Home Alledaagse problemen Droger draait niet meer

Droger draait niet meer

by admin

Je hebt alle was gewassen en nu draait de droger niet meer. Hoe moet je nu alle was drogen? In dit artikel vind je alle informatie rondom de problemen en oplossingen waarom uw droger niet meer draait, en tips om dit in de toekomst te voorkomen. 

droger draait niet

Informatie vooraf 

Er zijn verschillende soorten wasdrogers. Je hebt een afvoerdroger, deze heeft een afvoerslang naar buiten voor het water. Condensdroger, dit is een droger die de vochtige er uit haalt en opslaat in een reservoir. Als laatste heb je een warmtepompdroger. Dit is een condensdroger maar dan een stuk zuiniger.  

Eerste 4 punten om te controleren

Loop de volgende punten na om te kijken of het probleem daar in zit: 

  • Is de droger op stroom aangesloten? Als de droger op stroom is aangesloten en je zet de droger aan dan gaan de lichtjes branden. Als er geen lichtjes gaan branden kijk dan of de stekker in het stopcontact zit of dat er geen stoppen zijn gesprongen. Als de lichtjes nog steeds niet gaan branden is de droger kapot. Bel een monteur voor hulp. 
trommel draait niet meer
  • Zorg dat de droger uit staat en alle lichtjes uit zijn. Haal de stekker uit het stopcontact voor 10 min. Stop de stekker weer in het stopcontact en zet de droger aan op een willekeurig programma. Kijk of de trommel weer begint te draaien. Als dit het geval is breek dan het programma af. De droger is klaar om te drogen. Is dit niet het geval, ga dan naar de volgende stap. 
  • Een volgend probleem kan zijn dat de stof roosters vol zitten. In elke droger zitten 2 stof roosters, een stof rooster in de deur en een stof rooster in de droger. Beide rooster schuif je er uit om schoon te maken. Klop de roosters uit. Stop de roosters terug in de droger. Zet nu de droger op een willekeurig programma en kijk of het heeft geholpen. Heeft het geholpen breek dan het programma weer af. Heeft het niet geholpen, ga dan door naar de volgende stap. Zorg ervoor dat de stof roosters na 1 a 2 wasbeurten worden afgestoft om de kans op brandgevaar minimaal te houden. 
wasdroger draait niet
  • Elke droger heeft een condensbak aan de voorkant van de droger. Schuif de bak er uit en leeg deze. Als de bak vol zit met water kan de droger namelijk niet meer drogen. Zet nu de droger op een willekeurig programma en kijk of het heeft geholpen. Heeft het geholpen breek dan het programma weer af. Heeft het niet geholpen lees dan vooral het artikel verder. 
condensbak

Trommel van de droger draait niet meer

 Je droger draait niet meer. In de gevallen hieronder draait de motor van de droger wel maar de trommel niet. 

Aandrijfriem

De meest voorkomende oorzaak is dat de aandrijfriem (ook wel de v snaar of de aandrijfsnaar van een droger)  kapot of versleten is. Hierdoor wordt de  trommel aangedreven. Hoe kom ik er achter of de riem kapot is? Zorg allereerst dat de stekker van de droger uit het stopcontact is. Maak de achterkant van de droger open door de schroeven los te draaien. Je kan nu meteen zien of de aandrijfriem kapot is door te kijken of de riem (zie afbeelding voor voorbeeld) er nog volledig omheen zit en niet ergens in de droger ligt. Ligt de riem er af, vervang de riem. Zit de riem nog wel vast, kijk dan of de riem op knappen staat. De riem is door gebruik in ieder geval deels versleten. Als de riem elk moment kapot kan gaan vervang deze dan alsnog. Deze kun je online vinden of bellen naar het bedrijf waar je de droger vandaan heeft. Het is wel van belang dat u een aandrijfriem besteld die past bij uw type droger anders werkt de riem niet. 

Aandrijfsnaar riem poly snaar wasmachine wasdroger 1960h7 Universeel 16504
Voorbeeld aandrijfsriem

Verstopte afvoerslang

De afvoerslang zit aan de achterkant van de droger. Als dit niet het geval is dan is het een condensdroger en kan je door naar de volgende stap. Schroef de achterkant los om de afvoerslang te vinden. Het is een slang met een verwarmingsrooster. Controleer of de slang van de condensdroger niet verstopt is. Haal de afvoerslang los door er aan te trekken. Nu kan je de afvoerslang uit spuiten met water en al het vuil er uit te halen. De afvoerslang is nu sowieso niet meer verstopt. 

afvoerslang
Voorbeeld afvoerslang.

