Home Elektronica Lekt jouw koelkast? Vind hier wat je daartegen kunt doen

Lekt jouw koelkast? Vind hier wat je daartegen kunt doen

by admin

Heel vervelend. Je wilt net een flesje water uit de koelkast halen en je ziet een plas water in of onder de koelkast. Dit probleem is vaak makkelijk op te lossen. Maar bij sommige oplossingen is het toch noodzakelijk om de koelkast te openen of zelfs een monteur te laten komen. In dit artikel leg ik uit wat de problemen van een lekkende koelkast kunnen zijn en de oplossingen van de problemen. 

Oorzaken en oplossingen

Afvoer is verstopt

Wanneer de afvoer verstopt is stroomt het water niet goed meer door. Dit kun je controleren door de groenteladen te verwijderen. Wanneer het water op de bodem ligt, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat de afvoer verstopt is. 

Dit kun je oplossen door een satéprikker of wattenstaafje in de afvoer te steken. Duw de ontstoppingsveer tegen de verstopping en draai deze rechtsom. Herhaal dit totdat de verstopping verwijderd is. Giet vervolgens wat warm water door de afvoer om te controleren of de verstopping verdwenen is.  

Opvangbak lekt

Voor dit probleem moet je helaas de koelkast openen, maar het is wel nodig. Het is een mogelijkheid dat de opvangbak in de loop der tijd beschadigd. Dan moet er helaas een nieuwe opvangbak in. In de gebruikershandleiding van jouw koelkast kun je vinden waar de opvangbak precies zit.

Wanneer je geen beschadigingen kunt vinden raad ik je aan om de opvangbak schoon te maken en naar de volgende stap te gaan. Wanneer je een beschadiging (zelfs een heel klein krasje) kunt vinden raad ik aan om de opvangbak te vervangen.

Google op het type koelkast met daarachter opvangbak. Deze onderdelen kun je vaak online bestellen. Je kunt de opvangbak dan zelf vervangen. Bij elke koelkast is het vervangen van de opvangbak anders. Lees daarom voor vervanging de gebruikershandleiding van jouw koelkast. Wanneer je niet in staat bent om de opvangbak zelf te vervangen raad ik zeker aan om een monteur te laten komen. 

De koelkast staat niet recht

Wanneer de koelkast niet recht of stevig staat kan het zijn dat de opvangbak niet waterpas ligt. Beweeg de koelkast daarom voorzichtig heen en weer om te kijken of de koelkast in balans staat. Als de koelkast makkelijk bewogen kan worden staat deze niet in balans. Je kunt door de stelpoten onder de koelkast omhoog of omlaag te schroeven de koelkast in balans zetten. Verplaats de koelkast indien nodig.

Belangrijk: Wanneer jouw koelkast geen stelpoten heeft moet de koelkast waarschijnlijk ergens anders neergezet worden als hij daar niet waterpas kan staan. Je kunt ook eventueel wat onder de hoeken van de koelkast leggen.

Waterleidingen geblokkeerd (koelkast met dispenser)

Wanneer de koelkast voorzien is van een waterdispenser (een tap waar koud water uitkomt), kan het lek ontstaan doordat aansluitingen geblokkeerd zijn. Volg de instructies in de gebruikershandleiding van de koelkast om de aansluitingen te lokaliseren. Controleer vervolgens of de aansluitingen goed zijn aangesloten, en corrigeer waar nodig. 

Koelkast lekt koelvloeistof

Wanneer je koelvloeistof lekt is het foute boel. Koelvloeistof is namelijk erg giftig en wanneer je te lang met dit probleem zit begeeft je koelkast het uiteindelijk, omdat de koelkast veel meer energie nodig heeft om de koelkast te koelen. Je kunt dit zelf oplossen, maar ik raad het aan om het te laten repareren door een monteur.

Zorg in de tussentijd dat jouw huis goed geïsoleerd is, de ramen open bijvoorbeeld, zodat de giftige stoffen weg kunnen. Ruim ook zo vaak mogelijk de gelekte druppeltjes op, doe dit ook zo veilig mogelijk. Laat dus zo spoedig mogelijk een reparateur komen. 

Defecte koelkast voorkomen

Natuurlijk is het handig om regelmatig jouw koelkast schoon te maken. Dit voorkomt beschadigingen aan de koelkast en geeft de koelkast een langere levensduur. Het is ook nog eens goed voor de energierekening, aangezien de koelkast zo lang mogelijk optimaal werkt en geen extra energie nodig heeft. Hieronder een paar voorbeelden hoe je een defecte koelkast kunt voorkomen.

Koelkastdeur minder lang openlaten

Klinkt vanzelfsprekend, maar het is belangrijk dat je je koelkastdeur zo min mogelijk opendoet. Wanneer je de koelkastdeur open doet ontstaat er extra veel verdamping door de vochtige lucht uit de keuken, met extra water in de koelkast tot gevolg. Zo is de kans op lekken in de koelkast groter.

Rubbertjes in deur controleren

Dit veroorzaakt hetzelfde probleem als bij de vorige tip. Wanneer de rubbertjes in de deur(en) van de koelkast beschadigd zijn, is het dus belangrijk om ze zo snel mogelijk te vervangen. Deze rubbertjes zijn online te bestellen en makkelijk zelf te vervangen.

Let op het voedsel wat je in de koelkast doet

Wanneer je vochtig eten in de koelkast doet kan dat voor vochtvorming in de koelkast zorgen. Pak deze producten daarom in voordat je ze in de koelkast doet. Hetzelfde geldt voor warm voedsel, wanneer je warm voedsel in de koelkast doet gaat dat voor condens zorgen in de koelkast.

Veelgestelde vragen

Het afvoergaatje in de koelkast loopt niet goed door, wat nu?

Vind hier wat je kunt doen tegen een verstopt afvoergaatje.

Ik denk dat de koelkast lekt door de opvangbak, wat nu?

Vind hier wat je kunt doen tegen een lekkende opvangbak. Wanneer je koelkast niet stabiel staat, kun je hier een andere oorzaak van een lekkende opvangbak vinden.

Mijn dispenserkoelkast lekt, wat nu?

Wanneer je een dispenserkoelkast hebt kan het zijn dat door een leiding van de dispenser je koelkast lekt. Vind hier wat je daartegen kunt doen.

Hoe kan ik een defecte koelkast voorkomen?

Klik hier om te vinden hoe je een defecte koelkast voorkomt.

Mijn koelkast lekt een vloeistof, wat nu?

Het kan zijn dat er een giftige koelvloeistof uit de koelkast lekt. Klik hier wat je daartegen kunt doen.

You may also like