Home Alledaagse problemen Welk dier graaft gaten in de tuin?

Welk dier graaft gaten in de tuin?

by admin

Van welk dier zijn de mysterieuze hollen, gangen en of gaten die opeens in jouw tuin verschijnen? Hier vind je alle dieren die mogelijk de gaten en hollen in jouw tuin hebben gegraven met alle oplossingen om van de hollen , gangen en gaten die de dieren maken af te komen.

Hollen, gaten en gangen herkennen in het kort:

 • Woelrat

Een hol gemaakt door een woelrat is te herkennen aan gaten met een diameter van 5 tot 10 centimeter. Ook kunnen de gaten lijken op kleine molshopen met zij ingangen. Woelratten graven ook gangen net onder het grondoppervlak.

 • Woelmuis

Een woelmuis is een erg actief diertje. Bij de aanwezigheid van een woelmuis ontstaan er vele kleine gaatjes met een diameter van 3 tot 5 centimeter. De gaatjes kunnen vaak dicht op elkaar zitten en zijn vergelijkbaar met gaten die je krijgt als je een bezemsteel in de grond steekt.

 • Mol

Een mol maakt grote molshopen met een diameter van 7 tot 25 centimeter groot. Vaak zijn er een aantal molshopen dicht bij elkaar te zien.

 • Kat

Een kat maakt ondiepe kuilen in los zand of aarde. Vaak doet de kat zijn of haar behoefte hierin of verstopt zijn gedode prooi hierin.

 • Konijn

Een konijnen hol is vaak erg netjes en afgewerkt. De buitenkant is mooi rond. Ook kan je kleine konijnen keutels tegenkomen in of rondom het konijnen hol.

 • Egel

Een egel verstopt zich graag tussen wat bladeren, takken, gras of andere plantachtige voorwerpen. Als een egel op zoek is naar voedsel kan een egel kleine kuiltjes graven.

De volgende dieren graven mogelijk gaten in de tuin

Dieren in de tuin die hollen, gaten en gangen graven in de tuin kan een aanleiding zijn voor verzakkingen. Ook kunnen ze planten opeten waardoor de planten dood gaan of kunnen de dieren bijvoorbeeld het gazon vernielen. Bovendien dragen veel dieren zoals ratten, woelratten of egels ziektes bij zich die jou en je huisdieren ziek kunnen maken. Lees snel verder en kom er snel achter welke dieren gaten in jouw tuin graven

Woelratten in de tuin

Woelratten worden ook wel watermuizen of molmuizen genoemd. Ze komen vooral voor in de buurt van stilstaand zoet water, zoals sloten, meren en rivieren, en geven de voorkeur aan gebieden met gras of riet op steile rivieroevers. Ze kunnen ook voorkomen op landbouwgrond en boomgaarden. Vooral in jonge boomgaarden kunnen ze aanzienlijke schade aanrichten. Woelratten leven onder de grond en bouwen aan een gangen systeem.

Woelratten in de tuin herkennen

 • De periode waarin woelratten gaten maken in de tuin is kort. Wanneer je nieuwe hopen van woelratten ziet, verspreid je de aarde in het gras eromheen. Zo ontstaan er geen kale plekken in het gras. De hopen van woelratten hebben een ingang aan de zijkant en zijn onregelmatig gevormd
 • Gaten in het gazon bij gras dat aangekloven is
 • De gaten hebben een diameter van 5 tot 8 cm, maar kunnen ook op ‘molshopen’ lijken
 • Ondiepe tunnels, net onder het grondoppervlak.
 • Zachte, sponzige aarde die gedeeltes laten wegzakken
 • Aangevreten wortels, schors en stervende planten

Diervriendelijke oplossingen voor woelratten in de tuin

Woelratten zijn een beschermde diersoort. De maatregelen mag je dus alleen nemen als de Woelratten niet in de buurt zijn. Ook mag je Woelratten niet doden, verwonden of vangen. De woelratten hun gang laten zodat de tuin vernield wordt is ook geen optie. Daarom volgen hier dier vriendelijke oplossingen om de dieren te verjagen.

