Home Doe het Zelf EEN OLIEVAT BBQ MAKEN DOE JE GEWOON ZELF

EEN OLIEVAT BBQ MAKEN DOE JE GEWOON ZELF

by Eric

Een olievat bbq maken doe je gewoon zelf
Hoe maak je een bbq van een olievat? Of maak je liever een rookoven? We gaan met een stappenplan uitleggen hoe je deze klus het beste aanpakt. Welke (gerecyclede) materialen heb je nodig om een olievat bbq te maken en heb je de juiste gereedschappen en veiligheidsmaterialen om in een olievat te snijden? Wat past er in jouw budget? Hieronder vind je alle informatie om snel aan de slag te gaan.

zelf-olievat-bbq-maken

Voorzorgsmaatregelen voor je begint te slijpen in een olievat

Zelf een olievat bbq maken vergt wat voorbereiding. Je slijp je een aantal openingen in een olievat. In een oud olievat heeft waarschijnlijk olie of benzine gezeten. Zorg dat de resterende vloeistof uit het vat gehaald wordt en lever dit in bij de milieu straat. In het vat kunnen gassen achterblijven. Als je gaat werken met de handslijpmachine kunnen er vonken ontstaan. Gassen en vonken zijn niet altijd een goede combinatie. Zorg ervoor dat gassen uit het vat kunnen ontsnappen voor je begint met snijden van het metaal. Bij een bbq maken van een olievat geldt veiligheid voor alles!

olievat-bbq-veiligheid

Er zijn een paar trucjes om gas uit de het olievat te verwijderen. Vul het vat met zand of water, de gassen worden er dan uitgedrukt. Zorg wel dat het vat weer droog is als je aan de slag gaat. Gas verwijderen kan ook met een vuilniszak die je in de vul mond propt en opblaast (met een pompje) en op deze manier de gassen uit het olievat drukt. Of laat het vat een aantal maanden staan met een geopende vul mond.

Maak je een liggende of staande bbq van een olievat en wat zijn de voordelen

Voordeel van het zelf maken van een olievat bbq is dat je zelf kan bepalen hoe jouw ideale bbq eruit komt te zien. Wil je een groot oppervlak om te barbecueën en een deksel om de temperatuur in de bbq te regelen, dan is een liggend geplaatste olievat bbq een uitkomst. Ook kan je door middel van een buizenframe zelf jouw ideale werkhoogte bepalen.

Heb je genoeg aan een kleiner oppervlak om te barbecueën dan is een staande olievat bbq ideaal. Een staande olievat bbq neemt ook minder ruimte in. Voor later op de avond als het wat koeler wordt is de staande olievat bbq een ideale vuurkorf.

Beide modellen van deze zelfgemaakte barbecue kan je mobiel maken door er wielen onder te plaatsen. Zo staat de barbecue nooit in de weg. Gebruik hiervoor speciale zware kwaliteit zwenkwielen met een draagvermogen van 150 kilo. Vergeet vooral het remwiel niet!

Bij de liggende barbecue plaats je de wielen aan het frame en bij de staande barbecue monteer je de wielen op een dikke metalen plaat waar je de olievat bbq op plaatst. Na gebruik rol je de afgekoelde barbecue aan de kant of in de schuur.

Heb je jouw keuze gemaakt?

liggende-olievat-bbq
staande-olievat-bbq

Wat heb je nodig voor jouw liggende olievat bbq

Met onderstaande materialen maak je zelf een barbecue die helemaal aan jouw wensen is aangepast. Je kan zelf de hoogte van het frame bepalen, wil je de olievat bbq liggend of staand maken of een kleurtje geven? Alles kan, maar we beginnen met de basis.
Het uitsnijden van de deksel en het op de juiste manier bevestigen van de scharnieren is best lastig, maar met een dosis goede moed en 4 uur vrije tijd gaat dit je zeker lukken!
De (gerecyclede) materialen die je nodig hebt zijn:
• Olievat
• Handslijpmachine met een flexsnijschijf metaal
• Dikke stift waarmee je duidelijke lijnen kan tekenen
• Draadeind
• Stalen hoeklijn profiel
• Metalen buis
• 3 scharnieren van metaal
• Houten handvat
• Boormachine met verschillende boortjes
• Boutjes en moeren
• Stalen ketting
• Buiskoppeling met haak
• Optioneel zwenkwielen en hittebestendige verf
Daarnaast heb je natuurlijk een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen nodig.

