Home Alledaagse problemen BANK REINIGEN MET STOOMREINIGER

BANK REINIGEN MET STOOMREINIGER

by admin
bank-schoonmaken

Bank reinigen met stoomreiniger

Het gaat een keer gebeuren, je knoeit met wijn op jouw stoffen bank, of nog erger, er valt een stuk pizza ondersteboven op de zitting. Het gevolg is een vlek of kring op jouw stoffen bank. Hoe ga je de bank reinigen?

stoomreiniger-pizza

Een stoffen bank blijft natuurlijk niet voor altijd mooi en schoon, maar je kan met een beetje onderhoud zorgen dat de bank er als nieuw blijft uitzien. Een bank reinigen met stoomreiniger zorgt er voor dat je langer kan genieten van een schone bank.

Ga je jouw bank schoonmaken met een schoonmaakmiddel en een doekje? Of pak je het grondiger aan en ga je jouw stoffen bank schoonmaken met een stoomreiniger? We geven je in deze blog tips hoe je een bank met stoomreiniger schoonmaakt en welke stoomreiniger je hier het beste voor gebruikt.

We geven ook tips hoe je hardnekkige vlekken gaat voorbehandelen voordat je een stoomreiniger gaat gebruiken en waar je op moet letten bij de aanschaf van een stoomreiniger.

Bank reinigen met stroomreiniger hoe werkt dat

Jouw bank reinigen met een stoomreiniger is de meest effectieve manier om vlekken en bacteriën te verwijderen. Een stoomreiniger werkt op water dat verhit wordt tot stoom van rond de 100 graden Celsius. Er komen dus geen chemische reinigingsmiddelen aan te pas.

Door het uiteinde van de stoomreiniger op het te reinigen oppervlak te zetten en de stoom direct contact te laten maken met het te reinigen oppervlak, zorg je dat bacteriën gedood worden en vlekken worden verwijderd.

stoomreiniger-bacterie

De stoom dringt door in de poriën van de stof. Zo verwijder je vet en vuildeeltjes die diep in de stof getrokken zijn. Voordat je gaat beginnen om een vlek te verwijderen of om jouw stoffen bank met een stoomreiniger weer helemaal op te frissen moet je op een paar belangrijke dingen letten.

Er is een stoomreiniger voor elke klus

Welke stoomreiniger voor de bank, welke voor de vloer en welke stoomreiniger kan zowel bank, vloer als keuken hygiënisch schoonmaken? Welke past het beste bij jouw klus?

Handstoomreinigers

Deze kleine stoomreinigers hebben als accessoire alleen een spuitmond voor het reinigen van kleine hoekjes in keuken of badkamer.

Vloerreiniger

Een vloerreiniger met stoomfunctie gebruik je als een traditionele vloer mop, maar het grote verschil dat er uit de vloer mop hete stoom komt waar de vloer mee hygiënisch mee gereinigd wordt.

Slede stoomreinigers

Deze lijken op een stofzuiger, je trekt ze ook achter je aan, maar hebben een stoomfunctie en een waterreservoir en in sommige gevallen een vuil water afvoer reservoir.

Stoomreiniger – stoomdruk

De stoomdruk is belangrijk bij het reinigen van oppervlakken. Voor zwaar vervuilde klussen heb je een hogere druk nodig dan voor het reinigen van gestoffeerd meubilair. Let op dat je bij aankoop van een stoomreiniger de mogelijkheid hebt om de stoomdruk zelf in te stellen. Dit kan meestal bij de meer veelzijdige stoomreinigers. Heb je een stoomreiniger die alleen geschikt is om een vloer te reinigen, dan is het instellen van de stoomdruk niet nodig, die blijft constant.

Stoomreiniger – waterreservoir

Het waterreservoir is een belangrijke graadmeter hoe lang je met de stoomreiniger een oppervlak schoon maakt. Heb je bijvoorbeeld een reservoir van 2 liter dan kan je lang schoonmaken zonder dat je het waterreservoir hoeft bij te vullen.

Het waterreservoir moet makkelijk bij te vullen zijn zonder dat je het hele apparaat uit elkaar haalt. Lees daarom vooraf de gebruiksaanwijzing of de reviews van de stoomreiniger zodat je weet hoe gebruiksvriendelijk het apparaat is.

