Home Alledaagse problemen Koffiezetapparaat ontkalken hoe doe ik dit?

Koffiezetapparaat ontkalken hoe doe ik dit?

by admin

Ik hou van verse koffie en niet van slappe bakken koffie. Hoe voorkom ik dit en verhelp ik dit? Het lampje brandt maar ik weet niet hoe ik mijn koffiezetapparaat moet ontkalken. Hieronder wordt alles uitgelegd over het ontkalken van jouw koffieapparaat

Waarom moet ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?

Het is belangrijk dat je het Senseo regelmatig ontkalkt, omdat je daarmee de levensduur van het apparaat verlengt en ook de kwaliteit van de koffie goed blijft. In deze post leg ik uit hoe je je Senseo ontkalkt

Koffiezetapparaat ontkalken in 7 stappen

Stap 1 

Zet jouw koffiezetapparaat aan en zorg dat de lichtjes branden door de start / stop knop in te drukken.

Stap 2

Leeg de watertank aan de zijkant van het apparaat in de gootsteen. Je hebt nu de optie om er ontkalkingstabletten in te doen of een ontkalkingsmiddel, gemaakt volgens de uitleg op de verpakking.

Hoeveel kalktabletten je moet gebruiken staat ook op de verpakking (in de meeste gevallen zijn dit er 2). Heb je geen enkel ontkalkingsmiddel in huis kijk dan online naar ontkalkingsmiddelen voor jou apparaat.

Vul het waterreservoir met water tot het streepje max en die daar de hoeveelheid aangegeven tabletten in, of het gemaakte ontkalkingsmiddel. Stop het waterreservoir terug. 

Stap 3

Zorg dat je een bak / beker hebt van minimaal 500 ml. Haal de opvangbak er uit voor ruimte en zet de bak / beker onder de schenktuit van het apparaat. 

Stap 4

Wanneer je alle stappen van hierboven hebt gevolgd is jouw koffiezetapparaat nu klaar om te gaan ontkalken. Houd en start / stop knop 5 seconden lang ingedrukt. Hij gaat nu uit zichzelf ontkalken. Dit proces kan even duren.

Stap 5

Het koffiezetapparaat is nu ontkalkt en bijna klaar. Zorg dat je de bak / beker leegt in de gootsteen net als het waterreservoir als hier nog wat in zit. Zorg er voor dat je het waterreservoir goed schoonmaakt en er geen kalkresten meer in kunnen zitten. Dit kan met een spons of borstel. 

Stap 6

Er zit nu nog veel van het ontkalkingsmiddel binnen in het apparaat. Dit is niet lekker. Het apparaat moet nog een aantal keer doorgespoeld worden nu. Na het schoonmaken van het waterreservoir kan je door middel van water in het waterreservoir gaan doorspoelen.

Plaats de bak / beker weer onder de schenktuit om het water op te vangen. 

Plaats het waterreservoir terug. Nu moet je 3 a 4 keer doorspoelen met alleen water om de laatste resten te verwijderen. 

Stap 7

Tijd voor een bak koffie! Jouw koffiezetapparaat is ontkalkt.

Wanneer moet ik mijn koffiezetapparaat ontkalken? 

Wanneer jouw apparaat beschikt over een kalk-knopje geeft het apparaat zelf aan wanneer je jouw koffiezetapparaat moet schoonmaken. Dit lampje gaat branden wanneer het ontkalkt moet worden.

Wanneer het apparaat niet beschikt over een kalk-knopje, gaat het apparaat in de loop der tijd mankementen vertonen. Het apparaat begint bijvoorbeeld lauwe of halve kopjes koffie te geven en de koffie gaat minder lekker smaken. 

Wat heb ik nodig om mijn koffiezetapparaat te ontkalken? 

Voor elk apparaat heb je verschillende ontkalkingsmiddelen. Kijk naar het merk van jouw koffiezetapparaat en zoek daarbij het goede pontkalkingsmiddel. Je hebt ook ontkalkingsmiddelen die je voor elk apparaat kan gebruiken. Hieronder een aantal ontkalkingsmiddelen.

Hoe vaak moet ik mijn Senseo ontkalken?

Geadviseerd wordt dat je bij gemiddeld gebruik (rond de 1 tot 2 kopjes koffie per dag) je je Senseo om de 3 maanden moet ontkalken. Bij koffiezetapparaten met een kalk-lampje geeft het apparaat het zelf aan wanneer er ontkalkt moet worden. 

