Home Elektronica Een Usb naar Aux kabel kopen? Hier moet je op letten

Een Usb naar Aux kabel kopen? Hier moet je op letten

by admin

Heeft jouw telefoon of auto geen Aux ingang, en wil je toch muziek luisteren met bijvoorbeeld jouw oortjes of gewoon je telefoon verbinden? Dan klinkt een Usb naar Aux kabel ideaal, maar je kunt het niet zomaar voor elk apparaat gebruiken. In dit artikel leg ik uit welke Usb naar Aux kabels er zijn.

Wat is een Usb naar Aux kabel?

Maar eerst een stap terug, wat is Usb en wat is Aux? Usb staat voor Universial Serial Bus en het kan stroom en gegevens overdragen. De oplaadkabel van je telefoon is een Micro Usb of de nieuwe Usb C kabel. Hiermee kun je je telefoon bijvoorbeeld opladen. 

Belangrijk: iPhones en iPads hebben een andere ingang, deze noem je een lightning poort. Dit is een andere ingang dan een Usb C, dus let op dat je bij het aanschaffen van een Usb naar Aux kabel wel er één voor Apple apparaten koopt.

Aux kabel staat voor Auxiliary Input, wat letterlijk extra ingang betekend. Met een Aux kabel kun je audio overdragen. Een Aux kabel wordt ook wel een 3,5 mm Audio Jack genoemd, aangezien de universele grootte van een kabel 3,5 mm is.  

Je hebt ook de ”adapter” van de Usb kabel. Dit is de kabel die je in een Usb ingang doet. Dus bijvoorbeeld om je telefoon op te laden of om je muis in een laptop of computer te pluggen. De nieuwste USB ingang van tegenwoordig is de USB 3.0

Verschil mannetje en vrouwtje

Met kabels heb je twee typen connectoren: een mannetje en een vrouwtje. Een mannetje is de verbinding van de kabel, en het vrouwtje de ingang. Een mannetjes connector verzend data/stroom en een vrouwtjes ontvangt de data/stroom. Je mag zelf invullen waarom dat zo heet, maar het is wel belangrijk om te weten hoe dit zit. Je wilt natuurlijk niet een verkeerde kabel bestellen. 

Welke soorten Usb naar Aux kabels heb je?

USB C naar Aux

Vroeger hadden telefoons standaard een Aux ingang. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Telefoons hebben tegenwoordig (als ze een Usb C ingang hebben) geen Aux ingang meer nodig, aangezien Usb C ook geluid kan overdragen. Klik hier voor meer informatie daarover.

Wanneer je telefoon dus geen Aux ingang heeft, is deze kabel de oplossing als je alsnog bedraad muziek wilt luisteren. Je stopt de Usb C kabel in je telefoon en verbind deze kabel met de Audio Jack van je oortjes. 

Let op: iPhones hebben een andere oplaadingang, hier moet je een zogeheten ‘’Lightning to Aux’’ kabel voor kopen. 

Aux naar Usb kabel

De Aux naar Usb kabel is een 3,5 mm Audio Jack met aan het uiteinde een Usb 2.0 kabel adapter. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken als je auto geen Aux ingang heeft, maar toch je telefoon via Aux wilt verbinden. Let op: Niet elke autoradio is geschikt voor deze vorm van audio overdracht. Controleer daarom goed of jouw autoradio daar geschikt voor is. 

FM Transmitter

Is jouw auto niet geschikt voor een Aux naar Usb kabel? Dan kan een FM Transmitter uitkomst bieden. Deze stop je in de sigarettenaansteker in de auto, je verbindt vervolgens je telefoon via bluetooth met de FM transmitter en hierdoor is het toch mogelijk om muziek te luisteren vanaf je telefoon in de auto.

Usb (mannelijk) naar Aux (vrouwelijk)

Deze soort kabel is vooral voor computers bedoeld. Je kunt door deze kabel bijvoorbeeld een tweede ingang voor oortjes creëren. Usb mannelijk is dan een Usb kabel die in de computer kan en er zit in een adapter een Aux ingang. Er zijn ook dit soort kabels met meerdere Aux ingangen. Dit zijn dan ook ingangen om bijvoorbeeld microfoons erbij te verbinden, dus je kunt via deze kabel een losse microfoon en losse oortjes/koptelefoon tegelijk met de computer verbinden. 

Waarom hebben telefoons geen Aux ingang meer?

De meeste telefoons hebben tegenwoordig geen Aux ingang meer. De reden waarom steeds meer fabrikanten de Aux ingang weglaten is door de Usb C. Deze Usb poort die in 2014 uitkwam is niet alleen in staat om stroom en data over te dragen zoals de voorganger (de Micro Usb), maar kan dus ook geluidssignalen overdragen. 

Hier profiteren fabrikanten van. Door de Aux ingang weg te laten zijn telefoons goedkoper om te maken. Apple kwam ook vervolgens met de Airpods, die door het dak schoten. Dat kwam ook mede doordat Apple één van de eerste was die de Aux ingang weg liet, en nu ook Samsung, Huawei, LG, etc. allemaal draadloze oortjes op de markt heeft gebracht. 

Veelgestelde vragen

Wat is een Usb poort?

Een Usb kabel draagt stroom/data over. Klik hier voor meer info.

Welke soorten Usb kabels heb je?

Dat wordt in dit artikel uitgelegd. Klik hier om naar het kopje te gaan!

Zijn alle Usb poorten universeel?

De meeste wel, maar er zijn ook een paar merken die andere soorten Usb ingangen hebben. Klik hier voor zo’n uitzondering.

Kan ik mijn Usb poort aansluiten op mijn auto, zodat ik muziek kan luisteren?

Dat kan, maar niet bij elke auto. Klik hier voor de oplossing voor auto’s zonder Aux ingang.

Wat is een FM Transmitter?

Door een FM Transmitter kun je toch bluetooth gebruiken in de auto, zonder dat de auto bluetooth heeft. Klik hier voor meer info!

Wat is het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje?

Het verschil is groot, en wil je geen vergissingen in maken. Klik hier om naar het kopje te gaan.

Waarom hebben telefoons tegenwoordig geen Aux ingang meer?

Het is jammer dat steeds minder fabrikanten Aux poorten in hun telefoons, maar het is ergens ook logisch. Klik hier om te weten te komen waarom.

You may also like