Bijkomend voordeel van een groot reservoir is dat je minder tijd verliest door steeds het apparaat bij te vullen en op te warmen om stoom te genereren. Voor een snel opgewarmd apparaat moet je gemiddeld 3 minuten uittrekken.

stoomreiniger- kind

Stoomreiniger – gebruiksgemak

Afhankelijk waar je de stoomreiniger voor nodig hebt, een handstoomreiniger of een multifunctionele stoomreiniger is het belangrijk dat je weer waar je het apparaat voor wil gebruiken.

stoomreiniger-gemak

Daarnaast is het ook het gewicht van belang, want 10 kilo een trap op sjouwen is lastig. Maar ook of de microvezel hoezen makkelijk zijn na te bestellen, of dat het snoer weggewerkt kan worden zijn belangrijk voor het makkelijk gebruiken van de stoomreiniger.

De prijzen variëren enorm en het is zonde als je een apparaat koopt waar je de handigheidjes en hulpstukken niet gebruikt. Gebruik je het apparaat wekelijks om de keuken of douchecabine te reinigen of 1 keer per jaar om je bankstel of vloerkleed op te frissen?

Stoomreiniger huren

Heb je bovenstaande tips gelezen en besluit je dat stoomreiniging handig is voor jouw huis maar wil je nog geen apparaat aanschaffen kijk dan of je een stoomreiniger huren voordeliger is. Ook als je eerst eens kennis wil maken met het schoonmaken met stoom is dit een goede optie.

stoomreiniger-glijden

Een stoomreiniger huren kan bij veel bedrijven. Je kan een multifunctionele stoomreiniger huren die geschikt is voor het reinigen van jouw terras, de vloer van de woonkamer, de keuken en als laatste de bekleding van jouw bank en de gordijnen. Zo maak je kennis met de veelzijdigheid van een stoomreiniger en dat is in de meeste gevallen handiger dan alleen een stoomreiniger voor de bank te huren of te kopen.

Welke stoomreiniger voor je bank

Welke stoomreiniger heb je nodig voor je bank? Dit is afhankelijk van waar je de stoomreiniger nog meer voor gebruikt en van je budget. Waar je op moet letten bij het schoonmaken van de bekleding van de bank is dat je een kleine zuigmond gebruikt. Hiermee kan je makkelijk in alle hoekjes komen.

stoomreiniger-bank-bank

Voor het schoonmaken van stoffen bekleding is een hele hoge stoomdruk niet nodig, die bewaar je voor het reinigen van je terras. Een stoomreiniger met instelbare stoomdruk is gewenst bij het stomen van textiel.

Een stoffen bank reinigen met stoom vergt wat voorbereiding, maar vooral heel veel schone microvezeldoeken. Rondom de zuigmond zit een microvezel overtrek. Na verloop van gebruik zal deze hoes vuil worden. Het is noodzaak om deze regelmatig te wisselen of goed uit te spoelen.

Stappenplan – bank reinigen met stoomreiniger

Stof en vuil opzuigen

Naast de perfecte stoomreiniger valt of staat het reinigen van de bank door het stofzuigen van de bekleding. Alle vuildeeltjes, rommel, haren stofdeeltjes en huidschilfers die op de stof liggen moet je eerst opzuigen. Doe je dit niet dan zal je de bekleding alleen nog maar vuiler maken door dit vuil met de stoom uit te smeren.

Neem dus de tijd voor dit klusje en zorg dat alle kieren en hoeken uitgezogen worden. Gebruik hiervoor een opzet stuk met harde borstel of met de pluizen borstel, zorg dat je de bekleding niet kan beschadigen. Leef je desnoods uit met de mattenklopper, maar doe alles om zoveel mogelijk stof en vuil te verwijderen.

stofzuiger-bank

Dit is ook het moment om pillen in de stof van de bank te verwijderen. Sommige stoffen hebben de neiging om te pillen, kleine bolletjes stof worden gevormd. Met een speciaal apparaatje kan je deze bolletjes “afscheren” zodat de stof er weer als nieuw uitziet.

Vlekken voorbehandelen

Bij sterk verontreinigde plekjes is het van belang om de vlek voor te bereiden. Laat de vlekkenverwijderaar kort intrekken zodat de vlek los kan weten. Dep daarna de vlek met een natte doek. Niet wrijven, want dan wrijf je de stof kapot. De meeste vlekken kan je met stoom alleen verwijderen, maar voor vlekken op basis van vet of olie heb je een sterker middel nodig om de vlek goed te verwijderen. Naast chemische middelen zijn er ook wat meer natuurlijke middelen zoals zuiveringszout, maïzena, alcohol of azijn te mengen met water en dit op de vlek aan te brengen.

bank-schoonmaken-handen

Na het voorbehandelen moet je het hele kussen reinigen, niet alleen het stukje met het vlekje. Anders is de kans dat je kringen krijgt groot.

