Home Alledaagse problemen Mijn hond eet niet meer: 18 oorzaken en oplossingen

Mijn hond eet niet meer: 18 oorzaken en oplossingen

by admin

Iedereen wil natuurlijk het beste voor zijn hond. Jouw hond heeft geen trek meer. Wat moet je daar aan doen? Ik hoor regelmatig verhalen van mensen waarvan de hond niet meer wil eten. Deze verhalen gingen zelfs wel eens gepaard met zaken als lusteloosheid en piepen

Je wilt jouw hond weer aan het eten hebben. Hieronder in de blog staan verschillende oplossingen en oorzaken. Hopelijk helpt dit voor jouw hond. 

Wat is het eetpatroon van een hond?

Een normaal eetpatroon van een hond is afhankelijk van de leeftijdsklasse waarin het dier zich bevindt. Jonge honden hebben vaker eten nodig dan oudere honden.

Een puppy moet ongeveer vier keer per dag eten krijgen. Dit aantal wordt wanneer de hond ongeveer 3 tot 8 maanden oud is verminderd naar zo’n drie maaltijden per dag. Volwassen honden horen ongeveer één tot twee keer op een dag gevoed te worden.

Waarom eet mijn hond niet: enkele oorzaken

Dat jouw hond niet meer eet kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder bespreek ik veel voorkomende oorzaken. 

De hond heeft geen trek

Het kan gebeuren dat honden geen trek hebben. Dit kan veel oorzaken hebben, dit is bijvoorbeeld het geval als de hond tijdens het uitlaten iets van de grond gegeten heeft of teveel hondenkoekjes heeft gekregen. Maar het kan ook zo zijn dat je de hond teveel voedt. In zo’n geval kan het verstandig zijn om de porties iets kleiner te maken.

De behoefte aan eten kan bij honden ook in de loop der jaren afnemen. Een uitgegroeide hond heeft minder zin om te eten. Deze afnemende behoefte verloopt in een zeer langzaam tempo. Je zal het dan ook als baasje niet snel doorhebben.

Er is iets mis met het voer

Sommige honden zijn hun normale eten zat. Kijk eens naar jezelf. Jij wilt ook elke dag wat anders eten. Dit is natuurlijk wat overdreven maar wissel eens van voer voor jouw hond. Ze vinden het leuk om afwisseling te hebben en misschien bevalt het ze wel heel erg goed. In de supermarkt is hier ruime keus voor.

brown and white short coated dog on white and pink inflatable ring

Heeft jouw hond ziekteverschijnselen?

Als een hond ziek is, heeft hij vaak geen zin om te eten. Dit heb je zelf ook niet als je ziek bent. Druk op verschillende plekken van de buik om te kijken of jouw hond ergens op reageert. Dit kan je herkennen aan het gedrag van de hond aflezen of hij niet lekker is, bijvoorbeeld als hij moet braken of veel drinkt. 

Heeft jouw hond last van stress? 

Honden kunnen, net als mensen, ook stress ervaren. Het verschil is alleen dat dit bij honden sneller het geval is dan bij mensen. Dit kan al zijn bij de kleinste veranderingen. Denk hierbij aan zaken als een herinrichting van de woonkamer, een nieuwe huisgenoot of het alleen thuis zijn kunnen ertoe leiden dat de hond zijn bak voer laat staan.

Van warmte krijg je minder eetlust

Is het warm buiten? Dat kan de reden zijn dat je hond slechter eet.

white and brown dog beside plants

De hond wil aandacht

Honden kunnen hun eten ook laten staan om jou als baasje te manipuleren. Wanneer de hond niet wil eten, zal je van nature vaak extra aandacht aan de hond besteden. Dit vindt de hond fijn. Voorkom dit door de hond geen aandacht te geven en zijn voer weg te halen. Probeer het bij de volgende maaltijd opnieuw.

Eetlust van de hond opwekken

Sommige honden kunnen wel dagen tot soms wel weken zonder voedsel. Ondanks dat, kan het verstandig zijn om in te grijpen als je hond plotseling niet meer eet. Er zijn gelukkig meerdere manieren waarop je kan proberen om de eetlust van je hond op te wekken.

  1. Het aanschaffen van een kauwartikel zoals vuile pens, geperst been of roll sticks wil nog weleens helpen om de eetlust van de hond te bevorderen. Bovendien is het langdurige kauwen goed voor het gebit van het dier.
  2. De geur van voedsel kan soms wonderen doen bij het opwekken van de eetlust van honden. Door warm water over de brokken te gieten verspreid er een geur die voor de hond erg lekker is. De natte brokken zullen voor de hond iets anders overkomen dan de gewoonlijke droge hap en dit kan ook positief werken.

Het komt soms voor dat honden nog wel interesse hebben in de koekjes, maar niet in de gewoonlijke maaltijd. Er zijn enkele manieren om er in dit geval voor te zorgen dat de hond toch weer aan de brokken begint.

Golden Retriever Pup

Mijn hond wilt alleen maar koekjes

Soms komt het voor dat een hond de brokjes verlaat maar toch koekjes wil eten. Hier kunnen veel redenen voor zijn, zoals een slecht gebit, gebrek aan voedingsstoffen in een normaal dieet of gewoon achteruitgang. Droog hondenvoer is meestal niet smakelijk. Daarom hebben honden met gebitsproblemen moeite met het verteren van voedsel. In dit geval is een zachtere behandeling geen probleem voor de hond. Probeer in dat geval de brokjes een beetje vochtig en papperig te maken, zodat uw hond er gemakkelijker op kan kauwen. 

