Home Doe het Zelf TOILET AFMETINGEN

TOILET AFMETINGEN

by admin
toilet-afmetingen

Toilet afmetingen

Wat zijn de ideale toilet afmetingen en hoe passen ze in de toiletruimte

Het belangrijkste en meestal ook het kleinste kamertje van het huis is er een om goed over na te denken. Wat we daar doen dat is duidelijk, maar hoeveel ruimte we daarvoor nodig hebben en wat de toilet afmetingen zijn, daar zijn heel wat varianten in.

toilet-afmetingen

De toilet afmetingen zijn standaard vastgesteld, maar wat de afmetingen zijn van de toiletruimte en hoe deze past in jouw woning, daar gaan we je uitgebreid over informeren met handige tips over de verschillende soorten toiletten zoals een hangend toilet, een inbouwtoilet en de laatste noviteit, een douchetoilet.  Wat zijn de toilet afmetingen en waar moet je op letten? Dat lees je in deze blog.

Wat zijn de minimale afmetingen toiletruimte

Volgens het bouwbesluit zijn er verschillende eisen waar een toiletruimte aan moet voldoen in een woning. Zij stellen eisen aan de vrije doorgang, maximale wateropname, luchtverversing, wering van vocht, bereikbaarheid en de thermische isolatie. In deze blog gaan we niet diep in op die materie, maar gaan we het vooral hebben over het esthetische en het gemak van de diverse toiletten en de afmetingen van de toiletruimte.

toilet-afmetingen-hangend

In de meeste huizen is een toiletruimte ongeveer 100 x 140 cm of 100 x 150 cm. Gebruik je een doucheruimte voor een tweede toilet dan is de ruimte hier natuurlijk anders in verdeeld. Een ongeschreven regel is dat je ongeveer 20 centimeter bewegingsruimte over moet houden aan beide zijdes van het toilet. De meeste toiletten zijn rond de 40 centimeter breed, dus qua toilet afmetingen zit je met een ruimte van 100 centimeter breed prima… zowel letterlijk als figuurlijk.

Welke soorten toiletten zijn er – vlakspoel en diepspoel

Voordat we aan het leuke kant van de toiletten toe komen, eerst de praktische kant. De diverse soorten toiletpotten zijn verkrijgbaar in een vlakspoel en een diepspoel uitvoering.

poep

Een vlakspoel toiletpot is niet anders in toilet afmeting, maar anders in de constructie. In een vlakspoel toiletpot blijft de grote boodschap liggen op het plateau in de toiletpot. In een diepspoel toiletpot gaat de grote boodschap meteen onder water.

Vlakspoel

Voordelen

Geen opspattend water tegen je billen

Het geproduceerde blijft zichtbaar, handig bij kinderen en zieke mensen

Nadelen

Gebruikssporen blijven achter

Geur wordt snel verspreid

Opspatten van urine door plat plateau

Diepspoel

Voordelen

Het geproduceerde valt direct onder water, hierdoor is de geur minder

Minder sporen

Nadelen

Je ziet niet wat je geproduceerd hebt

Omdat het geproduceerde direct in het water valt is er kans op opspattende waterdruppels

shit

Zowel een vlakspoel als een diepspoel toilet is verkrijgbaar met een afvoer in de muur als een afvoer in de vloer. Dat is goed om te weten als je een bestaand toilet moet vervangen.

Een diepspoel PK-aansluiting is een toiletpot met een achteruitlaat afvoer in de muur of langs de muur.

Een diepspoel AO-aansluiting heeft een vloeruitlaat, dus een afvoeraansluiting in de vloer. De toilet afmetingen zijn bij elk van deze afvoermogelijkheden gelijk. Dit geldt ook voor het vlakspoeltoilet, het systeem en de afvoer verschilt, maar de toiletafmetingen zijn hetzelfde.

Welke soorten toiletten zijn er – compact – standaard – verlengd

Naast bovenstaande verschillen in techniek zijn er ook verschillen in toiletpotten en de toilet afmetingen van de toiletruimte. Jouw keuze heeft alles te maken met de invulling van de ruimte maar ook met de voorkeuren van jouw huisgenoten.

zit op pot

De meeste toiletpotten zijn rond de 40 centimeter breed en hebben een hoogte tussen de 40 en de 45 centimeter. Er zijn verschillen.

Compacte toiletpot

Een compacte toiletpot heeft zoals de naam al doet vermoeden weinig ruimte nodig. Het is een verkort toilet die minder diep is waardoor deze in kleinere ruimtes past. Voordeel is dat je meer beenruimte hebt, nadeel is dat de pot voor sommige personen te weinig “zitruimte” heeft waardoor de toiletpot niet comfortabel is. (lees – je met je poeperd tegen de rand zit) De toilet afmeting van een compact toilet is rond de 48 centimeter diep.

