Lekt er water uit je cv-ketel en weet je niet wat er aan de hand is of wat je moet doen? Dan vind je hier een uitleg over de stappen die je kunt nemen en wat de oorzaken zijn.
In dit artikel vind je:
Is een lekkende cv-ketel gevaarlijk?
Er wordt vaak gedacht dat een lekkende cv-ketel niet gevaarlijk is. Een lekkende cv-ketel is niet direct gevaarlijk als er een plas water onder de cv-ketel staat, wel kan het waterschade aanrichten aan de vloer als er veel water lekt.
Er kan echter wel gas ontsnappen uit de cv-ketel. Dat is in dit geval koolmonoxide. Dit gas komt vrij als er een tekort is aan zuurstof en bij een onvolledige verbranding. Koolmonoxide is een kleur- en geurloos gas. Koolmonoxide is erg gevaarlijk zijn als je het gas inademt.
In Nederland wordt er een bepaald geurstofje toegevoegd, zodat je een gaslucht ruikt als je een gaslek hebt. Je kunt een gaslek herkennen door de volgende symptomen,
- Je hoort een sissend geluid
- Je ruikt een vieze doordringende geur
- Je ziet een verkleuring of droogte op de gasleiding
- Je krijgt een onverwachte hoge gasrekening
Je kan er hoofdpijn van krijgen of erg misselijk worden. Als je een te grote hoeveelheid van dit gas binnenkrijgt kan het een dodelijke afloop hebben.
Een lekkage in de cv-ketel kan dus erg gevaarlijk zijn.
Bij twijfel bel altijd het nationale storingsnummer gas en stroom, 0800-9009 of bel bij een acuut gevaar 112.
Om te voorkomen dat je een koolstofmonoxidevergiftiging oploopt kun je een koolstofmonoxidemelder kopen.
Wat te doen in geval van een gaslekkage
Het is belangrijk om gelijk de ramen en deuren open te zetten als er sprake is van een gaslekkage. Ook is het belangrijk om geen elektrische apparaten meer te gebruiken en zo snel mogelijk een vakman/loodgieter te bellen, om zo de gaslekkage zo snel mogelijk op te lossen. Het is belangrijk om een gaslekkage serieus te nemen, omdat het gepaard kan gaan met ontploffingsgevaar.
Bij twijfel bel altijd het nationale storingsnummer gas en stroom, 0800-9009 of bel bij een acuut gevaar 112.
oorzaken van een lekkende cv-ketel
Er zijn een x oorzaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor de lekkage in de cv-ketel.
Lekkage rookgasafvoer
Als er condenswater uit de rookafvoer van je cv-ketel komt, betekent het dat de rookgasafvoer lek is.
De rookgasafvoer zorgt ervoor dat er geen schadelijke gassen kunnen ontsnappen, zoals koolmonoxide.
Omdat er schadelijke gassen kunnen komen uit de rookgasafvoer is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een vakman laat komen om dit probleem op te lossen.
Bij twijfel bel altijd het nationale storingsnummer gas en stroom, 0800-9009 of bel een acuut gevaar 112.
Verstopte afvoer van de cv-ketel
Een cv-ketel heeft een werkende afvoer nodig naar de riolering, om zo al het vuile water weg te laten lopen. Er kan een lekkage ontstaan in de afvoer van de cv-ketel als de aansluiting of de opbouw van de afvoer niet goed is. Ook kalk kan ervoor zorgen dat je een verstopte afvoer krijgt.
Een verstopte afvoer kan je herkennen als de cv-ketel niet aangaat en er geen water uit de afvoer komt.
Als je een verstopte afvoer hebt moet je eerst zoveel mogelijk water verwijderen uit de afvoer, daarna kun je condens afvoerreiniger gebruiken om de kalk en andere verstoppingen te verwijderen.
Lekkage in de cv-leidingen
Een klein scheurtje in één van de leidingen van de cv-ketel kan zorgen voor een lekkage.
Ook een slechte aansluiting op de ketel en/of de radiatoren kan ook zorgen voor een lekkage. Een andere oorzaak is de aanwezigheid van kalk in het cv-systeem.
Een lekkage in de cv-leidingen kun je herkennen doordat de druk op de cv-ketel steeds wegvalt. Je kunt met een manometer het waterdruk controleren. Zit de druk tussen de 1,8 en 2,1? Dan heeft u geen lekkage in de cv-leidingen. Als de druk niet tussen de 1,8 en 2,1 zit moet je de radiator ontluchten en de cv-ketel bijvullen.
Als je de waterdruk weer meet en de druk zit niet tussen de 1,8 en de 2,1 is het belangrijk om de leidingen en radiator verder na te kijken of er roest of vocht zit. Als dit het geval is heb je de lekkage gevonden.
Problemen met de warmtewisselaar
De warmtewisselaar wordt gezien als het hart van de cv-ketel. Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte wordt overgedragen van vloeistof of gas op een ander gas of vloeistof zonder in contact te komen met elkaar.
Een warmtewisselaar regelt de temperatuur en zorgt ervoor dat de warmte die er al is wordt hergebruikt.
Door het verschil in temperatuur kan de warmtewisselaar kapotgaan, dit kan zorgen voor wateroverlast.
Als je een kapotte warmtewisselaar hebt wordt het water niet meer heet in de radiatoren en zal je geen warm water krijgen uit de kraan.
