Waterschade is een van de naarste dingen die je huis kan overkomen. Het is dan ook iets wat je het liefste wilt voorkomen. Gelukkig werd op een gegeven moment het waterslot uitgevonden.
Met het waterslot werd het mogelijk om waterschade door een lekkende wasmachine of vaatwasser te beperken. Maar door de introductie van het apparaat ontstonden er ook nieuwe vragen. Hoe werkt een waterslot bijvoorbeeld precies, hoe moet je een waterslot op je wasmachine instellen en hoe kun je hem weer resetten?
De antwoorden op al die vragen zullen beantwoord worden in deze blog!
In dit artikel vind je:
Wat is een waterslot?
Laten we bij het begin beginnen. Wat is een waterslot eigenlijk?
Een waterslot, ook wel bekend als een aquastop, dient als het ware als extra beveiliging tegen lekkage. Als er sprake is van overstroming bij de wasmachine, bijvoorbeeld door een gescheurde slang of een storing in het programma, sluit het waterslot de watertoevoer af. Zo kun je de waterschade in je huis beperken!
Tegenwoordig wordt er standaard een waterslot in de meeste wasmachines ingebouwd. Deze ziet eruit als een soort verdikking die geplaatst is aan het uiteinde van de waterslang.
Oudere modellen beschikken echter niet altijd over een aquastop, alhoewel het wel mogelijk is om er één in te monteren. Deze zijn voor ongeveer twee tientjes onder andere verkrijgbaar bij bouwmarkten als de GAMMA en Karwei.
In combinatie met een lekbak vormt het waterslot de ideale oplossing tegen waterschade door lekkage bij de wasmachine.
Werking waterslot wasmachine
Heel leuk natuurlijk, die extra beveiliging. Maar hoe werkt een waterslot precies? Dat is eigenlijk best simpel.
Voor gebruik moet je het waterslot van je wasmachine instellen. Je geeft hier aan hoeveel water er per keer maximaal door de slang loopt.
Aan de binnenkant van het waterslot is een telwerk aangebracht. Dit telwerk telt als het ware de hoeveelheid water die per keer door de slang met waterslot van je wasmachine heen loopt. Zo houdt het dus bij of het aantal gebruikte liter water het vooraf aangegeven maximum passeert.
Wanneer de wasmachine inderdaad meer water dreigt te gebruiken dan vooraf is aangegeven, zorgt het waterslot ervoor dat de watertoevoer wordt afgesloten. Doordat de watertoevoer op het juiste moment stopt, wordt overlast bij lekkage voorkomen.
Waterslot wasmachine instellen
Dan zijn we toch bij die belangrijke vraag aangekomen: hoe moet je het waterslot van je wasmachine instellen? Dat is gelukkig best simpel!
Als het goed is, is er een sleuteltje met het waterslot meegeleverd. Dit sleuteltje gebruik je om het maximale waterverbruik per onderdeel van het wasprogramma vast te stellen.
Aan de uitstroomzijde van het waterslot (dit is langs de binnenrand) bevinden zich tien cijfertjes die oplopen van 1 tot en met 10. Elk van die cijfertjes staat voor ongeveer 4,5 liter water. In feite lopen de cijfertjes dus van 4,5 liter water tot en met 45 liter water.
Het is de bedoeling dat je aangeeft hoeveel water de wasmachine per onderdeel van het wasprogramma mag gebruiken. Als je weet dat het wasautomaat per onderdeel bijvoorbeeld 32 liter gebruikt, zet je het waterslot op een getal dat iets hoger ligt. In dit geval is dat bijvoorbeeld 8 (36 liter). Wanneer het gebruikte liter water dit aantal passeert, wordt de watertoevoer afgesloten.
Als je het waterslot van je wasautomaat wilt instellen op een bepaald aantal, draai je het bijgeleverde sleuteltje rond in de ring met twee gleufjes aan de uitstroomzijde van het waterslot.
In het midden van de ring is een pijl aangebracht die naar één van de cijfertjes wijst. Door het sleuteltje te draaien, kun je de pijl naar een ander cijfer laten wijzen. Standaard staat deze op de 8 ingesteld.
Als je eenmaal het pijltje op het goede cijfer hebt staan, ben je klaar met het instellen van het waterslot van je wasmachine!
Op welke hoeveelheid water moet ik het waterslot van de wasmachine instellen?
Zoals eerder aangegeven, staan de nummertjes langs de binnenrand van het waterslot voor een bepaalde hoeveelheid water. Bij elk cijfertje komt er 4,5 liter water bij.
Het waterslot van de wasmachine moet ingesteld worden op een hoeveelheid water die net wat hoger ligt dan het aantal liter water dat de wasmachine per onderdeel van het wasprogramma gebruikt.
Meestal staat dit aantal in de handleiding van je wasmachine aangegeven. Als je alleen het totale waterverbruik van je wasmachine kent, kun je dit aantal ook door het aantal spoelbeurten delen. Dit is normaalgesproken drie.
Als je dus bijvoorbeeld weet dat de wasmachine per onderdeel van het wasprogramma 27 liter water gebruikt, stel je het waterslot in op 7 (31,5 liter). Standaard staat de aquastop ingesteld op 8 (36 liter water).
In het kort, staan de cijfertjes voor de volgende hoeveelheden water per onderdeel van het wasprogramma:
1: 4,5 liter water
2: 9 liter water
3: 13,5 liter water
4: 18 liter water
5: 22,5 liter water
6: 27 liter water
7: 31,5 liter water
8: 36 liter water
9: 40,5 liter water
10: 45 liter water
Waterslot / Aquastop van wasmachine resetten
Als zich een situatie heeft voorgedaan waarin het waterslot de toevoer van water heeft afgesloten door een probleem in de wasmachine, zal de aquastop gereset moeten worden voordat hij weer gebruikt kan worden.
Het resetten van de aquastop is gelukkig niet heel moeilijk. Je begint door simpelweg de kraan dicht te draaien. Daarna is je volgende stap om de wasmachine weer te laten maken. Hiervoor is het verstandig om de hulp in te schakelen van een deskundige.
Als dat gedaan is, draai je de slang los aan de onderkant van het waterslot. Daarna schroef je het apparaat los van de kraan. Helemaal onderaan het waterslot zul je een rood pennetje vinden. Deze druk je in om het waterslot van je wasmachine te resetten. Daarna bevestig je de aquastop weer aan de kraan zoals hij eerst ook zat.
Na het uitvoeren van deze stappen, is je waterslot gereset en kun je hem weer gebruiken!
Hopelijk is het naar aanleiding van deze blog gelukt om het waterslot van je wasmachine in te stellen! Mocht je nu toch nog tegen problemen aanlopen, dan kun je misschien wat wijzer worden van de handleiding van het waterslot of de wasmachine. Vergeet ook niet dat er altijd experts van diverse bedrijven voor je klaarstaan voor advies.