Home Alledaagse problemen Middenvoetsbeentje gebroken? Symptomen en advies

Middenvoetsbeentje gebroken? Symptomen en advies

by admin

Heb je een zwaar voorwerp op je voet laten vallen of zoiets dergelijks en je hebt erge last van je middenvoetsbeentje? Dan kan deze gekneusd of zelfs gebroken zijn. De voet kan opzwellen en blauw worden. Na rust is het soms mogelijk om er weer op te lopen, maar het kan al gauw weer opzwellen en pijn doen. Wanneer weet je of je middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd is? Hier vind je het antwoord!

Symptomen gebroken middenvoetsbeentje

Je middenvoetsbeentje kan door vele redenen gebroken zijn . De pijn kan plotseling, bij een val, verdraaiing of door overbelasting ontstaan. Door een bepaalde druk is er een breuk ontstaan in het bot.

Verschillende oorzaken kunnen zijn:

  • Opzwellen van de voet door botbreuk van de voet
  • kneuzingen door botbreuken
  • Pijn aan de buitenkant van de middenvoet
  • Pijn bij het rusten, bewegen en belasten van de voeten
  • In sommige gevallen zijn er afwijkingen in de voeten en / of tenen
  • Langdurige pijn

Symptomen gekneusd middenvoetsbeentje

Bij een gekneusd middenvoetsbeentje is het bot nog intact dus zal de pijn vanzelf overgaan. De symptomen van een gekneusd middenvoetsbeentje zijn minder erg dan de symptomen van een gebroken middenvoetsbeentje. Bij een middenvoetsbeentje wat gekneusd is, kunnen de symptomen alleen wel weken tot maanden aanhouden. 

Verschil tussen een breuk of een kneuzing

Bij een middenvoetsbeentje dat gebroken is, zullen de symptomen enigszins overeenkomen, maar dan in een lichtere vorm. Hierdoor kun je gaan twijfelen of jouw middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd is. Bij een middenvoetsbeentje dat gekneusd is, zullen de symptomen redelijk hetzelfde zijn. Alleen zullen klachten in mindere mate aanwezig zijn, en zal de pijn na verloop van tijd verdwijnen.

De behandeling

In de meeste gevallen is rust het beste. Wanneer het begint te zwellen is het het beste om het als eerste te koelen. Dit vermindert de pijn en de zwelling. Wanneer het middenvoetsbeentje wel gebroken is, hoeft het in de meeste gevallen niet in het gips. Dit komt doordat de andere beentjes in je voet het bot rechthouden. Wanneer de breuk vanzelf moet helen, kunnen stevige schoenen, het middenvoetsbeentje intapen of het aanmeten van podologische zolen helpen.

Het geeft de voet steun en het zorgt ervoor dat het gebroken bot gemobiliseerd wordt. Na ongeveer zes weken zal de breuk helen. In sommige gevallen moet er na die 6 weken toch gips omheen, omdat het bot niet goed heelt. Dit is afhankelijk van welk middenvoetsbeentje een fractuur of kneuzing heeft opgelopen en waar de pijn zit.  

Middenvoetsbeentje gebroken test

Om te achterhalen of het middenvoetsbeentje gebroken of gekneusd is, kun je een test doen. Dit doe je door het uiteinde van je voet vast te pakken en telkens op een willekeurige teen te drukken. Hierdoor kom je erachter of het middenvoetsbeentje wel of niet gebroken is. Wanneer dit zonder moeite mogelijk is, zal er niets gebroken zijn. Maar let op, deze test is niet 100% betrouwbaar. Vertrouw je het niet? Raadpleeg dan een arts.

Wat zijn de symptomen van een gebroken middenvoetsbeentje?

De symptomen van een gebroken middenvoetsbeentje kun je hier vinden.

Wat zijn de symptomen van een gekneusde middenvoetsbeentje?

De symptomen van een gekneusde middenvoetsbeentje kun je hier vinden.

Wat is het verschil tussen een gebroken en een gekneusde middenvoetsbeentje?

Het verschil tussen een gebroken en een gekneusde middenvoetsbeentje kun je hier vinden.

Kun je testen om te kijken of je middenvoetsbeentje gebroken is?

Ja, klik hier om te weten te komen hoe je die test doet.

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn middenvoetsbeentje gebroken is?

Wanneer je bijna zeker weet dat je middenvoetsbeentje gebroken is adviseer ik je naar de huisarts te gaan.

You may also like