Ook kan je voor de gehele bank een bekledingsreiniger gebruiken. Deze producten helpen om vuildeeltjes die in de stof zitten lost te weken. De bekledingsreiniger zal later door het stomen van de bank opgelost worden.

Let op bij het reinigen van de bank dat de stof geschikt is om met water te reinigen. Let daarbij op de betekenis van de was-symbolen die op het label van de stof staan. Is dit bijvoorbeeld een wastobbe met een kruis erdoor dan kan je de bekleding niet met water (of stoom) reinigen.

bank-schoonmaken-stoom

Probeer in ieder geval een klein stukje van de bekleding op een onopvallende plek schoon te maken.

We beginnen – bank reinigen met stoomreiniger

De bank is stofvrij, de vlekken behandeld en de stof voorbehandeld, het is tijd om te reinigen met stoom. Zorg voor het juiste opzet stuk passend bij de bekleding. Bij sommige apparaten kan je een schoonmaakmiddel voor de bekleding toevoegen.

Zorg in ieder geval dat er niet te veel stoom op de bekleding terecht komt. Kletsnatte stof is moeilijk droog te krijgen. Begin met de kussens. Losse kussens reinig je aan beide kanten, maar let wel op dat je eerst een kant laat drogen voor je met de andere kant begint. Dit om te voorkomen dat de kussens op de natte kant liggen en niet drogen waardoor weer vlekken en kringen kunnen ontstaan.

Begin steeds met een klein stukje van de stof tegelijk. Zuig het water zoveel mogelijk weg en ga daarna pas verder met een volgend stuk. Ook hier weer geldt dat de stof niet te nat moet worden.

Nadat je het meubelstuk hebt gereinigd heeft het tijd nodig om te drogen. Gebruik een goed geventileerde kamer of gebruik een ventilator om het droogproces te versnellen.

Let op de stoom uit het apparaat is heet! Onnodig te zeggen misschien, maar let op dat de stoom niet op je huid of in je gezicht komt.

stoom-heet

Na het reinigen met de stoomreiniger

Na het reinigen is de bank weer zo goed als nieuw. Nu is het moment om de bank te impregneren zodat vuil en vlekken nog makkelijker te verwijderen zijn. Naast het wekelijks goed reinigen van de bank met de stofzuiger en te voorkomen dat vlekken ontstaan blijft jouw bank jarenlang mooi en fris met een beetje hulp van jezelf en een beetje hulp van jouw stoomreiniger.

Meest gestelde vragen

Kan ik met een stoomreiniger een klein plekje schoonmaken?

Een stoomreiniger is handig om grote oppervlakken te reinigen. Wil je toch een klein plekje schoonmaken klik dan hier voor de tips.

Moet ik met een stoomreiniger toch vlekken voorbehandelen?

Sommige hardnekkige vlekken, zoals vlekken met vet of olie, zijn niet in een keer met stoom op te lossen. Klik hier waar je op moet letten.

Hoe groot moet een waterreservoir zijn? 

Een klein of een groot waterreservoir? Beide hebben voordelen, maar dit is afhankelijk waar je de stoomreiniger voor gaat gebruiken. Gebruik je de stoomreiniger voor de bank, voor het reinigen van een tapijt of voor het reinigen van de vloerbedekking? Klik hier voor de tips.

Kan ik met een handstoomreiniger de bekleding van de bank schoonmaken?

Voor het schoonmaken van een stoffen bank zijn speciale hulpstukken nodig. Lees er hier alles over.

Bank reinigen met stoomreiniger – hoe werk dat

Het is niet alleen de stoom die de klus klaart, ook de stoomdruk, de voorbereiding en de stoomreiniger zelf zijn van invloed. Hoe? Lees er hier alles over.

Kan ik met stoomreiniger zowel een vloer als bekleding reinigen?

Natuurlijk kan je een stoffen bank schoonmaken met stoomreiniger, maar voor een specifiek oppervlak groot of klein heb je verschillende soorten stoomreinigers. Lees er hier alles over, maar je kan ook een stoomreiniger huren. De voordelen daarvan lees je hier.

Heb je evenveel stoom nodig voor het reinigen van een bank als voor het reinigen van een vloer?

Om een bank te reinigen met een stoomreiniger heb je minder stoom nodig dan voor het reinigen van de vloer. Afhankelijk van de stoomdruk en het te reinigen oppervlak zijn er zaken waar je goed op moet letten. Lees hier verder.

You may also like