Leefgebied verhinderen

 • Dekking en nesten verwijderen
 • Rietkragen, natuurlijk afval weghalen
 • Plaats woelratten gaas onder het gazon
 • sloten en rivieren schoon houden

De dieren verjagen door middel van trillingen onder de grond

Dieren die gaten in de tuin maken kan je met de Solar dieren verjager afstoppen. Maak een gat in de grond met de lengte van de buis. Plaats het apparaat dan voorzichtig in het gat zodat het zonnepaneel ongeveer 10 cm boven de grond staat. Het apparaat mag ook rechtstreeks in een gang geplaatst worden. Plaats de verjager in ieder geval in het gebied met de meeste dieren activiteit. Hoe harder de ondergrond hoe beter het apparaat werkt. Het apparaat zorgt voor geluidstrillingen wat de dieren als onprettig ervaren. Hierdoor zullen de ondergrondse diertjes snel gaan verhuizen. Het beschermt een oppervlak van wel 350 vierkante meter!

Gravende dieren in de tuin verjager 350m²

De dieren verjagen door middel van Carbid

Dit is een vriendelijke manier om dieren te verjagen uit uw tuin of gazon die gaten , hollen, en gangen graven. Om het juist te gebruiken stop je een blokje in de gangen, gaten of hollen en je giet er een beetje water bij. Door het lucht/gas dat dan vrijkomt zal de woelrat snel de verhuizing in gang zetten. zorg dat je dit bij ieder gat doet. Leg daarna wat gras en bladeren op de gaten.

Carbid 1kg

Mollen in de tuin

iedereen heeft ze wel gezien of mee te maken gehad, molshopen. Door die hoopjes aarde in een tuin weet je direct dat er mollen bezig zijn geweest. Mollen graven gangen tot wel 120 centimeter diep. De ondergrondse gangen zijn soms wel 200 meter lang. Het zand graven ze met hun poten naar achteren waardoor die molshopen ontstaan.

Mollen in de tuin herkennen

 • De periode waarin mollen molshopen maken is kort. Wanneer je nieuwe hopen van mollen ziet, verspreid je de aarde in het gras eromheen. Zo ontstaan er geen kale plekken in het gras. De hopen van mollen hebben een ingang aan de bovenkant. Vaak zijn er meerdere molshopen in de buurt.
 • Dode planten
 • doorgesneden wortelen van planten en struiken

Diervriendelijke oplossingen voor Mollen in de tuin

Leef gebied van mollen verhinderen

 • Plaats planten op je gazon
 • Plaats mollen-gaas onder je gazon

De dieren verjagen door middel van trillingen onder de grond

Gaten in de tuin die gemaakt worden door de ondergrondse dieren stop je met de Solar dieren verjager. Maak een gat in de grond met de lengte van de buis. Plaats het apparaat dan voorzichtig in het gat zodat het zonnepaneel ongeveer 10 cm boven de grond staat. Het apparaat mag ook rechtstreeks in een gang geplaatst worden. Plaats de verjager in ieder geval in het gebied met de meeste dieren activiteit. Hoe harder de ondergrond hoe beter het apparaat werkt. Het apparaat zorgt voor geluidstrillingen wat de dieren als onprettig ervaren. Hierdoor zullen de ondergrondse diertjes snel gaan verhuizen. Het beschermt een oppervlak van wel 350 vierkante meter!

Gravende dieren in de tuin verjager 350m²

De dieren verjagen door middel van Carbid

Dit is een vriendelijke manier om dieren te verjagen uit uw tuin of gazon die gaten , hollen, en gangen graven. Om het juist te gebruiken stop je een blokje in de gangen, gaten of hollen en je giet er een beetje water bij. Door het lucht/gas dat dan vrijkomt zal de mol snel de verhuizing in gang zetten. zorg dat je dit bij ieder gat doet. Leg daarna wat gras en bladeren op de gaten.

Carbid 1kg

Woelmuizen in de tuin

De Woelmuis knaagt aan gewassen in de tuin. Hij ontschorst bijvoorbeeld wortelen en andere gewassen. Woelmuizen graven net als woelratten en mollen een flink doolhof onder uw tuin. Woelmuishopen zijn een stuk kleiner dan die van een mol. Het lijkt als of er met een bezemsteel in de grond is geprikt. Deze gaatjes zitten vaak dicht bij elkaar. Doordat de grond stevigheid verliest door alle gegraven gangen, kan deze letterlijk onder uw voeten vandaan zakken. Ook woelmuizen zijn een beschermde diersoort. Daarom is het doden en verjagen verboden.