Handleiding voor de liggende olievat bbq

Leg het olievat op een vlak oppervlak, en zorg dat de ton niet weg kan rollen. Plaats bijvoorbeeld twee stoeptegels of twee wiggen tegen de ton of, als het past, zet het olievat klem tussen je eigen benen. Zo kan je genoeg kracht zetten met de slijpmachine zonder dat de ton weg kan rollen.

Voor het uitsnijden van de deksel is het belangrijk dat je eerst de plaats bepaalt waar de deksel op de ton moet komen. Voor de opening maak je een uitsnede van een derde van de ton. Je hebt dan genoeg ruimte om te barbecueën en de deksel opent ver genoeg, zonder dat de ton kan kantelen. Dit is een suggestie, want je kan de klep groter of kleiner maken, net wat past in jouw project. Blijf zeker 15 cm van de zijranden, zo blijft de stevigheid van het olievat behouden en zal het deksel mooi sluiten.

Om de plaats van de opening te bepalen teken je met een dikke stift een duidelijke lijn op de plaats waar de uitsnede moet komen. Deze hulplijn zorgt ervoor dat je in een rechte strakke lijn door het metaal slijpt. Trek een rechte lijn langs een houten lat of het stalen hoeklijn profiel. Een ander slim trucje is het gebruiken van schilders tape om de zaagsnede te bepalen. Je zaagt strak langs de tape.

Met de haakse slijptol slijp je in een strakke lijn door het metaal. Let er op dat je de juiste (metaal) schijf hebt voor deze klus. Na het slijpen zijn de randen van de uitsnijding en de deksel heet. De randen zijn haarscherp! Ook zitten er bramen aan de rand die je moet verwijderen. Je kan deze afbramen met een vijl of met een speciale afbraamschijf voor de haakse slijper.

Plaatsen van de scharnieren

Nadat de deksel is afgekoeld en de randen zijn afgewerkt, moeten de drie scharnieren goed verdeeld over de deksel aangebracht worden. Plaats een scharnier in het midden van de deksel en de andere twee scharnieren op ongeveer 5 centimeter van het uiteinde van de deksel. De schroeven van de scharnieren zitten aan de buitenkant van de barbecue.

Om de scharnieren recht te plaatsen zodat de deksel netjes sluit is het van belang eerst goed af te tekenen waar de gaten van het scharnier geboord moeten worden, zowel in de deksel als op het olievat. Begin met de plaatsen van de scharnieren op de ton, zet ze vast en teken daarna de gaten voor de scharnieren op de deksel. Zet met een dikke stift een duidelijke stip en boor de gaatjes. Na het plaatsen van de scharnieren kan je de deksel verder afwerken.

Voor een nette afwerking van de opening van de barbecue en van de onderkant van de deksel gebruik je de stalen U-profielen. Door deze langs de rand van de barbecue en langs de onderkant van de deksel te monteren. Bij het sluiten van de klep vallen de twee profielen tegen elkaar en sluit de deksel beter aan op de barbecue. De stalen profielen zet je vast met schroeven.

Plaatsen van het handvat

Plaats een handvat aan de voorkant van de deksel. Dit kan een kant en klaar handvat zijn of een zelfgemaakt handvat van een houten steel of een stuk van een metalen pijp. Gebruik een stuk draadeind aan beide zijden van het handvat om het handvat zo ver mogelijk van de deksel af te monteren. Hiermee voorkom je dat het handvat verbrand of te heet wordt door de stralingswarmte van de barbecue.

Voor de veiligheid maak je een ketting aan de deksel als valbeveiliging zodat deze niet naar achteren valt als de klep open staat. Gebruik hiervoor aan beide zijdes van het olievat twee ringen die je aan de zijkanten bevestigd en waar tussen je een stuk ketting plaatst met de exacte lengte van de openstaande deksel.

De deksel is klaar, de barbecue is mooi afgesloten, maar dit is niet bevorderlijk voor het vuurtje in de barbecue. Vuur heeft zuurstof nodig voor een goede ontbranding. Daarom maken we aan de zijkant van de barbecue een aantal luchtgaten voor een goede luchtcirculatie. Boor ongeveer 20 gaatjes aan de zijkant van de barbecue ter hoogte van waar het hout of de kolen komen te liggen.

Het frame

De ton van de olievat bbq is klaar! Voor het frame waar de barbecue op ligt gebruik je stevige metalen buizen. De maat van de buizen is afhankelijk van wat je een prettige werkhoogte vindt voor de barbecue en hoe breed het olievat is.

De zijkanten van het frame vormen een kruis. De twee kruisvormige zijkanten worden verbonden met een horizontaal geplaatste buis. Boor gaten in het buizenframe waar de schroeven moeten komen.

