Home Alledaagse problemen STORING SIEMENS E15

STORING SIEMENS E15

by admin
siemens-e15

Vaatwasser storing Siemens e15

Jouw vaatwasser maakt rare geluiden en geeft de melding Siemens e15 wat is er aan de hand? De foutcode Siemens vaatwasser storing e15 betekent dat het waterbeschermingssysteem geactiveerd is. Wat kan je dan het beste doen? Bel je de monteur of ga je zelf aan de slag?

siemens-e15-lekkage

Bij de Siemens vaatwasser storing e15 is het eerst van belang dat je de stroom uitschakelt! Waarom dat lees je hieronder.

Water en elektriciteit

De vaatwasser van Siemens en ook alle andere vaatwassers zijn uitgerust met een zelfdiagnose systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat een fout in de werking van de vaatwasser ontdekt wordt om de veiligheid te waarborgen. Je werkt tenslotte met een combinatie van water en elektriciteit en dat is een gevaarlijke combinatie als beiden met elkaar in contact komen.

e15-stroom

Om dit te voorkomen is jouw Siemens apparaat uitgevoerd met een aantal sensors die water kunnen detecteren waar het niet hoort. De storing in de Siemens vaatwasser met code e15 betekent dat een van de veiligheidsschakelaars water op de bodemplaat van jouw vaatwasser heeft gedetecteerd.

Schakel de stroom uit

Meestal zit de stekker van de vaatwasser op een onmogelijke plek en netjes weggewerkt. In geval van een vaatwasser storing Siemens e15 is het van het grootste belang dat je de stroom uitschakelt. Heb je de stekker niet onder handbereik, schakel dan de stroom uit in de groepenkast en zet de schakelaar van de betreffende groep uit! Werk je nog met een stoppenkast dan zal waarschijnlijk de stroom voor meerdere apparaten uitvallen.

e-15-contact

Van belang is dat zo snel mogelijk de stroom eraf gaat om kortsluiting of nog erger, een elektrische schok te voorkomen.

Siemens vaatwasser storing e15 – Wel storing maar geen lek

Nog voordat er zich een plasje heeft gevormd onder jouw vaatwasser geven de sensoren al aan dat er wellicht een lekkage is, of in ieder geval dat er water zit op plaatsen in jouw vaatwasser waar dit niet hoort. Door dat de Siemens vaatwasser de foutcode e15 aangeeft zal de vaatwasser stoppen met werken, of juist blijven pompen, afhankelijk van het programma. Zet in ieder geval de watertoevoer uit.

e-15-geen plas

Nadat je de stroom en de watertoevoer hebt uitgeschakeld ga je verder met onderzoeken wat de oorzaak van deze melding zou kunnen zijn.

Siemens vaatwasser storing e15 geeft aan dat er zich ergens water bevindt wat niet de bedoeling is. Helaas geeft storing e15 niet aan wat de oorzaak is van de water storing.

Wat is de oorzaak van storing e15

Het kan zijn dat er via het rubber van de deur water op de bodemplaat is gelopen. Als dit het geval is dan kan je zelf proberen dit te verhelpen door de zijkanten van de vaatwasser te verwijderen, de bodemplaat te laten drogen of droog te maken, bijvoorbeeld met een föhn.

Is de bodemplaat weer helemaal droog? Laat dan de vaatwasser weer draaien en kijk of je ziet of er daadwerkelijk ergens water vandaan komt wat de oorzaak van de lekkage is.

e15-water

Lekkage via de bodemplaat van de vaatwasser

Heb je daadwerkelijk lekkage zet dan weer onmiddellijk de vaatwasser en watertoevoer uit. Waarschijnlijk is het de afdichting van de bodemplaat naar het pomphuis van de vaatwasser. Hiervoor zijn speciale reparatie sets te koop, met speciale kit die zorgt dat er een waterdichte verbinding gevormd wordt. De kit is speciaal voor de vaatwasser geschikt en kan tegen de agressieve vaatwasmiddelen en zouten die worden gebruikt.

Een iets lastigere oorzaak en een die gelukkig niet veel voorkomt is als er een verstopping zit in het slangetje naar de waterwisselaar. Dit vuil moet je voorzichtig weghalen en zeker zorgen dat de waterwisselaar niet verdraaid wordt. Als de twee tandwielen niet recht tegenover elkaar zitten, dan ben je foutmelding Siemens e15 kwijt, maar krijg je er een andere foutmelding voor terug.

Schakel een expert in

Als het niet lukt om de fout te detecteren en te verhelpen, of je neem je gewoon geen risico, schakel dan een expert in om de storing Siemens vaatwasser e15 te verhelpen. De reparateur kan ook de vaatwasmachine resetten zodat de code e15 niet meer in het display te zien is.

Hou er rekening mee dat je dan een paar dagen met de hand moet afwassen voordat de monteur tijd heeft, de storing is verholpen en in geval van lekkage, voordat de kit droog is!

e-15-vaat

Meest gestelde vragen

Wat betekent Siemens e15 in mijn display?

In elke vaatwasser zit een systeem om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen. Je werkt tenslotte met een combinatie van water en elektriciteit. Als het display een foutmelding geeft moet je dit zeer serieus nemen. Lees hier meer over.

Mijn vaatwasser geeft storing Siemens vaatwasser e15 maar ik zie geen lek.

Ook zonder zichtbare lekkage kan er iets binnenin jouw vaatwasser aan de hand zijn. Lees hier waar je op moet letten.

Mijn vaatwasser heeft een natte bodemplaat, wat kan ik doen?

Een natte bodemplaat en storing Siemens e15 hoeft niet te betekenen dat je een lekkage hebt. Lees hier verder.

Mijn Siemens vaatwasser geeft storing e15, kan ik de vaatwasser nog aanraken?

Het eerste wat je moet doen is zorgen voor jouw eigen veiligheid. Lees hier hoe je dat doet.

Ik kan niet bij de stekker van de vaatwasser, wat kan ik doen om de stroom uit te schakelen.

Stroom en water uitschakelen is het belangrijkste bij een storing. Waar je op moet letten lees je hier.

Kan ik gewone kit gebruiken om een lek te dichten?

Een vaatwasser gebruikt agressieve middelen en zout. Waar je op moet letten bij het kitten lees je hier.

Kan ik een storing van mijn Siemens vaatwasser zelf verhelpen?

Ga je voor zekerheid van een monteur of kijk je zelf naar een oplossing? Tips daarvoor vind je hier.

e-15 spons

You may also like