Home Denken Hoeveel bar moet er in een scooterband? Ontdek het nu!

Hoeveel bar moet er in een scooterband? Ontdek het nu!

by admin
scooterband oppompen bar

Een scooter is in tegenstelling tot een auto een relatief gemakkelijk een goedkoop vervoermiddel om van a naar b te komen. In Nederland rijden er zo’n 1,5 miljoen scooters op de weg. Vanuit veiligheidsoverwegingen is het verstandig om de bandenspanning van je scooter regelmatig te controleren. Hoeveel bar moet er in een scooterband en waar moet je rekening mee houden? 

Bandenspanning van de scooter

De gemiddelde bandenspanning voor een voorwiel is 2.1 bar en van een achterwiel 2.4 tot 2.5 bar. Hoeveel bar er specifiek in je scooterband moet is erg afhankelijk van het type scooter, het gewicht, de bandenmaat en de belasting. 

Hoeveel bar er in een scooterband moet is dus verschillend. In het serviceboekje van je scooter staat een exacte vermelding van hoeveel bar er in een scooterband (vanuit de fabrikant) wordt geadviseerd. Stel je hebt vaak iemand achterop dan moet de bar van de scooterband iets hoger zijn dan normaal. Ook staat er meestal in het serviceboekje beschreven hoeveel bar er in de scooterbanden moet zitten als je er alleen of met z’n tweeën op zit. 

Daarnaast staat er ook op de zijkant van de band hoeveel bar in een scooterband moet zitten. Echter staat hier beschreven wat de maximum belasting bedraagt die een band aan kan. Dit heeft dus niets te maken met de bandenspanning van je scooter die de fabrikant voorschrijft. Daarom is het raadzaam om de bar aan te houden zoals in het serviceboek staat beschreven. 

Lage bandenspanning bij je scooter

Zachte banden zorgen ervoor dat je minder stabiel op de weg rijdt. Als gevolg kun je wegglijden of driften. Driften is een techniek die meestal in de auto wordt gebruikt. Bij deze techniek maakt de bestuurder door de bocht een zijdelingse beweging. Daarnaast zorgt een lage bandenspanning ook voor een langere remweg, toename in brandstof en onnodige slijtage aan je scooterband. 

Te hoge bandenspanning bij je scooter

Des te harder de band is, des te minder vering de band heeft. De vering in een band draagt bij aan het rijcomfort. Door een te hoge bandenspanning kan er een breuk in het canvas ontstaan. Oftewel, de binnenband wordt lek gestoken tegen de buitenband aan. Een breuk kan je herkennen aan een bobbel op de buitenband.

Hoeveel bar is een scooterband

Verschillende soorten scooterbanden

Scooters, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Ieder type heeft een specifiek merk scooterband. De ene is breder, de ander is groter. De grootte van een band speelt een belangrijke rol in het gebruiksgemak. Zo zorgen kleine scooterbanden voor de juiste manoeuvreerbaarheid.

Het nadeel is dat ze op een slechte rijbaan kwetsbaarder zijn in tegenstelling tot een scooter met grotere banden. Wel wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten banden, zoals de diagonale bias-ply scooterbanden en de radicaal scooterbanden. 

Bias-ply scooterbanden

Bias-ply banden hebben een ouder ontwerp in tegenstelling tot een radicaal scooterband. De lagen weefsels worden kruislings over elkaar heen gelegd. Als voordeel buigt en dempt de band gemakkelijk, waardoor hij comfortabel is in gebruik. Een van de nadelen is dat hij minder standvastig op de weg ligt bij een hoge snelheid.

Radiaal scooterbanden

De band is gemaakt van koorden gecombineerd met staal die haaks over het loopvlak lopen. Het type band is moderner en stijver, wat voordelen geeft met een hoge snelheid. Dit type band wordt vaak gebruikt bij auto’s en motorfietsen en is iets duurder in prijsklasse in tegenstelling tot de bias-ply scooterband.

scooterband hoeveel bar

Wanneer moet ik mijn scooter band vervangen?

Het is moeilijk om te voorspellen wat de levensduur van een scooterband is. Banden die niet of nauwelijks gebruikt zijn, kunnen namelijk ook tekenen van slijtage of dergelijk vertonen. Factoren als weersomstandigheden, het gebruik en de onderhoud kunnen ook een rol spelen bij de levensduur van een scooterband. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • De band is beschadigd 
  • De band is lek.
  • De band is versleten of oud
  • De band is niet geschikt voor jouw scooter

Welke scooterband heb ik nodig?

