Home Alledaagse problemen Wollen tapijt schoonmaken met stoomreiniger

Wollen tapijt schoonmaken met stoomreiniger

by admin

Wollen tapijten zijn een investering waar u de komende jaren van kunt genieten. de tijdloze en stijlvolle tapijten staan mooi in iedere huiskamer . Om ervoor te zorgen dat uw tapijt in topconditie blijft, is het verstandig om het goed te onderhouden. Als u perongeluk vlekken heeft gemaakt op het tapijt moet je deze op de juiste manier reinigen om het tapijt niet te beschadigen. Gelukkig bestaan er stoom reinigers! In dit artikel vind je alles over stoom reinigers!

Hoe houdt je het wollen tapijt schoon

Preventief handelen is tijd besparend en hiermee zal je veel kosten ontlopen. Daarom volgen hier een aantal tips om jouw mooie wollen tapijt schoon te houden.

 • Schud iedere week het vloerkleed goed uit. Hang het vloer kleed over de waslijn, of bijvoorbeeld een schutting. Klop deze uit met een mattenklopper of tennisracket. Klop het wollen tapijt goed uit zodat de wol plooien haar unieke vrom behouden.
 • Draai het vloerkleed iedere maand een keer om zodat er geen loopsporen op het wollentapijt ontstaan.
 • Het wollen tapijt kan veel stof en vuil vasthouden. Stofzuig daarom het wollen tapijt iedere week gronding. Doe dit rand tot rand zodat je geen stukje kunt vergeten
 • Maak het wol niet nat. doe dit alleen met een tapijt stoomreiniger
 • Maak gebruik van tapijt voedende middelen.

Welke manieren zijn er om het tapijt te reinigen

Er zijn verschillende manieren om jouw wollen tapijt schoon te maken. Welke manieren het beste zijn leggen wij jou graag uit.

Bakpoeder

Zitten er vlekken op het tapijt? Strooi zo snel mogelijk bakpoeder over de vlek en giet er een beetje water op. Laat het een paar uur staan ​​en verdeel dan het bakpoeder over het tapijt Is de vlek vervaagd, maar niet helemaal verdwenen? Herhaal dit proces.

Witte natuurazijn

Meng witte azijn met veel water (verhouding 1:10). Doop een schone spons of doekje met het mengsel en dep het tapijt schoon.

Zuiveringszout

verwijderd vlekken en onaangename geuren. Het zout kun je het beste een nacht laten intrekken. Bedek voor het slapengaan het hele tapijt met zuiverngszout en zorg ervoor dat niemand (ook huisdieren) op het tapijt kan lopen. Droog de volgende ochtend het hele tapijt grondig af.​

Tapijt reiniger

Tapijt reinigers kun je kopen in de supermarkt of bouwmarkt. Deze reinigers zijn specifiek bedoeld voor het reinigen van tapijt. Deze zijn vaak iets prijziger maar doen hun werk beter.

Stoom reiniger

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het wollen tapijt met stoom gereinigd. Het water wordt verwarmd tot het kookpunt en vervolgens wordt de stoom gebruikt om vuil los te maken en te verwijderen. In vergelijking met reinigen met water en chemische reinigingsmiddelen is reinigen met de juiste stoomreinigers hygiënischer en grondiger. De hoge temperatuur van de stoom doodt bijna alle bacteriën en andere schadelijke micro-organismen. Op deze manier kunt u niet alleen kosten besparen, maar ook duurzamer schoonmaken. Ook bespaar je veel tijd in vergelijking met ouderwetse emmers en dweilen daarnaast gaat het schoonmaken met een stoomreiniger sneller en vraagt het minder fysieke inspanning. 

in vergelijking met reinigen met afwasmiddel is reinigen met stoom hygiënischer en efficienter. De hoge temperatuur van de stoom doodde bijna alle van de bacteriën. Bovendien blijft er geen wasmiddelresten achter en zal vuil sneller worden verwijderd. Je kunt stoomreinigers gebruiken die hygiënischer zijn dan reinigers en er langer over doen om schoon te maken. Adem bovendien de chemische dampen van de gebruikte schoonmaakmiddelen niet in dit is namelijk slecht voor je.

Waar moet je op letten bij het kopen van een tapijt stoom reiniger

Stoomdruk

Het reinigende vermogen van de stoomreiniger is af te lezen aan de stoomdruk. De stoomdruk is simpelweg de kracht waarmee stoom op het vuil wordt gespoten, gemeten in bar. Een stoomdruk tot 3 bar is voldoende om het tapijt te verschonen. De stoomdruk van meer dan 4 bar is de beste keuze voor het verwijderen van hardnekkig en plakkerig vuil.

Opwarmingstijd

Stoomreinigers hebben altijd wat tijd nodig om water in stoom om te zetten. De benodigde tijd verschilt per apparaat. Sommige stoomreinigers zijn binnen enkele seconden op temperatuur, terwijl andere enkele minuten nodig hebben.

Watertank

Heeft u een stoomreiniger nodig die continu kan worden gebruikt? Let dan goed op de inhoud van het waterreservoir. Hoe groter het waterreservoir, hoe langer u de stoomreiniger gebruikt

De wateropslagtank is een belangrijke indicator voor hoelang je de stoomreiniger kunt gebruiken om het oppervlak te reinigen. Heb je bijvoorbeeld een watertank van 2 liter, dan kun je deze langdurig schoonmaken zonder de tank opnieuw te hoeven vullen.

