Home Alledaagse problemen Is te veel slapen erg ongezond? Kan je te veel slapen?

Is te veel slapen erg ongezond? Kan je te veel slapen?

by admin
Goed slapen

Op het gebied van slapen wordt veel onderzoek verricht. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat te weinig slapen slecht is voor je gezondheid. Gaat dit ook op voor te veel slapen? Is te veel slapen schadelijk voor je gezondheid en wat zijn de gevolgen daarvan? Kan je bijwerkingen krijgen, of is het niet mogelijk om hoofdpijn te krijgen door te lang slapen? In deze blog wordt antwoord gegeven op de vraag ‘kun je teveel slapen?’ 

Teveel slapen (on)gezond?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat te veel slapen slecht is voor je gezondheid. Teveel slapen kan gevolgen met zich meebrengen. Zo heb je een verhoogd risico op gezondheidsklachten en ontregel je jouw biologische klok ermee. 

De bijwerkingen van veel slaap zijn erg discutabel. Er zijn verschillende studies die een indicatie geven wat er gebeurt als je te veel op bed gaat liggen. Uit een onderzoek komt naar voren dat veel slapen effect heeft op het gelukshormoon serotonine. Een ander onderzoek toont aan dat de kans op hart- en vaatziekten, zoals diabetes wordt vergroot. Dit is meer dan twee keer zo vaak. Hierdoor is het percentage hoger dan wanneer je te weinig slaapt. 

Tot slot blijkt het verwerken van informatie lastiger te zijn, kan geheugenverlies optreden en is er een verhoogde kans op dementie aanwezig wanneer je te veel slaapt. Echter is er te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de exacte gevolgen van te veel slapen. 

12 uur slapen

Biologische klok

Wanneer je biologische klok ontregelt is per persoon verschillend. De een heeft veel slaap nodig, de ander wat minder. Wanneer je structureel te veel slaapt, wordt je hele systeem ontregelt. Hierdoor kan je niet goed slapen.

Dit is te vergelijken met een jetlag. Met een jetlag wordt je slaapcyclus ernstig verstoord. Dit is ook het geval wanneer je teveel slaapt. Na verloop van tijd is je lichaam het besef van tijd kwijt. Daarnaast legt teveel slapen ook een behoorlijke aanslag op je mentale gesteldheid. Door heel veel slapen kan je je lusteloos, vermoeid en slaperig gaan voelen.

Bij hoeveel uur is te lang slapen schadelijk?

Gemiddeld genomen slaap je 6 tot ongeveer 8 uur. Slaapexperts stellen dat tussen de 7 en 9 uur slaap normaal is. Echter verschilt het per leeftijdscategorie hoe lang je daadwerkelijk slaapt. Wanneer je 10 – 12  uur nodig hebt om te slapen, heb je een verhoogde kans op hartkwalen en andere gezondheidsklachten. 

Is overdag slapen schadelijk?

Wanneer je structureel in de middag slaapt, heb je een verhoogd risico op gezondheidsklachten, waaronder hartkwalen. Dit risico geldt alleen voor mensen die meer dan gemiddeld slapen. In de meeste gevallen slapen mensen te veel, als ze kampen met een (chronische) ziekte. 

Overdag slapen

Te veel slapen en ziekten

Te veel slapen (overdag) kan verschillende oorzaken hebben. Naast een chronische ziekte kan je ook last hebben van hypersomnie. Te veel slapen is hiervan het grootste gevolg, al is de oorzaak nog altijd onbekend. Ook een psychische of andere medische aandoening kunnen bijdragen aan een hele dag slapen. Medicatie tegen een bepaalde aandoening kan ook aanslag leggen op je lichaam, waardoor je meer slaap nodig hebt, dan de standaard.

Feit of fabel?

Door te veel slapen kan een depressie ontstaan

Dat is een feit. Verschillende onderzoeken tonen aan dat wanneer je structureel meer slaapt dan normaal, de kans op een depressie aanwezig is. Te veel slapen wordt door sommige geassocieerd met depressies en/of angststoornissen. 

Hoofdpijn wordt veroorzaakt door te lang slapen

Dat is moeilijk te zeggen. Het is mogelijk om hoofdpijn te krijgen na het slapen, maar dit hoeft niet specifiek te maken te hebben met lang slapen. Wanneer je hoofdpijn hebt na het slapen, kan dit ook veroorzaakt worden door andere factoren zoals een slechte kwaliteit van de nachtrust (bijv. een te warme kamer o.i.d.). 

Echter stellen sommige dat schommelingen in de neurotransmitters of een te lage bloedsuiker door het lange slapen, kunnen bijdragen aan hoofdpijn. Het beste advies is om een regelmatig slaappatroon aan te houden, waardoor eventuele klachten vermeden kunnen worden. Wanneer de hoofdpijn verband houdt met te lang slapen, is het verstandig om een medici te raadplegen. 

Slaap ik teveel test

Ik slaap teveel, waardoor er sprake is van een gewichtstoename

Dat is een feit. Weinig slaap kan zorgen voor gewichtstoename, maar te veel slaap kan hier ook een bijdrage aan leveren. Wel is het lastig te stellen, aangezien wat zwaardere mensen langer slapen.  Vaak is het een samenloop van omstandigheden wat zorgt voor een gewichtstoename. Of gewichtstoename de oorzaak of het gevolg is van te veel slapen is nog onduidelijk. Wel is het zo dat mensen die langer in bed liggen, over het algemeen minder bewegen. 

Tips om je slaapcyclus te doorbreken

De belangrijkste maatregel voor het doorbreken van je slaapcyclus is regelmaat. Probeer op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en sta in de ochtend om dezelfde tijd weer op. Het is helemaal niet erg om een keer uit te slapen, maar dit moet geen gewoonte worden. Ook rust is erg belangrijk. Vermijd voordat je naar bed gaat een blauw scherm. 

Zorg daarnaast ook voor een prettige slaapomgeving, zoals een donkere kamer met de juiste kamertemperatuur. Ook is het verstandig om geen zware maaltijden te eten vlak voordat je naar bed gaat. Wil je toch iets eten voordat je naar bed gaat? Een banaan of warme melk kunnen de slaap bevorderen. Dit komt door de stof tryptofaan. 

Veel slapen overdag

Kun je daadwerkelijk teveel slapen?

Help, ik slaap teveel. Kan dat? Het is mogelijk om teveel te slapen. Echter zijn hier nadelen aan verbonden, zoals gezondheidsklachten en een verstoring van de biologische klok. Wanneer je te veel slaapt ben je dus niet automatisch veel uitgeruster. Integendeel, het kan er juist voor zorgen dat je vermoeider wakker wordt.

Hierdoor is het aan te raden om, wanneer mogelijk, niet de hele dag te slapen en dit te beperken tot de standaard. De standaardnorm is gemiddeld 7 tot 9 uur nachtrust. 

Dit is gemiddeld, aangezien sommige veel slaap nodig hebben en andere minder. Is de oorzaak van het vele slapen onbekend? Dan is het mogelijk om een ‘slaap ik teveel’ zelftest te doen, waarbij je kunt zien of je een goede slaper bent. Het beste advies is om een medici te raadplegen. 

You may also like