Home Doe het Zelf OUDE ELEKTRA DRADEN VERVANGEN

OUDE ELEKTRA DRADEN VERVANGEN

by admin
oude draden elektra

Oude elektra draden op tijd vervangen

De elektrische bedrading is de onzichtbare motor van een huis. Je gebruikt elektriciteit voor verschillende apparaten in alle kamers van de woning en in de tuin. Oude elektra draden kan je niet zomaar wegtrekken of aansluiten aan nieuwe draden. Lees hier alles over waar je op moet letten bij het vervangen van oude elektra draden.

Wat is een elektra draad

Elektradraden of installatiedraden zijn draden die worden gebruikt in elektrische installaties en hebben een massieve koperen kern. Om de koperen kern te beschermen wordt isolatiemateriaal gebruikt gemaakt van vinyl.

De juist draaddikte of diameter van de kabels is belangrijk. Als je te veel stroom tegelijk door de kabel stuurt heb je grote kans op oververhitting met brand of kortsluiting tot gevolg. Voor elektra kabels is in de NEN1010 richtlijn opgenomen wat de dikte van de koperen kerndraad moet zijn.

Waarom oude elektra draden vervangen

Oude elektra draden kunnen lang meegaan, maar hebben geen oneindige levensduur. Het isolatiemateriaal dat om de kabel zit zal op den duur minder worden in kwaliteit.

Dit zijn duidelijke tekenen dat jouw oude elektra draden vervangen moeten worden:

  • Kleine schokjes bij het aanraken van de schakelaar
  • Stoppen slaan regelmatig door
  • Lampen gaan flikkeren
  • Je ruikt een brandlucht

Met name oude huizen hebben kabels waarvan de kern van aluminimum gemaakt is. Dit materiaal kan minder stroom door de kabel sturen. Koppel je deze kabels toch, dan heb je grote kans op oververhitting met brand of kortsluiting tot gevolg. Geen fijn idee, daarom leggen we uit hoe je het beste de oude elektra draden vervangt.

Kleur oude elektra draden

Bij installatie van 230 Volt worden sinds 2001 in Europa dezelfde vaste kleuren voor de draden gebruikt. Elke draad heeft een eigen kleur, een eigen benaming en een eigen functie.

Heb je een huis met elektrische bedrading van voor 2001 dan kunnen de installatiedraden afwijkende kleuren hebben. De meest voorkomende zijn:

  • Nu Bruin – Fasedraad – vroeger groen
  • Nu Blauw – Nuldraad – vroeger rood
  • Nu Geel/groen – Aardedraad – vroeger grijs
  • Nu Zwart – Schakeldraad – is gelijk gebleven

Kernmateriaal oude elektra draden gevaarlijk

Zoals gezegd, voldoet het kernmateriaal van oude elektra draden niet meer aan de moderne eisen of krijg je schokjes of last van knipperende lampen dan is het tijd om de oude draden elektra en mantelbuizen te vervangen. Elektra draden vervangen is geen simpele klus, het gaat om de veiligheid van jouw huis en de bewoners.

Elektriciteit is niet zichtbaar en levensgevaarlijk. Omdat het niet zichtbaar is weet je niet of er spanning op de draden staat. Als je gaat beginnen aan het vervangen van oude elektra draden zorg dan dat je werkt met de beste materialen en zorg voor een goede beveiliging.

Oude elektra draden zijn vaak een verrassing

Zeker in oude of verbouwde woningen komt het wel eens voor dat er nieuwe draden zijn toegevoegd terwijl de oorspronkelijke oude elektra draden in de oude bedradingskleuren ook aanwezig zijn. Ook kan het voorkomen dat oude draden en nieuwe draden in een mantelbuis zitten. Ook hier zijn regels aan verbonden om kortsluiting te voorkomen.

Als bovenstaande zaken het geval zijn dan heb je nooit de zekerheid of de bedrading op de juiste wijze en de draden met de juiste kleuren gemonteerd zijn. Wees zeker van je werk of laat de oude elektra draden controleren door een erkend installateur. Hiermee voorkom je gevaarlijke installaties.