Als je geen warm water meer hebt kun je de stekker tijdelijk uit het stopcontact halen en na een minuut de stekker weer in het stopcontact stoppen. Dit om te kijken of het effect heeft gehad. Als dit niet het geval is kan je kijken naar de waterdruk een lage waterdruk kan een oorzaak zijn van het koude water.
Een probleem oplossen met de warmtewisselaar is lastig om zelf op te lossen, omdat je niet altijd kan zien dat het probleem door de warmtewisselaar wordt veroorzaakt. Je kunt het beste een loodgieter of vakman bellen om dit probleem zo snel en efficiënt mogelijk op te lossen.
Slijtage van het expansievat
Het expansievat en een overdrukventiel zorgen er samen voor dat de waterdruk in de cv-ketel niet te hoog is. Het expansievat is gedeeltelijk gevuld met water en een deel van het expansievat bestaat uit stikstof. Tussen deze 2 onderdelen zit een rubberen membraan die ervoor zorgt dat de cv-ketel de juiste druk krijgt.
Door slijtage kan het expansievat gaan lekken, wat kan zorgen voor wateroverlast. De gemiddelde levensduur van een expansievat is 7 jaar. Het is belangrijk om dit door een vakman te laten controleren, want bij een te hoge waterdruk in het vat kan het vat exploderen.
Je kunt zelf gemakkelijk controleren of het expansievat nog voldoende werkt,
- Tik met een voorwerp op de boven en onderkant van het expansievat
- Kijk nu of je aan beide kanten een verschillend geluid hoort. (het deel met water klinkt dof en het andere deel klinkt hol)
Als beide delen hol klinken, heb je een defect expansievat. Je kunt ook de druk meten met de manometer, bij grote drukverschillen is het expansievat defect. De druk moet tussen de 1,5 en 2,0 zijn.
Voorkomen/ onderhoud van een cv-ketel
Het voorkomen van een lekkage aan de cv-ketel is beter dan genezen. Het is aan te raden om jaarlijks of eens in de 2 jaar de cv, boiler en de rookgasafvoer te laten controleren door een vakman.
Je kan zelf ook stappen nemen om de cv-ketel te onderhouden.
Zelf kan je de radiatoren en de ketel ontluchten. In de onderstaande filmpjes is uitgelegd hoe je een radiator en ketel ontlucht. Het is ook belangrijk om de druk te meten om lekkages te voorkomen.
Wanneer vervang je een cv-ketel?
Gemiddeld vervang je de cv-ketel na 10 tot 15 jaar, als de cv-ketel goed is onderhouden. Als de cv-ketel ouder is zie je vaak de gevolgen terug in een hogere energierekening. (na welk soort lekkages) (hoe groot is de kans om n0g een lekkage te krijgen)
De levensduur van een cv-ketel hangt af van een aantal factoren. Zo speelt het mee hoe intensief de cv-ketel is gebruikt, ook kijk je naar het type ketel je hebt (VR, HR of elektrisch). Ook is het belangrijk om de cv-ketel regelmatig te onderhouden zodat de cv-ketel langer meegaat.
Naast het regelmatig laten reinigen en onderhouden van de cv-ketel zijn er een aantal manieren waarmee je de levensduur van de cv-ketel wordt bevorderd.
De eenvoudigste manieren zijn:
- Het plaatsen van een vuilafscheider
- De waterdruk van de cv-ketel in de gaten houden
- De cv-ketel niet onnodig uitschakelen
- Regelmatig onderhoud laten uitvoeren voor de cv-ketel
Garantie van een cv-ketel
Het onderhoud van je cv-ketel laat je doen door de installateur. Fabrikanten geven 2 tot 5 jaar garantie op de cv-ketels. Op de warmtewisselaar geldt een langere garantie, de garantie kan oplopen tot 15 jaar. Verschillende randapparatuur, zoals het expansievat, de kamerthermostaat en de buitenthermostaat vallen alleen onder garantie als dit bij dezelfde fabrikant afkomstig zijn.
7 veelgestelde vragen
Je kunt een lekkage in de cv-ketel voorkomen door een jaarlijkse controle te laten doen door een vakman voor de cv-ketel, ook kun je zelf een aantal dingen doen om een lekkage in de cv-ketel te voorkomen. Lees hier meer.
Een lekkende cv-ketel kan gevaarlijk zijn als er condenswater lekt uit de cv-ketel. Bij een lekkende cv-ketel kunnen giftige stoffen vrijkomen die dodelijk kunnen zijn voor jou. Lees hier meer.
Als u een gaslekkage heeft in de cv-ketel, is het belangrijk om de deuren en ramen open te zetten, geen elektrische apparaten te gebruiken en een loodgieter te bellen of bij twijfel altijd te bellen naar het nationale storingsnummer gas en stroom, 0800-9009 of bel een acuut gevaar 112. Lees hier meer informatie.
Lees hier meer informatie over de verschillende stappen die je kunt nemen tegen een lekkage in de cv-ketel.
De mogelijke oorzaken van een lekkage in de cv-ketel zijn: een lekkage in de rookgasafvoer, verstopte afvoer, lekkage in de cv-leidingen, problemen met de warmtewisselaar en de slijtage van een expansievat. Lees hier meer.
Een gemiddelde cv-ketel gaat 10 tot 15 jaar mee. Het verschilt per merk, hoe intensief de cv-ketel is gebruikt en welk model ketel je hebt hoeveel jaar precies. Lees hier voor meer informatie over het vervangen van een cv-ketel.
Fabrikanten geven 2 tot 5 jaar garantie op de cv-ketels. Lees hier meer.