Hoe vaak je moet ontkalken kan ook liggen aan het hardheid van het water wat je gebruikt. Hoe harder het water is, des te sneller het kalk in je apparaat ophoopt en dus vaker moet ontkalken.

Ontkalken helpt niet, wat nu? 

Blijft het ”ontkalken lampje” branden, of doet het apparaat nog steeds niet wat hij moet doen? Dan zit er misschien een storing in. Het resetten van het apparaat kan misschien helpen. Een koffiezet apparaat resetten werkt zo:

  1. Zet het apparaat volledig uit terwijl de stekker in het stopcontact zit.
  2. Houd de 1-kops knop 15 seconde ingedrukt en trek daarna de stekker in het stopcontact. Terwijl je dat doet hou je de 1-kop knop ingedrukt
  3. Wanneer je de stekker eruit hebt getrokken houd je de 1-kop knop nog 15 seconden ingedrukt. 
  4. Doe de stekker weer in het stopcontact terwijl je de 1-kop knop nog steeds ingedrukt houdt. 
  5. De aan/uitknop gaat nu knipperen. Houd de 1-kop knop nog 1 seconde ingedrukt en laat hem vervolgens los. 
  6. Het apparaat is nu gereset.

Wanneer dit niet helpt adviseer ik om naar de klantenservice van het merk van jouw koffiezetapparaat te gaan.

Ik wil vandaag mijn koffiezetapparaat ontkalken maar ik heb geen ontkalkingsmiddel. 

Welke middelen kan ik gebruiken voor het ontkalken? 

LET OP: Bij elk van deze onderstaande opties vervalt de garantie van jou koffiezetapparaat. 

Citroen zuur 

Citroenzuur is een goed alternatief om jou Tassimo mee te reinigen. Gebruik hiervoor de citroensap uit het gele flesje. Zorg dat je 2 eetlepels citroen sap, 1 lepel zout en 500 ml water in het waterreservoir doet. Volg dezelfde stappen als hierboven aangegeven. 

Wit azijn 

Azijn wordt over het algemeen afgeraden om te gebruiken om jou Tassimo te reinigen. Het zorgt er voor dat de binnenkant van het apparaat beschadigd raakt door de zuren van het azijn. Het werkt wel. Als je besluit wel azijn te gebruiken, gebruik dan de witte azijn. Doe de azijn bij het water in het waterreservoir aan de zijkant van jou Tassimo. ⅓ azijn en ⅔ water. Volg dezelfde stappen als hierboven aangegeven. 

CLR (Calcium Lime Rust) 

Dit middel is ernstig af te raden om te gebruiken. Dit middel wordt veel gebruikt om badkamers en keukens schoon te maken. Dus waar jij de roest mee verwijdert wil je niet in je Tassimo apparaat hebben zitten. Er zitten zuren in dit middel en is absoluut niet goed voor jou Tassimo apparaat. 

Meest gestelde vragen:

Hoe ontkalk je een koffiezetapparaat?

Kalk ontstaat bij het gebruik van jouw koffiezetapparaat. Dit is een probleem die je niet kan voorkomen. Klik hier hoe je een koffieapparaat ontkalkt.  

Mijn apparaat beschikt niet over een calc-lampje, hoe vaak moet ik ontkalken?

Geadviseerd wordt om het apparaat om de 3 maanden te ontkalken bij dagelijks gebruik, wil je meer weten?

Hoelang duurt het ontkalken? 

Het ontkalken neemt even wat tijd in beslag, aangezien je meerdere keren een ontkalkings- en spoelcyclus moet doen.

Hoe moet ik mijn koffiezetapparaat resetten? 

Je Senseo resetten is heel gemakkelijk. Voor een uitgebreide uitleg, klik hier.

Waarom moet ik mijn koffiezetapparaat ontkalken? 

Je moet je koffiezetapparaat ontkalken omdat er anders kalkresten in de leidingen gaat zitten. Dat kan vervolgen hebben voor het apparaat

Kan ik mijn Koffiezetapparaat ontkalken met azijn? 

Nee, liever niet. Azijn kan schade aanbrengen aan het apparaat. Klik hier om meer te lezen over waarom je niet met azijn kunt ontkalken.

Mijn koffiezetapparaat werkt nog steeds niet, wat nu?

Wanneer je hebt ontkalkt volgens de gebruiksaanwijzing en het apparaat werkt nog niet raad ik je aan om vervolgens het apparaat te resetten. Dat kan hier.

You may also like