Perceeloppervlakte, grondoppervlakte, woonoppervlakte. Allemaal oppervlakten met verschillende definities. Maar wat is de betekenis van een perceeloppervlakte? Kan je zelf een perceeloppervlakte opzoeken of moet je deze kadastrale gegevens opvragen bij de gemeente of het Kadaster?
In dit artikel vind je:
Wat is perceeloppervlakte?
De perceeloppervlakte wordt vaak gedefinieerd als het totale oppervlakte van de grond waar je woning of bedrijfsonroerend goed op staat. De totale oppervlakte wordt de perceeloppervlakte genoemd. De vierkante meters van een perceeloppervlakte kan je opzoeken bij het Kadaster.
Wist je dat de perceeloppervlakte alleen bij huizen wordt weergegeven en niet bij appartementen? Eigenaren, zoals de woningbouw die beschikken over appartementen hebben alleen maar appartementsrecht.
Wat is de perceeloppervlakte gemiddeld in Nederland?
De perceeloppervlakte is ten opzichte van de jaren 50 fors gedaald. In de jaren 50 was een perceeloppervlakte van een rijtjeshuis gemiddeld 187,3 vierkante meter. Vandaag de dag is de perceeloppervlakte gemiddeld 131,7 vierkante meter. Per decennium daalt het percentage met ruim 5 procent en de percelen worden anno 2020 alsmaar kleiner.
De oorzaak is dat Nederland steeds verder volgebouwd wordt. Hierdoor ontstaat er krapte op de woningmarkt. Echter verschilt de perceeloppervlakte wel per regio. Als je kijkt naar het woonoppervlakte versus de perceeloppervlakte is het opvallend dat de woonoppervlakte stijgt. Woningen worden steeds groter en de tuinen kleiner.
Verschillende soorten gebruiksoppervlakten
Er zijn verschillende soorten (gebruiks)oppervlakten. Wat zijn de verschillen en waarvoor worden deze oppervlakten voor gebruikt?
Woonoppervlakten
Een woonoppervlakte heeft altijd een woonfunctie. Voorbeelden van woonoppervlakte zijn slaapkamers, badkamer(s), de woonkamer, hal en keuken. De woonoppervlakte wordt van binnenmuur tot binnenmuur gemeten.
Inpandige ruimte
De kamers die geen woonfunctie hebben worden inpandige ruimtes genoemd. Voorbeelden van inpandige ruimtes zijn de kelder of een vliering met een maximale hoogte van 2 meter.
Externe bergruimte
Ook externe bergruimten hebben geen woonfunctie. Voorbeelden van een externe bergruimte zijn een garage of schuur. Kort gezegd zijn dit ruimtes die los staan van de woning.
Perceeloppervlakte
De oppervlakte waar de woning op staat en eventuele aangekochte percelen.
Inhoud
De inhoud van een woning wordt aangeduid in kubieke meters en wordt buitenmaats berekend. Buitenmaats betekent van buitenmuur tot buitenmuur en van boven (het dak) naar beneden (begane grond).
Waar kan je een perceeloppervlakte aan herkennen?
Elk perceel heeft een uniek ID-nummer. Wil je een huis kopen en de perceeloppervlakte weten? Bij Funda kan je bij elke advertentie het ID-nummer en de perceeloppervlakte terugvinden. Deze gegevens staan onder de kadastrale gegevens van de desbetreffende woning.
Zijn er meerdere kadastrale percelen? Een website als Funda vermelden ze dan de totale perceeloppervlaktes, welke wordt weergegeven bij het kenmerk ‘gebruiksoppervlakte van het perceel’.
Hoe kan het dat mijn perceeloppervlakte groter lijkt?
Er zijn twee oorzaken waardoor een perceeloppervlakte groter lijkt dan daadwerkelijk het geval is.
Oorzaak 1: Gedeelde percelen
In sommige gevallen is er sprake van gedeelde percelen. Door de gedeelde percelen lijkt de perceeloppervlakte groter. Voorbeelden van gedeelde percelen zijn een parkeerterrein in de woonwijk of een poort aan de achterkant van je woning. Het is mogelijk om de gedeelde percelen op te zoeken.