Standaard toiletpot

Een standaard toiletpot is altijd een goede keuze, mits je daar genoeg ruimte voor hebt. Met een standaard toiletpot heb je ook altijd voldoende keuze in toiletbrillen. De toilet afmeting van een standaard toilet is rond de 53 centimeter diep.

Verlengde toiletpot

Een verlengd toilet is geschikt voor minder valide mensen omdat de pot ruim van de muur staat. De pot is toegankelijk en makkelijk schoon te houden. Hou wel rekening met extra ruimte om deze toiletpot te plaatsen. De toilet afmeting van een verlengd toilet is rond de 70 centimeter diep.

Welke soorten toiletten zijn er – staand- hangend- en duobloktoilet

Een staand of een hangend toilet, een duoblok of een inbouwreservoir? Ook deze keuze is afhankelijk van de ruimte die je hebt en de afmetingen van het toilet. Maar ook wat vind je mooi en wat is praktisch en gebruiksvriendelijk?

toilet-afmetingen hang

Een staand toilet en duoblok toilet

Een staan toilet is een stuk makkelijker te installeren dan een hangend exemplaar. Staande toiletten zijn daardoor vaak goedkoper.

Als je kiest voor een staand toilet dan heb je de keuze uit een PK en een AO aansluiting en de keuze uit een diepspoel of vlakspoel systeem. Ook zijn deze staande toiletpotten verkrijgbaar in verschillende hoogtes, van een kindertoiletpot van 30 cm hoog tot een senioren toiletpot van wel 50 cm hoog.

Het enige verschil bij een staand toilet is of het waterreservoir aan de toiletpot vast zit, een zogenaamd duoblok, of dat het waterreservoir ingebouwd zit achter een wand.

Voor zowel voor een duoblok toilet als een inbouwreservoir is aan de achterkant van de toiletpot extra ruimte nodig. Een inbouwreservoir is verkrijgbaar in verschillende maten en de meest standaard maat is 12 x hoogte 112 centimeter. Maar ook zijn er ruimtebesparende varianten te koop.

Een zwevend toilet

Een zwevend toilet hangt aan de muur en heeft altijd een doorspoelreservoir dat in de muur verwerkt zit. Het grootste voordeel van de zwevend toilet of wandcloset is dat het hygiënischer is dan een staand toilet. Het zwevend toilet heeft geen voet en daardoor kan je makkelijk de vloer onder de toiletpot schoon houden.

Het zwevend toilet heeft ook een ruimtelijk effect. De vloer loopt door onder de pot. Daarnaast is een zwevend toilet compact en ziet er door het ontbreken van een zichtbaar waterreservoir, luxer en strakker uit.

Ook een zwevend toilet kan je op een seniorenhoogte hangen en met de juiste beugels en accessoires aanpassen naar wens.

Op welke hoogte plaats je een toilet

De hoogte en de toilet afmetingen bepaal je naar aanleiding van de gebruiker. De lengte van personen heeft invloed op de toilet afmetingen en de plaats van de toiletpot. De standaard hoogte ligt meestal tussen de 40 en de 45 centimeter. Dit wordt gemeten vanaf de vloer tot aan de rand van de toiletpot zonder toiletbril.

tekst

Bestaat jouw huishouden uit lange mensen, dan kan je het beste de toiletpot op de bovengrens van 45 cm hangen. Voor oudere mensen is het opstaan vanaf een laag toilet lastig. Ook een senioren toilet hang je hoger dan normaal, meestal rond de 46 tot 48 centimeter hoog.

Let er echter wel op dat een laag geplaatst toilet beter is voor de stoelgang; je lichaam zit dan in een hoek waardoor de bekkenbodemspieren ontspannen. Het meest ideale is als je knieën in een hoek van 90 graden staan als je op het toilet zit.

Hangt de toiletpot toch te hoog? Dan zijn daar speciale hulpmiddelen voor zoals een toiletkrukje.

Als je bezig bent om je te oriënteren voor een nieuw toilet, neem dan eens een meetlint mee en meet op verschillende toilet ruimtes de hoogte waarop de toiletpot geplaatst is. Zit je lekker? Dan is dat de ideale hoogte voor jouw toilet!

Duurzaam toilet – waar let je op

Bij het nieuw- of verbouwen van je toilet kan je al heel veel doen door duurzame bouwmaterialen te gebruiken. Veel fabrikanten bieden een duurzame variant aan van bijvoorbeeld tegels of stucwerk.

