Home Alledaagse problemen Hoe ontkalk je het beste de wasmachine

Hoe ontkalk je het beste de wasmachine

by admin

Als je jouw wasmachine optimaal zijn werk wilt laten doen en de levens duur wilt verlengen moet je jouw wasmachine eens in de zoveel tijd ontkalken. Dit zorgt ervoor dat hij goed blijft doorspoelen, de was fris blijft en optimaal blijft werken. Het is een proces waar veel dingen bij komen kijken. Vindt hier alles over hoe jij het meest efficient jouw wasmachine kunt ontkalken en kan zorgen dat hij het voor altijd goed blijft doen.

Hoe kalk voorkomen in jouw wasmachine?

Hoe ontstaat kalk in de wasmachine?

Kalkaanslag ontstaat waar hitte en water met kalkdeeltjes samenkomen. Bij een wasmachine is dat op het verwarmingselement. Door een verkalkt verwarmingselement duurt het opwarmen van water langer en kost het meer energie. Kalkaanslag ontstaat op plaatsen met hard kraanwater. Gelukkig is het water op veel plekken in Nederland niet erg hard. Bekijk de waterhardheid van je woonplaats. Wanneer je last van hard water hebt im jou regio, kun je ervoor kiezen om een waterverzachter aan te kopen. Dit zal de bestrijding tegen kalk aanslag makkelijker maken.

Hoe voorkom je kalkaanslag?

Kalkaanslag vormt zich waar warmte, vocht en kalkdeeltjes samenkomen. Bij een wasmachine is dat meestal op het verwarmings element. Als het verwarmings element verkalkt is, wordt het lastiger voor de wasmachine om zichzelf op te warmen. Dit kost dus meer energie.

Dosseer het wasmiddel op de juiste manier

In de meeste wasmidddelen zitten indegrienten tegen kalk. Het ligt eraan of je hard water hebt in jouw regio. De dosseer hoeveelheid kun je afleiden van de water-hardheid, heb je harc kraanwater? dan heb je meer wasmiddel nodig. Check hier je water hardheid: https://www.waterhardheid.nl/

Was vaker op lage temperatuur

Kalk aanslag ontstaat mede door warmte. Was daarom vaker onder de 40 graden. Dit is bovendien ook duurzamer. Het nadeel hiervan is wel dat de Bbacteriën moeilijker worden verwijderd.

Doe een maandelijkse schoonmaak

Om zeep resten en kalk te voorkomen kun je ook maandelijks een kopje soda, schoonmaak of azijn in het gedeelde doen waarin je normaal gesproken wasmiddel doet. Laat de wasmachine op 90 graden een progamma van minimaal 1,5 uur draaien. en herhaal dit progamma om de wasmachine weer door te spoelen

Wanneer moet je de wasmachine ontkalken

De wasmachine kan het beste maandelijks op een hoge temperatuur met soda of schoonmaakazijn een wasbeurt draaien. Hierbij is het de bedoeling geen wasgoed toe te voegen, zodat de wasmachine goed schoon kan worden. Dit zorgt er meteen voor dat de wasmachine ontkalkt. Dit is zeker nodig wanneer de wasmachine stinkt, want dan is er al een kalkaanslag ontwikkeld. Om dit voor te zijn is een maandelijkse kleine onderhoudsbeurt aan te raden. Op deze pagina hebben we voor u alle informatie en tips over het onderhouden en reinigen van uw wasmachine verzamel

De wasmachine die de vlekken niet meer volledig uit de kleding krijgt, de kleding die niet fris meer ruikt of de wasmachine stinkt? het is tijd om de wasmachine eens grondig te ntkalken

Loop eerst deze stappen door voordat je jouw wasmachine ontkalkt

Stof filter

Controleer de stof filter van de afvoerpomp op stof en pluizen. In de gebruiks aanwijzing van de machine vindt je hoe je deze schoonmaakt. vaak vind je deze filter in de klep onderaan op de voorkant van de wasmachine

Watertoevoer zeef

Het zeefje wat zich bevind bij de aangesloten waterslang op de kraan moet elk jaar gereinigd worden.

Daar de kraan dicht voordat je de waterslang losmaakt. Bij de aansluiting op de waterslang zit een zeefje. reinig dit zeefje door hem af te spoelen onder de kraan.

Rubber reinigen

Maak de rubberen wand van de wasmachine met een vochtige warme doek goed schoon. Veel vuil hoopt zich hier meestal op.

Wasmachine ontkalken

Heb je het voorbereinde werk gedaan? dan ben je klaar om jouw wasmachine te ontkalken.

Ontkalken kan door middel van

  • Ontkalkings vloeistof
  • Ontkalkings poeder
  • Ontkalkings tablet

Stap 1

Nadat je de eerdere stappen hebt doorlopen zorg je dat de wasmachine leeg is. Controleer ook de rubbere manchet. Hier blijven soms sokken hangen.

Stap 2

Gooi een scheutje ontkalkingsmiddel in de middellade waar normaal wasmiddel in gaat. Kies je voor een ontkalkings poeder of een ontkalkings tablet? Doe deze dan direct in de trommel.

Stap 3

Kies een was progamma op boven de 40 graden, minimaal 1,30 uur zonder de voorwas te doen. Laat dit was progamma draaien.

Stap 4

Om ervoor te zorgem dat alle kalk grondig wordt verwijderd, herhaal je dit was progamma nogmaals. Doe niet opnieuw ontkalkings middel in de wasmachine. Bij de tweede keer spoel je de ontkalkings vloeistof uit de wasmachine.

Stap 5

De wasmachine is weer klaar voor gebruik! Na dat je deze volgens onze uitleg ook hebt schoom gemaakt zal jouw ontkalkte wasmachine weer optimaal zijn werk doen!

De beste ontkalkings middelen gekozen door de consument

De volgende ontkalkings middelen (poeders, tabletten, vloeistof) zijn het beste getest. De ontkalking middelen zijn alle goed voor:

  • Verwijdert kalk, roest en overige soorten aanslagen.
  • 100% natuurlijk
  • Te gebruiken voor rubber, kunststof onderdelen.
  • Reinigende werking
  • Milieuvriendelijkheid
  • Machines gaan 2 keer langer mee.
  • Verwijdert bacterieen

Calgon 3 in 1 Power Gel Wasmachine Reiniger en Anti kalk

Beste aanbieder:

Calgon Hygiëne+ Gel Wasmachine Reiniger en Anti Kalk 

winwinCLEAN Super ontkalker 500ml 

Beste aanbieder:

Wpro DES103 Ontkalker

Siemens EQ Serie 

Meest gestelde vragen

You may also like