Home Alledaagse problemen Water Boiler lekt/druppelt, oplossingen

Water Boiler lekt/druppelt, oplossingen

by admin

Een lekkende boiler kan ervoor zorgen dat de Boiler minder efficient gaat werken. Deze situatie oplossen kan je gelukkig zelf. In dit artikel lees je alles over een lekkende boiler en hoe jij dit oplost.

Is een lekkende boiler gevaarlijk?

Als er een plasje is er geen direct gevaar. Hoewel water de vloer kan beschadigen, ontsnapt het meestal maar een klein beetje uit de apparatuur. Er kan echter ook gas uit de ketel ontsnappen. In dit geval bedoelen we koolmonoxide. Dit gas ontstaat door onvolledige verbranding en onvoldoende zuurstof. Koolmonoxide is een reuk en kleurloos gas. Toch is dit nog steeds erg gevaarlijk. Als u dit gas inademt, kunt u er hoofdpijn van krijgen. Koolmonoxide veroorzaakt ook vaak misselijkheid. Verbruik je teveel van dit gas? Dan kan het zelfs fataal zijn. Daarom kunnen lekken in de ketel gevaarlijk zijn.

Oorzaken lekkende boiler

Door corrosie en aanslag in de watertank kan de boiler continu gaan lekken. Giet regelmatig water uit het mondstuk in de bodem van de boiler om afzettingen te verwijderen en corrosie te verminderen. Schakel het gas of de stroom uit en wacht tot het water is afgekoeld voordat u deze stap uitvoert. Draai bovendien de inkomende kraan dicht en laat het water in de emmer of buiten het huis weglopen.

Boiler repareren

De Boiler zelf repareren is in de meeste gevallen niet mogelijk. Wel kan je controleren hoe ernstig de lek van de boiler is. is de lek ontstaan door een gat of breuk in de waterleiding naar de boiler? Dan kan je dit gelukkig wel zelf oplossen. Als het probleem groter is dan een gat of breuk in de boiler moet er een monteur aan de pas komen.

De volgende stappen kan je ondernemen als het gaat om een kleine lek.

Stap 1: Controleer waar het gat zit van de boiler. Laat de boiler in werking komen en bekijk waar het water vandaan komt.

Stap 2: Laat vervolgens de boiler weer helemaal leeg lopen

Stap 3: Sluit de hoofdkraan af met de warm water kraan open. Wacht tot er geen water meer uit komt. Als er geen water meer uit komt kan de water kraan dicht.

Stap 4: Zorg dat alle kranen die staan aangesloten op de boiler dicht staan.

Stap 5: Schroef de boiler open. In de meeste gevallen doe je dit met een inbussleutel. Er zijn verschillende boilers die op een andere manier dicht zitten. Vaak hoef je alleen het bovenste gedeelte ( de klep) open te schroeven.

Stap 6: Er is een kans dat er veel aanslag en vuil rondom de leidingen in de boier te zien is. Maak dit met een vochtige oude doek schoon.

Stap 7: Bekijk aan de kant waar het water lekt of je het gat van de boiler kunt vinden.

Stap 8: Heb je het gat gevonden? dicht het gat dan met bijvoorbeeld Bison kneebaar staal dichter. Dit kun je kopen bij een bouwmarkt of bestellen op bol.com

Boiler laten repareren

Fabrikanten geven vaak op cv-ketels en boilers 2 tot 5 jaar garantie. Is de boiler defect geraakt binnen deze termijn? contacteer dan de fabrikant. Als de defecte boiler niet onder de garantie valt moet u contact opnemen met een bedrijf. Google bijvoorbeeld op: ”boiler laten repareren” Kies voor een bedrijf in de buurt aangezien je ook transport kosten betaald.

Voorkom een lekkende boiler

Voorkomen is beter dan genezen. Controleer eens per jaar de boiler. Hoe vaak de boiler onderhouden moeten worden, is afhankelijk van de gebruiksintensiteit en het type boiler. Goed onderhoud verkleint de kans op uitval. Bovendien is het veiliger en voorkomt het een gas lek met koolmonoxide. Tijdens het onderhoudsproces moet je de boiler open schroeven en controleren of er in de binnenkant geen aanslag is ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat de leiding defect raken.

Meest gestelde vragen

You may also like