Home Doe het Zelf Zo maak je zelf een koof

Zo maak je zelf een koof

by admin

Een koof maak je vaak omdat je iets mooi weg wilt werken en af wilt werken zodat je het niet meer ziet. Daarvoor is een koof handig, je kan er zelf gemakkelijk een maken en hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Bouwtekening 

De bouwtekening voor een koof is ook heel erg handig. Hierdoor weet je wat de lengte en breedte moet worden van de stucplaten en houten balken of wandprofielen. Dit kan je meten met een meetlint en ergens opschrijven, je kan de lengtes ook op de muur schrijven als deze nog gestuct moeten worden. Door de maten weet je ook gelijk wat de maten van de stucplaten moeten zijn en de houten balken of wandprofielen. 

Welk gereedschap heb je nodig om een koof te maken? 

Er is verschillend gereedschap wat je nodig hebt voor het maken van een koof. Als je het gereedschap niet thuis hebt liggen kan je altijd naar de bouwmarkt gaan of bestellen. 

Gereedschap: 

 • Boormachine 
 • Schroeftol 
 • Decoupeer zaak of normale zaag of cirkelzaag. 
 • Klauwhamer 
 • ghostwirter
 • Blikschaar (Als je het met ijzeren c-vormige wandprofielen doet)
 • Waterpas 
 • ghostwriting seminararbeit
 • Meetlint 
 • Potlood 

Je kan het meeste gereedschap gemakkelijk kopen bij een bouwmarkt. Als je dit gereedschap maar een keer gaat gebruiken kun je het misschien lenen van een vriend of buurman die het niet nodig heeft. 

Welke materialen heb je nodig om een koof te maken? 

Voor het maken van een koof heb je ook materialen nodig. Dit zijn veel verschillende materialen. De maten verschillen ook altijd en daarom moet je ook eerst alles opmeten voordat je de materialen gaat kopen. Dit zijn de materialen die je nodig hebt voor een koof: 

 • Stuc platen of Houten planken (maten moet je zelf meten). Stucplaten zijn hittebestendig en houten planken niet.
 • Houten balken of c vormige wandprofielen (maten moet je zelf meten). Wandprofielen zijn hittebestendig en houten balken niet.
 • Lange schroeven of kit (ze moeten in de pluggen kunnen)
 • Slagpluggen of normale pluggen 

Je kan alle materialen kopen bij elke dichtstbijzijnde bouwmarkt. Als het er niet meer is kan je het altijd bestellen of naar een andere bouwmarkt toe gaan.

Hoe maak je een koof?

Er zijn meerder stappen die je moet volgen om een koof te kunnen maken. Dit zijn alle stappen die je moet volgen.

Alles op maat zagen 

Als eerst moet je alles op maat zagen en ervoor zorgen dat het allemaal goed past. De twee balken die tegen de muur komen moet je aftekenen op de muur. Nu moet je de balken opmeten en in de lengte zagen. Het zagen van de balken gaat niet op de mm nauwkeurig dus het mag best wel een beetje lengteverschil hebben. Als de balk maar niet te lang is. Bij de eerste stucplaat moet je rekening houden met de dikte van de plaat. Als de plaat bijvoorbeeld 10 mm dik is moet dit van de breedte afgetrokken worden 200 mm – 10 mm = 190 mm Breed. De tweede plaat moet nu op de gemeten maten gezaagd worden. De derde balk kan ook worden gezaagd op de gemeten lengte. 

Gaten boren 

Je hebt de boormachine nodig en daar moet je een kleine boor opzetten zodat je er later pluggen in kan zetten. Je kunt zelf inschatten hoeveel gaten je moet boren. Van tevoren moet je alles goed opmeten en ervoor zorgen dat alles goed in elkaar past. In de houten balken moet je gaten boren zodat er pluggen en schroeven later in kunnen. Zorg ervoor dat je de goede maat heb en de pluggen er precies in kunnen.

Houten balken vastmaken 

De eerste twee balken kunnen nu vastgemaakt worden aan de muur. Voordat je de balken erin gaat schroeven moet je de waterpas ernaast zetten zodat het mooi recht komt te staan. Hou de balk goed vast en sla dan de plug met schroef erin, als de plug erin zit kan je het vast boren met je schroeftol. Doe dit met alle twee de balken.

Stuc platen vastmaken 

Schroef eerst de derde balk aan de stucplaat vast en schroef de plaat dan tegen een van de twee balken aan die al vast stonden. De tweede plaat kan je als je alles goed hebt opgemeten precies tegen de twee balken aan schroeven. Staat de koof nu nog niet stevig schroef er dan nog een paar schroeven in ghostwriter bachelor (je moet alleen een plug gebruiken waar je een gat heeft geboord in de muur dus niet in de balk of in de stucplaat). Moet je nu een koof maken tegen het plafond aan kan je beter eerst de stucplaten meten en tegen elkaar aanschroeven. Dan kan je de koof sneller vast schroeven en hoef je niet lang boven je macht te werken.  

Afwerken 

Als alles is gelukt zie je dat de koof nog een hout kleur heeft. Dit kan je oplossen door het te laten stuccen of zelf te stuccen. Daarna kan je na het stucen de koof schilderen en een mooie kleur geven.

Tips 

 • Meet heel erg nauwkeurig anders kan de constructie nog wel is verkeerd gemaakt worden. 
 • Ga uit van je eigen kwaliteiten en als het echt niet lukt kan je er altijd hulp bij vragen. 
 • Als je geen gereedschap hebt kan je het misschien lenen van iemand.
 • Bouw geen spotjes in, maar zaag een gat in de koof zodat ze mooi naar buiten. Kunnen komen, en je moet een stroomkabel ergens aan kunnen sluiten.

Dit moet je doen als je er spotjes in wilt hebben 

 1. Je kan van te voren gaatjes in de koof zagen maar het kan ook als partner powerpoint präsentation erstellen lassen de koof al vast zit. Je begint met een gat boren in de koof doe dit met een schroeftol en daarna met een decoupeerzaag. Het kan ook zijn dat je een gatenboor set hebt en dan kan je dit ook gebruiken. 
 2. Sluit de twee stroomdraden aan het spotje vast met een schroevendraaier (kijk uit want er kan al stroom op staan). 
 3. De stroomkabel moet al aangesloten zijn aan een schakelaar. Is dit niet het geval moet je een schakelaar bestellen en deze aan de stroomkabel koppelen. 

Waar kan je een koof omheen maken? 

Veelgestelde vragen

Zijn stucplaten hittebestendig?

Klik hier voor meer informatie over stucplaten

Moet je houten balken gebruiken bij een koof voor een kachel kanaal?

Klik hier voor meer informatie over houten balken

Waar kan ik alle materialen kopen?

Klik hier voor meer informatie over het kopen van de materialen

Waar kan ik mijn gereedschap kopen of lenen?

 Klik hier voor meer informatie over het kopen of lenen van gereedschap

You may also like