Home Alledaagse problemen Schoot blijft hangen. Wat moet je nu doen?

Schoot blijft hangen. Wat moet je nu doen?

by admin

 

De dagschoot is het sluitmechanisme in het slot. Wanneer de deurkruk omhoog of omlaag wordt bewogen, is dit vergrendelingsmechanisme zichtbaar. De grendel zorgt ervoor dat de deur gesloten is. Als de deur uit de klink komt, kan de deur worden geopend.

In sommige gevallen kan de grendel van het slot vast komen te zitten. De schoot kan niet meer correct terugveren en de schoot van het slot zit vast. Hierdoor kan de deur niet meer geopend worden. De bevestigingsbouten kunnen ook vast zitten. Als je de deur op slot doet, kun je de grendel zien. In de meeste gevallen is er een schoot en een vaste bout. Als de bouten van het slot vast zitten, zijn dit de belangrijkste tips.

Dagschoot van het slot blijft hangen 

Stel je voor. Laat de deurkruk zakken, maar de dagschoot in de deur blijft. Doordat de schoot in het metalen frame van het slot blijft zitten, is het niet meer mogelijk om de deur te sluiten.Je probeert met een schroevendraaier de dagschoot los te krijgen, de kruk iets minder ver naar beneden te doen of de deur op slot te draaien. Echter zijn dit oplossingen van tijdelijke duur. Het probleem zal hierdoor op het lange termijn niet verholpen worden.  Wat moet je dan wel doen?

Meerdere oorzaken 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom de dagschoot in het slot blijft hangen. Dit kan komen, doordat:

  • De dagschoot niet voldoende terug veert
  • De dagschoot afgebroken of kapot is
  • De dagschoot vast zit
  • De dagschoot te ver uit steekt
  • De dagschoot blijft steken

De dagschoot werkt niet meer 

Er zijn veel redenen waarom de deurvergrendeling kan breken. Om verschillende redenen, als de grendel niet meer werkt, zijn er verschillende soorten oplossingen. De meest voorkomende oplossingen voor deze problemen zijn:

Dagschoot veert niet meer en/ of steekt te veel uit 

De binnendeur en/of buitendeur werken mogelijk niet meer goed. Als de dagschoot te veel uitsteekt of de dagschoot niet meer omhoog komt, is het verstandig om deze opnieuw af te stellen. U kunt de dagschoot ook zelf afstellen.

Dagschoot is verborgen 

Een mogelijke reden is dat de grendel werd dichtgeslagen en verbogen. U kunt dit testen door de dagschoot met de hand in het slot te duwen. Als deze clips nog aanwezig zijn, zal de dagschoot verbuigen. De oplossing is om de bout recht te trekken en in te spuiten met een slotspray.

Defect slotmechanisme 

Wanneer het vergrendelingsmechanisme faalt, kan de grendel achter het voorpaneel vast komen te zitten. Een mogelijke oorzaak is sluit slijtage. Omdat de eisen aan sloten voor binnendeuren niet zo streng zijn, kunnen de sloten na een paar jaar verslijten. De oplossing voor dagschoot die niet meer werken, is het vervangen van het slot.

Stappenplan voor het afstellen van de dagschoot

Stap 1: Gebruik een schroevendraaier om de schroeven aan de zijkant van het frame los te draaien. Op deze manier kun je de dagschoot afstellen omdat deze losser komt te zitten.

Stap 2: Trek het uiteinde van de dagschoot eruit. Draai de schroef weer vast als de dagschoot op zijn plaats zit. Het is belangrijk om dit te doen zonder de dagschoot te verplaatsen.

Stap 3: Sluit de deur en kijk of de deur correct is vergrendeld. Als de vergrendeling nog steeds niet goed werkt, moet u de vergrendeling zodanig vastzetten dat deze uiteindelijk goed sluit.

Deurklink verkeerd afgesteld 

Het kan gebeuren dat de deurklinkschroeven los zitten, waardoor de deurklink van de deur valt. Het kan gebeuren dat de dagschoot en deurkruk niet op één lijn liggen tijdens het vervangen. Een oplossing kan zijn om de schroef van de deurklink vast te zetten. 