Om te voorkomen dat het frame openklapt bevestig je een stalen ketting aan de bovenkant van de voorste naar de achterste horizontale buis. De bevestiging maak je met een buisklem met oog of een buiskoppeling met haak waartussen je de ketting op kunt hangen. De ketting zorgt dat de zware olievat bbq niet door het frame zakt en moet van stevige kwaliteit zijn. Na gebruik van de olievat bbq is het frame weer makkelijk in te klappen.

Olievat op wielen

Wielen zijn optioneel maar wel heel makkelijk! Afhankelijk van de dikte van de gebruikte buizen kies je de zwenkwielen die passen bij jouw frame. Gebruik hiervoor speciale zware kwaliteit zwenkwielen met een draagvermogen van 150 kilo. Vergeet vooral het remwiel niet!

Het rooster

Het rooster van de olievat bbq maak je zelf door betonijzer staven op maat te zagen en aan elkaar te lassen, maar veel makkelijker is om een oud rooster te gebruiken of een rooster te bestellen dat perfect past in jouw olievat.

bbq-rooster-zelf-maken-slijptol

Omdat je het olievat ook wilt gebruiken om een mooi vuur in aan te steken, is het handig dat het rooster er na een barbecue makkelijk uit te halen is. Ook niet geheel onbelangrijk om het rooster goed te kunnen schoonmaken.

Gebruik twee lange draadeinden en steek die horizontaal door het olievat en door de zijkanten van het vat. Zet de draadeinden vast met een gegalvaniseerde schroef aan de buitenkant van het olievat. Hier komt het rooster op te rusten. Let daarbij op dat het rooster niet te diep komt te liggen, dan ligt het vlees te dicht bij het houtskool of het vuurtje.

De ideale positie is ongeveer parallel aan de rand van de opening van de het olievat. Leg onder in de ton een stuk fijngaas dat je op maat hebt gemaakt, hier komen de kolen op te liggen. Hierdoor zorg je voor luchttoevoer onder de kolen en blijven je kolen heet.

De afwerking

Wil je het (gerecyclede) olievat verven? Gebruik dan speciale hittebestendige verf. Deze speciale verf kan een hitte van 600 tot 750 graden Celsius aan zonder af te bladderen. Zorg dat je het olievat vrij maakt van stof en losse laklagen. Begin met een staalborstel, of liever nog een roterende staalborstel die past op jouw haakse slijper. Hiermee haal je het ergste vuil, verf en losse laklagen weg.

Daarna opschuren en afnemen met een ontvetter. Afhankelijk van welke verf je gebruikt, zet je de ton in de primer en minimaal 2 lagen verf. Droogtijd is afhankelijk van de temperatuur en de weersomstandigheden. De speciale hittebestendige verf is oersterk en sneldrogend, dus binnen no time is jouw olievat bbq klaar voor gebruik.
Voor je de eerste keer gaat barbecueën stook je de ton eerst flink op met hout om alle laatste resten van benzine of olie weg te branden.

olievat-als-vuurkorf
Voor gebruik het vat goed schoonbranden

Wat heb je nodig voor een staande olievat bbq

De (gerecyclede) materialen die je nodig hebt zijn:
• Olievat
• Handslijpmachine met een flexsnijschijf metaal
• Dikke stift waarmee je duidelijke lijnen kan tekenen
• Draadeind
• 4 scharnieren van metaal (2 voor de deur en 2 voor de klepdeksel)
• Sluiting voor het deurtje
• Houten handvat
• Boormachine met verschillende boortjes
• Boutjes en moeren
• Optioneel zwenkwielen, metalen plaat en hittebestendige verf
Daarnaast heb je natuurlijk een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen nodig.

Handleiding voor een staande olievat bbq

Voor een staande olievat bbq heb je een iets andere werkwijze. Een staande olievat bbq heeft een klepdeksel, maar ook een deurtje aan de onderkant van de ton.

De staande ton is naast een fijne barbecue ook een stoere vuurkorf. Door een deurtje aan de onderkant van de ton is hout bijvullen, een sateetje dat is gevallen van de bodem pakken of de as uit de ton scheppen geen probleem.

Voor het uitsnijden van het deurtje leg je de ton op een vlak oppervlak. Zorg dat de ton niet weg kan rollen. Plaats bijvoorbeeld twee stoeptegels of twee wiggen tegen de ton of, als het past, zet het olievat klem tussen je eigen benen. Zo kan je genoeg kracht zetten met de slijpmachine zonder dat de ton weg kan rollen. Voor het uitsnijden van de deksel zet je het olievat weer rechtop. Onderstaand de instructies.