Mijn hond wil wel drinken maar niet eten

Dit is een veelvoorkomende klacht bij honden. De oorzaken zijn vaak af te leiden uit het gedrag van de hond. Merk je dat jouw hond zich anders gedraagt dan kan dit een oorzaak zijn. Ook kan de hond het voer wederom niet lekker vinden en dus alleen maar drinken om wel nog wat binnen te krijgen. Niks helpt? Bekijk eerst de andere tips in deze blog en probeer ze eventueel uit.

Mijn hond eet niet voor (minder dan 24 uur), maar drinkt wel

Wanneer de hond zich anders gedraagt dan gewoonlijk en bepaalde symptomen vertoont, kan er iets aan de hand zijn. Denk bijvoorbeeld aan symptomen als een stinkende adem, veel drinken of plassen, hoesten, diarree of braken. Bij twijfel kan het handig zijn om contact met een dierenarts op te nemen.

Als de hond gewoon zichzelf is en vrolijk overkomt, maar niet eet, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Het kan zijn dat de hond snel weer gaat eten. Houd het gedrag wel nog even in de gaten en kijk of de de afnemende eetlust blijft. Bij puppy’s is het echter wel verstandig om direct een dierenarts in te schakelen. ZIj hebben veel voedsel nodig.

Honden, Hond Eten, Cairn Terriër

Mijn hond eet voor langere tijd niet (24+ uur) maar drinkt wel

Mijn hond eet lange tijd niet (meer dan 24 uur), maar drinkt wel water Wanneer een hond lange tijd niet wil eten, kunnen er medische problemen ontstaan. In dit geval is het verstandig om een ​​dierenarts te raadplegen. Merk op dat de hond andere symptomen heeft. Dierenartsen kunnen deze gebruiken om de oorzaak van verlies van eetlust op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan symptomen als een slechte adem, veel water drinken of plassen, hoesten, diarree of braken. Soms wordt er een onderzoek gestart om de oorzaak te achterhalen.

Mijn hond eet en drinkt niet

Een hond kan dagen tot wel weken zonder voedsel. Dit kunnen allerlei oorzaken hebben, (zie hierboven). Het drinken van water is echter zeer belangrijk voor de hond. Ze kunnen dan ook niet lang zonder drinken, zeker als het buiten warm is.

Een geval zoals dit kan meerdere oorzaken hebben. Het is handig om naar de dierenarts te gaan. Zij zullen aan de hand van een onderzoek waarschijnlijk een oorzaak kunnen achterhalen en met een oplossing komen.

Mijn hond is lusteloos en wil niet meer eten

Wanneer een hond een dag zijn maaltijd overslaat, is er meestal geen sprake van een ramp. Dit komt vrij vaak voor. Is jouw hond tegelijkertijd ook erg lusteloos, dan kan er wat aan de hand zijn. Lusteloosheid bij een hond kan lijken op een ziekte. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat de hond niet wil eten. Hou deze situatie in de gaten. Wanneer deze symptomen aanhouden, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Let bij puppy’s extra op en ga naar de dierenarts. 

Bordeauxdog, Puppy, Honden, Sweet, Cute

Mijn hond eet niet: Tips voor leeftijdscategorieën

In sommige gevallen kan een hond die niet wil eten dringender zijn dan in andere gevallen. Vaak komt dit neer op de leeftijd van het beestje. Hieronder een aantal specifieke tips op basis van de leeftijdcategorie waarin je hond zich bevindt.

Mijn pup wil niet eten

Wanneer een pup slecht eet of niet wil eten, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Voor puppy’s is het van belang om voldoende te eten, omdat ze nog sterk aan het groeien zijn.

Mijn volwassen hond wil niet eten

Een volwassen hond kan dagen tot wel weken zonder voedsel. Je kan het dan ook een dagje aankijken als je gezonde volwassen hond even niet wil eten. Voor meer specifieke gevallen verwijs ik je naar eerder in deze blog.

Mijn oude hond wil niet eten

Oude honden hebben meer kans op kwaaltjes. Deze kwaaltjes kunnen ertoe leiden dat de oude hond niet meer eet. Een voorbeeld hiervan zijn gebitsproblemen, waardoor de hond niet meer geïnteresseerd is in de harde brokken. Ook nierproblemen, die vaker voorkomen bij oude honden, kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Waarom eet mijn hond niet meer?

Er zijn veel verschillende oorzaken waarom jouw hond niet meer wilt eten. Klik hier om alle oorzaken te zien.

Wat is het normale eetpatroon van een hond?

Het normale eetpatroon verschilt per hond. Klik hier om een gemiddeld eetpatroon te zien en te kijken of het aansluit op die van jouw hond.

Hoe krijg ik de eetlust van mijn hond terug?

Er zijn verschillende trucjes om dit te doen. Klik hier voor de mogelijkheden.

Wat als mijn pup niet meer wil eten

Pups kunnen erg eigenwijs zijn en niet meer willen eten. Klik hier om te zien wat de oorzaken kunnen zijn.

Is mijn hond ziek?

Een hond hoeft niet meteen ziek te zijn als hij niet eet.

Mijn hond eet en drinkt niet, wat moet ik nu?

You may also like