Home Inspiratie Waar is chocola zonder suiker verkrijgbaar? Alles over suikervrije chocola!

Waar is chocola zonder suiker verkrijgbaar? Alles over suikervrije chocola!

by admin
Suikervrije chocolade

Wanneer je vanwege gezondheidsredenen beter geen (of niet teveel) chocolade kan eten, bestaat er die ene oplossing: chocolade zonder suiker! Doordat de suiker wordt vervangen voor een ander ingrediënt, is het voor iedereen mogelijk om deze lekkernij te eten. Waar kun je suikervrije chocolade kopen? Of is het mogelijk om zelf chocolade te maken zonder suiker? Zo ja, wat is het recept voor suikervrije chocolade (koekjes)?

Waar kan ik suikervrije chocolade kopen?

Suikervrije chocolade is in verschillende supermarkten, zoals de Albert Heijn en Jumbo en (online)winkels te verkrijgen. Ook suikervrije chocoladeletters bestaan. In de decembermaanden verkopen veel supermarkten, sommige banketbakkers, winkels met gezondheidsproducten en snoepwinkel Jamin deze suikervrije chocoladeletters. Echter kan het voorkomen dat de chocolade niet 100% suikervrij is. Wil je meer verzekerd zijn van witte, melk- of pure chocolade zonder suiker? Dan is het ook mogelijk om zelf chocolade te maken. Verderop in het artikel staat het basisrecept voor het maken van witte, melk- en pure chocolade zonder suiker.

Suikervrije chocolade

Chocolade zonder suiker en zoetstoffen

In veel chocolade zitten suikers. In sommige gevallen worden de suikers weggenomen. Echter is dit niet altijd even lekker. De kans is groot dat de chocolade bitter is van smaak. Om dit te voorkomen worden de suikers vervangen voor ‘gezonde’ zoetstoffen.  In een zoetstof zitten namelijk veel minder suiker. Er bestaat dus wel degelijk chocolade zonder suiker en met zoetstoffen. Het gaat hierbij om suiker wat niet is toegevoegd. Suikervrije chocolade is niet in alle gevallen te garanderen, aangezien er in sommige chocolade natuurlijke suikers zitten. Als chocolade meer dan 5 gram suiker, per 100 gram bevat is de chocolade niet suikervrij, maar suikerarm. 

Suikervrije chocolade met stevia is een van de beste zoetstoffen die er bestaat. Stevia is tot wel 100 keer zoeter in tegenstelling tot gewone suiker. Daarnaast bevat deze zoetstof bijna tot geen calorieën. Deze suikervrije chocolade is aan te raden voor diabetespatiënten. Dit komt, omdat de zoetstof de bloedsuikerspiegel niet verhoogd. Er zitten namelijk minder koolhydraten in suikervrije chocolade. Echter is het niet zo dat deze suikervrije chocolade alleen geschikt is voor diabetespatiënten of dat men geen gewone chocolade meer mag eten. Integendeel! Naast suikervrije chocolade met stevia worden er ook weleens zoetstoffen als erythritol, maltitol, of tagatose, xylitol en sucralose toegevoegd. 

Is chocolade zonder suiker en met zoetstoffen echt gezond?

Nee, deze chocolade is niet gezond. Ondanks dat de suikers worden vervangen, zitten er ook veel calorieën in de zoetstoffen. De oorzaak? In chocolade zitten veel vetten en deze bevatten calorieën. Daarnaast is het belangrijk om chocolade met zoetstoffen met mate te eten. Te veel chocolade heeft een laxerende werking. Echter zitten er ook voordelen aan chocolade met zoetstoffen. Het is minder schadelijk voor je gebit en beter voor je bloedsuikerspiegel. Een belangrijke kanttekening is dat chocolade met zoetstoeffen niet helemaal 100% suikervrij zijn. Dit komt, omdat er in andere ingrediënten natuurlijke suikers kunnen zitten.

Chocolade zonder suiker

In welke chocolade zitten minder suikers?

In pure chocolade zit minder suiker dan in melkchocolade. Dit komt door de hoeveelheid cacao en de kleine hoeveelheid van suiker. In melkchocolade zit minder cacao en dus meer suiker. Dat kan een reden zijn dat velen een voorkeur hebben voor melkchocolade. Hoe donkerder de reep, hoe meer cacaopoeder en minder suiker er in de chocolade zit.  

