Home Doe het Zelf Mijn sleutel zit vast in het slot. Wat moet ik doen?

Mijn sleutel zit vast in het slot. Wat moet ik doen?

by admin
Sleutel vast in slot

Stel je voor: je sleutel zit vast in het slot. Je trekt en duwt, maar met geen enkele mogelijkheid krijg je de sleutel uit het slot. Het gevolg, de sleutel blijft in het slot steken. De sleutel zit muurvast. Wat nu? Graag geven wij tips en tricks over wat je moet doen als je sleutel niet meer draait in het slot en hoe je jouw sleutel uit het slot kan duwen.

Hoe komt het dat mijn sleutel vast zit in het slot?

Er zijn verschillende manieren waarom je sleutel vast kan zitten in het slot. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Het slot is geblokkeerd
  • De sleutel is afgebroken
  • De sleutel zit vast in het (cilinder)slot
Cilinderslot zit vast

Het slot is geblokkeerd

Het kan gebeuren dat het mechanisme in het slot niet meer werkt en het slot is geblokkeerd. Dit kan komen door slijtage van het slot, een afgebroken sleutel, inbraakschade of door buitensluiting. Bij buitensluiting zit de sleutel aan de andere kant van de deur. Het is vaak lastig om de sleutel uit het slot te duwen. Maar het hoeft niet altijd te betekenen dat een slot direct kapot is. 

De sleutel in het slot is afgebroken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een sleutel in het slot blijft steken. Er kan vuil tussen de kartels van de sleutel zitten of de sleutel kan helemaal verbogen zijn. Door kracht te zetten kan het gebeuren dat een sleutel afbreekt. Hierdoor is het niet meer mogelijk om de sleutel uit het slot te duwen. Het is lastig om een afgebroken sleutel uit een slot te halen, maar er zijn enkele methodes voor die wij graag in deze blog verder voor je uitlichten. 

De sleutel zit vast in het cilinderslot

Een cilinderslot bestaat uit meerdere onderdelen. Als een onderdeel blokkeert is het vaak onmogelijk om de sleutel in het slot om te draaien. Zit het cilinderslot vast en functioneert deze niet meer? Dan is het zaak om het slot te vervangen. Zo niet? Dan kan de sleutel beschadigen of verbuigen. Als gevolg kan de sleutel niet meer in het slot gestoken worden of zelfs verder gedraaid worden. 

Afgebroken sleutel verwijderen

Top 10 oplossingen voor als je sleutel vast zit in het slot

Gebruik veel kracht

Geef een paar flinke klappen tegen de deur. Door de klap ontstaat er trilling. Grote kans dat de sleutel door de trilling uit het slot valt. Daarnaast is het bij buitensluiting ook mogelijk om een ruitje in te slaan. Een ruitje inslaan is een effectieve manier om binnen te komen. Het nadeel is dat de kapotte ruit vervangen moet worden. Naast de kosten is het glas ook scherp en kan je jezelf snel verwonden.

Gebruik secondelijm

Is je sleutel afgebroken in het slot? Secondelijm kan uitkomst bieden! Hoe doe je dat? Lijm het afgebroken stuk sleutel vast aan het stuk sleutel wat vast zit in het slot. Door de stukken aan elkaar te lijmen is het mogelijk om de deur weer van het slot te draaien. 

Het voordeel is dat secondelijm relatief goedkoop is in tegenstelling tot een professionele slotenmaker. Een groot nadeel is dat de secondelijm ook in het slot kan komen. De lijm tast het slot aan en het slot gaat kapot.

Gebruik een dun stuk ijzerdraad

Is je slot geblokkeerd? Met een dun stuk ijzerdraad is het mogelijk om een afgebroken sleutel te verwijderen. Hoe doe je dat? Buig een haakje in het dunne stuk ijzerdraad. Probeer tussen de kartels van de sleutel te komen. Draai net zo lang tot het ijzerdraad aan het einde van de sleutel zit. Trek op deze manier de afgebroken sleutel voorzichtig uit het slot. Het kan gebeuren dat het ijzerdraad vast komt te zitten. Probeer het opnieuw of probeer een andere methode uit. 