Aangezien er verschillende soorten scooterbanden zijn is het moeilijk om exact aan te geven welke je daadwerkelijk nodig hebt. Wel is er een manier om hier op een eenvoudige manier achter te komen. Aan de zijkant van je band staat veel informatie. Meestal wordt het type aangeduid met verschillende cijfers en tekens.  

Daarnaast staat er een DOT-code op de band. Een DOT code geeft de productiedatum van de band weer. De cijfers bestaan uit de code van de fabriek en de datum waarop de band is geproduceerd. De laatste cijfers geven informatie over de datum van de band. Om een voorbeeld te geven: De laatste cijfers eindigen op 0220. De band is in de tweede week van januari in het jaar 2020 gefabriceerd. Na het controleren van de maten van de band kun je de fabrikant raadplegen en vragen naar de voorraad. Let op dat de voorband en de achterband van elkaar kunnen verschillen.

Bij het kopen van een scooterband is het daarnaast belangrijk om rekening te houden met de volgende drie factoren: zoals grip, veiligheid en comfort. Kies om die reden voor een band met een grof profiel. Dat zorgt voor standvastigheid op het wegdek. 

Controleren van de bandenspanning

Wij raden aan om regelmatig de bandenspanning te controleren. Zo voorkom je ongelukken en het is vaak een kleine moeite! Bij het tankstation is het mogelijk om de bandenspanning te controleren. Ook is het mogelijk om zelf een bandenspanningsmeter te kopen om de scooterband bar te controleren. Is de scooterband bar te laag? De scooterband moet je dan eerst oppompen tot de juiste hoeveelheid bar.

Scooterband hoeveel bar is dat

Oppompen van een scooterband

Het oppompen van je scooterband is erg belangrijk. Op deze manier zorg je ervoor dat de banden langer mee gaan. Er zijn verschillende manieren om een band op te pompen. Het is niet verstandig om je band op te pompen als deze helemaal plat is. Dit is slecht voor je band, maar ook nog eens heel erg gevaarlijk. Ga bij een platte band direct naar een monteur!

Stappenplan

Stap 1: Gebruik een pomp

Het is mogelijk om de scooterband zowel met een voetpomp als met een elektrische pomp op te pompen. Het oppompen werkt vrijwel hetzelfde als een fietspomp. Heb je geen elektrische pomp? Het is ook mogelijk om je banden op te pompen bij het tankstation bij jouw in de buurt. 

Stap 2: Draai het ventiel los

Tussen de velgen zit het ventiel. Draai het dopje van het ventiel los en zet de pomp op het ventiel.

Stap 3: Pompen, pompen en nog eens pompen!

Pomp net zo lang totdat er genoeg spanning in de band zit. Let bij het oppompen van de scooterband op de bar. Bij een te hoge bandenspanning van de scooter kunnen onderdelen kapot gaan, zoals de veerfunctie en het contactvlak. 

Stap 4: Draai het ventiel dicht

Zit er voldoende bar in de scooterband? Draai dan het ventiel weer dicht. En rijden maar!

Laat je bandenspanning controleren

Vind je het moeilijk om zelf je bandenspanning te controleren of heb je hier zelf de tools niet voor? Er zijn genoeg monteurs die je kunnen helpen en de bandenspanningen eenvoudig voor je kunnen controleren. 

Wist je dat?

  • De bandenspanning van twee verschillende factoren afhangt. Allereerst het gewicht van de bestuurder en ten tweede het weer. Hoe zwaarder de persoon, hoe hoger de scooter bandenspanning moet zijn. Bij de omgevingstemperatuur is het juist andersom. Hoe kouder, hoe hoger de bandenspanning van je scooter moet zijn. 
  • Een band op zijn wangen kan lopen? De velg rolt dan op de zijkant van de band. Als gevolg kunnen er scheuren ontstaan in de zijkanten van de band.
  • Er een type band is waar je met minder dan 1 bar stabiel op de weg rijdt? Deze band wordt ook wel de tubeless band genoemd. Wel is het noodzaak om de bandenspanning af en toe te checken.

You may also like