Oude elektra draden koppelen met lasklem of kroonsteen

Als je zeker weet dat je een draad in de juiste kleur, met de juiste kern en via een mantelbuis volgens de NEN1010 norm gekoppeld kan worden dan is de volgende vraag of je een lasklem of een kroonsteentje gebruikt om de draden te koppelen.

Beide systemen hebben voor- en nadelen.

Een lasklem gebruiken

Een lasklem is een makkelijke en eenvoudige manier om oude elektra draden aan elkaar te lassen. De gestripte elektra kabel wordt in een klem gestoken en maakt contact met andere ingeklemde draden. Hierdoor komt een stevige verbinding tot stand.

Je moet een draad voldoende strippen om de ingeklemde draden goed contact te laten maken. Als je een transparante lasklem gebruikt dan zie je precies wat je doet en of je een goede verbinding hebt gemaakt.

Is de verbinding niet helemaal in orde dan raad ik aan de klem niet nog eens te gebruiken omdat de lasverbinding bij herhaaldelijk gebruik niet meer helemaal betrouwbaar is en de kans op een storing of uitval na verloop van tijd zal toenemen.

Een kroonsteentje gebruiken

Een kroonsteentje is prima geschikt om een soepele draad van bijvoorbeeld een lamp aan een andere elektradraad te verbinden.

Strip de draden met de striptang om ongeveer 1 cm van het koperdraad bloot te leggen. Draai de schroefjes van het kroonsteentje los. Draai de schroefjes er niet geheel uit. Plaats de gestripte draden in het kroonsteentje en draai de schroefjes stevig aan.

Een soepele draad gaat sneller rafelen, zeker door het schroefje. Een rafelende koperdraad is dunner en daardoor een potentieel brandgevaar omdat er meer stroom door minder draadjes loopt. Als je dit wilt voorkomen bij oude elektra draden dan kan je om het uiteinde een adereindhuls plaatsen. Een adereindhuls wordt gebruikt om een stevige verbinding te maken tussen de kern van koperdraden en het kroonsteentje.

Conclusie

Wil je een elektra draad verbinden of je gaat een stopcontact aansluiten of aftakkingen maken, gebruik dan altijd een lasklem. Je kan hiermee eenvoudig twee of meer draden op elkaar aansluiten. Bij een kroonsteentje kan dit niet veilig want meerdere draden onder een schroefje is vragen om problemen. Een kroonsteentje is wel weer handig voor simpele klusjes zoals een lamp aansluiten.

Meest gestelde vragen

Ik wil een lamp aansluiten met oude elektra draden via een kroonsteentje, kan dat?

Een makkelijke verbinding is te maken via het vertrouwde kroonsteentje. Let wel op de draad niet gaat rafelen. Hoe je dit voorkomt lees je hier.

Wat is het voordeel van een transparante lasklem?

De gestripte elektra kabel wordt in een klem gestoken en maakt contact met andere ingeklemde draden. Voordeel van een transparante versie lees je hier.

Ik heb oude elektra kabels, hoe kan ik die het beste koppelen?

Let goed op, veiligheid voor alles bij het koppelen van oude elektra kabels. Er zijn bepaalde regels waar je op moet letten. Lees ze hier.

Ik heb oude elektradraden met verschillende kleuren, hoe kan dat?

Bij installatie van 230 Volt worden sinds 2001 in Europa dezelfde vaste kleuren voor de draden gebruikt. Elke draad heeft een eigen kleur, een eigen benaming en een eigen functie. Heb jij oudere elektra draden in jouw huis? Lees dan hier hoe je ze koppelt.

Hoe weet ik dat ik mijn oude elektra draden moet vervangen?

Oude elektra draden kunnen lang meegaan, maar hebben geen oneindige levensduur. Lees hier wat de gevolgen zijn zodat je weet dat je jouw kabels moet vervangen.

Mijn kabels hebben een kern van aluminium, kan ik deze koppelen?

Met name oude huizen hebben kabels waarvan de kern van aluminimum gemaakt is. Dit materiaal kan minder stroom door de kabel sturen. Doe je dit toch dan lees je hier wat er gebeurt.

Kan ik meerdere draden en aftakkingen met een kroonsteentje aansluiten?

Een kroonsteentje is veilig voor het verbinden van draden, maar voor het maken van een aftakking heb je een andere techniek nodig. Lees hier waarom.

You may also like