Het deurtje

Voor het uitsnijden van het deurtje is het belangrijk dat je eerst de plaats bepaalt waar de opening moet komen. Om deze plaats teken je met een dikke stift een duidelijke lijn waar de uitsnede moet komen. Deze hulplijn zorgt ervoor dat je in een rechte strakke lijn door het metaal slijpt.

Trek een rechte lijn langs een houten lat of het stalen hoeklijn profiel. Een ander slim trucje is het gebruiken van schilders tape om de zaagsnede te bepalen. Je zaagt strak langs de tape. Let op dat je het deurtje niet te groot maakt, dit komt de stevigheid van het olievat niet ten goede. Het deurtje mag niet breder zijn dan een derde van de breedte van de ton.

Met de haakse slijptol slijp je in een strakke lijn door het metaal. Let er op dat je de juiste (metaal) schijf hebt voor deze klus. Na het slijpen zijn de randen van alle uitsnijdingen die je maakt heet. De randen zijn haarscherp! Ook zitten er bramen (een scherpe opstaande rand of punt) aan de randen die je moet verwijderen. Je kan deze afbramen met een vijl of met een speciale afbraamschijf voor de haakse slijper.

Omdat je veel gebruik gaat maken van het deurtje en de grote vulopening, zorg je dat de randen netjes worden afgewerkt, liefst met een metalen profiel wat je rondom de randen van de opening bevestigd. Hiervoor zijn verschillende kantafwerkprofielen verkrijgbaar.

Het deurtje maak je scharnierend met twee scharnieren. Om de scharnieren recht te plaatsen zodat het deurtje netjes sluit is het van belang eerst goed af te tekenen waar de gaten van het scharnier geboord moeten worden, zowel in het deel van het deurtje als op het olievat. Zet met een dikke stift een duidelijke stip en boor de gaatjes.

Het deurtje sluit je af met een haak of een deursluiter. Welke je daarvoor kiest hangt af van je budget en de uitstraling die je wilt voor de barbecue.

De klepdeksel

De klepdeksel maak je van de bovenkant van het olievat. Je snijdt niet de hele bovenkant van het vat af maar slechts twee derde, dit deel wordt de klep. Laat 1 derde vast aan het vat zitten, daar maak je de scharnieren aan vast. Je maakt zo een stevige constructie.

Voor de klepdeksel snij je aan de bovenkant van de ton op 5 centimeter onder de rand, rondom tot twee derde van de ton, daarna verbind je beide punten door aan de bovenkant horizontaal door het midden te snijden.

Het losse deel dat je nu uit de bovenkant hebt gesneden vormt de deksel. Om strak op 5 cm onder de rand te kunnen zagen teken je met een dikke stift een duidelijke lijn op de plaats waar de uitsnede moet komen. Deze hulplijn zorgt ervoor dat je in een strakke lijn door het metaal slijpt.

Gebruik voor het bepalen van de 5 cm langs de rand een duimstok die je vanaf de bovenkant van de ton rondom met een dikke stift volgt. Een ander slim trucje is het gebruiken van schilders tape om de zaagsnede te bepalen. Je zaagt strak langs de tape. Gebruik hiervoor ook een duimstok om de maat te bepalen en plak de tape in een rechte lijn langs de rand.

Op het losse deel dat je uit de bovenkant hebt gesneden plaatsen we de scharnieren, maar zorg eerst dat je alle bramen en scherpe randjes verwijdert voor je verder gaat met de volgende stap.

Plaatsen van de scharnieren

Nadat de klepdeksel is afgekoeld en de randen zijn afgewerkt, moeten de twee scharnieren op de rechte zijde van de klepdeksel aangebracht worden. Plaats een scharnieren op de deksel op ongeveer 5 centimeter van het uiteinde. De schroeven van de scharnieren zitten aan de buitenkant van de barbecue.
Om de scharnieren recht te plaatsen zodat de klepdeksel netjes sluit is het van belang eerst goed af te tekenen waar de gaten van het scharnier geboord moeten worden, zowel in de deksel als op het olievat. Zet met een dikke stift een duidelijke stip en boor de gaatjes.

Na het plaatsen van de scharnieren is de klepdeksel klaar om verder af te werken.

Plaatsen van het handvat

Maak een handvat om de deksel goed te kunnen openen. Een handvat aan de bovenkant van de klepdeksel zal veel te warm worden door de stralingswarmte van de barbecue. Plaats daarom een handvat aan de voorkant van de deksel.

