Home Alledaagse problemen Wat kost een mondhygiënist precies?

Wat kost een mondhygiënist precies?

by admin

Last van jouw gebit of ben je doorgestuurd. Je moet naar de mondhygieniste maar wat houd dat eigenlijk in? In dit artikel ga ik je vertellen wat de kosten zijn van een mondhygieniste. 

LET OP: De tarieven voor de mondhygiënist verschillen per tandarts / mondhygiënist. Het is een gemiddeld tarief wat ik in dit artikel vertel. De prijs kan dus iets hoger of iets lager liggen.

Tarieven mondhygiëniste

Voor elk jaar worden en vaste tarieven vastgesteld voor verschillende behandelingen. Hieronder zijn de prijzen van preventieve mondzorg en tandvleesbehandelingen bij de mondhygiënist te vinden.

BehandelingPrijs 
Preventieve voorlichting/instructie€13,07 per 5 minuten
Afspraak voor evaluatie van preventie€13,39 per 5 minuten
Gebitsreiniging€13,07 per 5 minuten
Bijslijpen/behandelen melkelement€24,87
Eenvoudig bacteriologisch onderzoek€16,58
Fluoride behandeling methode 1€27,63
Fluoride behandeling methode 2€22,10
Grondig reinigen wortel€23,32 per element
Kleine rontgenfoto€ 33,76
Sealen 27,13

Taken van een mondhygiëniste

Preventieve taken

Preventieve taken zorgen ervoor dat de mondhygiënist wil voorkomen dat er gaatjes in de tanden en kiezen ontstaan en dat het tandvlees ongezond wordt. Hiervoor heeft de mondhygiënist vaak veel behandelingen. 

Fluoride behandelingen

Fluoride is een stofje wat ook veel in tandpasta wordt gestopt. De reden hiervoor is dat fluoride een versterkende werking heeft op tanden en kiezen. De klant krijgt dan gipsen gebitjes in zijn/ haar mond waardoor de fluoridegel zich aan de tanden en kiezen hecht. Deze behandeling wordt veel uitgevoerd bij kinderen die net gewisseld hebben. Ook komt een fluoridebehandeling voor bij volwassenen.

Sealen

Soms hebben net doorgekomen tanden en kiezen een extra laagje bescherming nodig. Het aanbrengen van die extra laklaag noemt je sealen. 

Voorlichting geven

Een tandarts heeft het te druk om de patiënt goed voor te lichten hoe je moet poetsen, dit wordt ook wel een poetsplan genoemd. Daarom zal in de meeste gevallen de mondhygiënist de klanten een duidelijke uitleg te geven over hoe zij het beste hun gebit kunnen onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan het effect van bepaalde etenswaren op het gebit, of wat er met het gebit kan gebeuren als je het verwaarloosd. 

Mondonderzoek

In sommige gevallen moet de situatie in de mond van iemand verder onderzocht worden.  Dit onderzoek is een taak van de mondhygiënist. De mondhygiënist maakt röntgenfoto’s en/of afdrukken van het gebit. Aan de hand van die foto’s gaat de tandarts kijken wat hij moet doen. 

Gebitsreiniging

Wanneer iemand last heeft van tandplak, tandsteen of andere vormen van aanslag in zijn gebit, kan de mondhygiënist een volledige reiniging uitvoeren. Wanneer je als klant te lang rondloopt met tandplak en tandsteen kan dit op langere termijn slijtage van je gebit veroorzaken en voornamelijk een bloedend en ontstoken tandvlees veroorzaken. Tandsteen is niet zelf te behandelen. 

Tandvleesbehandelingen

Als je tandvlees ontstoken is, kan het gaan bloeden en pijn doen. Door ontstoken tandvlees trekt het tandvlees zich terug, waardoor stukken van jouw tand, zoals de wortel en de hals van de tand bloot komen te liggen. Normaal wordt dit beschermd worden door het tandvlees, maar doordat het niet meer beschermd wordt hebben jou tand of kies geen glazuur. Hierdoor worden deze gedeelten extra gevoelig voor warmte, kou, zoetigheid of zuur eten. Om dit te voorkomen kan de mondhygiënist een extra laagje beschermende lak op deze gedeelten van de tanden aanbrengen.

Vergoeding van de mondhygiënist

Net zoals voor de tandarts gelden voor de mondhygiënist deze afspraken

  • Tot 18 jaar worden vrijwel alle behandelingen vergoedt vanuit de basisverzekering: indien niet in overmatige mate. 
  • Vanaf 18 jaar worden de kosten voor de mondhygiënist enkel gedekt vanuit een aanvullende tandartsverzekering.

Meest gestelde vragen 

Wat kost een mondhygieniste?

Klik hier voor een schema van de kosten.

Wat kost een fluoride behandeling? 

FLuoride heeft een versterkende werking op jou tanden. Klik hier voor de kosten

Wat kost een gebitsreiniging?

De kosten van een gebitsreiniging staan hier in het overzicht

Wordt de mondhygiënist vergoed? 

De mondhygiënist kan vergoed worden. Kijk hier of jij onder de garantie valt. 

Wat kost het als k mijn tanden laat sealen? 

Klik hier om te kijken naar het volledige bedrag.

You may also like