Home Elektronica VERSCHIL CAT5 EN CAT6 HOE SNEL WIL JIJ HET HEBBEN?

VERSCHIL CAT5 EN CAT6 HOE SNEL WIL JIJ HET HEBBEN?

by admin
verschil cat5 en cat6

Verschil cat5 en cat6 hoe snel wil jij het hebben?

Wat is het verschil tussen een cat5 en een cat6 kabel? Hoe kan ik veel data verwerken en welke kabel is dan sneller? Dit heeft niet alleen te maken met het verschil tussen cat5 en een cat6 kabel, maar ook met jouw netwerkapparatuur. Hoe dat komt lees je hier verder.

Internet kabel of WIFI

Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, computer, printer, media box, maar ook de bel, de verlichting en zelfs het openen en sluiten van je gordijnen werkt via een internet verbinding. WIFI is supermakkelijk, maar voor een stabiel netwerk wordt geadviseerd om jouw apparaten aan te sluiten met een UTP kabel.

Wat is een UTP kabel

Een UTP kabel is een netwerkkabel met aan weerszijden connectoren die apparaten verbindt met elkaar of met het internet. De UTP kabel is speciaal ontwikkeld voor dataoverdracht en telefonie. UTP kabels heb je in verschillende categorieën, afgekort als cat. Hoe hoger de categorie hoe hoger de snelheid van de kabel. Dit verklaart gelijk het verschil UTP cat5 en cat6 kabel.

Verschil UTP cat5 en cat6

Elke categorie heeft een maximale overdrachtssnelheid en bandbreedte. In dit schema zie je duidelijk het verschil in cat5 en cat6, maar let op, de overdrachtssnelheid heeft niet alleen te maken met een UTP kabel, maar ook met jouw netwerkapparatuur.

Het verschil cat5 en cat6 zit hem in de bandbreedte. Met een cat6 UTP kabel is het mogelijk om meer data tegelijkertijd te verwerken dan een cat5 kabel. De snelheid ligt niet alleen aan de kabel. Als een router 100mbit kan verwerken en je sluit deze aan op een UTP cat6 kabel met 10.000mbit dan blijft de maximale snelheid 100mbit.

  • CAT5     overdrachtssnelheid 100mbit       bandbreedte      100Mhz
  • CAT5e   overdrachtssnelheid 1.000mbit     bandbreedte      100Mhz
  • CAT6     overdrachtssnelheid 10.000mbit   bandbreedte      250Mhz
  • CAT6a   overdrachtssnelheid 10.000mbit   bandbreedte      500Mhz
  • CAT7     overdrachtssnelheid 10.000mbit   bandbreedte      1.000Mhz

Er is nog een verschil in cat5 en cat6 kabels

De dikte van de kern van de UTP kabel is ook van belang. In de UTP kabels zitten koperen kernen. De kerndiameter wordt aangegeven in AWG. (American Wire Gauge) Hoe groter de diameter van de koperen kern, hoe beter de geleidingsprestaties. Hoe minder signaal verzwakking op de lijn.

Dus naast het verschil cat5 en cat6 in snelheid, is de prijs ook een belangrijk verschil. De koperen kern is een belangrijke waarde voor de kwaliteit van de kabel.

De waarde AWG, de kerndiameter en dikte van de UTP kabel, is omgekeerd aan dat van de categorie. Hoe hoger de categorie, hoe sneller en bij AWG geld hoe lager de waarde hoe dikker de koperen kabel. De meeste UTP kabels hebben een waarde van 23 of 24 AWG.

Wanneer kies ik voor een cat5 of cat6 kabel

Bij normaal internet gebruik volstaat een cat5e kabel. Als je het internet intensiever gebruikt dan kan je beter kiezen voor een cat6 kabel met een overdrachtssnelheid van 10.000mbit en een bandbreedte van 250Mhz. Het verschil cat5 en cat6 kabel is te groot en zal resulteren in een trage verbinding die steeds weg valt. In de meeste huishoudens met redelijk intensief gebruik is een cat6 kabel aan te bevelen.

Size does matter

De lengte van een UTP bekabeling mag volgens standaard regels niet meer dan 100 meter bedragen. Is dit wel het geval dan wordt het signaal te zwak met als gevolg dat de snelheid niet gehaald wordt. In de praktijk komt het vaak genoeg voor dat een maximale lengte van 35 meter de overdrachtsafstand al beïnvloed.

Kies voor cat5 of cat6 en een juiste AWG

Lekker snel downloaden of een film kijken zonder haperingen valt of staat met de juiste kabel. Het is niet alleen het verschil tussen de cat5 en cat6 kabel. Zeker ook kwaliteit, afstand en netwerkapparatuur is van belang voor een perfecte samenwerking en daarmee een supersnelle internetverbinding.

Meest gestelde vragen

Hoe lang kan een UTP bekabeling zijn?

Onbeperkt kabels leggen is helaas niet mogelijk en zal de snelheid van de data beïnvloeden. Waar je op moet letten lees je hier.

Ik kijk vaak online films, welke kabel kan ik dan het beste gebruiken?

Niets is irritanter dan een trage verbinding en haperende filmbeelden. Het verschil cat5 en cat6 kabel is groot. Lees hier waar je op moet letten.

Wat betekent AWG en waar moet ik op letten?

In de UTP kabels zitten koperen kernen. De kerndiameter wordt aangegeven in AWG. (American Wire Gauge) Wat het verschil is en waar je op moet letten lees je hier.

Wat is het verschil in overdracht tussen een cat5 en een cat6 kabel?

Elke categorie heeft een maximale overdrachtssnelheid en bandbreedte. Klik hier voor het schema en zie het verschil in cat5 en cat6.

Kan ik een UTP kabel ook gebruiken voor mijn vaste telefoonlijn?

Een UTP kabel is een netwerkkabel met aan weerszijden connectoren die apparaten verbindt met elkaar of met het internet. Lees hier hoe dat werkt.

Wat is het verschil tussen een UTP kabel cat5 en cat6?

Het verschil cat5 en cat6 zit hem in de bandbreedte. Als je meer data verwerkt moet je op meer letten dan alleen het verschil in cat5 of cat6. Lees hier meer.

Waarom zit er verschil in prijs tussen de UTP kabels?

Een koperen kern een belangrijke waarde voor de kwaliteit van de kabel. Hoe je dat kan zien lees je hier.

You may also like