Het makkelijkst om duurzaam te zijn is door duurzaam wc papier te gebruiken en minder en korter het toilet door te spoelen. Dit heb je zelf in de hand door de spaarknop te gebruiken op het waterreservoir.

papier

Ook spoelwater kan je duurzaam maken. De zogenaamde grijswatersystemen zijn enorm in opkomst. Hiermee vang je jouw douchewater op en gebruikt dit om het toilet mee door te spoelen. Met een grijswatersysteem gebruik je minder schoon leidingwater. Deze systemen worden meestal in de nieuw te bouwen projecten toegevoegd of bij een grote renovatie, want het inbouwen van leidingwerk en reservoir is een grote klus.

Een nog duurzamere oplossing is het droogtoilet. Deze toilet spoelt niet door en gebruikt geen chemicaliën. De ingebouwde ventilatie zorgt dat er geen luchtjes ontsnappen en dat de inhoud droogt. Slechts 1 x per 2 of 3 weken moet je de emmer met inhoud vervangen.

water

Een composttoilet spoelt ook niets door maar vangt alles op in een grote tank onder de vloer. (geheel geurloos) De inhoud van de tank gaat composteren en daar kan je dan de tuin weer mee bemesten.

Daarnaast is er een verbrandingstoilet, een bevriesingstoilet een urine scheidende toilet, kortom genoeg te bloggen over toiletten!

Bovenstaande oplossingen zorgen ervoor dat we het milieu zo min mogelijk belasten. Maar moeten wel inpasbaar zijn in jouw project, budget en de toilet afmetingen die je tot je beschikking hebt.

Noviteiten

Was vroegen het hele huis wakker als je ’s nachts het toilet doortrok, daar is nu geen sprake van als je kiest voor het stille doortrek systeem met vortex techniek. Het water komt uit openingen die het water laten rondraaien in de pot (vortex) waardoor de toiletpot stil en effectief schoongespoeld wordt. Met dit systeem wordt veel minder water verbruikt en produceert veel minder decibellen.

Steeds meer huishoudens gaan overstag voor het douchetoilet, een toiletpot met een reinigingsmechanisme voor jouw achterwerk. Na een grote boodschap stel je het reinigingsmechanisme in werking. Een sproeikop schuift uit de toiletbril en met een warme waterstraal wordt jouw achterste gereinigd. Naast een sproeikop is ook een föhn, een verwarmde bril, geurafzuiging en allerlei snufjes waardoor deze douchetoilet met recht een “Toilet Experience2.0 ” genoemd mag worden!

De nieuwe generatie toiletpotten zijn voorzien van Nano coating om zo het aankoeken van kalk en urinesteen geen kans te geven. Ook zijn de potten “rimless”, dat wil zeggen geen randjes waar vuil onder blijft zitten. Nieuwe generatie toiletbrillen zijn makkelijk te ontkoppelen zodat ze eenvoudig schoon te maken zijn.

Alles om het schoonhouden van achterwerk én toilet zo gemakkelijk mogelijk te maken!

Wat is voor jou de ideale afmeting voor een toiletruimte

Met alle toilet afmetingen en noviteiten, soorten en technieken is het kiezen van de toiletpot die past bij jouw behoefte al een hele klus. De ruimte die deze ideale toiletpot nodig heeft is ook geheel naar wens in te richten. Om hier goed over na te denken kan geen kwaad.

in en uit

Hou er rekening mee dat je elke dag, een leven lang diverse keren in dit kleine kamertje te vinden bent, in goed en in slechte tijden….

Gun jezelf een ruim, warm en gezellig toilet. Een toiletpot die op de juiste hoogte hangt en, doe eens gek, met een douchetoilet die zorgt dat je opgelucht en schoon van het toilet afkomt!

billen

Meest gestelde vragen

Wat is een vlakspoel en diepspoel toiletpot?

Dit heeft te maken met het wel of niet hebben van een plateau waar jouw behoefte op neergelegd kan worden. Lees er hier alles over.

Kan ik mijn toilet op een grijswatersysteem aansluiten?

Grijswater is gebruikt water uit de bad of douche dat hergebruikt kan worden. Lees hier waar je op moet letten.

Wat is de ideale hoogte voor mijn toilet?

De ideale hoogte is afhankelijk van de lengte van jezelf en jouw huisgenoten. Waar je op moet letten lees je hier.

Kan ik van een duoblok toilet een inbouwtoilet maken?

Het watermechanisme van een toilet is voor zowel inbouw als opbouw geschikt. Lees hier de verschillen.

Wat is een zwevend toilet?

Een muurtoilet of zwevend toilet heeft voordelen en nadelen, lees ze hier.

Wat betekent de afkorting PK en AO?

Dit heeft te maken met de afvoer van de toiletpot, wil je deze in de muur of in de vloer af laten lopen, daar lees je hier alles over.

Wat is een verlengde toiletpot?

Verlengde toiletpot heeft afwijkende toiletafmetingen en de bedoeling daarvan lees je hier.

You may also like