Home Alledaagse problemen Zo ontkalk je de waterkoker

Zo ontkalk je de waterkoker

by admin

Een waterkoker of theepot met kalk zal niet goed werken. kalkaanslag op de bodem bij de verwarmingselementen kan ervoor zorgen dat de waterkoker defect raakt. Kalkaanslag heeft een isolerende werking, dus het vermindert de efficiëntie. Hieronder geven wij jou de beste ontkalkings tips om het langer te kunnen genieten van jou thee of koffie.

Hoe ontstaat kalk in de waterkoker?

Bij hard kraanwater zitten er veel kalk deeltjes in het water, hoe meer kalk er in het water zit hoe sneller jij kalkaanslag krijgt. Wanneer mineralen uit het water verdampen, vormt er een witte kalkaanslag in de ketel. Kalk ontstaat dus als warmte en vocht samen komen op warme elementen.

Check hier je water hardheid: https://www.vitens.nl/over-water/hardheid-water

Op welke manieren kan je een waterkoker ontkalken?

De theepot of waterkoker ontkalken doe je met azijn, citroensap of professionele ontkalkings middelen. hier volgt een stappenplan hoe je met alle verschillende middelen de waterkoker ontkalkt.

Hoe ontkalk je de waterkoker met beste professionele middelen?

De waterkoker ontkalken met ontkalkings middelen doe je als volgt.

Stap 1. Zorg dat je de waterkoker goed omspoelt en de binnenkant met een afwas borstel school poetst.

Stap 2. Haal de waterkoker uit het stop contact en zorg dat er geen water meer in de waterkoker zit

Stap 3. verdun ongeveer 150 milliliter ( 1 kopje ) met halve liter koud water.

Stap 4. Giet het mengsel in de waterkoker en zet deze niet aan

Stap 5. Laat het mengel 40 minuten inwerken.

Stap 6. Giet na de 40 minuten het ontkalkingsmiddel uit de waterkoker. soms moet je deze stappen 2x uitvoeren om de theepot kalk vrij te maken.

Stap 7. Nadat de waterkoker ontkalkt is moet je de waterkoker 3x omspoelen met heet water. Poets de water koker daarna goed schoon met een afwas borstel. Zorg dat je de waterkoker de eerste keer na het ontkalken eerst schoon laat koken.

De best geteste professionele middelen

HG reiniger & ontkalker voor waterkokers – 500 ml

Deze HG Reiniger Reiniger en ontkalker voor waterkokers Verwijdert kalk en vervuiling.

Scanpart – Koffiemachineontkalker

1 Liter ontkalker voor volautomaten, espresso- en koffiemachines en thee- en waterkokers. De werkzame stoffen in deze ontkalker zijn: natuurlijke organische zuren (citroenzuur, melkzuur). Hierdoor is het extra veilig voor de leidingen, metalen en rubbers in uw machine, en tast het de kwaliteit van het drinkwater niet aan.

Waterkoker ontkalken met alternatieve middelen

De waterkoker ontkalken met huismiddelen als citroensap en schoonmaak azijn doe je als volgt. Schoonmaak azijn heeft ook een ontvettende werking. Dit maakt de thee pot ook gelijk goed schoon.

Stap 1. Zorg dat je de waterkoker goed omspoelt en de binnenkant met een afwas borstel school poetst.

Stap 2. Haal de waterkoker uit het stop contact en zorg dat er geen water meer in de waterkoker zit

Stap 3. Vul de waterkoker tot de rand van de kalkaanslag met water.

Stap 4. Doe per 100 milliliter water 30 milliliter citroensap of schoonmaakazijn in de waterkoker. dit is de perfecte verhouding om te ontkalken met azijn of citroensap.

Stap 5. Zet de waterkoker aan en laat geheel koken.

Stap 6. Als de waterkoker klaar is met koken laat je deze nog 15 minuten staan om de azijn of citroensap goed zijn werk te laten doen. Giet na de 15 minuten of de kalkaanslag is verdwenen. Is dit niet het geval? herhaal de voorgaande stappen.

Stap 7. Giet het ontkalkingsmiddel uit de waterkoker. Nadat de waterkoker ontkalkt is moet je de waterkoker 3x omspoelen met heet water. Poets de water koker daarna goed schoon met een afwas borstel. Zorg dat je de waterkoker de eerste keer na het ontkalken eerst schoon laat koken.

Hoe voorkom ik kalk in de water koker?

Kalkaanslag voorkomen is geen gemakkelijke zaak. Dit zijn de mogelijkheden om kalk te voorkomen.

 • Een waterontharder, die hard water omzet in zacht water door calcium en magnesiumionen (de oorzaak van kalk) uit het water te halen plaatsen is erg efficiënt.

 • Het schijnt te werken: plaats een schelp in de waterkoker. Maak de schelp eerst goed schoon en leg deze op de bodem van waterkoker. De kalk zal op de schelp gaan zitten inplaats van op de waterkoker.

 • Anti ketel steen spons, plaats de antiketel steen spons in de waterkoker. De De spons zal al het kalk aantrekken de de waterkoker zal kalkvrij blijven

Waar koop ik een Anti ketel steen?

Meest gestelde vragen

 1. Kan ik kalkaanslag voorkomen?

  Kalk voorkomen is een lastige zaak maar zeker mogelijk. Lees hier alle mogelijkheden om kalk aanslag te voorkomen in de waterkoker

 2. Kan ik de waterkoker ontkalken met azijn of citroensap?

  Dit is mogelijk en misschien wel de makkelijkste manier. Lees hier hoe jij de waterkoker ontkalkt met azijn en citroensap

 3. Hoe ontstaat kalk in mijn waterkoker?

  Kalk ontstaat waar warmte en en vocht samen komen. Ook speelt de waterhardheid een grote rol. Lees hier alles over de waterhardheid

 4. Welke middelen zijn het beste om de waterkoker te ontkalken?

  De beste door de consument geteste professionele middelen vind je hier.

Andere apparatuur ontkalken? Lees hoe jij de andere apparatuur ontkalkt om de levensduur te verlengen.

You may also like