Home Doe het Zelf Zo haal je smeer uit je kleding

Zo haal je smeer uit je kleding

by admin

U bent bezig geweest met een auto of fiets, kijkt naar uw kleding en wordt dan druk. Mogelijk herkent u zwarte vlekken. Dit is geen goede keuze voor je kledingstijl.

Er zijn gelukkig meerdere manieren om de smeervlekken uit je kleding te verwijderen. Mensen beweren smeervlekken te kunnen verwijderen met boter en andere wondermiddelen.

In deze blog lees je verschillende mogelijkheden om de smeervlekken uit je kleren te krijgen. Ook hoe je in de toekomst voorkomt dat de vlekken er komen.

Smeervlekken 

Wanneer we het over smeer hebben, hebben we het over smeerolie die wordt gebruikt om de smering van objecten te verbeteren. Smeer zorgt ervoor dat twee vlakken makkelijker langs elkaar glijden.

Het wordt vaak gebruikt in motoren en op fietskettingen. Het is verkrijgbaar in de bouwmarkt.

Smeerolie uit Kleding halen 

Hoe haal je nu smeervlekken uit kleding?

Er zijn verschillende oplossing bedacht om smeer uit je kleding te halen. Het wordt meestal doorgegeven van ouder op kind, er zijn nog niet echte duidelijk oplossingen. Daarom zullen deze hieronder volgen. De oplossing zijn niet bewezen of getest het zal wel waar nodig kanttekeningen geven worden.

Zo haal je smeervlekken uit je kleding met Maizena

Ook maizena, dat ook wel door het leven gaat als maiszetmeel, zou moeten helpen om smeerolie vlekken te verwijderen uit je kleding. Het bindmiddel wordt vaak in de keuken gebruikt, maar ook je kleding kan er van opknappen!

Let op: online zijn meerdere verhalen te vinden van mensen die maizena gebruikt hebben om smeervlekken, zoals kettingsmeer, uit hun donkere kleding te halen. Echter leverde dit deze mensen uiteindelijk juist witte vlekken op. Alleen je witte kledingstukken zullen daarom van maizena opknappen. Pas er dus mee op.

Je kunt de smeervlekken verwijderen door hem te bestrooien met maizena en dit erin te wrijven met een beetje water. Vervolgens zou het maizena al het vocht en het smeer moeten opnemen. Dit kan al in een zeer korte tijd tot resultaten leiden! Maar nogmaals, pas dit beslist niet toe bij donkere kledingstukken, tenzij je een liefhebber van witte vlekken bent.

Zo haal je smeervlekken uit je kleding met boter

Een veelgebruikte methode is om het smeer in je kledingstuk in te smeren met gewone margarine of halvarine. Doe dit eventueel aan beide kanten afhankelijk van de hardnekkigheid van de vlek. Laat deze een uur intrekken. Vervolgens kun je het smeer verwijderen uit je kleding door het er met wat zeeppoeder of shampoo uit te wassen.

Overigens moet boter ook helpen om smeer te verwijderen van je handen! Door eerst je handen in te smeren met een klontje boter en daarna je handen te wassen met zeep, zo komt het smeer los. 

Smeer uit je kleding verwijderen met suiker en afwasmiddel 

Zo moet je smeer uit je kleding halen in combinatie van afwasmiddel en suiker.

Ze brachten een mengsel van afwasmiddel en suiker op de vlek aan. Vervolgens vegen ze het af met een afwasborstel of tandenborstel. Daardoor verdwijnt de vlek als sneeuw voor de zon! Bij hardnekkige vlekken raden mensen soms aan om wat ammoniak toe te voegen en hun tanden verder te poetsen.

Smeervet met handzeep en zout uit je kleding halen 

Mensen beweren ook dat ze vetvlekken kunnen verwijderen met een mengsel van zout en handdesinfecterend middel.

Door eerst vetvlekken uit te smeren met zeep, daarna zout te strooien en vervolgens heen en weer over de kleding te wrijven, hebben mensen in het verleden het vet uit de kleding kunnen verwijderen! Daarna kun je de kleding weer in de wasmachine doen.

Tips voor het smeer uit je kleren halen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt natuurlijk voor smeervlekken. Vetvlekken (zoals kettingolie) uit kleding verwijderen is erg vervelend.

Gelukkig kunt u enkele eenvoudige trucs toepassen om te voorkomen dat uw kleding in de toekomst vuil wordt.

Kleding

Het is eigenlijk heel simpel. Hoe korter de kleding die u draagt, hoe kleiner de kans dat er vet in uw kleding komt. Dus als je bijvoorbeeld een auto of fiets wilt verknoeien, draag dan een korte broek. Zeker als je het combineert met de volgende tips, zullen vlekken al snel geen groot probleem meer zijn.

Schone fiets  

Slecht schoongemaakte fietskettingen zijn één van de grootste oorzaken van hardnekkige smeervlekken in kleding. Alhoewel ook schone fietskettingen tot lelijke vlekken kunnen leiden, zijn de smeervlekken van vieze fietskettingen veel moeilijker te verwijderen.

Door regelmatig de fiets schoon te maken, vooral de ketting, kun je voorkomen dat je kleding vaak weggooit vanwege zwarte vlekken op de kleding.

Zwarte kleding dragen 

Smeervlekken zijn zwart. Op welke kleur valt zwart niet op? Juist, zwart. 

Alhoewel je er geen smeervlekken mee voorkomt, zul je niet per sé de drang hebben om het smeer uit je kleding te verwijderen. Als het niet opvalt, kun je het net zo goed laten zitten. Veel monteurs passen deze tip al in de praktijk toe door gewoon zwarte kleding te dragen. Hoe stom het ook klinkt, het werkt!

Dit moet je niet doen als er smeer op je kleren zit

Als u vet in uw kleding heeft, wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk verwijderen. Daarom hebben veel mensen de neiging om kleding direct in de wasmachine te gooien, in de hoop het vet uit de kleding te verwijderen.

Onze tip: Als er vetvlekken op uw kleding zitten, gooi deze dan niet in de wasmachine!

Veelgestelde vragen

Hoe haal je smeer uit je kleding met suiker en afwasmiddel?

Klik hier voor meer informatie

Hoe haal je smeer uit je kleding met zout en handzeep?

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn smeervlekken?

Klik hier voor meer informatie

You may also like