Kijk hier voor verschillende afvoerslangen

Kapotte deurschakelaar

Als de deur van de droger niet of niet goed sluit dan gaat de droger niet draaien. De droger draait alleen als de deur 100% sluit. Als de deur niet sluit dan weet je dat de schakelaar kapot is. 

Op internet vind je nieuwe deurschakelaars. Let wel op dat je het juiste type koopt voor jouw droger. Wil je zelf een deurschakelaar vervangen kijk dan deze video.

Als de deur van je droger wel dicht gaat maar de droger nog steeds niet werkt kan de schakelaar alsnog kapot zijn. De droger krijgt dan geen sein dat de deur in het slot is gevallen. Dit kan je zelf slecht zien en als je twijfelt bel dan een monteur om er naar te laten kijken.

deurschakelaar
Voorbeeld deurschakelaar

Oververhitte droger 

In alle gevallen hierboven draait de motor van de droger wel en de trommel niet. 

Als de motor nog draait maar de trommel niet geeft de droger nog wel warmte af. Doordat de trommel niet draait kan de warmte niet weg. Dit zorgt voor een oververhitte droger die een brandlucht kan afgeven en na een tijdje zelfs in brand kan vliegen.  

Ruik je dus een brandlucht als je droger aanstaat, zet de droger dan direct uit en bel een monteur.

Niks werkt wat nu?

Als geen van bovenstaande opties heeft geholpen om de droger weer te laten draaien, dan is er een probleem dat je niet zelf kunt oplossen. Zorg dat de droger uit blijft staan en niet meer aan het stroom zit. Ga na of je nog garantie hebt op de droger door te kijken waar je de droger gekocht hebt en bel naar het bedrijf voor een eventuele monteur. 

trommeldroger

Voorkomen/ onderhoud voor de toekomst

Wil  je in de toekomst geen problemen meer hebben met de droger, check dan de volgende punten regelmatig:

  • Maak de stof roosters regelmatig schoon in de droger. In elke droger zitten 2 stof roosters, een stof rooster in de deur en een stof rooster in de droger. Beide rooster schuif je er uit om schoon te maken. Klop de roosters uit en stop de roosters terug in de droger. Zet nu de droger op een willekeurig programma en kijk of het heeft geholpen. Heeft het geholpen breek dan het programma weer af. Zorg ervoor dat de stof roosters na 1 a 2 wasbeurten worden afgestoft om de kans op brandgevaar minimaal te houden. 
wasdroger draait niet
  • Spoel de afvoer slang (de slang aan de achterkant van de droger) regelmatig door en voorkom verstoppingen. Maak de achterkant van de droger los door de schroeven los te draaien. Pak de slang van de afvoerslang en spoel deze met water door en zorg dat het vuil er uit is. 
afvoerslang droger
Voorbeeld afvoerslang.

Kijk hier voor verschillende afvoerslangen

  • Stop de droger niet te vol. Drogers hebben achterin in een verwarming. Deze blaast warme lucht en zorgt ervoor dat de kleding droogt. De warmte moet wel nog kunnen verspreiden en de kleding moet niet voor de verwarming liggen. Je zorgt ervoor dat de motor daardoor niet doorbrand
droger draait niet meer

Meest gestelde vragen

Hoe zie ik of mijn aandrijfriem kapot is? 

Om te zien of de aandrijfriem kapot is heb je niet veel nodig. Je moet zorgen dat de achterkant van de droger er af wordt geschroefd en dan kan je naar de aandrijfsnaar kijken. Klik hier om te zien wanneer de aandrijfsnaar kapot is. 

Kan ik zelf de aandrijfriem vervangen?

Ja, je kan zelf de riem vervangen. De achterkant van de droger kan losgedraaid worden door de schroeven er uit te draaien. Klik hier voor een precieze uitleg.

Wanneer is de condensdroger kapot? 

Denk je dat de condensdroger afvoerslang verstopt is? Maar hoe check ik dit? Kijk hier voor de juiste uitleg.

Wat als mijn droger oververhit raakt. 

Als je droger oververhit raakt kan dit erg gevaarlijk zijn. Kijk hier voor de juiste stappen die je moet ondernemen. 

Heb ik garantie op mijn droger?

Bij de aankoop van een droger heeft iedereen garantie. Hoe lang deze garantie geldt verschilt per bedrijf en per merk. Neem contact op met het bedrijf waar je droger vandaan komt.

Hoe voorkom ik problemen in de toekomst

Geen problemen meer met jou droger in de toekomst? Wat kan je daar het beste tegen doen om te voorkomen? Kijk hier hoe je dit voorkomt.

Wat als de motor niet meer draait? 

Als de hele droger niks meer doet dan is de droger kapot en moet je een monteur bellen. 

You may also like