Dit kan een kant en klaar handvat zijn of een zelfgemaakt handvat van een houten steel of een stuk van een metalen pijp. Gebruik een stuk draadeind aan beide zijden van het handvat om het handvat zo ver mogelijk van het olievat af te monteren. Hiermee voorkom je dat het handvat verbrand of te heet wordt door de stralingswarmte van de barbecue.

Olievat bbq met 2 roosters

In dit olievat komen twee roosters. Het eerste, onderste rooster is om de kolen op te plaatsen en het tweede rooster, ongeveer 30 cm hoger is om echt op te barbecueën en het vlees op te leggen.

Ga jij jouw bbq rooster zelf maken? Het rooster van de olievat bbq zelf maken is veel werk, zie hiervoor de tips in het volgende hoofdstuk, maar veel makkelijker is het om een oud rooster te gebruiken of een rooster te bestellen dat perfect past in jouw olievat.

Het rooster moet makkelijk te verwijderen zijn om goed schoon te kunnen maken. Hiervoor is een simpele constructie het meest efficiënt.

Voor het onderste kolen rooster gebruik je drie lange draadeinden en steek die horizontaal door het olievat en door de zijkanten van het vat. Zet de draadeinden vast met een gegalvaniseerde schroef aan de buitenkant van het olievat. Het onderste rooster komt op deze draadeinden te liggen.

Maak het bbq rooster op maat door een stuk fijngaas op maat te knippen of gebruik een oud rooster. Als je een oud rooster gebruikt, leg hier dan ook een stuk fijngaas overheen zodat de kolen niet door het rooster zakken.

Vuur heeft zuurstof nodig, de kolen blijven met een goede luchtcirculatie op temperatuur. Daarom is het belangrijk om ter hoogte van dit bbq rooster op maat wat gaten in de ton te boren voor een goede luchtcirculatie.

Het bovenste rooster hang je aan haken van metaaldraad. Het rooster zweeft dus aan deze haken. Als je voor dit rooster ook de techniek met de lange draadeinden zou gebruiken heb je geen ruimte door alle stangen in de ton om het onderste rooster te kunnen verwijderen, vandaar deze zwevende oplossing. Het rooster hangt 15 tot 20 centimeter onder de rand, zo heb je voldoende ruimte om grote stukken vlees op het rooster te leggen zonder dat deze tegen de deksel komen.

Buig beide uiteinden van een stevig metaaldraad in een u-vorm, je krijgt dan een lange S-haak. Haak het ene uiteinde in het rooster en het andere uiteinde steek je door de ton. Hiervoor moet je eerst een gat boren in de ton waar je de haak doorheen steekt. De hoogte van de gaten is afhankelijk van hoe lang jij jouw S-haak maakt.

Olievat op wielen

Om de olievat bbq makkelijk te verplaatsen monteer je op een dikke metalen plaat zwenkwielen. Gebruik hiervoor speciale zware kwaliteit zwenkwielen met een draagvermogen van 150 kilo. Vergeet vooral het remwiel niet!

Voor een goede grip plaats je een handvat aan de achterkant van de olieton, zo kan je de ton naar de gewenste plaats trekken. Plaats de olievat bbq op de metalen plaat met de wielen en klaar is jouw mobiele barbecue!

Afwerking

De deksel is klaar, het deurtje van het olievat is mooi afgesloten en de roosters hangen in de ton en er is nog een probleempje wat opgelost moet worden. Vuur heeft zuurstof nodig voor een goede ontbranding. Daarom maken we aan de zijkant van het olievat een aantal luchtgaten voor een goede luchtcirculatie.

Boor een aantal gaatjes onderaan beide zijkanten van het olievat ter hoogte van waar het hout komt te liggen. Dit kunnen willekeurige gaatjes zijn of, als je jouw creativiteit de vrije loop laat, personaliseer je jouw olievat met teksten. Boor jouw naam met gaatjes of de woorden zoals enjoy, happy, sterren of cirkels. Het effect van het licht van het vuur door deze gaatjes is heel sfeervol en daarnaast heel nuttig, want de luchtcirculatie komt hiermee goed op gang.

gaatjes-olievat-bbq

Wil je het (gerecyclede) olievat verven? Gebruik dan speciale hittebestendige verf. Deze speciale verf kan een hitte van 600 tot 750 graden Celsius aan zonder af te bladderen.

Zorg dat je het olievat vrij maakt van stof en losse laklagen. Begin met een staalborstel, of liever nog een roterende staalborstel die past op jouw haakse slijper. Hiermee haal je het ergste vuil, verf en losse laklagen weg. Daarna opschuren en afnemen met een ontvetter.

