Home Alledaagse problemen Ongewenste mail weren

Ongewenste mail weren

by admin

Helemaal klaar met al die spam mailtjes? Het is niet nuttig, voegt niks toe en je hebt er eigenlijk alleen maar last van. Wie heeft jouw e mailadres en wat kan een bedrijf er mee doen? Geen zorgen. Wij vertellen hier hoe je dit in de toekomst voorkomt en hoe jij van ongewenste e mails afkomt.

Soorten spam

Er zijn 2 verschillende soorten spam.

  1. Je hebt spam van bedrijven, denk aan online shoppen en bedrijven waar je een bestelling hebt geplaatst. Het bedrijf heeft jouw mailadres opgeslagen en kan dit gebruiken in de toekomst om deal en reclame mee te maken in jouw mailbox.
  2. Ook heb je spam mails van bedrijven of organisaties die jij niet kent en nog nooit hebt gezien. Dit zijn de echte spam mails.

Voor beide spam mails geldt dit artikel en per kopje wat je moet doen.

Hoe kom ik van spam af?

Gebruiks markeringen

Wat is er belangrijke mail en wat niet? Hoe herkent mijn mail dit? Een belangrijke stap in het filteren van e-mail is, bepalen wat belangrijk is en wat niet. Gebruik de mogelijkheid: markering, bijvoorbeeld in Outlook met vlaggetjes dit is om belangrijke mail te markeren. Op deze manier gaat jouw e mail in de gaten krijgen van wat belangrijk is en wat niet. De ongewenste e mail gaat in de toekomst naar jouw spam en die map kan je in een keer leeg maken. Dit geldt voor elke spam mail.

Houd je mail adres privé. 

Het is belangrijk om jouw mailadres voor jezelf te houden. Andere websites kunnen daardoor niet zomaar jouw mailadres gebruiken. Als je je ergens moet aanmelden of een nieuwsbrief inschrijving krijgt, doe dit dan niet. Tenzij noodzakelijk, bijvoorbeeld bij een bestelling die je plaatst.

Mail adres niet zomaar ergens plaatsen. 

Ga voorzichtig om met jouw e-mailadres. Plaats het vooral niet online, bijvoorbeeld in een bericht op sociale media, maar ook niet op een website. Verstuurders van spam berichten zoeken het web af naar e-mailadressen. Doe dit alleen als het noodzakelijk is om jouw mail af te geven.

Selectief afmelden op mails

Als jij je ooit hebt aangemeld op de nieuwsbrief bij een bestelling online krijg je deze mailtjes. Je kunt de afmeldlink in de mailtjes gebruiken bij nieuwsbrieven of mailings waar je je voor aangemeld hebt. De afmeldknop staat onderaan de mail.   

Let op: gebruik niet de afmeldlink bij echte spam van onbekende bedrijven. Doordat de spammers zien dat het mailadres actief is, kunnen ze zelfs meer spam gaan sturen. Blokkeer de mails in dat geval.

Alternatief e-mailadres

Om te voorkomen dat jouw mailadres gebruikt wordt voor spam berichten en ongewenste mailtjes. zorg dan dat je een mailadres gebruikt die jij niet gebruikt. Vul tijdelijke of andere e-mailadressen in voor eenmalig gebruik. Denk goed na voordat je je eigen mailadres invult? Ken ik de site? Heb ik hier vaker iets besteld? Voor een tijdelijk mailadres kun je verschillende sites gebruiken.

Dingen die je niet moet doen

  • Spam mail openen. Als je een spam mail opent dan zal er door de spammers een melding rondgaan dat het mailadres in gebruik is. Dit is een teken om nog meer spam mails te sturen. Open dus nooit een spam mail maar gooi deze gelijk in de prullenbak. 
  • Als je de mail dan al geopend hebt zorg dan dat je niet in de spam mail op de knop afmelden klikt. Heb jij je ingeschreven op een nieuwsbrief en weet jij wie de afzender is kan je wel op afmelden klikken. Het bedrijf zal de nieuwsbrief niet meer versturen. Als je de afzender niet herkent dan moet je niet op afmelden klikken. Dit is een echte spam mail.

Waarom ontvang jij spam mail? 

Waarom gebruiken ze jouw mailadres voor die onzin? In veel gevallen is dit heel onbewust gegaan. Je hebt je aangemeld op een website of ingeschreven voor een nieuwsbrief. 

Spammers hebben een systeem waarin e mail accounts van over het hele internet gehaald worden. Als zij jouw mailadres niet hebben kunnen ze door te hacken van andere accounts alsnog bij jouw mailadres terecht komen. 

Door jouw mailadres zo min mogelijk te delen, tenzij noodzakelijk, voorkom je dat jouw mailadres gebruikt wordt voor dit soort spam mailtjes

Meest gestelde vragen 

Wat voor soorten spam heb je?

Je hebt 2 soorten spam. Lees hier welke er zijn en waar jij last van hebt.

Hoe voorkom ik spam mail in de toekomst? 

Lees hier hoe je spam mail voorkomt in de toekomst. 

Helpt het om een nep mail adres te gebruiken? 

Ja dit kan zeker helpen. Je hebt er verschillende sites voor. Kijk hier voor de goede uitleg.

5 tips om spam mail te voorkomen in de toekomst.

Lees hier precies hoe je het voorkomt. 

Waarom krijg jij spam mail?

Jij wordt niet uitgekozen door iets of iemand. Klik hier voor de duidelijke uitleg. 

You may also like