Woelmuizen in de tuin herkennen

 • Kleine gaatjes van ongeveer 5 centimeter breed.
 • Kleine gaatjes dicht bij elkaar wat lijkt alsof er met een bezemsteel in de grond is geprikt
 • Planten sterven af of kleuren geel dichtbij de gaatjes

Diervriendelijke oplossingen voor woelmuizen in de tuin

Leefgebied van woelmuizen verhinderen

 • Dekking en nesten verwijderen
 • Rietkragen, natuurlijk afval weghalen
 • Plaats woelratten gaas onder het gazon
 • rivieren en sloten schoon houden

De dieren verjagen door middel van Carbid

Dit is een vriendelijke manier om dieren te verjagen uit uw tuin of gazon die gaten , hollen, en gangen graven. Om het juist te gebruiken maak je de carbid eerst wat kleiner. Hierna stop je een blokje in de gangen of hollen en je giet er een beetje water bij. Door het lucht/gas dat dan vrijkomt zal de woelmuis snel de verhuizing in gang zetten. zorg dat je dit bij ieder gat doet. Leg daarna wat gras en bladeren op de gaten.

Carbid 1kg

Woelmuizen verjagen met knoflook

Woelmuizen vinden knoflook verschrikkelijk. Leg in elk gaatje een stukje opgesneden knoflook. De muizen zullen dit niet prettig vinden en de tuin snel verlaten. Giet kokend water over de knoflook om de geur te verspreiden in de aarde.

Andere dieren die mogelijk gaten kunnen graven

Katten

Katten en poezen kunnen ook gaten in jouw tuin graven. Het meest voorkomende huisdier in Nederland graaft ondiepe gaten in de tuin om zijn of haar behoefte te doen. Ook graaft een kat gaten om doodde dieren te verstoppen.

Hoe zorg je ervoor dat de katten niet in jouw tuin komen?

 • Zorg dat er geen los zand ligt
 • Geef de katten niks te eten
 • Jaag structureel de katten weg
 • Geef de katten geen aandacht

Hoe de katten uit jouw tuin houden

Gooi wat citroen schillen of gesneden teentjes knoflook in de tuin. Katten houden niet van deze geur dus zullen ze jouw tuin niet graag bezoeken.

Spray

Een spray voor katten die zij niet lekker vinden ruiken werkt erg efficiënt. Spuit de spray langs de schutting, op bloempotten en andere voorwerpen in de tuin.

Konijnen

Konijnen zijn erg schuwe dieren. Ze komen in de vroege ochtenden en midden in de nacht uit hun hol om eten te zoeken. Het komt voor dat een verdwaald wild konijn zich ergens anders ingraaft omdat hij zich bedreigd voelt. Een konijnen hol is vaak erg netjes en afgewerkt. De buitenkant is mooi rond. Ook kan je kleine konijnen keutels tegenkomen in of rondom het konijnen hol.

Spray

Een spray voor konijnen die zij niet lekker vinden ruiken werkt erg efficiënt. Spuit de spray langs de schutting, op bloempotten en andere voorwerpen in de tuin waar de konijnen zijn geweest. De konijnen zullen het vreselijk vinden en snel vertrekken.

Egels

Egels kunnen erg goed ruiken. Daardoor kunnen ze op pad gaan in woonwijken of door tuinen op zoek naar lekker voedsel. Ze schuilden onder bladeren, takken of planten. Egels kunnen ondiepe kuiltjes graven als ze op zoek naar eten zijn.

Als jij veel groen en planten in je tuin hebt kan het voorkomen dat een egel je tuin komt bezoeken. Egels dragen honderden parasieten bij zich en als jij andere huisdieren hebt, kan de egel deze overdragen.

Gaas

Om te zorgen dat egels de tuin niet binnen dringen kan je gaas plaatsen rondom de tuin zodat ze nergens onder door kunnen kruipen.

Meest gestelde vragen

 1. Ik heb een gat van minimaal 10 centimeter breed. Welk dier kan dit geweest zijn?

  Dit kan een woelrat, konijn, of mol geweest zijn. Lees hier de verschillen tussen de verschillende hollen en gaten.

 2. Ik heb ondiepe kuilen in mijn tuin met daarin dierlijke ontlasting. Welk dier kan dit geweest zijn?

  Dit kan een kat of egel geweest zijn. Lees hier de verschillen tussen de kuilen gemaakt door een egel en kat.

 3. Ik heb veel kleine gaatjes in mijn tuin. Welk dier kan dit geweest zijn?

  Dit kan gemaakt zijn door de veldmuis of de veelvoorkomende woelmuis. Lees hier meer over woelmuizen

 4. Kan ik op een diervriendelijke manier egels, mollen, muizen en andere ondergrondse dieren uit mijn tuin jagen?

  Ja zeker, dankzij de technologie is er een erg efficiënte manier ontwikkelt. Lees hier meer over deze strategie.

You may also like