Dit kan via twee verschillende manieren. Ten eerste staan gedeelde percelen vaak bij een advertentie bij Funda vermeldt. Staat je huis niet te koop, maar wil je wel de gedeelde percelen opzoeken? Deze kadastrale gegevens kan je ook opzoeken in de eigendomsakte van de woning. De informatie die in een eigendomsakte staan zijn:
- Huisnummer;
- Datum waarop de woning is verkocht;
- Verkoopprijs;
- Perceeloppervlakte.
Oorzaak 2: De woningbouw moet de perceel nog splitsen
Ten tweede kan het gebeuren dat het Kadaster de perceel nog moet splitsen. Het kan zijn dat de woningbouw (onderneming die woningen bouwt, beheert en verhuurt)
meerdere panden in zijn bezit heeft die maar op één perceel staan. Ook is het mogelijk dat een hele rij huizen op één perceel staat.
Stel je voor, de woningbouw wil een huis uit een rij verhuren, maar de perceeloppervlakte is nog niet uitgerekend. In dat geval klopt de woningbouw bij het Kadaster aan en zal dit opvragen. Het Kadaster zal vervolgens de perceeloppervlakte berekenen en een uniek ID-nummer geven. Als je deze woning wilt huren of kopen is deze splitsing nog niet te zien. Pas na de verkoop is het mogelijk om de exacte afmetingen van het pand te zien.
Hoe kan ik de perceeloppervlakte van mijn woning opzoeken?
De exacte afmetingen van de perceeloppervlakte kan je opvragen bij het Kadaster. Bij het opvragen bij het Kadaster staat de perceeloppervlakte in het Basisregistratie Kadaster (BKR) geregistreerd. Op basis van een kadastrale kaart wordt er een berekening van de perceeloppervlakte gemaakt. Een kadastrale kaart geeft aan hoe een stuk grond staat geregistreerd. Op deze kaart staan de kadastrale gegevens per gemeente zoals grenzen, perceelnummers, straatnamen en huisnummers. Het opvragen van de perceeloppervlakte bij het Kadaster kost geld.
Stel je wilt zelf de perceeloppervlakte van je woning opzoeken op basis van het unieke ID-nummer. Dat kan! Er zijn verschillende websites waar je binnen enkele minuten beschikt over de afmetingen. Wij leggen het uit:
Stap 1: Gebruik een locatieserver
Surf naar een locatieserver. Deze ‘locatieserver’ maakt het opzoeken van het oppervlak van je woning mogelijk, aangezien de adressen aan de percelen zijn gekoppeld.
Stap 2: Zoek het adres op
Zoek het gewenste adres op met de functie ‘suggest service’. Vervolgens krijg je een lijst met zoekresultaten te zien. Het eerste resultaat is het desbetreffende adres.
Stap 3: Gebruik het unieke ID-nummer
Houdt het unieke ID-nummer van de perceeloppervlakte bij de hand. Zoek de gegevens over het adres op met de functie ‘lookup service’. Je krijgt nu te zien welk perceel er gekoppeld is aan welk adres. Het kan gebeuren dat er meerdere percelen aan een adres gekoppeld zijn. De oorzaken hebben we al eerder besproken.
Stap 4: Zoek het nummer van het perceel op
Zoek vervolgens met de functie ‘suggest service’ het unieke ID-nummer van het perceel op.
Stap 5: Voilà, je hebt de perceeloppervlakte!
Gebruik opnieuw de ‘lookup service’ in combinatie met het unieke ID-nummer. De oppervlakte staat in vierkante meters weergegeven, net zoals bij het Kadaster.
Hoe kan ik zelf mijn perceeloppervlakte berekenen?
Het is ook mogelijk om zelf de erfgrens te meten. Het berekenen van de perceeloppervlakte doe je als volgt. Bereken de vierkante meters van de begane grond. Neem in deze berekening ook het oppervlak van de tuin en een eventuele parkeerplaats mee. Tel vervolgens de oppervlakte van de begane grond bij elkaar op en je hebt de perceeloppervlakte berekend.
Is een grondoppervlakte van dezelfde grootte als een perceeloppervlakte?
Nee! Soms ontstaat er verwarring tussen de grondoppervlakte en de perceeloppervlakte. Maar dit zijn twee verschillende begrippen. De perceeloppervlakte is de oppervlakte van de begane grond. De grondoppervlakte is de oppervlakte van het totale gebied. Het verschil is dat de perceeloppervlakte altijd kleiner is dan de grondoppervlakte.