Afhankelijk van welke verf je gebruikt, zet je de ton in de primer en minimaal 2 lagen verf. Droogtijd is afhankelijk van de temperatuur en de weersomstandigheden. De speciale hittebestendige verf is oersterk en sneldrogend, dus binnen no time is jouw olievat bbq klaar voor gebruik.

Voor je de eerste keer gaat barbecueën stook je de ton eerst flink op met hout om alle laatste resten van benzine of olie weg te branden.

olievat-als-vuurkorf

Maak zelf een bbq rooster

De keuze in kant en klare barbecue roosters is enorm. Waarom zou je er een zelf maken? Het antwoord is simpel… gewoon omdat het kan! Voorwaarde is wel dat je moet kunnen lassen of dat je heel inventief bent met bouten en moeren.
Voor het maken van een rooster zijn een aantal zaken belangrijk. Ik zal niet uitgebreid ingaan op de uitzettingscoëfficiënt van metaal, maar de kern van de zaak is, dat je een rooster niet strak in de olievat bbq moet inmeten. Hou voldoende ruimte langs de randen van het olievat.
Voor de liggende variant van de olievat bbq is het handig om het rooster in twee delen te maken zodat de afzonderlijke delen in de vaatwasser passen.

bbq-rooster-zelf-maken

Rooster met bouten en moeren

Begin met een metalen hoekprofiel met gaten. Steek daar draadeind staaf doorheen en zet het uiteinde van beide kanten van het draadeind vast met een gegalvaniseerde sluitring en dopmoer. De ronde dop is minder vatbaar vet en vuil.

Door de herhaalde opwarming en hitte kan dit rooster samentrekken en uitzetten. De schroeven komen dan gemakkelijk los. Gegalvaniseerde of rvs bouten hebben dit probleem minder, maar controleer regelmatig de stevigheid van het rooster.
De afstand tussen de draadeinden kan je zelf bepalen door de gaten in het metalen hoekprofiel naar wens te boren en zo de spijlbreedte aan te passen.

Rooster voor barbecue lassen

Voor het lassen van een rooster gebruik je metalen staven of rvs staaf materiaal. Het beste is om rvs 316 te gebruiken met een diameter van 4 of 5 millimeter. Zowel metaal als rvs hebben een goede warmte geleiding.

Zaag de metalen staven op maat en las deze in het gewenste model. Je kan zelf de spijlbreedte bepalen. Voor de echte barbecue fans is het maken van een Argentijns grillrooster de ultieme uitdaging.

olievat-bbq-grilrooster

Las de uiteinden van metalen hoekprofielen vast op een metalen strip. Dit Argentijnse grilrooster is op twee manieren te gebruiken met de V-groef naar boven zodat het overtollig vet afgevoerd wordt of met de V-groef naar beneden voor het normale grilrooster. In het hoekprofiel dat de V-vorm spijlen vormt boor je aan beide uiteinden een paar gaatjes om het vet geleidelijk af te voeren.

Kolenrooster voor barbecue

Voor een kolenrooster zijn bovengenoemde stappen ook van toepassing, maar om te voorkomen dat de kolen door het rooster vallen knip je een stuk fijngaas op maat en leg dit op het rooster.

rooster-voor-bbq-lassen
Maak zelf jouw bbq rooster op maat

Rooster van strekmateriaal

Strekmateriaal is een metalen plaat met gaten zodat de plaat eruit ziet als een rooster. Strekmateriaal wordt gevormd door sneden te maken in een metalen plaat en de plaat dan uit te rekken. Door deze techniek ontstaan tussenruimtes in de metalen plaat.

Een metalen plaat van strekmateriaal is daarom perfect voor jouw zelfgemaakte olievat bbq en kant en klaar te koop, je hoeft het strekmateriaal alleen nog maar op maat te snijden.

strekmateriaal

Rooster inbranden

Voor elk rooster geldt dat je het goed moet invetten en moet inbranden. Inbranden is het aanbrengen van een beschermende laag met olie of vet. Laat het rooster goed heet worden en smeer het in met vet. Het vet brandt in het metaal en vormt een beschermende laag. Dit wordt ook wel seasoning genoemd.
Crisco is daarvoor ideaal. Crisco is een plantaardig vet dat gebruikt wordt om gietijzeren producten in te branden maar ook om marsepein uit te rollen. Een veelzijdig product, voedselveilig en onmisbaar voor het onderhoud van jouw rooster. Hoe vaker je jouw rooster gebruikt, hoe beter de seasoning laag wordt en voorkom je roest en aanbakken.

