Soms is een schram of twee niet het enige wat je overhoudt aan een val met de fiets. Je kleding kan scheuren, je fietslamp kan barsten, en tot overmaat van ramp kun je een slag in het wiel van je fiets krijgen.
Zo’n slag in je fietswiel is natuurlijk geen pretje en moet gerepareerd worden. Maar daar kunnen problemen bij komen kijken. Ga je zelf aan de slag, of laat je het aan een expert over? Hoe kun je een slag in het wiel van je fiets repareren, en komen daar kosten bij kijken?
De antwoorden op die vragen vind je in deze blog.
In dit artikel vind je:
Wat is een slag in het wiel en is het gevaarlijk?
Ik realiseer me dat het begrip ‘slag in wiel’ voor sommigen onduidelijk kan klinken. Laten we daarom beginnen met een uitleg over wat dit precies inhoudt en wat voor gevolgen het kan hebben.
Een slag in het wiel is een afwijking in de velg van een fietswiel. Dit heeft tot gevolg dat het wiel onder andere kwetsbaarder en minder stabiel wordt, wat vervolgens weer potentieel tot gevaarlijke situaties kan leiden. Zo kan het wiel dubbelklappen wanneer het vanaf een hoogte de grond raakt, of kun je uit de bocht vliegen.
Hierbij moet er een onderscheid gemaakt worden tussen een grote slag en een kleine slag in het wiel. Een kleine slag zal niet extreem gevaarlijk zijn, zeker niet als je de fiets alleen onder normale omstandigheden gebruikt, bijvoorbeeld om naar het werk te fietsen.
Een grote slag kan echter gevaarlijker zijn, maar zal ook onder normale omstandigheden vooral onhandig blijken, en niet direct gevaarlijk. Daarbij komt ook kijken dat het lastiger is om een grote slag uit je wiel te halen dan een kleine slag.
Ondanks dat een slag in je fietswiel niet direct gevaarlijk is, is het wel aan te raden om het slag in het wiel van je fiets te repareren. Zelfs de kleinste afwijking kan onder de verkeerde omstandigheden tot gevaarlijke situaties leiden, ook al zal dit meestal niet het geval zijn.
Benodigdheden om een slag uit het wiel te halen
Als je zelf een slag uit je fietswiel wilt halen, zul je een aantal dingen nodig hebben. Dit zijn de volgende:
- Een wielrichter
- Een spanningsmeter
- Een nibbelspanner of spaakspanner
Als je deze nog niet in huis hebt, moet je rekenen op wat extra kosten. Het proces is overigens ook best ingewikkeld als je het nog nooit eerder gedaan hebt. Daardoor kan het lonen om van tevoren te bepalen of het voor jou niet beter is om even langs de fietsenmaker te gaan. Daarmee ben je eenmalig waarschijnlijk goedkoper uit.
Slag uit wiel halen: stappenplan
Voordat we aan het stappenplan beginnen, wil ik benadrukken dat mensen dit proces doorgaans als lastig omschrijven. Velen laten dit mankement daarom door iemand anders repareren. Het is overigens wel makkelijker om een klein slag uit een wiel te halen dan een grote variant.
We zullen het hier in eerste instantie over een klein slag hebben. Een groot slag kan volgens velen beter uitbesteed worden. Mocht je toch liever zelf willen proberen om een grote afwijking uit de velg te krijgen, dan zal later een tip volgen.
De stappen die je uit zal moeten voeren om zelf een slag uit een voor- of achterwiel van je fiets te halen, zijn hieronder beschreven.
Stap 1
Maak het wiel van je fiets los en plaats deze in de wielrichter.
Stap 2
Aan de wielrichter zitten pennetjes. Deze gaan we gebruiken om te kijken waar het slag zit. Dit doen we door de pennetjes naar binnen en naar buiten te draaien totdat ze net contact maken met de velg wanneer je het wiel ronddraait. Het slag zit op de plek waar de velg de pennetjes aanraakt.
Om precies te zien waar het slag zit, bekijk je waar de afwijking in de velg begint en eindigt. Dit is de plek waar de velg dichter bij het pennetje begint te komen. Het midden van het slag is waar de velg het pennetje raakt.
Stap 3
Nu we weten waar het probleem zit, gaan we het proberen te verhelpen. Dit doen we door de spaken bij het slag zo’n 90 graden strakker te draaien. Wanneer je het wiel nu een draai geeft, zul je merken dat hij niet meer tegen het pennetje aankomt. Echter zul je merken dat er nog steeds een afwijking in het wiel zit.
Probeer er ook voor te zorgen dat alle spaken ongeveer dezelfde spanning aanhouden. Dit kun je meten met de spanningsmeter. Sommige mensen tikken op de spaak en lezen zonder spanningsmeter aan het geluid af of het goed zit met de spanning, maar dit is minder accuraat.