Gebruiksgemak

Afhankelijk van de stoomreiniger die je nodig hebt, handstoomreiniger of multifunctionele stoomreiniger, is het erg belangrijk om te weten welke stoom reiniger voor jou ideaal is

Hoe gebruik je een tapijt reiniger? in het kort:

 1. Voorwas: Sproei eerst met een sproeier het water en reinigingsmiddel met een vastgelegde druk op een afstand van 10 cm op het tapijt. Laat het reinigingsmiddel circa 10 minuten inwerken.
 2. Hoofdwas: Ga met de vloerzuigmond over het tapijt om het reinigingsmiddel te laten inwerken. Het opgeloste vuil wordt in dezelfde of volgende stap opgezogen.
 3. Spoelen: Spoel na met schoon water en zuig met de zuigmond de reinigingsoplossing samen met het vuil op.
 4. Zuigen: Zuig het tapijt na het drogen grondig schoon met een tapijtzuiger

Verschil stoomreiniger en tapijtreiniger

Zowel de stoomreiniger als de tapijtreiniger blazen stoom. Maar er zijn verschillen. Tapijtreinigers hebben ook zuigkracht en zijn zwaarder dan stoomreinigers. een stoom reiniger is meestal zwaarder en voor een wat ruwer gebruikt. Tapijt reinigers hebben een speciale zuigmond wat het tapijt goed behandeld.

Hoe ga je te werk met een tapijt stoom reiniger

 • Maak het tapijt leeg, plaats alle meubels van het tapijt af
 • Stofzuig de kamer grondig en vergeet niet de plinten. Dit zorgt ervoor dat het tapijt niet snel vies wordt aangezien het vuil anders door de hele kamer wordt gelopen
 • Vul het water reservoir met lauw water. Vul het reservoir niet te vol.
 • Stoomreinigers gebruiken meestal een soort zeep, dus lees de instructiehandleiding om het juiste type zeep te gebruiken. Gebruik alleen de aanbevolen hoeveelheid zeep, want als u teveel zeep gebruikt, blijft de zeep op het tapijt.
 • De vloerbedekking wordt niet door de stoom gereinigd, maar door de zeep die je in het apparaat doet. Als je gevoelig voor chemische stoffen bent of liever een natuurlijk middel gebruikt is azijn erg geschikt om te gebruiken. Maak een oplossing met 50% azijn en meng die met het hete water.[5]
 • Begin met reinigen in de hoek en werk dan langzaam naar de deur toe. Als de kamer open is of meerdere deuren heeft, heb je meer vrijheid in het kiezen van een plek om te beginnen. Loop niet over de plekken die je al schoongemaakt hebt.
 • Duw of trek de stoom reiniger over het tapijt. Doe dit niet te snel. Zorg ervoor dat je de stoom de tijd geeft om het tapijt schoon te maken. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je lange stroken maakt en niet heen er weer gaat.
 • Laat het tapijt goed dorgen. Het duurt 6 tot 8 uur om volledig te drogen, maar soms kan het 12-24 uur duren. Zorg ervoor dat u gedurende deze tijd niet op het tapijt loopt. Als je geen keus hebt, doe dan een plastic zak om je voeten om te voorkomen dat er stof in het natte tapijt komt.

De beste stoom reinigers specifiek voor een wollen tapijt gekozen door de consument

Mensen worden zich steeds bewuster van het gebruik van milieugevaarlijke stoffen. Deze vind je bijvoorbeeld in bepaalde deodoranten, antiaanbaklagen, maar ook in schoonmaakmiddelen. Om milieubewust schoon te maken, is het daarom beter om  geen schoonmaakmiddelen te gebruiken. Een stoommachine is daarvoor de oplossing, waarbij er gebruik wordt gemaakt van stoom om vuil te verwijderen en bacteriën mee te doden. Hier volgen de beste stoom reinigers om jouw tapijt weer te laten opbloeien.

Snoerloze stoomreiniger Aqua Laser

De efficiente betaalbare stoomreiniger heeft een flexibel opzet stuk wat het reinigen van jou tapijt makkelijk maakt.

BISSELL 1474J – HydroClean ProHeat 

Dit apparaat stofzuigt en reinigt tapijten en vloerkleden, dweilt en droogt gesealde harde vloeren. De enige multifunctionele reiniger met Heatwave Technology

Lavor GBP 20

Deze tapijtreiniger wordt geleverd met meerdere zuigkoppen, waardoor hij ook te gebruiken is als stofzuiger. De Lavor GBP 20 zuigt zowel op droog als op nat. Hij produceert slechts 75 dB en weegt 9,5 kilo.

Meest gestelde vragen

 1. Hoe zorg ik ervoor dat het tapijt schoon blijft?

  Zorg ervoor dat je preventief handeld. Klik hier voor alle maatregelen

 2. Ik heb mijn tapijt toch vies gemaakt. Wat zijn mijn mogelijkheden?

  Er zijn een aantal manieren voor het schoon te maken van jou wollen tapijt. Klik hier voor meer informatie

 3. Wat is een tapijt reiniger?

  Een tapijt reiniger is anders dan een stoom reiniger. Klik hier voor het verschil


 4. Hoe gebruik je een stoom reiniger

  Je moet op een aantal zaken letten. Klik hier voor meer informatie

 5. Wat zijn de beste stoomreinigers specifiek voor wol?

  Voor een wollen tapijt heb je een reiniger nodig die jouw tapijt voorzichtig kan behandelen. Klik hier voor de juiste tapijt reinigers.

You may also like