de bedieningsknop weer op de kraan monteren. Gefeliciteerd, je hebt je lekkende wastafelkraan gerepareerd!
De Lekkage onder wastafel oplossen
Als de GROHE kraan lekt aan de onderkant, is er sprake van een ander probleem.
Het is belangrijk om eerst vast te stellen waar onder de wastafel de lekkage zich bevindt. Dit kun je testen door stukken huishoudrol onder de wastafel te leggen en te bekijken welke delen nat worden.
In veel gevallen blijkt dat er alleen een fitting strakker aangedraaid hoeft te worden. Dit is je eerste plan van aanpak. Als dit niet werkt, bestaat de kans dat er een onderdeel of zelfs de hele kraan aan vervanging toe is.
Maar de oorzaak van de lekkage kan ook ergens anders liggen dan bij de kraan. Vaak komt dit probleem ook neer op het aandraaien van de fittingen.
Mijn O-ring vervangen
Zoals eerder te lezen was, kan een verouderde of gebroken O-ring tot gevolg hebben dat de kraan lekt op de wastafel zelf. Deze is gelukkig relatief goedkoop te vervangen. Voor een O-ring betaal je namelijk niet meer dan een paar euro. Ze komen wel in allerlei maten, dus let goed op welk formaat je nodig hebt voor jouw kraan.
Je begint met het afsluiten van de watertoevoer. Laat vervolgens al het water dat nog in de kraan zit, uit de kraan lopen. Een extra tip is om de stop in de gootsteen te doen, zodat kleine onderdelen niet per ongeluk verloren gaan.
Vervolgens haal je de draaiknop van de kraan af. Dan moet de oude O-ring te zien zijn. Verwijder deze en maak de omgeving eromheen schoon. Plaats daarna de nieuwe O-ring op de plek van de oude. Daarna kun je de draaiknop weer op de kraan zetten.
Sluit de kraan vervolgens weer aan op de watertoevoer en check of hij niet meer lekt. Als er nog steeds sprake is van lekkage, kan het zijn dat het probleem bij de cartouche van de kraan ligt. Het kan dan lonen om die ook te vervangen door een nieuwe. Als dat ook niet helpt, is je kraan waarschijnlijk aan vervanging toe.
Mijn GROHE douchekraan of thermostaatkraan lekt
Een GROHE thermostaatkraan die drupt is ook zeker geen pretje. Er is op het internet helaas ook vrij weinig goede informatie over een druppelende GROHE thermostaatkraan te vinden. Daarnaast beschik ik er ook zelf niet over. Daarom heb ik een paar ervaringen en oplossingen voor een lekkende thermostaatkraan voor je opgezocht.
Als we het over een lekkende thermostaatkraan hebben, praten we overigens ook vaak tegelijkertijd over een lekkende douchekraan. Als je kampt met een douchekraan die lekt, kun je ook wat aan deze informatie hebben!
Mijn Lekkende thermostaatkraan repareren
Een van de oplossingen die mensen op het internet noemen om een druppelende GROHE thermostaatkraan of lekkende douchekraan te repareren, is het ontkalken of schoonmaken van de kraan. Wanneer dit niet helpt, kan het lonen om het thermostaat gedeelte te vervangen.
Let er overigens ook op dat alle onderdelen intact zijn. Het gemis van een O-ring kan de reden zijn voor een GROHE thermostaatkraan die drupt.
Veelgestelde vragen
Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor meer informatie.