Stap 4
Als er nog steeds een afwijking in de velg zit, draai je de spaak in het midden van het slag nog wat vaster aan. Je doet hetzelfde voor de spaken die ernaast zitten. Daarna draai je de spaken links en rechts aan de kant van het slag juist wat losser (de andere kant op).
Het is belangrijk om de spaken niet alleen vaster te draaien, maar dus ook losser. Anders bestaat namelijk de kans op het creëren van een hoogteslag.
Blijf ervoor zorgen dat de spaken op dezelfde spanning staan.
Stap 5
Als het goed is, is de afwijking in de velg inmiddels al een stuk minder groot geworden. Dit is opnieuw te zien als je het wiel draait. Er zal echter waarschijnlijk nog steeds een afwijking zijn. Om deze weg te halen, draaien we de spaken bij het slag weer iets strakker aan. Dit hoeft niet eens 90 graden te zijn. Breng daarvoor eerst het pennetje iets dichterbij de velg totdat deze de velg weer raakt.
En zorg er opnieuw voor dat alle spaken dezelfde spanning hebben.
Als je deze stappen correct hebt opgevolgd, is de afwijking in het wiel zo goed als verdwenen!
Voor een meer visuele uitleg is deze video van Roel Peerenboom een aanrader. In de video is goed te zien waar de afwijking precies zit en hoe hij deze verhelpt.
Groot slag uit wiel Halen: tip
Een grote afwijking in de velg van je fiets is veel lastiger te verhelpen dan een kleine. De meeste mensen raden aan om dit uit te besteden. Op het internet wordt een methode beschreven die je zou kunnen helpen, mocht je dit toch wel zelf willen doen.
Daar geeft iemand namelijk aan dat je bij een grote slag beter kunt beginnen door alle spaken rondom de afwijking los kunt draaien. Daarna is het mogelijk om het wiel te steunen. Dit doe je door het wiel neer te leggen met het slag aan de bovenzijde. Vervolgens is het mogelijk om met je knie de velg aan te drukken en de afwijking er eigenlijk een beetje uit te duwen.
Volg daarna het stappenplan in de kopjes hierboven uit.
Persoonlijk heb ik deze methode niet geprobeerd. Ik kan daarom ook niet verzekeren of hij klopt, en zou in eerste instantie aan willen raden om de reparatie van een groot slag in je voor- of achterwiel uit te besteden.
Slag in wiel fiets repareren: kosten
Bij het uit het wiel halen van een slag komen helaas ook kosten kijken. Als je dit zelf wilt gaan doen, komen de kosten overeen met de kosten van het materiaal dat je nodig hebt. Wanneer je deze al in huis hebt, zijn er voor jou geen kosten.
Mocht je toch het materiaal nog niet in huis hebben, dan zul je een aantal onderdelen aan moeten schaffen. In dat geval kan het ook lonen om een professional het slag in je wiel te laten repareren. Hieronder volgen twee kopjes waarin uitgelegd is op hoeveel kosten je ongeveer kunt rekenen.
Slag in wiel zelf repareren: kosten
Zoals bij de benodigdheden te lezen was, heb je een wielrichter, een spaak- of nibbelspanner en een spanningsmeter nodig om zelf het slag uit het wiel van je fiets te halen.
De prijzen van wielrichters variëren nogal, maar je zult waarschijnlijk rond de 50 euro voor dit onderdeel kwijt zijn. Via buitenlandse sites kan dit bedrag wat lager zijn.
Voor een spaak- of nibbelspanner ben je gelukkig een stuk minder kwijt. Deze worden meestal verkocht voor een euro of 2-5.
Ook de prijzen van spaakspanningsmeters varieren. Ik vond er een paar met goede recensies voor prijzen boven de 40 euro, maar via buitenlandse sites lag de prijs tientallen euro’s later.
In totaal liggen de kosten voor het zelf repareren van een slag in het wiel dus rond de 100 euro. Dit kan hoger of lager zijn, afhankelijk van waar je de onderdelen aanschaft.
Soms kan het slag in het fietswiel echter zo groot en moeilijk te repareren zijn, dat het wiel beter geheel vervangen kan worden. Je kunt dan dus beter maar een nieuw fietswiel kopen.
Slag in wiel laten repareren: kosten
De kosten voor het laten repareren van een slag in je wiel variëren. Verschillende fietsenmakers hanteren diverse prijzen voor hun werkzaamheden. Meestal ben je voor een paar tientjes wel klaar. Dat maakt het meestal goedkoper (en makkelijker) om eenmalig je fiets te laten repareren.
Ik hoop dat deze blog je geholpen heeft! Mocht dit toch te ingewikkeld klinken, schakel dan gewoon een fietsenmaker in. Dan weet je zeker dat het goed komt.