Gebruik een sterke magneet

Zit de sleutel vast in het slot van de deur? Een magneet biedt de mogelijkheid om een afgebroken sleutel uit het slot te krijgen. De enige voorwaarde is dat de magneet sterk genoeg moet zijn. Is de magneet niet sterk genoeg? Dan is het onmogelijk om de afgebroken sleutel uit het slot te krijgen en blijft de sleutel vast in het deurslot. 

Een magneet werkt niet bij elk slot. Sommige sloten, zoals een cilinderslot zijn binnenin het slot magnetisch. Daarnaast zijn sommige sleutels ook niet magnetisch. Deze methode is wel aan te raden als er een klein gedeelte van de sleutel in het slot zit. Het voordeel is dat het slot door een magneet niet kan beschadigen.

Gebruik smeermiddel en gereedschap

Zit de sleutel vast in het deurslot? Gebruik smeermiddel. Smeermiddel zoals WD-40 maakt de binnenkant van het slot wat gladder. Hierdoor wordt het gemakkelijker om met gereedschap de sleutel uit het slot te halen. Let op: dit is alleen mogelijk als er een klein stuk sleutel uit het slot steekt. Enkele voorbeelden van gereedschap zijn een dunne pin, een pincet of een nijptang. Deze methode is geen garantie, aangezien de sleutel ook verder in het slot geduwd kan worden. 

Sleutel zit vast in slot

Gebruik een figuurzaag

Met een figuurzaag is het ook mogelijk om een sleutel uit het slot te halen als het slot vast zit. Pak een los zaagje (een zaagje die je normaal gebruikt in een figuurzaag) en steek deze in het sleutelgat. Het is belangrijk dat de kartels van de zaag naar je toe staan. Draai het zaagje voorzichtig om en trek deze voorzichtig uit het slot. Het is de bedoeling dat je de sleutel meetrekt uit het slot. 

Gebruik een boormachine

Heb je een boormachine? Boor een klein gaatje in de afgebroken sleutel die in het slot zit. Pak een schroef en draai deze voorzichtig in het gaatje. Je kunt nu met de schroef de sleutel uit het slot draaien. Kleine kanttekening, deze methode kan mogelijk schade aan het slot brengen. 

Gebruik een speciale sleutel verwijderaar

Er bestaat speciaal gereedschap om een sleutel uit het slot te halen. Heb je een lockpick setje? Bij deze set zit meestal ook een sleutel verwijderaar. Hoe te gebruiken? Steek de verwijderaar in het slot naast de sleutel. Probeer met de verwijderaar achter de sleutel te steken en probeer de sleutel voorzichtig uit het slot te halen. Het nadeel is dat je deze verwijderaar alleen online kunt bestellen. 

Haal de cilinder uit de deur

Het cilinderslot zit vast, wat nu? Het is mogelijk om de cilinder uit de deur te halen. Let op: dit kan niet met een gecertificeerd slot. Het SKG keurmerk. Dit keurmerk geeft in een sterrenclassificatie aan hoe veilig je slot is. Een veiligheidsslot heeft 3 sterren. Met dit type slot is het niet mogelijk om de cilinder uit de deur te halen. Hoe haal je een sleutel afgebroken in een cilinderslot uit het slot? 

Gebruik allereerst een boor om de cilinder uit de deur te halen. Boor (met een 3 mm boor) langzaam door de verschillende onderdelen, genaamd stiften van het slot heen. Ben je door deze onderdelen heen? Gebruik daarna een boor van 6 millimeter en boor door het gat heen.

Pak vervolgens een schroevendraaier en steek deze in het gat. Draai vervolgens aan de schroevendraaier. Op deze manier kan je de cilinder uit het slot duwen. Lukt dit niet? Boor dan de hele cilinder eruit. 

Draai de sleutel verschillende richtingen op

De sleutel draait niet meer in het slot. Hierdoor zit het slot vast. Een manier is om de sleutel naar links en naar rechts te draaien. Door verschillende kanten op te draaien kan het gebeuren dat de blokkering wordt opgeheven. 

Bel een expert als de sleutel in het slot is afgebroken

Kom je er zelf niet uit? Is je slot geblokkeerd en wil je het slot niet verder beschadigen? Schakel dan de hulp van een ervaren slotenmaker in! Een slotenmaker heeft ervaring als je sleutel vast zit in het slot.

You may also like