Home Alledaagse problemen Na hoe lang roken krijg je zwarte longen? Zo zit het!

Na hoe lang roken krijg je zwarte longen? Zo zit het!

by admin
na hoelang roken zwarte longen

Zwarte longen gaan onder verschillende namen door het leven. Ze staan ook wel bekend als rokerslongen of simpelweg rooklongen, maar hebben één ding gemeen: het is de grootste nachtmerrie van rokers.

De gevolgen van rokerslongen worden steeds bekender, en daarmee ontstaan er ook steeds meer vragen over het onderwerp. Na hoe lang roken krijg je zwarte longen; na hoeveel sigaretten worden je longen zwart? En hoe zit het met het herstel van de longen na het stoppen met roken? Hoe lang na het stoppen met roken zijn de longen weer schoon? Kun je de longen reinigen of schoonmaken?

Kortom, er bestaat veel onduidelijkheid rondom het onderwerp. Met deze blog hopen wij die onduidelijkheid uit de wereld te helpen.

na hoeveel sigaretten zijn je longen zwart

Wat zijn zwarte longen en wat zijn de gevolgen ervan?

Onder zwarte longen verstaan we longen die door het inademen van de giftige stoffen in sigarettenrook, zoals teer, een zwarte kleur hebben gekregen. Deze giftige stoffen worden doorgaans opgeslagen tussen de longblaasjes. Dit creëert uiteindelijk bij zware (mee)rokers de zwarte kleur.

Een zwarte long is dus een long die onder invloed van schadelijke stoffen in sigarettenrook verkleurd is van roze naar zwart. Dit kan echter ook schadelijke gevolgen hebben op het menselijke lichaam.

Tussen de longblaasjes kunnen deze giftige stoffen namelijk heel wat invloed hebben op de celwanden van de blaasjes. Dit kan ervoor zorgen dat deze zich op een onjuiste manier gaan delen. Zo ontstaat vervolgens de kans op kanker.

Daarnaast hebben mensen met zwarte longen doorgaans ook last van andere kwaaltjes van zware rokers, zoals regelmatig hoesten en kortademigheid. Ook COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) kan ontwikkeld worden.

longen van een roker

Na hoe lang roken krijg je zwarte longen?

Het is lastig om antwoord te geven op de vraag na hoe lang roken je zwarte longen krijgt. Dit is namelijk afhankelijk van veel meer factoren dan alleen het aantal sigaretten dat je gerookt hebt.

Zo speelt de samenstelling van de sigaretten die je rookt een rol. In verschillende merken sigaretten zitten namelijk verschillende hoeveelheden van de schadelijke stoffen die ervoor zorgen dat de longen een zwarte kleur krijgen.

Daarnaast vormt roken niet de enige wijze waarop je aan de giftige stoffen in sigarettenrook blootgesteld kunt worden. Ook door meeroken of het op een andere manier binnenkrijgen van deze giftige stoffen, kun je na verloop van tijd zwarte longen ontwikkelen.

Het is dus niet mogelijk om simpelweg te zeggen na hoeveel sigaretten je longen zwart zijn. Zijn rokerslongen na 1 jaar dan een mogelijkheid? Misschien, afhankelijk van hoeveel je rookt en aan welke stoffen je al eerder blootgesteld bent. Een ding waar iedereen het in ieder geval over eens is, is dat je longen niet na het roken van 1 sigaret al helemaal zwart zijn. Het is een geleidelijk proces.

rokerslongen na 1 jaar

Herstel longen na stoppen met roken

De gedachte aan zwarte longen is voor vele rokers een goede motivatiebron om de sigaretten voor eens en altijd aan de kant te leggen. Maar hoe zit het precies met het herstel van de longen kort na het stoppen met roken?

Dat is eigenlijk best positief! Direct na het wegleggen van een sigaret begint het lichaam met het herstellen van de schade die is veroorzaakt door de schadelijke stoffen in de sigarettenrook. Langzamerhand worden de oude beschadigde cellen vervangen door nieuwe.

