In dit artikel vind je:
Lamp aansluiten draden maken je gek?
Ga je een lamp aansluiten en er komen 4 kleuren draden uit het plafond, welke draad sluit je aan? Laat je niet gek maken en lees hier wat je wel en vooral wat je niet moet doen. Elke draad heeft een eigen kleur en functie. Een lamp aansluiten is niet moeilijk. Wel moet je letten op de veiligheid. Of je nu één lamp of een cluster lampen aan het plafond wil hangen, lees hier waar je op moet letten bij een lamp aansluiten en de kleur van de elektradraden.
Welke draden zijn nodig
Installatiedraden zijn draden die worden gebruikt in elektrische installaties en hebben een massieve koperen kern. Koper geleid zeer goed en om de koperen kern te beschermen wordt isolatiemateriaal gebruikt gemaakt van vinyl, vandaar ook wel de naam installatiedraad VD of VD-lijnen.
Elke draad heeft een eigen kleur, een eigen benaming en een eigen functie.
Bij installatie van 230 Volt worden sinds 2001 in Europa dezelfde vaste kleuren voor de draden gebruikt. In oude huizen kom je vaak andere kleuren tegen.
Elke draad een eigen kleur en functie
Je gaat jouw lamp aansluiten met draden, echter de draadkleuren die je tegenkomt in stopcontacten, lampen of schakelaars zijn niet altijd hetzelfde in aantal. Een stopcontact wordt aangesloten met een aarde, fase en nul draad. Een schakelaar met een fase en een schakeldraad. Een lamp aansluiten doe je met alle 4 de kleuren draden.
Welke kleuren zijn er
We gaan uit van de meest gangbare kleuren elektradraden. Deze komen in de meeste huizen voor:
- bruin = fase draad – de aanvoerdraad van de stroom
- blauw = nul draad – de afvoerdraad van de stroom
- geel/groen = aarde draad, voor de aarding -beveiliging – zorgt voor ontlading en afvoer van spanning
- zwart = schakeldraad – draad waar de stroom doorgaat bij aan- en uit signaal bij schakelaars
Lamp aansluiten kleur draden L N T PE
Deze codes zijn de beginletters van de Engelse termen voor de functies van de draad. In sommige gevallen staat deze letter op een gebruiksaanwijzing of technische tekening in plaats van de kleuren.
Elke draad heeft een eigen kleur of een eigen naam en letter. Onderstaand de Engelse naam en afkorting daarvan.
- Bruin – Fasedraad – L – Live
- Blauw – Nuldraad – N – neutral
- Geel/groen – Aardedraad – PE – protective earth
- Zwart – Schakeldraad – T -Thermoplastic Insulation
Als er ergens staat aansluiten kleur draden LN dan weet je wat dit betekent.
Teveel stroom door de kabel
De juist draaddikte of diameter van de VD kabels is belangrijk. Als je te veel stroom tegelijk door de kabel stuurt heb je grote kans op oververhitting met brand of kortsluiting tot gevolg. Voor VD kabels is in de NEN1010 richtlijn opgenomen wat de dikte van de koperen kerndraad moet zijn. Daarnaast moet je checken of de zekering in de groepenkast of meterkast uitslaat om te voorkomen dat de kabel te heet wordt.
Voordat je een lamp aansluit
Elektriciteit is niet zichtbaar en levensgevaarlijk. Omdat het niet zichtbaar is weet je niet of er spanning op de draden staat. Zorg dat je de veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Werken aan elektriciteit doe je altijd spanningsvrij, dus de stroom uitschakelen. Niet alleen de groepen uitschakelen, maar ook de aardlekschakelaar uitschakelen zodat er geen spanning op de kabels staat.
Lamp aansluiten draden
De draden die uit het plafond komen zijn staan niet meer onder spanning. De kleuren van de draden zijn geen geheim meer voor je, dus aan de slag!
Strip de draden met de striptang om ongeveer 1 cm van het koperdraad bloot te leggen.
Draai de schroefjes van het kroonsteentje los. Draai de schroefjes er niet geheel uit. Plaats de gestripte draden in het kroonsteentje en draai de schroefjes stevig aan.
De draden die uit de lamp komen plaats je op kleur aan de andere kant in het kroonsteentje. Let goed op de kleuren van de draden. Verbindt de zwarte of bruine draad uit de lamp met de zwarte of bruine draad uit het plafond, Verbind de blauwe draden met elkaar en sluit indien van toepassing de geel/groene aardedraad aan.
Test de lamp door de draden weer op spanning te zetten. Doet de lamp het niet, check dan de stappen en kijk of de draden stevig in het kroonsteentje zitten of test of de lichtbron defect is. De lamp aansluiten met draden is nu gedaan.
Waar moet je opletten
Een plafond met gipsplaten kan je niet zomaar alle lampen ophangen, voor een zware lamp zoek je een dwarsbalk op. Gebruik pluggen en schroeven die geschikt zijn voor het gewicht van de lamp en vooral… werk veilig!
Meest gestelde vragen
Hoe kan ik mijn lamp aansluiten 4 draden?
Heb je 4 draden of een lamp aansluiten met 2 draden? De kleur van de draden is het belangrijkst. Lees er hier alles over.
Wat betekenen de kleuren op de draden?
Elke draad heeft een eigen functie en kleur. Deze functies en de kleuren zijn belangrijk om goed aan te sluiten, anders werkt de lamp niet of veroorzaak je kortsluiting. Lees hier waar je op moet letten.
Ik heb een elektrisch schema met de letters in plaats van kleuren
De letters zijn afkortingen van de functie in het Engels. Kijk hier voor de betekenis daarvan.
Hoe veel isolatie moet ik van een kabel strippen?
De kern van de draden is gemaakt van koper en is de elektrische geleider van de stroom. Deze koperen uiteinden moeten goed contact maken om een elektrische verbinding tot stand te brengen. Lees hier hoe ver je de kabel moet strippen.
Wat betekent de afkorting VD
Koper geleid zeer goed en om de koperen kern te beschermen wordt isolatiemateriaal gebruikt gemaakt van vinyl. Voor dit soort kabels worden verschillende namen gebruikt, lees hier welke.
Kan ik elke soort kabel gebruiken?
Voor kabels is in de NEN1010 richtlijn opgenomen waar ze aan moeten voldoen. Waarom dat lees je hier.
Waar moet ik op letten met het aansluiten van de draden?
Een lamp aansluiten met draden is een samenspel van factoren. Ook veiligheid, welke kleur draden, het kroonsteentje en de groepenkast, alles is van belang bij het aansluiten van een lamp. Lees hier waar je op moet letten.