Home Alledaagse problemen Ontkalken met azijn

Ontkalken met azijn

by admin

Iedereen heeft het in huis, azijn. Maar kan ik hiermee mijn apparaten ontkalken? Wat zijn de verhoudingen en werkt het ook echt? In dit artikel gaan we kijken hoe en wat je kan ontkalken met azijn. 

Kan ik ontkalken met azijn?

Ja. Azijn is niet schadelijk. Het klopt dat schoonmaakazijn een ontkalkende werking heeft. Maar is het wel goed voor mijn apparaten om deze met azijn te ontkalken? Voor sommige apparaten is azijn een goede vervanger. Azijn bevat verschillende zuren die kalk tegen gaan. Hieronder ga ik jou vertellen voor welke apparaten je azijn kan gebruiken als ontkalkingsmiddel. Het is goedkoop en heb jij zeker in huis. Je kan de azijn zelf zo dik maken als jij wilt. 

Met welke azijn moet ik ontkalken? 

Azijn is een goedkoop middel waarmee je veel kunt ontkalken. Je kunt kiezen uit natuurazijn of de schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is een chemisch product. Schoonmaakazijn mag niet bij voedsel worden gebruikt (denk hierbij ook aan jou koffiezetapparaat). Als je natuurazijn gebruikt, neem dan de witte azijn. Azijn bevat zuur en kan voor sommige ondergronden zoals bijvoorbeeld marmer en natuursteen schadelijk zijn.

Olijven, Olie, Voedsel, Keuken, Azijn, Gezonde

Wat kan ik ontkalken met azijn? 

Je kunt het gebruiken voor;

  • Lichte kalkaanslag in de wc  
  • Om de badkamer en keuken te ontkalken
  • Om de waterkoker te ontkalken
  • Kranen ontkalken
  • Wasmachine ontkalken 

WC

Als je geen problemen hebt met de geur van schoonmaakazijn en heb je een lichte kalkaanslag in je wc dan kun je prima met schoonmaakazijn aan het werk om het kalk te verwijderen. Heb je daarentegen een behoorlijke kalkaanslag in je toiletpot dan kun je beter gaan werken met een professionele ontkalker. Deze werkt beter en sneller.

Badkamer

Als je jouw douchekop, tegels of wasbak wilt ontkalken dan kan je hier makkelijk en snel azijn voor gebruiken. Als de kalk zich al maanden heeft opgestapeld dan is het aan te raden om een ontkalker te halen speciaal voor jouw badkamer. Voor lichte kalkaanslag is azijn een goede oplossing. Je koopt het voor nog geen euro in de dichtstbijzijnde supermarkt. Als je de tegels kalkvrij wilt maken doe je wat azijn op een spons en schrobben maar.

Waterkoker 

Een waterkoker is makkelijk te ontkalken. Vul de waterkoker met een mengsel van water en azijn. Zorg ervoor dat de helft water is en de andere helft citroensap of azijn. Zet je waterkoker aan en laat het geheel koken. Laat de waterkoker daarna een kwartier staan om te laten afkoelen en giet de waterkoker leeg.

Kranen

Elke soort kraan kan ontkalkt worden met azijn. Zorg dat je een doekje om de kraan heen knoopt en dat deze helemaal nat is van de azijn. Heb je last van ernstige kalkaanslag op jouw kraan laat dan het doekje er een hele nacht omheen zitten. De losse onderdelen van een kraan kan je in een bakje leggen en dan ook een nacht laten liggen. 

Tik, Black, Kraan, Keuken, Zinken

Wasmachine 

Een wasmachine kan goed ontkalkt worden met azijn. Dit doe je door een goeie scheut natuurazijn in een lege wasmachine te gooien (dus niet in het bakje voor de wasverzachters) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.

Ontkalken met azijn verhouding? 

Zorg dat je een mengsel maakt van ⅓ azijn en ⅔ water. Dit kan je doen in een speciale bak of in de gootsteen. 

Wat niet te doen

De apparaten hierboven zijn de apparaten die je wel met azijn kan ontkalken. De andere apparaten zijn niet geschikt om te ontkalken met azijn. In het bijzonder wil ik nog even het koffiezetapparaat benoemen. Dit is een veel voorkomende fout en online staat er veel verschillende dingen over. 

Koffiezetapparaat

Een koffiezetapparaat kan je niet met azijn ontkalken. Het zuur van de azijn zorgt er voor dat de leidingen en binnenkant van het koffiezetapparaat beschadigen en zorgen ervoor dat jouw koffiezetapparaat kapot gaat. 

Bedrijven hebben ook speciale ontkalkingsmiddelen voor jou koffiezetapparaat. De garantie van de meeste koffiezetapparaten geldt ook niet meer als je azijn gebruikt.

Koffie, Machine, Thee, Automatisch

Meest gestelde vragen 

Heeft een azijn een ontkalkende werking? 

Azijn heeft een ontkalkende werking. Klik hier voor de uitleg. 

Welke azijn moet ik gebruiken om te ontkalken? 

Je hebt natuurazijn en schoonmaakazijn. Klik hier voor de juiste azijn.

Wat kan ik ontkalken met azijn?

Klik hier om precies te kijken wat je wel kan ontkalken met azijn.

Kan ik mijn waterkoker ontkalken met azijn? 

Ja je kan jouw waterkoker ontkalken met azijn. Kijk hier hoe je dit doet. 

Wat is de verhouding om te ontkalken met azijn?

Kijk hier voor de verhouding. 

Wat moet ik niet ontkalken met azijn?

Er zijn een aantal dingen die niet ontkalkt kunnen worden met azijn. De belangrijkste staat hier. 

Kan ik mijn wasmachine ontkalken met azijn?

Ja je kan jouw wasmachine ontkalken met azijn. Kijk hier hoe je dit doet.

You may also like