Globaal gezien is het herstel van de longen na het stoppen met roken als volgt weer te geven:

Na zo’n 24 uur niet roken
Het koolmonoxide is inmiddels uit je lichaam verdwenen. Als deel van het herstelproces proberen de longen het vuil naar buiten te krijgen. Hierdoor zul je veel moeten hoesten. Dit heeft direct al positieve gevolgen voor je lichaam: de kans op een hartinfarct daalt, net als je bloeddruk.

Na zo’n 48 uur niet roken
48 uur na het stoppen met roken zou alle nicotine het lichaam uit moeten zijn. Je kunt in dit stadium wellicht alweer beter proeven en ruiken dan voorheen.

Na zo’n 72 uur niet roken
Na 72 uur ga je écht merken dat er verbetering is in jouw longen t.o.v. de longen van een roker. De ademhaling verloopt makkelijker en je energie keert terug.

Na zo’n 5 jaar niet roken
Zoals bekend, kan roken leiden tot ziekten als kanker. Maar wanneer je al zo’n vijf jaar geen sigaret meer hebt aangeraakt, vermindert het risico op dit soort ziekten aanzienlijk. De kans op mondholte- of slokdarmkanker is inmiddels gehalveerd.

Na zo’n 10 jaar niet roken
Niet schrikken: de kans op ontwikkeling van longkanker is nu nog maar twee keer zo groot als bij iemand die nooit gerookt heeft. Dat klinkt misschien nog steeds als een zeer grote kans, maar dit is toch een aanzienlijk kleiner risico dan voorheen.

Na zo’n 20 jaar niet roken
Dit is het moment waar je het voor doet. Wanneer je al twintig jaar geen sigaret meer aangeraakt hebt, is het risico op de ontwikkeling van longkanker ongeveer nog maar net zo groot als dat van iemand die nooit gerookt heeft.

herstel longen na roken

Herstel longblaasjes en -weefsel na stoppen met roken

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het longweefsel zich herstelt na het stoppen met roken. Let op: het gaat hier niet om een complete herstelling. Maar uit het onderzoek kwam voort dat tot wel 40% van het longweefsel zich bij sommige patiënten hersteld had. Of de longblaasjes zich ook herstellen na het stoppen met roken, moet verder onderzoek uitwijzen.

herstel longen na stoppen roken

Dit is in ieder geval goed nieuws voor ex-rokers. Voorheen werd gedacht dat het verminderde risico op longkanker werd veroorzaakt door het gebrek aan blootstelling aan de giftige stoffen in sigarettenrook. Nu blijkt echter dat de overgebleven gezonde cellen in de longen beschadigde cellen weer kunnen herstellen. Volledig schone longen na het stoppen met roken zul je alleen helaas niet krijgen.

Tabak kan het dna van longcellen muteren, waardoor gezonde cellen langzaamaan in kankercellen veranderen. Er is echter een klein percentage aan cellen dat niet gemuteerd wordt. De wetenschappers namen waar dat deze cellen groeien en na verloop van tijd de zieke cellen vervangen. Dit verkleint ook weer de kans op longkanker.

Het herstel van de cellen wordt in onderstaande tweet verduidelijkt.

Longen reinigen na stoppen met roken

Wij horen weleens verhalen van oud-rokers die de longen willen zuiveren na het stoppen met roken. Voor het schoonmaken van de longen worden allerlei verschillende methoden gebruikt. Veel daarvan komen neer op het consumeren van betere voeding en het daarmee ontgiften van de longen. Of dit werkt, kunnen wij helaas niet met zekerheid zeggen.

Natuurlijke ingrediënten worden door sommigen aangewezen als middel om de longen schoon te maken na het stoppen met roken. Zo worden de consumptie van kruidenthee, grapefruit en het vermijden van melkproducten aangereikt als methoden die weleens zouden kunnen werken.

Maar ook zoethout, munt, rauwe wortels, gember, knoflook en tijm zouden volgens sommigen moeten helpen. Let er daarbij wel op dat dit beslist geen garantie is: wij weten niet of deze informatie waar is. En als het een effect heeft, zal het je beslist geen longen opleveren zoals een niet-roker die heeft.

longen reinigen na stoppen roken

De beste methode om geen zwarte longen te krijgen, is en blijft altijd om niet te beginnen of zo snel mogelijk te stoppen met roken. Hopelijk heeft deze blog je wat inzicht in de situatie kunnen geven!

You may also like