Olievat als vuurkorf en als rookoven

Zoals hierboven beschreven zijn beide modellen olievat bbq’s geschikt om te gebruiken als vuurkorf. Een staand olievat als vuurkorf is hiervoor iets beter geschikt omdat het vat stabieler staat dan een liggend olievat op standaard.

Voor een staand olievat heb je wel meer hout nodig voordat het vuur boven het olievat uitkomt. De meest gangbare vaten zijn 90 cm hoog. In het liggende olievat op standaard is 60 centimeter diep dus een gezellig vuurtje is zo gemaakt.

olievat-als-vuurkorf

Als rookoven zijn beide modellen geschikt. Omdat je gaatjes hebt gemaakt in de ton om de luchtcirculatie rondom het vuurtje en de kolen te bevorderen is een olievat bbq zoals ik heb omschreven niet helemaal perfect als rookoven. Je kan dit aanpassen door geen gaatjes te boren en een ventilatieschuiven te installeren.

Ook voor de rookoven is ventilatie nodig, alleen minder dan voor een vuurkorf of olievat bbq.

olievat-rookoven

Voor het roken van vis of vlees hang je de rauwe gepekelde vis of een stuk vlees aan een metalen haak, de speet. Maak onder in de ton een klein vuurtje en temper dit vuur door boven het vuur een vlamverdeler te plaatsen. Dit kan een rooster zijn met aluminiumfolie of een stalen plaat. Zo kan het vis of vlees niet verbranden en valt er geen vet in het vuur wat het vuur zou kunnen oplaaien.

Plaats een bak met water naast het vuur, zo droogt vis of vlees minder snel uit. Spelen met deksel en deur van de olievat bbq is de manier om de temperatuur te regelen.

Wat kan je nog meer met een olievat

Een olievat is voor veel meer doeleinden geschikt dan alleen een barbecue, een rookoven of een vuurkorf.

Steeds vaker zie je een olievat met planten voor zowel binnen als buiten in een industriële sfeer. Maar ook het olievat als mobiele moestuin, een olievat statafel of een statafel met olievat als kachel of een complete zithoek van olievaten.

Kortom hou de website in de gaten voor nog meer leuke blogs over het olievat.

olievat-als-plantenbak

Na gebruik van de olievat bbq

Het schoonmaken van een barbecue is niet het leukste klusje. Gelukkig zijn er heel wat tips om het schoonmaken van een barbecue rooster een stuk eenvoudiger te maken. Om te beginnen is het goed inbranden van het rooster zodat er een beschermende laag ontstaat heel belangrijk. Zie hiervoor het hoofdstuk over het rooster van de barbecue. Het barbecue rooster is daardoor makkelijk schoon te maken.

Ook schoonmaken met flinke hitte, pyrolyse genaamd, is een veel gebruikte techniek om jouw barbecue rooster schoon te maken.

Dit is eigenlijk heel simpel, zorg dat de temperatuur in je barbecue flink oploopt, laat het rooster goed heet worden en verwijder daarna alle vettigheid van het rooster.

olievat-bbq-rooster-schoonmaken

Het metalen olievat zal niet smelten, het smeltpunt van metaal is ver boven wat je met het stoken van een vuurtje of kolen kan bereiken.

Je kan ook tussen het barbecueën door, tijdens het wisselen van het vlees, het rooster even schoonschrobben met een staalborstel want het rooster is tijdens het barbecueën goed heet. Gebruik houtskool in plaats van briketten. Houtskool kan veel heter ontbranden.

Voor een chemische oplossing is er een heel goedkoop wondermiddel, Dasty. Dit chemische knalgele schoonmaakmiddel werkt heel goed. Niet alleen om de barbecue schoon te maken maar ook om andere hele vette oppervlakken schoon te maken. Voor de frequente barbecue master adviseer ik een paar flessen Dasty in te slaan.

Wil je een wat milieuvriendelijkere oplossing? Gebruik dan tussen het barbecueën door een halve ui of citroen om het rooster schoon te houden. Dat werkt vet oplossend maar is tegen een zwaar aangekoekt barbecue rooster niet opgewassen.
Is het echt hopeloos met het aangekoekte barbecue rooster en het is met geen mogelijkheid schoon te krijgen, koop of maak dan gewoon een nieuwe!