Een andere oplossing is om het slot uit de deur te halen. Aan de achterkant van het slot, ter hoogte van de dagschoot, zit een gat met een schroef. De functie van de schroef is het omdraaien van de dagschoot. Wanneer je deze schroef verder aandraait, zal de dagschoot mogelijk weer op de juiste plek zitten en weer goed functioneren. 

Bij het verwijderen van het slot is het belangrijk om op een paar dingen te letten. Het kan zijn dat het slot niet verwijderd kan worden omdat er ringen rond het handvatgat en het sleutelgat zitten. Het kan worden verwijderd door een schroevendraaier in de groef van de ring te steken. Is dit niet oké? Dan kun je de schroevendraaier tussen de deur en de krans loswrikken.

Dagschoot komt op de sluitplaat

De deur kan ook iets naar beneden vallen, waardoor de grendel de slagpin raakt in plaats van de sluitplaat. De beste oplossing is om een ​​zwaarder scharnier te plaatsen of het scharnier aan te passen. Het scharnier kan alleen worden afgesteld als de kwaliteit van de scharnierpen nog goed is. Zo niet, dan kunt u alleen een nieuw scharnier plaatsen.

De nachtschoot blijft hangen

Het kan ook gebeuren dat de vergrendeling vast komt te zitten. In de meeste gevallen blijft de dagschoot hangen omdat deze veel zwakker is dan een nachtschoot.Een nachtschoot is namelijk niet verend en ook niet afgeschuind. Het kan echter wel gebeuren dat de nachtschoot is geblokkeerd. Verschillende oplossingen om een geblokkeerde nachtschoot werkend te krijgen zijn:

  • Door van binnenuit tegen de cilinder aan te duwen is het mogelijk om de nachtschoot te deblokkeren.  Door het slot vervolgens te openen en de nachtschoot iets af te veilen en te smeren met slotspray, kan het probleem verholpen worden.
  • Het kan gebeuren dat de deur door zwakke scharnieren of door een andere oorzaak is weggezakt. Door de deur iets op te tillen kan het zo zijn dat de nachtschoot weer in de sluitkom komt te zitten. Wanneer de nachtschoot weer op de juiste plek zit, werkt hij mogelijk weer als vanouds. 

Als de nachtschoot blokkeert of er een ander probleem is, is het verstandig om dit probleem snel op te lossen. Wanneer de deur niet op slot zit is het vatbaar tegen de inbraakmethode ‘flipperen’. Door een stuk plastic tussen de dagschoot te zetten, als deze niet op slot zit, is het mogelijk om de deur te openen. 

Alle oplossingen tegen een defecte schoot

Een magnetisch slot monteren 

Het installeren van een elektromagnetisch slot kan ook bouwschade voorkomen. Omdat de grendel in de magnetische deurgrendel is geklikt, is de grendel niet meer zichtbaar. Hierdoor kan de deur probleemloos worden gesloten en heeft u geen last van beschadiging van de dagschoot. Pas als de deur gesloten is, wordt de schoot door de magneet naar buiten getrokken en wordt ook het deurslot uitgetrokken.

Anders is de werking van het elektromagnetische slot hetzelfde. De deur hoeft alleen met de deurkruk te worden geopend en gesloten. Sommige elektromagnetische sloten hebben een vergrendelingsmechanisme. Hierdoor is er geen bevestigingsbout en kan de bevestigingsbout niet uit het slot hangen. Het magneetslot heeft ook een strakke uitstraling en is daarmee een verlengstuk van je interieur. Het slot type is geschikt voor verschillende soorten binnendeuren.

Slotenexpert

Wilt u geen last hebben van sloten of bevestigingsbouten die niet terugveren of beschadigde vergrendelingen of bevestigingsbouten? Schakel dan een ervaren slotenmaker in. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn waarom de schoot niet meer werkt.  Een expert heeft net meer kijk op de situatie, waardoor het probleem snel opgelost kan worden. Een zeer gemakkelijke manier om binnen te komen.

Veelgestelde vragen

Wat moet je doen als het slotmechanisme defect is?

Klik hier voor meer informatie.

Wat moet je doen als de dagschoot is verborgen?

Klik hier voor meer informatie.

Wat zijn alle oplossingen tegen een defecte schoot?

Klik hier voor meer informatie.

You may also like