Recepten zelf chocolade maken zonder suiker

Er zijn verschillende recepten voor het maken van chocolade zonder suiker. De recepten tref je hieronder.

Stappenplan om zelf pure of melkchocolade te maken zonder suiker 

Het is mogelijk om zelf chocolade, die suikervrij is van toegevoegde suikers, te maken. Wees vooral creatief met dit basisrecept voor suikervrije (pure) chocolade. De meeste boodschappen voor het maken van suikervrije chocolade zijn verkrijgbaar bij de ah. Voor het maken van suikervrije (pure) chocolade heb je het volgende nodig, zoals:

 • Kokosolie (1 eetlepel)
 • Cacaopoeder (50 gram)
 • Cacaoboter (100 gram)
 • Ahorn- of yacoonsiroop  (1 tot 3 eetlepels)
 • Zeezout (mespunt)
 • Het is mogelijk om vanille (mespunt) en/of kaneel (1 tot 2 eetlepels) toe te voegen. 

Stap 1: Maak de cacaoboter en kokosolie fijn

Stap 2: Pak een pan en smelt de fijngemalen ingrediënten. Om klonten te voorkomen is het gebruik van een zeef aan te raden.

Stap 3: Doe de overige ingrediënten hierbij. Roer net zolang tot het mengsel glad is. Wil je suikervrije pure chocolade maken? Des te minder je toevoegt, des te puurder de chocolade wordt.

Stap 4: Schenk het mengsel in een bakblik. Om te voorkomen dat er niets aanbrand, kun je hiervoor bakpapier gebruiken. Wil je een chocoladereep? Dan schenk je het mengsel op folie op een bord.

Stap 5: Laat de chocolade minimaal 3 uur opstijven in de koelkast, en je hebt suikervrije chocolade! Wanneer de chocolade is uitgehard kun je dit uit het blik halen. Komt de chocolade niet in een keer op? Bewaar dit dan in de koelkast, anders smelt het. Ook blijft het hier langer goed! 

Suikervrije chocolade ah

Stappenplan om zelf suikervrije witte chocolade te maken

Naast pure- en melkchocolade zonder suiker, is het bovendien mogelijk om suikervrije witte chocolade te maken. Om zelf chocolade te maken zonder suiker, heb je de volgende benodigdheden nodig, namelijk:

 • Cacaoboter (100 gram)
 • Erythritol (zoetstof) (30 gram)
 • Vanille (Whey protein) (30 gram)
 • Vanille-extract (1 theelepel)
 • Zout

Stap 1: Doe de cacaoboter in een pan en laat het smelten.

Stap 2: Doe vervolgens de erythritol door de cacaoboter.

Stap 3: Laat het mengsel een kwartiertje rusten.

Stap 4: Doe het mengsel in een kom en meng de andere ingrediënten erbij. Roer alles goed door elkaar.

Stap 5: Giet het mengsel in een bakvorm of dergelijke en laat de suikervrije witte chocolade minstens een halfuur uitharden in de vriezer. 

Suikervrije chocolade jumbo

Stappenplan om zelf suikervrije chocolade koekjes te maken

Chocolade koekjes zonder suiker zijn niet verkrijgbaar in de winkel. Alle varianten bevatten namelijk veel suiker. Naast het feit dat je suikervrije chocolade kunt maken, zijn er meerdere recepten. Zo is het ook mogelijk om suikervrije chocolade koekjes te maken, zie hieronder het basisrecept voor het maken van chocolade koekjes zonder suiker:

 • Amandelmeel (100 gram)
 • Ei (1 grote)
 • Slagroom (2 eetlepels)
 • Roomboter (30 gram)
 • Erythritolpoeder (3 eetlepels)
 • Vanille extract (1 theelepel)
 • Chocolade (75% cacao)  (50 gram) 

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden

Stap 2: Doe alle ingrediënten, behalve de chocolade zonder suiker,  in een schaal. Laat het daarna heel even staan, zodat het amandelmeel vocht op kan nemen. 

Stap 3: Maak de chocolade fijn en doe dit door het deeg. 

Stap 4: Maak kleine balletjes van het deeg en maak ze vervolgens op de bakplaat plat. Denk hierbij aan een dikte van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter.

Stap 5: Doe ze tot slot 13 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen, zodat ze steviger worden. 

Suikervrije chocolade Albert Heijn

You may also like