Ruikt jouw vlees naar olie? Dan is de ton van het olievat nog niet goed schoongebrand. Wacht dan even met het vlees op de barbecue leggen en stook de barbecue heel heet op. Het is beter dit voor aanvang van de barbecue te doen, want hiervoor kan je het beste hout branden, dat laat ook een vettige beschermlaag achter in de ton.

olievat-als-vuurkorf
Voor gebruik het vat goed schoonbranden

Ontdek je net voordat de visite op de stoep staat dat jouw rooster heel erg verroest is? Laat het rooster dan heel heet worden en zet het rooster goed in de olie of een vet zoals Crisco. Zie daarvoor het hoofdstuk hoe je een rooster inbrandt. Een beetje roest op het vlees kan geen kwaad, maar moet je wel voorkomen.

Waar kan je een olievat kopen en waar moet je op letten

Olievaten van 60 tot 200 liter zijn het meest gangbaar om te recyclen en om te bouwen tot nieuw gebruiksvoorwerp. Via diverse webshops en Marktplaats zijn zowel gebruikte als nieuwe olievaten te koop.

Er zijn verschillende soorten vaten te koop maar de meest gebruikte zijn een vloeistofvat, een vat met een vuldop aan de bovenkant en een dekselvat, een vat waar het deksel en het vat los van elkaar zitten.

Kies het liefst voor gereinigde olievaten uit de voedselindustrie. Vaten die nog resten olie of petroleum bevatten kunnen gevaarlijk zijn om schoon te maken. Vergis je niet in de prijs, als je een vat met een laagje prut moet schoonmaken ben je tijd en geld kwijt aan schoonmaakmiddelen.

De keuze van een olievat is afhankelijk van jouw budget en tijd die je aan het aanpassen en schoonmaken van het olievat wil besteden.

olievat-kopen

Veiligheid voor alles

De aankoop van een olievat, het schoonmaken, het slijpen, lassen en uiteindelijk het branden van een gezellig vuurtje staat of valt met veiligheid. De juiste gereedschappen, beschermende kleding of een emmer water naast de barbecue is al voldoende om jezelf en anderen niet onnodig in gevaar te brengen.

Met de tips in deze blog hoop ik dat je aan een mooi project gaat beginnen en heel veel plezier hebt van het resultaat!

olievat-bbq-vuur

Meest gestelde vragen

Is een liggende of een staande olievat bbq beter?
Een liggende of staande olievat bbq is niet beter of slechter, het is afhankelijk van wat past bij jouw wensen. Heb je een groot rooster nodig om op te barbecueën, heb je genoeg ruimte om een liggende bbq neer te zetten of ga je voor een compacte staande olievat bbq op wielen? Lees ….

Hoelang duurt het om een olievat bbq te maken?
Het maken van een olievat bbq is afhankelijk van veel factoren. Is jouw vat schoon of moet het nog grondig schoongemaakt worden? Ga je een frame maken voor de bbq of zet je het vat op wielen? En natuurlijk niet te vergeten hoe handig ben je? Op al deze vragen kan ik geen specifiek antwoord geven, maar ik probeer wel uit te leggen welke stappen je moet doorlopen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wat nodig is voor je een olievat bbq klaar hebt staan. Over het algemeen maak je in 4 uur een mooie bbq. Lees in de tekst hoe.

Kan een metalen olievat smelten?
Met gebruik van hout of houtskool of briketten kan een olievat niet smelten. Het smeltpunt van metaal ligt vele malen hoger. Wel kan het metaal roodgloeiend worden, echter dit is alleen bij extreme en langdurige hitte. Lees hier meer over in het hoofdstuk over schoonmaken met flinke hitte, pyrolyse.

Hoe kan ik het beste een strakke lijn zagen uit metaal?
Met een slim trucje snij je een mooie strakke lijn uit metaal. Voor het ronde oppervlak van de ton gebruik je schilders tape om een mooie lijn te volgen voor het uitsnijden van een deurtje of een deksel. Zie hiervoor de instructie.

Hoe kan ik het beste mijn barbecue rooster inbranden?
Inbranden is het aanbrengen van een beschermende laag met olie of vet. Het vet brandt in het metaal en vormt een beschermende laag om roest aan aanbranden te voorkomen. Dit wordt ook wel seasoning genoemd. Lees in hoofdstuk … welke producten je hier het beste voor gebruikt.
Waarom moet ik mijn olievat bbq eerst goed verhitten voor gebruik?
Afhankelijk van de staat waarin je jouw olievat hebt gekocht, gebruikt, gerecycled, of nieuw is het toch van belang om voor het eerste gebruik en contact met voedsel, de olievat bbq goed heet te laten worden om zo de restjes ‘residu’ uit het vat te branden. Lees hier hoe je dat doet.

You may also like